sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: vin

11 articole
Economie

Vinul, prețuri mai mari în 2025

Vinul, prețuri mai mari în 2025. Proprietarul cramei Gramma din Iași consideră că piața vinului oferă încă oportunități, în ciuda dificultăților economice actuale. Vinul, prețuri mai mari în 2025 El subliniază impactul negativ al creșterii taxelor și impozitelor, inclusiv majorarea impozitului pe venit de la 1% la 3%, și avertizează că o posibilă creștere a TVA va reduce puterea de cumpărare a consumatorilor. Citește și: ANALIZĂ Starea dezastruoasă a economiei la final de 2024, după Ciolacu I: deficit bugetar astronomic, exporturile scad, importurile cresc, iar PIB-ul începe să cadă În ceea ce privește prețurile, Marian Olteanu anticipează o ușoară creștere, influențată de mai mulți factori. Unul dintre aceștia este recolta de struguri cu 35% mai mică din anul precedent, care a condus la creșterea costurilor de producție. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Vinul, prețuri mai mari în 2025 (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Vinurile roșii franțuzești, consum drastic scăzut (sursa: Facebook/Vins de Bordeaux)
Economie

Vinurile roșii franțuzești, consum drastic scăzut

Vinurile roșii franțuzești, consum drastic scăzut: acestea se confruntă cu un declin "existențial": generațiile tinere optează tot mai mult pentru alte băuturi sau evită complet alcoolul, conform experților. Vinurile roșii franțuzești, consum drastic scăzut Consumul de vin roșu în Franța a scăzut cu aproape 90% din 1970 până în prezent, potrivit CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux). În plus, consumul total de vin – roșu, alb și rose – s-a redus cu peste 80% din 1945, potrivit datelor Nielsen, cu o scădere accentuată între Generația Z și mileniali. Citește și: O putinistă cu opinii similare cu cele ale lui Georgescu, „uitată” de Parlament într-o funcție crucială, deși mandatul i-a expirat de șase luni "Problemele pentru vin, în special pentru vinul roșu, devin existențiale acum și există probleme care au început în urmă cu mai mult de un deceniu", spune Spiros Malandrakis, analist la Euromonitor International. El subliniază că sectorul suferă din cauza "lipsei de conexiune cu generațiile mai tinere". Jean-Pierre Durand, membru în consiliul director al CIVB, descrie impactul generațional: "Cu fiecare generație din Franța vedem o schimbare. Dacă bunicul consuma 300 de litri de vin roșu pe an, tatăl consuma 180 de litri, fiul consumă 30 de litri." Tinerii vor culori mai deschise Declinul consumului este accentuat și de preferințele tinerilor pentru rose, bere, băuturi spirtoase și opțiuni fără alcool. În plus, sectorul suferă de pe urma scăderii cererii din China, o piață de export esențială, și a impactului schimbărilor climatice. "Vinurile roșii cu un conținut mare de tanin sunt în declin puternic, iar declinul accelerează odată cu schimbul de generații", explică Thomas Castet, cumpărător de vin. Pentru a răspunde provocărilor, liderii industriei vinului sugerează fie o concentrare pe vinurile de calitate ridicată, fie extinderea gamei prin vinuri albe sau cu conținut redus de alcool, deși aceste opțiuni necesită investiții. Defrișări masive de vie Spiros Malandrakis menționează rezistența viticultorilor față de produse inovative, precum vinurile la cutie, și reticența față de turismul oenologic și marketingul personalizat, care ar putea atrage tinerii. Presiunile au condus la defrișarea a până la 9.500 de hectare de vie în regiunea Bordeaux, ca răspuns la supra-producție și pentru controlul dăunătorilor. Conform unui plan început în 2023, viticultorii primesc 6.000 de euro pentru fiecare hectar de vie defrișat, cu un buget total de 57 milioane de euro finanțat de Guvernul francez și CIVB. "Nu putem continua să producem vinuri care nu sunt băute. Atunci când modelul nu funcționează, ne adaptăm", afirmă Jean-Pierre Durand.

