vineri 05 decembrie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 26 aprilie 2025

Creștere alarmantă a contaminării cu TFA în vinurile europene, arată o analiză recentă

Vinurile europene, contaminare alarmantă cu TFA (sursa: Pexels/Elina Sazonova)
Vinurile europene, contaminare alarmantă cu TFA (sursa: Pexels/Elina Sazonova)

Vinurile europene, contaminare alarmantă cu TFA. Nivelurile de acid trifluoroacetic (TFA), o așa-numită „substanță chimică eternă” provenită din degradarea compușilor Pfas, au crescut alarmant în vinurile europene în ultimele decenii, potrivit unei analize realizate de Pesticide Action Network. Europe. TFA este asociat cu riscuri asupra fertilității și, potrivit unor cercetători, expunerea tot mai mare ar putea depăși una dintre limitele planetare critice.

Vinurile europene, contaminare alarmantă cu TFA

Cercetătorii au testat 49 de sticle de vin și au descoperit că vinurile produse înainte de 1988 nu conțineau urme de TFA.

Citește și: Decanul FABIZ, Stamule: „Minimum 60% din primării trebuie desființate. Primarii nu mai aduc voturi”. Plus: „Sistemul de pensii speciale, monstruos”

Între 1988 și 2010, contaminarea a crescut modest, de la 13 la 21 micrograme pe litru.

După 2010, s-a înregistrat o creștere accentuată, ajungând la o medie de 121 micrograme pe litru în vinurile recente.

TFA a fost identificat atât în vinurile convenționale, cât și în cele organice, însă nivelurile în vinurile organice au fost, în general, mai scăzute.

Legătura dintre TFA și utilizarea pesticidelor Pfas

Salomé Roynel, reprezentantă a Pesticide Action Network Europe, a subliniat pentru The Guardian, că vinurile cu cele mai ridicate niveluri de TFA aveau, în medie, și cele mai multe reziduuri de pesticide.

Organizația cere Comisiei Europene și statelor membre UE interzicerea pesticidelor pe bază de Pfas.

Cercetătorii suspectează că utilizarea intensivă a precursorilor TFA a început după schimbările de politici din anii '80-'90, care au permis răspândirea substanțelor Pfas în agricultură.

Sursa contaminării: pesticide și gaze fluorurate

Principalele surse de TFA sunt gazele fluorurate (F-gaze), utilizate ca agenți frigorifici după interzicerea CFC-urilor prin Protocolul de la Montreal din 1987 și pesticidele Pfas, concentrate în solurile agricole.

Un studiu realizat în sudul Germaniei a arătat o creștere semnificativă a concentrațiilor de TFA în apele subterane din zonele agricole comparativ cu alte tipuri de terenuri.

De ce este TFA atât de problematic

Hans Peter Arp, cercetător la Universitatea de Științe și Tehnologie din Norvegia, a calificat rezultatele studiului drept „așteptate și șocante”.

El a subliniat că TFA este extrem de persistent în mediu, nu poate fi degradat prin procese naturale și este dificil și costisitor de eliminat din apa potabilă.

Aceste caracteristici duc la o expunere planetară în creștere, cu posibile efecte ireversibile asupra sistemelor vitale ale Pământului.

Contaminarea va continua să crească

Gabriel Sigmund, cercetător la Wageningen University, a atras atenția că există puține date privind rata de formare a TFA din pesticidele precursoare.

Acest lucru îngreunează estimările privind cantitatea de TFA ce va fi eliberată în viitor.

Chiar dacă utilizarea pesticidelor Pfas ar înceta complet astăzi, specialiștii avertizează că nivelurile de TFA vor continua să crească în apă și soluri în anii următori, din cauza degradării lente a compușilor deja acumulați.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră