/

Statul român refuză o investiție de 6,5 milioane de euro și angajarea a câteva sute de muncitori de către producătorul de arme Beretta. Motivul: politicienii nu se înțeleg asupra locului fabricii

Investiție importantă Beretta, refuzată de România
Investiție importantă Beretta, refuzată de România (sursa: Facebook/BERETTA)

Investiție importantă Beretta, refuzată de România. Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, a anunțat că o fabrică pentru producția de arme Beretta ar putea să fie construită la Cugir.

Vine iar campania electorală

Aceasta este cea de-al treilea loc luat în calcul în ultimii patru ani pentru acest obiectiv, timp în care italienii de la Beretta așteaptă să transfere tehnologie în valoare de 6,5 milioane euro. Dar și să înființeze 150 de noi locuri de muncă în România.

Citește și: Fabrica de avioane Craiova, condusă de un fost muncitor de la linia de montaj, cu facultate după 40 de ani. Circa 300 de angajați nu au reușit să modernizeze nici un avion IAR

În schimbul acestui transfer de tehnologie, Poliția Română a cumpărat pistoale Beretta în valoare de aproximativ 8,5 milioane de euro.

Defapt.ro a dezvăluit că Virgil Popescu, fostul ministru liberal al Economiei, a promis în campania electorală din 2020 că fabrica de arme Beretta urma să fie construită într-o pârloagă din județul Mehedinți. Dar a uitat repede de promisiunea făcută localnicilor.

Cugir, cu girul noului ministru Oprea

Noul ministru al Economiei, pesedistul Ștefan Radu Oprea, le-a promis social-democraților din județul Alba că fabrica de arme Beretta ar putea fi construită la Cugir. Prezent la o conferință de presă organizată la sediul PSD Alba, ministrul Ștefan Radu Oprea a declarat că „deja este în lucru în minister ideea de a aduce proiectul Beretta la Cugir, pentru că de prea multă vreme am vorbit de el.

Citește și: Abandonat de familie: tânărul șofer drogat care a ucis doi studenți la 2 Mai, nevizitat nici de tată, nici de mamă. Tatăl ar fi părăsit țara, mama s-ar fi mutat

A început în 2018 sau în 2019, a fost semnat cu Uzina Mecanică de la Plopeni, dar care are un alt specific. Acolo nu se produc arme, nu se produc pistoale, nu se produc puşti, nu se produc puşti de asalt, nu se produc mitraliere. Şi apoi a ajuns proiectul la Șimian, într-o zonă greenfield, unde nu există nimic şi nici nu s-a construit nimic. Eu cred că firesc este ca acest proiect să ajungă la Cugir.”.

Ministrul pesedist Ștefan Radu Oprea a trecut în mai puțin de un minut de „ideea” aflată în lucru la detalii concrete. „Deja suntem cu acest proiect în interiorul ministerului, partea de avizare internă, de mandat către Adunarea Generală a Acţionarilor de a vedea acest proiect către Cugir, aşa cum este normal”, s-a lăudat ministrul.

Virgil Popescu, cu Țuțu la Șimian

La fel ca ministrul Ștefan Radu Oprea a procedat și fostul ministru liberal Virgil Popescu în campania electorală din 2020. Atunci, a promis că va construi fabrica de arme la Șimian, o localitate din județul Mehedinți. Pentru a fi mai credibil, liberalul Virgil Popescu a fost însoțit în campania electorală de Gabriel Țuțu, directorul general de atunci al companiei Romarm.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Mă bucur să anunț demararea unui nou proiect de investiții în județul Mehedinți. Noua fabrică de pistoale a Companiei Naționale ROMARM SA va fi construită la Șimian. Am luat decizia ca noua fabrică de pistoale a Companiei Naționale ROMARM SA să fie făcută aici, la Șimian”, spunea Gabriel Țuțu.  

Citește și: EXCLUSIV Afacerea Beretta, abandonată într-o pârloagă din județul Mehedinți. Unde a ajuns pentru că ministrul Virgil Popescu, președintele PNL pe județ, a folosit-o electoral 

La pachet, liberalul Virgil Popescu susținea că „Primăria Șimian va pune la dispoziția companiei, cu titlu gratuit, un teren pentru construcția unei fabrici de armament. Datorită acestei investiții, se vor crea circa 50-100 de locuri de muncă într-o primă etapă, urmând ca cifra să atingă 500 de locuri de muncă în a doua etapă”, se lăuda Virgil Popescu.  