An bun pentru vinurile din Moldova (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

An bun pentru vinurile din Moldova

An bun pentru vinurile din Moldova. În podgoriile din județul Iași culesul viilor se apropie de final, iar marii producători de vinuri estimează deja producții record. An bun pentru vinurile din Moldova Cotnari, de exemplu, anunță o recoltă frumoasă, chiar una dintre cele mai bune din ultimii ani, după cum apreciază reprezentanții companiei. Citește și: Profesorii de la cursurile de masterat ale lui George Simion, stupefiați de ce face acum liderul AUR: Parcă nu ar fi învățat nimic Aceștia au calculat o producție de aproximativ 22 de milioane de kilograme de struguri, ceva mai bine față de media anuală înregistrată de Cotnari. Anul acesta, însă, nu cantitatea face diferența, ci calitatea. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Vinul din beci poate să ucidă (sursa: Facebook/Primaria Focuri)
Eveniment

Vinul din beci poate să ucidă

Vinul din beci poate să ucidă. O femeie în vârstă de 39 de ani, din localitatea Focuri, a murit, luni, din cauza monoxidului de carbon emanat de vinul din beciul în care a căzut în timp ce punea murături alături de soţul său. Vinul din beci poate să ucidă "Două persoane, care puneau murături, au căzut în beciul în care era depozitat vin. Una dintre victime, un bărbat, a fost extrasă de cetăţeni, iar cealaltă victimă, femeia, a fost găsită inconştientă." Citește și: Fiscul a descoperit că sunt români care câștigă și 20 de milioane de lei pe an pe persoană fizică, dar nu-și plătesc impozitele. Cazuri în București și Cluj "La locul solicitării s-a deplasat Detaşamentul 1 de Pompieri Iaşi cu o autospecială de intervenţie cu cinci militari, două ambulanţe de prim ajutor calificat, o ambulanţă de la SAJ Iaşi, ESA SMURD Iaşi şi SVSU al comunei Focuri. Bărbatul a fost preluat de către echipajul medical SAJ pentru a fi transportat la elicopter. Doi militari echipaţi cu aparate de respirat au intrat în beci şi au scos cea de-a doua victimă, femeie, aflată în stare de inconştienţă şi au început protocolul de resuscitare", a declarat Georgică Onofreiasa, purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi. Bărbatul era conștient Coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, dr. Diana Cimpoeşu, a spus că bărbatul a fost găsit conştient, uşor confuz, dar nu ştia să precizeze cu exactitate de când era în beci. "Prezenta dispnee, sindrom emetizant, fără mărci traumatice vizibile. A fost preluat şi transportat cu elicopterul la UPU de la Spitalul "Sf. Spiridon" Iaşi, cu diagnosticul de intoxicaţie cu monoxid de carbon. Femeia a fost găsită în stop cardio-respirator, cu semne de moarte instalate (midriază fixă bilaterală, rigiditate cadaverică, lividităţi cadaverice, tegumente reci, cianotice), pentru care s-a declarat decesul, pacienta neavând indicaţie de resuscitare. La faţa locului a fost prezentă şi Poliţia Criminalistică", a precizat dr. Cimpoeşu.

Inflația a explodat din nou în iulie Foto: captură video
Economie

Inflația a explodat din nou în iulie

Inflația a explodat din nou în iulie, după mai multe luni în care scăzuse. Acum o lună, Ciolacu confunda evaziunea fiscală cu inflația: potrivit INS, indicele prețurilor de consum a ajuns la 5,4%, în iulie 2024 raportat la iulie 2023. Citește și: Eternul bugetar Rafila deține în conturile bancare, investiții și sub formă de împrumuturi peste șapte milioane de lei Inflația a explodat din nou în iulie În iunie, rata anuală a inflației a fost 4,9%, iar în mai - 5,1%. Datele INS arată că, printre altele, carnea de vacă s-a scumpit cu peste 6%, iar berea și vinul cu peste 7%. Dintre servicii, cele mai mari creşteri au fost la Poştă (26,5%), bilete de avion (15,6%), Apă, canal, salubritate (15,62%), Îngrijire medicală (11,47%), restaurante (10,73%). Grupaj foto: Mesajul.ro „Preţurile vor scădea în continuare”, se lăuda Marcel Ciolacu la 11 iulie. Însă, în aceeași zi, el confunda inflația cu evaziunea: „Eu m-am săturat, de 30 şi ceva de ani, vin miniştri de finanţe, vin premieri şi spun că fac digitalizare. Nu pot să ridic din umeri, prim-minstru al României, şi să mă uit că avem cea mai mare inflaţie din Europa, când mă duc la Bruxelles, e primul lucru pe care mi-l spun, că avem cel mai mare gap de TVA”.

Fostul ministru al Educației Liviu Pop s-a apucat de vândut vin Foto: Facebook
Eveniment

Fostul ministru Educației Liviu Pop s-a apucat de vândut vin

Fostul ministru al Educației Liviu Pop s-a apucat de vândut vin, potrivit unui anunț făcut chiar de el, pe pagina sa de Facebook. Denumirea vinului, după gafa care l-a făcut celebru pe fostul pesedist, azi președintele Alianței pentru Patrie: „Fratele Genunche”. Citește și: EXCLUSIV MApN, achiziție secretă de sisteme portabile de rachete antiaeriene din Coreea de Sud de la o companie implicată în achiziții trucate și mituirea unor oficiali Pop este din județul Maramureș, din Vișeul de Sus, regiune cunoscută mai degrabă pentru pălincă. Fostul ministru al Educației Liviu Pop s-a apucat de vândut vin În 2016, Liviu Marian Pop, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Educaţiei, scria, pe Facebook, că operaţia sa la „genunche” a decurs bine: „Totul este sub control, operaţia la genunche a decurs bine”. Potrivit DEX, forma corectă a substantivului este genunchi, nu genunche. Pop a susținut ulterior că n-a greșit, ci a folosit un regionalism din Maramureș, de unde provine. Acum, fostul ministru transformă propria sa gafă în instrument de marketing și-și denumește vinurile „Fratele Genunche”. Pe pagina sa de Facebook nu există însă informații suplimentare: cât costă, unde sunt produse, de cine și unde pot fi cumpărate. Pe etichetă se poate citi că sticlele sunt marcate cu DOC-CMD - vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la maturitate deplină - Dealu Mare. Pop este acum președinte al formațiunii Alianța pentru Patrie. Partidul a fost fondat de Liviu Dragnea, care ulterior s-a retras din această structură politică.

Traseu turistic subteran, vinuri și literatură (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Traseu turistic subteran, vinuri și literatură

Traseu turistic subteran, vinuri și literatură. Degustare de vinuri, un circuit de 350 de metri pe sub pământ, intrare şi ieşire prin două "porţi" încărcate de istorie şi o vizită în casa în care Mihail Sadoveanu a scris peste 35 dintre cărţile sale. Traseu turistic subteran, vinuri și literatură Un nou obiectiv turistic se va deschide în acest an, în dealul Copoului, mai sus de Agronomie. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Experienţa în subterane va fi oferită de Universitatea de Ştiinţele Vieţii, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române. Citește și: Budăi, atac dur: „Spuneam că acest PNRR va aduce lucruri rele pentru România”. Ministrul PSD anunță că refuză să respecte prevederile privind reducerea cheltuielilor de personal Iar rectorul instituţiei de învăţământ susţine că publicul ar putea să aibă acces în tunel începând din luna mai. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cel mai bun vin spumant românesc (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cel mai bun vin spumant românesc

Cel mai bun vin spumant românesc: a fost finalizată jurizarea celei de-a patra ediţii a Concursului de Vinuri Spumante Româneşti, singura competiţie de acest gen din România. Cel mai bun vin spumant românesc Aceasta a avut loc simultan la Iaşi şi Bucureşti, în capitala Moldovei fiind găzduită de către Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”. În clasamentul general, pe prima poziţie s-a clasat vinul C’est Soir rosé de la Crama Hermeziu. Citește și: Rusia a ajuns într-un punct mort iar Putin nu mai are decât opțiunea nucleară sau înfrângerea pe toate planurile: Riscul unui război nuclear este enorm (MAE rus) A fost urmat de Colocviu Vibe Frâncuşă, de la Casa de Vinuri Cotnari, iar pe ultima poziţie din top a fost Podgoria Silvania rosé. Continuarea, în Ziarul de Iași.

"M-am înșelat. Era un fake news", a spus Vijulie despre postarea ei (sursa: Facebook/Violeta Vijulie)
Eveniment