Citește și: EXCLUSIV Cum a ajuns Romarm să joace electoral pentru ministrul Virgil Popescu: investiție de zece milioane de lei într-o comună. Fiica primarului, consiliera ministrului

Investiție importantă Beretta, refuzată de România

Compania italiană Beretta a semnat un memorandum cu Ministerul Economiei în vara anului 2019 prin care își asuma să construiască o fabrică de arme într-o hală din incinta Uzinei Mecanice Plopeni, din județul Prahova.

Acolo urma să înceapă producția de arma de asalt ARX 160 la șase luni de la finalizarea completă a documentelor și punerea la dispoziției a halei.

Document a fost semnat în contextul în care Ministerul Apărării Naționale urma să anunțe o licitație pentru achiziția de arme de asalt pentru militarii români. Afacerea cu armata a picat, dar pe fir a intrat Romarm, compania deținută de Ministerul Economiei.

Romarm doar a plătit, nu a și luat offset

Astfel, în vara anului 2020, compania Romarm a semnat un contract cu Beretta în baza căruia obținea acordul de a vinde pistoalele producătorului italian Poliției Române. Așa s-au cumpărat 25.000 de pistoale Beretta cu peste opt milioane de euro.

Conform contractului de offset, Romarm, respectiv Ministerul Economiei, în calitate de unic acționar, se obliga să pună la dispoziția companiei Beretta o hală pentru transferul de tehnologie pentru asamblarea și producția de mici componente pentru pistoale și puști de asalt Beretta.

Totodată, statul român se obliga să trimită în primă fază între 30 și 50 de tineri la specializare în Italia, acolo unde aceștia urma să învețe cum să folosească echipamentele furnizate de Beretta. În fazele ulterioare ale proiectului urma să fie trimiși la specializare alți 150 de români. Mai mult, se estima că în patru ani de la punerea în funcțiune a fabricii s-ar fi trecut de la asamblare la producția efectivă de arme Beretta.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

19:41Canada scapă de mărirea taxelor vamale dacă devine un stat al SUA, i-a spus Trump lui Trudeau, care a râs nervos
19:34Scene incredibile la Seul, unde președintele a decretat legea marțială: elicoptere pe clădirea Parlamentului, demonstrații în stradă
17:25Premieră în Parlamentul României: susținătorii lui Călin Georgescu, de la POT, ar fi făcut senatoare o videochatistă
16:06Peste 300 de execuții în Arabia Saudită anul acesta, record absolut. Locul trei în lume după China și Iran
16:00Este inacceptabil pentru noi ca Ucraina să fie membră NATO, spune Kremlinul
15:52TikTok spune că nu l-a favorizat pe Călin Georgescu. Ba chiar alți candidați ar fi beneficiat de mult mai mulți trolli
15:43Călin Georgescu, „țeapă” de un milion de euro, acuză un om de afaceri care a depus o plângere penală. Georgescu promitea să acopere paguba din fonduri electorale
15:21Siegfried Mureșan, noul președinte interimar al PNL Diaspora, a anunțat Ilie Bolojan
13:44După Ponta, încă un ex-premier PSD dirijează electoratul către Călin Georgescu: „În nici un caz nu voi vota cu Elena Lasconi”
12:27Refugiat ucrainean, jefuit la Iași într-un tramvai după o urmărire de câteva ore
12:21Poveștile României profunde care nu se văd în campania electorală: sărăcie medievală în unele sate
12:13Mulți medici se familie se apropie de pensie, România va avea o problemă cu acoperirea posturilor în următorii ani
11:58MAE răspunde afirmației că „România va face parte din Rusia”: Moscova „a încercat sistematic şi persistent să limiteze suveranitatea României şi a românilor”
11:50Ucraina nu a primit nici acum garanții de securitate pentru că a renunțat în 1994 la arsenalul său nuclear, acuză Zelenski
11:44ANALIZĂ Cum a beneficiat România de apartenența la UE: a primit, net, fonduri de 65 miliarde euro, consumul individual real a sărit peste Spania și Portugalia