M-am înșelat. Era un fake news

"M-am înșelat. Era un fake news". Așa a explicat Violeta Vijulie furtuna de pe Facebook de miercuri. Un text halucinant despre cum bea regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cinci-șase pahare de vin românesc pe zi a fost considerat de penelista Violeta Vijulie ca aparținând Casei Regale a României. Și postat pe propria ei pagină de Facebook. Stârnind, evident, o gamă largă de comentarii: de la râs la imprecații și sudălmi. Defapt.ro a reușit să o contacteze pe Violeta Vijulie. Aceasta a explicat. "M-am înșelat. Era un fake news" "Datele respective erau pe un grup al Casei Regale a României. Din păcate, în momentul când este scris pe feed, nu scrie că este grup. Nu știi dacă este pagină, profil, grup și așa mai departe. Am considerat că, dacă numele este de la Casa Regală, este verificat. Se pare că m-am înșelat. Era un fake news. Aseară am scris o dezmințire pe Facebook. Mi-am cerut scuze! Citește și: Penelista Vijulie, delir pe Facebook: Regina Marii Britanii bea zilnic cinci-șase pahare de vin românesc Însă postacii și-au făcut treaba în continuare. Nu avea sens, era un haos informațional, nu mă asculta nimeni. Nimeni nu mai asculta ce aveam eu de spus, pentru că sunt om de comunicare. Chiar m-am uitat, da? În postarea mea scria via Casa Regală a României. Într-adevăr, acela era un grup. Asta a fost greșeala. Nu am știut că este un grup și nu este pagina oficială a Casei Regale a României. Am făcut o greșeală.", a spus Vijulie pentru defapt.ro. "M-au invadat postacii, profiluri fake, foarte mulți useriști" "Nu am șters pagina (de Facebook - n.r.). Doar am suspendat publicare paginii pentru că m-au invadat toți postacii, foarte multe profiluri fake, foarte mulți useriști care se plictisesc pentru că nu mai sunt la guvernare, iar eu chiar am foarte multe proiecte. Citește și: După ce a scris că regina Marii Britanii bea zilnic cinci-șase pahare de vin românesc, penelista Vijulie și-a închis pagina de Facebook Chiar dacă nu mai sunt într-o funcție guvernamentală, lucrez foarte mult. Acum chiar trebuie să intru în examen cu studenții. Eu chiar nu pot să îmi pierd viața răspunzând unor oameni care vorbesc urât, cu un limbaj pe care nu îl accept. Când o să se plictisească postacii, o să îmi deschid din nou pagina. Pe Facebook sunt tot felul de oameni care nu au ce face ori au profiluri false. Sunt două categorii. Am pus dezmințire și când am vazut și după dezmințire că în continuare mi se scriu comentarii urâte, nu a avut sens să insist.", a explicat penelista de ce pagina sa nu mai este disponibilă azi. ""De ce mi s-a părut interesant acest subiect legat de vinuri?" Totuși, de ce a simțit Vijulie nevoia să publice acel text. Iată explicația: "De ce mi s-a părut interesant acest subiect legat de vinuri? În această perioadă, eu scriu un proiect pentru o comunitate din România care are una dintre cele mai mari podgorii. Acea comunitate este foarte săracă. De două săptămâni de când am început să lucrez la proiectul ăsta, eram siderată. Nu îmi venea să cred că o comunitate care are o asemenea podgorie extraordinar de mare și frumoasă să fie atât de săracă. Am văzut postarea aia cu vinuri și, zic, ia uite, o casă regală folosește vinuri românești. Cât de tare?! A fost și contextul potrivit. Eu nici măcar nu beau vin. Nu consum vin absolut deloc. Asta a fost! Se mai întâmplă. Sunt persoană publică."

Vijulie, fără Facebook din cauza reginei (sursa: Facebook/Violeta Vijulie)
Eveniment

Vijulie, fără Facebook din cauza reginei

Violeta Vijulie, fără Facebook din cauza reginei. Penelista a postat miercuri un text abracadabrant pe Facebook. Potrivit acestuia, regina Marii Britanii se apucă de băut vin românesc imediat după micul dejun. Și nu se mai oprește până seara. Cum bea Elisabeta a II-a din zori până în seară "In fiecare zi dupa micul dejun regina savureaza un pahar de Feteascǎ Neagrǎ apoi la pranz 1-2 pahare de vin alb adus special de la gospodarii din zona Vrancei, la ora 5 dupa ceai paharnicul regal ii serveste un paharut de vin alb de Cotnari care se pare ca este preferatul ei, iar fiecare seara si-o incheie cu cateva cupe de argint pline cu vin de Murfatlar. Citește și: Penelista Vijulie, delir pe Facebook: Regina Marii Britanii bea zilnic cinci-șase pahare de vin românesc Acum cativa ani, intrigati de pasiunea Elisabetei pentru aceste vinuri, mai multi din consilierii reginei in frunte cu marele vistiernic, care era ingrijorat de sumele mari de bani cheltuite de regina pe licoarea romanesca, au cerut cercetatorilor britanici de la Academia Regala sa faca un set de analize amanuntit al compozitiei acestor vinuri iar rezultatul a fost uimitor.", a scris Vijulie. Postarea pe Facebook a Violetei Vijulie (sursa: Facebook/Violeta Vijulie) Vijulie, fără Facebook din cauza reginei La o zi după postarea acestui text, pagina de Facebook a penelistei nu mai este disponibilă pe rețeaua de socializare. În ciuda încercărilor repetate de a o contacta, Violeta Vijulie nu a fost de găsit pentru a explica situația. Pagina de Facebook a Violetei Vijulie nu mai este disponibilă (sursa: Facebook/Violeta Vijulie) Mai multe comentarii atât în subsolul postării, cât și la alte postări pe Facebook, au subliniat ridicolul celor afirmate de Vijulie. Subiectul a circulat intens pe rețeaua de socializare. „Nu bea cam mult??? Din postare iese că bea vreo 5-6 pahare de vin pe zi, asta înseamnă o sticlă de vin pe zi lejer. Plus că le amestecă. Vinuri dulci cu demisec sau sec. În aceeași zi. Complicat!”, a scris Cristian Paun. „Ce Invenții de proastă calitate naționalist/comunistă. Mai rămânea să ne spui că apucăturile cu poșirca moldovenească le-a căpătat după sindrofia cu Elena Ceaușescu din 1978”, a comentat și Bogdan Damian.

Vijulie, delir: regina, zilnic câteva pahare de vin românesc (sursa: Facebook/Violeta Vijulie)
Eveniment

Vijulie, delir: regina, zilnic câteva pahare

Vijulie, delir: regina, zilnic câteva pahare. Un text de pe "net", postat pe Facebook de Violeta Vijulie, fostă șefă a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, a stârnit o cascadă de reacții pe rețeaua de socializare. Textul o înfățișează pe Elisabeta a II-a a Marii Britanii ca pe o veritabilă alcoolică. Potrivit postării, regina bea zilnic cel puțin cinci-șase pahare de vin. Nu de oricare, ci românesc. Vijulie, delir: regina, zilnic câteva pahare "Nu e un îndemn să beți mai mult, ci să beți cu măsură numai vin românesc, ca Regina Marii Britanii!Via Casa Regala a României. Regina Elisabeta a Angliei bea doar vin romanesc De ani buni regina Elisabeta a II-a a Marii Britatii bea numai vin romanesc fiind pur si simplu indragostita de acesta. Prima sticla i-a fost adusa de printul Charles acum 16 ani si de atunci nu mai suporta sa puna gura pe vinuri din alte tari. Citește și: Renate Weber anticipa tezele lui Putin: Noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului de la Deveselu Elisabeta a ajuns deja la venerabila varsta de 95 de ani si este convinsa ca una dintre cauzele longevitatii si a starii sale bune de sanatate este vinul romanesc. Cum se adună paharele In fiecare zi dupa micul dejun regina savureaza un pahar de Feteascǎ Neagrǎ apoi la pranz 1-2 pahare de vin alb adus special de la gospodarii din zona Vrancei, la ora 5 dupa ceai paharnicul regal ii serveste un paharut de vin alb de Cotnari care se pare ca este preferatul ei, iar fiecare seara si-o incheie cu cateva cupe de argint pline cu vin de Murfatlar. Acum cativa ani, intrigati de pasiunea Elisabetei pentru aceste vinuri, mai multi din consilierii reginei in frunte cu marele vistiernic, care era ingrijorat de sumele mari de bani cheltuite de regina pe licoarea romanesca, au cerut cercetatorilor britanici de la Academia Regala sa faca un set de analize amanuntit al compozitiei acestor vinuri iar rezultatul a fost uimitor. Cum suntem, iar, unici în lume Se pare ca vinul romanesc are niste calitati unice in lume, si asta in primul rand din cauza solului binecuvantat ce transmite strugurilor niste energii pozitive nemaiintalnite in alte locuri, ce pot prelungi viata cu pana la 18 de ani si jumatate. Dupa ce analizele au fost publicate, consilierii reginei nu si-au mai facut griji ba chiar o sfatuiesc pe regina sa consume acest elixir romanesc cat mai des. Iata asadar inca un exemplu despre cum straini de cel mai inalt rang pretuiesc tara noastra, si poate ca este un semn ca ar trebui sa fim mai mândri de originile noastre și de pământul pe care ne-am născut. Sursă:net" "Nu bea cam mult???" Textul de mai sus, aflat între ghilimele, păstrează întocmai grafia autoarei. Mai multe comentarii atât în subsolul postării, cât și la alte postări pe Facebook, subliniază ridicolul celor afirmate de Vijulie. "Nu bea cam mult??? Din postare iese că bea vreo 5-6 pahare de vin pe zi, asta înseamnă o sticlă de vin pe zi lejer. Plus că le amestecă. Vinuri dulci cu demisec sau sec. În aceeași zi. Complicat!", a scris Cristian Paun. "Ce Invenții de proastă calitate naționalist/comunistă. Mai rămânea să ne spui că apucăturile cu poșirca moldovenească le-a căpătat după sindrofia cu Elena Ceaușescu din 1978", a comentat și Bogdan Damian.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră