sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: fabrică

16 articole
Internațional

Fabrică de armament Rheinmetall, în Ucraina

Fabrică de armament Rheinmetall, în Ucraina. Compania germană de armament Rheinmetall a pus în funcțiune prima sa fabrică de armament în Ucraina, potrivit directorului general Armin Papperger. Într-un interviu acordat site-ului ucrainean TSN, Papperger a confirmat deschiderea facilității, care se va concentra pe producția și întreținerea tancurilor de luptă. Fabrică de armament Rheinmetall, în Ucraina Papperger a declarat că fabrica va începe să producă vehicule blindate de luptă Lynx înainte de finalul anului. Citește și: Cui concesionează Simion locurile de parlamentar: bugetară din Guvern, cu 4 case și 2 apartamente, deschide lista AUR la Bacău În prezent, facilitatea oferă servicii de întreținere pentru vehiculele de luptă ale infanteriei și tancuri, fiind un proiect esențial pentru consolidarea capacităților defensive ale Ucrainei. O afacere rentabilă cu majoritate germană Fabrica din Ucraina este o inițiativă comună, în care Rheinmetall deține o majoritate de 51% din acțiuni. Potrivit lui Papperger, acest parteneriat este „foarte rentabil” și vine în contextul unui angajament pe termen lung pentru susținerea industriei de apărare ucrainene. Noi facilități pentru muniții și praf de pușcă Pe lângă fabrica de tancuri, Rheinmetall dezvoltă în Ucraina și alte unități pentru producția de praf de pușcă și muniții. Acestea sunt parte din strategia extinsă a companiei germane de a sprijini infrastructura de apărare a Ucrainei. Planuri de producție pentru sisteme de apărare aeriană În planurile viitoare ale Rheinmetall se află și producția de sisteme de apărare aeriană, un proiect vital pentru Ucraina. Papperger a subliniat că aceste măsuri vor contribui la întărirea capacităților de apărare ale țării, permițându-i să se protejeze mai eficient.

Fabrică de armament Rheinmetall, în Ucraina (sursa: rheinmetall.com)
Coreenii vor demara construirea unei fabrici de blindate Foto: Facebook Hanwha
Economie

Coreenii vor demara construirea unei fabrici de blindate

Coreenii de la Hanwha Aerospace vor demara la începutul anului viitor construirea unei fabrici de vehicule blindate în România, scrie news.ro, citându-l pe Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe. Acesta a spus că România va deveni un hub regional pentru toate sistemele terestre ale Hanwha în Europa. Citește și: VIDEO Cămașa albă a premierului Ciolacu, impecabilă, fără un strop de noroi, după vizita în satele inundate. Cizmele noi, de cauciuc, neatinse Omul de afaceri coreean nu a precizat însă amplasamentul viitoarei fabrici. Coreenii vor demara construirea unei fabrici de blindate Hanwha Aerospace, cea mai mare companie din domeniul apărării din Coreea de Sud, a inaugurat pe 23 august o unitate de producţie de vehicule blindate (H-ACE) în Geelong, Australia. Fabrica din Australia este similară cu cea pe care Hanwha Aerospace are în plan să o construiască în România ca urmare a semnării contractului pentru livrarea a 54 de obuziere de 155mm şi vehiculele suport către ministerul român al Apărării. Contractul are o valoare de valoare de un miliard de dolari. „Conform contractului, Hanwha Aerospace este hotărâtă să construiască în România facilităţi de producţie şi mentenanţă la scară largă pentru a furniza nu numai platforme de ultimă generaţie, ci şi beneficii economice şi industriale”, a declarat pentru News.ro Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe. Se aşteaptă ca lucrările la fabrică să înceapă la începutul anului viitor.

Berăria H cumpără fabrica de țigarete din Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Berăria H cumpără fabrica de țigarete

Berăria H cumpără fabrica de țigarete. Activele fostei fabrici de țigarete din Iași sunt în curs să fie vândute unei celebre berării din București. Berăria H cumpără fabrica de țigarete În acest sens, a fost organizată o licitație, dar tranzacția nu este încă finalizată – ar urma să fie înstrăinate 3,1 hectare pe care se află cele mai multe dintre construcțiile fostei fabrici. Citește și: Eurostat: România, una din cele mai slabe creșteri ale PIB din UE și una din cele mai dure prăbușiri ale serviciilor Prețul de pornire la licitație a fost de 28,2 milioane lei, în condițiile în care cel de adjudecare încă nu este cunoscut. La momentul organizării procedurii, suprafața scoasă la vânzare a fost de 3,6 ha, dar Ministerul Culturii și-a exercitat un drept de preempțiune pentru parte din active. Continuarea, în Ziarul din Iași.

Investiție de zece milioane de euro la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro))
Economie

Investiție de zece milioane de euro

Investiție de zece milioane de euro: Iașiul are cea modernă fabrică de produse profesionale de curăţenie din Europa de Est. Investiție de zece milioane de euro Cel puțin asta susțin producătorul și distribuitorul ieșean de produse de curățenie Misavan, un business condus de Ciprian Otea, și spaniolii de la Quimicas Quimxel, care au terminat lucrările la fabrica situată în Parcul Industrial I din comuna ieșeană Miroslava. Citește și: EXCLUSIV Când și de ce PSD a încălcat pactul cu PNL privitor la alegerile prezidențiale, potrivit căruia candidatul unic al celor două partide pentru Cotroceni era propus de liberali Fabrica de produse profesionale de curățenie va fi inaugurată săptămâna viitoare. Această investiție, care depășește zece miioane de euro, include o fabrică de peste 7.000 mp. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Quimicas Quimxel, investiția mare la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Quimicas Quimxel, investiția mare la Iași

Quimicas Quimxel, investiția mare la Iași. Firma ieşeană Misavan Trading şi spaniolii de la Quimicas Quimxel derulează în parcul industrial Miroslava din judeţul Iaşi o investiţie de aproape zece milioane de euro. Quimicas Quimxel, investiția mare la Iași Este vorba de construirea unei noi fabrici de produse profesionale de curăţenie. Citește și: Colonel (r) SPP, jefuit de jumătate de milion de lei de prietenul interlop cu care s-a distrat ziua la grătar și noaptea la club În 2021, Quimicas Quimxel din Spania, producător şi distribuitor de produse de curăţenie, igienă şi dezinfecţie, şi producătorul ieşean de produse profesionale pentru curăţenie Misavan Trading, firmă controlată de Ciprian Otea, au finalizat negocierile. Miza: atribuirea unui lot pentru construirea unei fabrici de producţie săpunuri, detergenţi şi produse pentru curăţenie, fabrică ce va fi integrată cu noul depozit logistic de 5.000 mp al firmei Misavan, inaugurat în anul 2022. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Nouă fabrică de medicamente în Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Nouă fabrică de medicamente în Iași

Nouă fabrică de medicamente în Iași. Județul se consolidează în industria farmaceutică: au apărut primele imagini cu cea de-a cincea fabrică de medicamente din judeţul Iaşi. Nouă fabrică de medicamente în Iași De data aceasta în comuna Tomeşti, după ce omul de afaceri Ceslav Ciuhrii din Republica Moldova a decis să extindă facilităţile de producţie în localitatea ieşeană. Citește și: Năsui: un român obişnuit, pe salariul mediu, după 35 de ani de muncă, ar putea avea pensie de 7.000 lei/lună, dacă nu ar depinde de politic. Acum, are 1.785 lei/lună Aici, și va produce sub brandul Newtone Laboratories. Afaceristul este fiul academicianului Mircea Ciuhrii, cunoscut pentru realizarea de medicamente din ţesut de insecte. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Vindea autorizat produse din cannabis, arestat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Vindea autorizat produse din cannabis, arestat

Vindea autorizat produse din cannabis, arestat. Din arestul preventiv al Poliției Iaşi, Philipp Fuhrmann, fondatorul aşa-numitei “Fabrici de vise” de la Miroslava, cere ajutorul Ambasadei Germaniei. Vindea autorizat produse din cannabis, arestat Fuhrmann a fost trimis în judecată pentru “constituirea unui grup infracţional organizat (...) şi efectuarea de operaţiuni, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată”. Citește și: Disperare în rândul judecătorilor: pensia șefului CSM ar putea să scadă de la 45.700 lei net la doar 39.188 de lei, dacă se aplică noua legislație – calcule neoficiale Vineri, la Tribunalul Iaşi, magistraţii judecă cererea înaintată de DIICOT de prelungire a mandatului de arestare preventivă. Infracţiunea pe care e suspectat că ar fi comis-o, explică Fuhrmann în scrisoarea sa adresată Ambasadorului Republicii Federale Germania în România, constă “în concret, în aceea că societatea pe care o administrez a desfăşurat pe teritoriul României acte de comerţ cu produse conexe tutunului – ţigări electronice conţinând substanţele THC-P (Tetrahydrocannabiphorol), H4-CBD (Tetrahydrocannabidiol), HHC (Hexahydrocannabinol)”. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DIICOT poate închide fabrica de vise (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

DIICOT poate închide "fabrica de vise"

DIICOT poate închide "fabrica de vise". Dosarul „Fabrica de vise” ar putea reprezenta marele pariu al DIICOT Iaşi. DIICOT poate închide "fabrica de vise" Prin acţiunea sa de marţi, DIICOT şi-a scos la bătaie credibilitatea. Citește și: Omul de afaceri Adrian Porumboiu către Dumitru Buzatu: „Ori dai spăgile, ori te ia DNA-ul” Procurorii fie vor reuşi să scoată de pe piaţa naţională sute de sortimente de ţigări electronice, jeleuri, prăjituri sau ciocolată cu derivaţi din canabis produse de zeci de firme. Fie se vor face de râs, tot la nivel naţional. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DIICOT anchetează cai verzi pe pereți (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

DIICOT anchetează cai verzi pe pereți

DIICOT anchetează cai verzi pe pereți. Procurorii DIICOT nu au reuşit seara trecuta să-i convingă pe magistraţii Tribunalului că acuzaţii din dosarul fabricii de droguri de la Miroslava trebuie să rămână după gratii. DIICOT anchetează cai verzi pe pereți Un prim lot de nouă inculpaţi în dosar, incluzându-l pe cel considerat liderul grupării, a fost prezentat ieri după-amiază judecătorilor, cu propunerea de arestare preventivă. Citește și: Pescobar de la „Taverna Racilor” a încasat câte 10.000 de euro pe zi în 2022. Profit curat: peste cinci milioane de lei anul trecut, din alimente expirate, rugină și lipsă de igienă la fițe în Herăstrău După șapte ore de dezbateri, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului a dispus în cazul a opt dintre inculpaţi, inclusiv în cel al poliţistului Vlad Acatrinei, luarea măsurii arestului la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. În cazul canadianului Philipp Fuhrmann, s-a dispus doar luarea măsurii controlului judiciar pentru două luni, perioadă în care nu va avea dreptul să părăsească limitele judeţului. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Fabrică ieșeană cu produse cu cannabis (sursa: DIICOT)
Eveniment

Fabrică ieșeană cu produse cu cannabis

Fabrică ieșeană cu produse cu cannabis. O fabrică din Miroslava care producea uleiuri şi produse din canabis a fost „vizitată” de poliţişti şi procurori de la Crimă Organizată Iaşi. Fabrică ieșeană cu produse cu cannabis În acelaşi timp, magazine din centrul Iaşiului au fost percheziţionate, poliţiştii fiind în căutare de esenţe pentru ţigări electronice (vape), dar şi de dulciuri cu extract de canabis. Citește și: Pescobar de la „Taverna Racilor” a încasat câte 10.000 de euro pe zi în 2022. Profit curat: peste cinci milioane de lei anul trecut, din alimente expirate, rugină și lipsă de igienă la fițe în Herăstrău Fabrica se află într-un loc ferit, chiar la marginea localităţii, iar în curte sunt şi câteva maşini de lux. După o oră de percheziţii, poliţiştii au adus un camion pentru a transporta marfa confiscată din interior. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Investiție importantă Beretta, refuzată de România (sursa: Facebook/BERETTA)
Investigații

Investiție importantă Beretta, refuzată de România

Investiție importantă Beretta, refuzată de România. Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, a anunțat că o fabrică pentru producția de arme Beretta ar putea să fie construită la Cugir. Vine iar campania electorală Aceasta este cea de-al treilea loc luat în calcul în ultimii patru ani pentru acest obiectiv, timp în care italienii de la Beretta așteaptă să transfere tehnologie în valoare de 6,5 milioane euro. Dar și să înființeze 150 de noi locuri de muncă în România. Citește și: Fabrica de avioane Craiova, condusă de un fost muncitor de la linia de montaj, cu facultate după 40 de ani. Circa 300 de angajați nu au reușit să modernizeze nici un avion IAR În schimbul acestui transfer de tehnologie, Poliția Română a cumpărat pistoale Beretta în valoare de aproximativ 8,5 milioane de euro. Defapt.ro a dezvăluit că Virgil Popescu, fostul ministru liberal al Economiei, a promis în campania electorală din 2020 că fabrica de arme Beretta urma să fie construită într-o pârloagă din județul Mehedinți. Dar a uitat repede de promisiunea făcută localnicilor. Cugir, cu girul noului ministru Oprea Noul ministru al Economiei, pesedistul Ștefan Radu Oprea, le-a promis social-democraților din județul Alba că fabrica de arme Beretta ar putea fi construită la Cugir. Prezent la o conferință de presă organizată la sediul PSD Alba, ministrul Ștefan Radu Oprea a declarat că "deja este în lucru în minister ideea de a aduce proiectul Beretta la Cugir, pentru că de prea multă vreme am vorbit de el. Citește și: Abandonat de familie: tânărul șofer drogat care a ucis doi studenți la 2 Mai, nevizitat nici de tată, nici de mamă. Tatăl ar fi părăsit țara, mama s-ar fi mutat A început în 2018 sau în 2019, a fost semnat cu Uzina Mecanică de la Plopeni, dar care are un alt specific. Acolo nu se produc arme, nu se produc pistoale, nu se produc puşti, nu se produc puşti de asalt, nu se produc mitraliere. Şi apoi a ajuns proiectul la Șimian, într-o zonă greenfield, unde nu există nimic şi nici nu s-a construit nimic. Eu cred că firesc este ca acest proiect să ajungă la Cugir.". Ministrul pesedist Ștefan Radu Oprea a trecut în mai puțin de un minut de "ideea" aflată în lucru la detalii concrete. "Deja suntem cu acest proiect în interiorul ministerului, partea de avizare internă, de mandat către Adunarea Generală a Acţionarilor de a vedea acest proiect către Cugir, aşa cum este normal", s-a lăudat ministrul. Virgil Popescu, cu Țuțu la Șimian La fel ca ministrul Ștefan Radu Oprea a procedat și fostul ministru liberal Virgil Popescu în campania electorală din 2020. Atunci, a promis că va construi fabrica de arme la Șimian, o localitate din județul Mehedinți. Pentru a fi mai credibil, liberalul Virgil Popescu a fost însoțit în campania electorală de Gabriel Țuțu, directorul general de atunci al companiei Romarm. "Mă bucur să anunț demararea unui nou proiect de investiții în județul Mehedinți. Noua fabrică de pistoale a Companiei Naționale ROMARM SA va fi construită la Șimian. Am luat decizia ca noua fabrică de pistoale a Companiei Naționale ROMARM SA să fie făcută aici, la Șimian", spunea Gabriel Țuțu. Citește și: EXCLUSIV Afacerea Beretta, abandonată într-o pârloagă din județul Mehedinți. Unde a ajuns pentru că ministrul Virgil Popescu, președintele PNL pe județ, a folosit-o electoral La pachet, liberalul Virgil Popescu susținea că "Primăria Șimian va pune la dispoziția companiei, cu titlu gratuit, un teren pentru construcția unei fabrici de armament. Datorită acestei investiții, se vor crea circa 50-100 de locuri de muncă într-o primă etapă, urmând ca cifra să atingă 500 de locuri de muncă în a doua etapă", se lăuda Virgil Popescu. Citește și: EXCLUSIV Cum a ajuns Romarm să joace electoral pentru ministrul Virgil Popescu: investiție de zece milioane de lei într-o comună. Fiica primarului, consiliera ministrului Investiție importantă Beretta, refuzată de România Compania italiană Beretta a semnat un memorandum cu Ministerul Economiei în vara anului 2019 prin care își asuma să construiască o fabrică de arme într-o hală din incinta Uzinei Mecanice Plopeni, din județul Prahova. Acolo urma să înceapă producția de arma de asalt ARX 160 la șase luni de la finalizarea completă a documentelor și punerea la dispoziției a halei. Document a fost semnat în contextul în care Ministerul Apărării Naționale urma să anunțe o licitație pentru achiziția de arme de asalt pentru militarii români. Afacerea cu armata a picat, dar pe fir a intrat Romarm, compania deținută de Ministerul Economiei. Romarm doar a plătit, nu a și luat offset Astfel, în vara anului 2020, compania Romarm a semnat un contract cu Beretta în baza căruia obținea acordul de a vinde pistoalele producătorului italian Poliției Române. Așa s-au cumpărat 25.000 de pistoale Beretta cu peste opt milioane de euro. Conform contractului de offset, Romarm, respectiv Ministerul Economiei, în calitate de unic acționar, se obliga să pună la dispoziția companiei Beretta o hală pentru transferul de tehnologie pentru asamblarea și producția de mici componente pentru pistoale și puști de asalt Beretta. Totodată, statul român se obliga să trimită în primă fază între 30 și 50 de tineri la specializare în Italia, acolo unde aceștia urma să învețe cum să folosească echipamentele furnizate de Beretta. În fazele ulterioare ale proiectului urma să fie trimiși la specializare alți 150 de români. Mai mult, se estima că în patru ani de la punerea în funcțiune a fabricii s-ar fi trecut de la asamblare la producția efectivă de arme Beretta.

Grupul belgian BMT, fabrică la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Grupul belgian BMT, fabrică la Iași

Grupul belgian BMT, fabrică la Iași. O nouă fabrică va fi construită în polul industrial al Iaşului spre Tomeşti. Grupul belgian BMT, fabrică la Iași Investiţia aparţine unei firme din grupul belgian BMT, iar unitatea va fi amenajată lângă fabrica Grenzebach, aflată în construcţie. Citește și: Cum arată vila cât un hangar pe care Ciolacu ar trebui să o împartă cu nevasta la divorț. Premierul deja s-a separat de soție în privința părților sociale Zona este singura care mai oferă rezerve de teren neafectate de construcţii existente şi completează aria industrială de-a lungul culoarului Calea Chişinăului – bld. Virgil Săhleanu – şos. Iaşi-Tomeşti, potrivit arhitecţilor implicaţi în proiect. Proiectul este iniţiat de IG Watteeuw Romania SRL, companie cu sediul social la Iaşi şi care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 158 de milioane lei, un profit de 15,1 milioane lei (cel mai mare din istoria firmei înfiinţate în 2007) şi a avut un număr mediu de peste 350 de angajaţi. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Monument istoric industrial, furat la bucată (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Monument istoric industrial, furat la bucată

Monument istoric industrial, furat la bucată. Cărămizile de Ciurea au ajuns la mare căutare: se iau direct din zidurile fabricii. Monument istoric industrial, furat la bucată Abandonată după "accidentul" de acum 15 ani, când o firmă - astăzi închisă - a cumpărat-o doar ca să îi oprească activitatea şi aşa redusă la minim, Fabrica de Cărămizi de la Ciurea, monument istoric, dispare încet. Zilele trecute a fost eliberat locul unde se afla ce mai rămăsese din cuptoarele fabricii. S-a furat "la bucată". Citește și: Șansa lui Halep în cazul unei suspendări pentru dopaj și de ce un precedent în materie o ajută. O eventuală suspendare poate fi redusă masiv în instanță Fabrica apare pe unele pagini de tranzacţii imobiliare, scoasă la mezat pentru o sumă consistentă: 3,28 milioane de euro cu tot cu terenul în suprafaţă de 7,6 hectare. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Intel va investi 25 de miliarde de dolari în Israel, anunță premierul Netanyahu Foto: Facebook
Economie

Intel va investi 25 de miliarde de dolari în Israel

Intel va investi 25 de miliarde de dolari pentru o nouă fabrică de cipuri în Israel, a declarat duminică premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a precizat că este vorba de cea mai mare investiţie făcută vreodată în Israel, transmite Reuters. Intel va investi 25 de miliarde de dolari în Israel Viitoarea uzină Intel de la Kiryat Gat ar urma să fie inaugurată în 2027 şi va crea mai multe mii de locuri de muncă, a precizat şi Ministerul de Finanţe din Israel, adăugând că în conformitate cu acordul convenit cu Intel, compania va plăti o cotă de impozit de 7,5%, în creştere faţă de cota actuală de 5%. În cele aproximativ cinci decenii de când operează în Israel, Intel a devenit cel mai mare angajator şi exportator privat din Israel precum şi liderul industriei locale de IT. Intel are 11.700 de angajaţi în mod direct în Israel, la cele trei centre de cercetare&dezvoltare de la Haifa, Petah Tikva şi Ierusalim, precum şi la uzina sa de producţie de la Kiryat Gat. În anul 2022, Intel Israel a avut exporturi record de 8,7 miliarde de euro, adică 1,75% din întregul PIB şi 5,5% din exporturile high-tech ale Israelului. Duminică, cu prilejul anunţării acordului pentru noua uzină de cipuri, premierul Benjamin Netanyahu a precizat că este vorba de "o realizare extraordinară pentru economia israeliană - 90 de miliarde de shekeli (25 de miliarde de dolari) - cea mai mare investiţie făcută vreodată de o companie internaţională în Israel". Producătorul de chipuri deschide fabrici și în Polonia și Germania Anunţul premierului israelian vie la doar două zile după ce grupul Intel a informat că va investi până la 4,6 miliarde de dolari într-o nouă fabrică de semiconductori şi o facilitate de testare în apropiere de Wrocław, Polonia, care ar urma să devină operaţională în 2027, ca parte a planului de investiţii din Europa de 88 miliarde de dolari, pentru a-şi majora producţia de cipuri. Separat, autorităţile germane poartă şi ele negocieri intense cu Intel, în legătură cu planurile grupului american de a construi o facilitate de producţie de semiconductori în estul Germaniei. Potrivit unor surse citate de cotidianul financiar german Handelsblatt a dezvăluit că grupul american Intel ar urma să primească subvenţii în valoare de 9,9 miliarde de euro de la statul german, mai mari decât cele 6,8 miliarde de euro promise anterior. Handelsblatt a precizat că negocierile finale cu privire la acest dosar ar urma să aibă loc în acest weekend. Citește și: Controversatul paznic al pușculiței cu 400.000 euro a lui Simion: diplomă dubioasă, sponsorizări de la oamenii SIE și înalt funcționar de stat, specialist în Diaspora Purtătorul de cuvânt de la Ministerul german al Economiei a informat că luni va avea loc o reuniune a cancelarului german Olaf Scholz cu directorul general de la Intel, Pat Gelsinger.

România nu are fabrică de pulberi (sursa: Petru Zoltan)
Investigații

România nu are fabrică de pulberi

România nu are fabrică de pulberi, deși a cumpărat armament de aproape zece miliarde de euro în ultimii ani. Ceea ce ar putea să reprezinte o vulnerabilitate gravă la adresa Armatei Române în caz de conflict. Ultima instalație de pulberi de la Făgăraș, cu o tradiție de aproape 100 de ani, a fost tăiată și vândută la fier vechi de autoritățile locale în 2004 pentru o datorie de doar 200.000 de euro. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online La solicitarea Defapt.ro, ministrul Economiei Florin Spătaru a declarat că o fabrică nouă de pulberi ar putea să coste în jur de 500 de milioane de euro. Spătaru a alocat 70 de milioane de lei companiei Pirochim Victoria pentru studii de fezabilitate și pregătirea terenulu. Dar, anterior, a declarat la Televiunea Română că a alocat suma de 800 de milioane de lei și are "parteneriate plătite" cu companii americane și sud-coreene pentru a începe construcția fabricii. Mai mult, directorul Pirochim, Milică Palade, susține că nu poate începe studiile de fezabilitate până când oficialii din Ministerul Economiei nu vor decide ce tipuri de instalații de producție a pulberilor vor fi achiziționate. România nu are fabrică de pulberi Fabrica de Pulberi de la Făgăraș (foto) are o istorie de aproape 100 de ani, timp în care a produs pulberi și explozibili. Dar industria de apărare românească a fost lăsată de izbeliște după Revoluția din decembrie 1989. Un pic mai târziu, în anul 2004, primăria Făgăraș a executat Fabrica de Pulberi pentru o datorie de 200.000 de euro. Pentru a-și recupera banii la bugetul local, primăria a decis să vândă la fier vechi instalația de nitroceluloză, cu ajutorul căreia se producea o parte din materia primă pentru pulberi. Așa că producția de pulberi a încetat. Dar a continuat cea de explozibili. Companiile din industria de apărare de stat s-au reorientat către Serbia, țară din care se cumpără și în prezent pulberi. Lucian Cupu, liderul de sindicat de la Fabrica de Pulberi Făgăraș, a declarat pentru Defapt.ro că "instalația de nitroceluloză producea un ingredient pentru pulberi. Cum s-a reușit să se scoată din inventarul industriei de apărare o astfel de capacitate?". El a mai spus că "degeaba faci tancuri, degeaba faci mitraliere, degeaba faci aruncătoare, dacă nu ai ce trebuie să bagi în glonț, în muniție". Spătaru minte nerușinat despre bani Florin Spătaru, ministrul Economiei, s-a lăudat în repetate rânduri că va aloca fondurile necesare pentru construcția unei noi fabrici de pulberi. Ultima dată a făcut-o la Televiziunea Română, acolo unde s-a încurcat în declarații. Semn că nu prea înțelege ce se întâmplă în industria de apărare din subordinea sa. "Vom veni cu o soluție pentru construirea unei fabrici de pulberi în România. Este un deziderat. În 2004 a fost închisă în România și am importat. Acum vom face o capacitate de producție mai mare și pentru tipuri de muniție NATO și non-NATO. Pe lângă 800 de milioane de lei alocați de la Ministerul Economiei, avem și parteneriate plătite cu companii americane, sud-coreene pentru a începe această construcție industrială", spunea la TVR ministrul Spătaru. Declarația ministrului Florin Spătaru a ridicat suspiciuni pentru că Ministerul Economiei a alocat pentru investiții în industria de apărare de stat sume derizorii. De exemplu, în anul 2021 s-au alocat doar cinci milioane de lei. În anul 2022 s-au alocat 400 de milioane de lei, iar de la începutul acestui an până în prezent, doar 200 de milioane de lei, potrivit informațiilor oficiale furnizate de Ministerul Economiei la solicitarea Defapt.ro. Un "partener mare, european". Dar fantomatic Pentru a clarifica aceste neconcordanțe am solicitat clarificări Mirabelei Isac, consiliera ministrului pe comunicare. A răspuns, în schimb, chiar ministrul Florin Spătaru, care și-a nuanțat declarația făcută la televiunea publică. El a spus că, de fapt, nu a alocat 800 de milioane de lei pentru fabrica de pulberi și că se referea la alocările bugetarea pentru întreaga industrie de apărare. Adică la cele 600 de milioane de lei alocați în 2022 și 2023. Cât despre fabrica de pulberi promisă, a menționat că în realitate a alocat doar 70 de milioane de lei către Pirochim Victoria. Banii ar trebui folosiți pentru "studiu de fezabilitate și o pregătire pentru investiție. Separat de acest lucru, discutăm cu mai multe companii de o investiție de la zero. Greenfield! Pentru că acele echipamente pe care noi le avem fie la Făgăraș, fie la Victoria, o parte din ele sunt depășite tehnologic. O parte din ele ar trebui modernizate. Există posibilitate să le reutilizăm. Dar nu luăm deocamdată în calcul un astfel de scenariu", a declarat ministrul Florin Spătaru. Tot ministrul a spus că la nivelul Ministerului Economiei se discută cu un "partener mare, european", care ar vrea să facă "ditamai fabrica și să livrăm peste 1.000 de tone de pulberi în mod continuu. Cred că ne încurcăm dacă reutilizăm niște echipamente care s-ar putea să ne lase la un moment dat". Ministrul nu a vrut să spună numele partenerului, dar a precizat că valoarea unei investiții într-o fabrică de pulbere este undeva la 500 de milioane de euro. "Un studiu de fezabilitate de rahat!" Întrebat ce s-a întâmplat cu cele 22 de milioane de euro promise public de fostul ministru Virgil Popescu pentru Fabrica de Pulberi Făgăraș, ministrul Florin Spătaru a spus că nu știe unde au fost dați. Cât despre declarațiile pompoase ale lui Gabriel Țuțu, fostul director Romarm, despre repornirea fabricii de pulberi, a spus că "Ministerul Economiei nu a negociat cu nimeni. Hai să ne înțelegem! Și-a bătut joc! Nu a negociat cu absolut nimeni. Nimeni, nimic! Ca să fim clari pe subiectul ăsta: nu a existat nici un proiect! A existat un studiu de fezabilitate de rahat! De rahat! Făcut undeva în anul 2018 în care se spunea că dacă mai pui două țevi și trei garduri pui în funcțiune Fabrica de Pulberi. Total eronat!". Cât despre proiectul său legat de fabrica de pulberi, ministrul a spus că va începe cât mai curând. Adică până în toamnă. Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, nu crede în ceea ce spune ministrul Spătaru. "Au declarat că vor face fabrica de pulberi într-un an de zile. Au trecut doi ani și nu au mișcat nici un deget. Capabilitatea de proiectare este destul de redusă în România", a spus Bucuroiu. 70 de milioane de lei date degeaba Sindicalistul Lucian Cupu a declarat pentru Defapt.ro că la Fabrica de Pulberi Făgăraș există deja un studiu de fezabilitate în care se menționează că pentru construcția unei noi fabrici este nevoie de trei ani. "Astfel de instalații nu le are nimeni pe stoc. Aceste instalații trebuiesc proiectate. Ca să faci proiectare trebuie să faci o cercetare pentru a vedea care este necesarul de pulberi în piață, dacă vrei să o construiești pe rațiuni economice. Citește și: Summit-ul NATO de la Vilnius va oficializa cel mai negru scenariu: a reînceput „războiul rece”. Noile planuri de apărare ale Alianței se axează pe reacția la un atac rusesc pe scară largă În momentul în care faci niște instalații pentru pulberi, le calibrezi cu un necesar astăzi sau pentru un viitor conflict. Atunci nu poți justfica o astfel de investiție și să o condiționezi de profitabilitate. Iar în acel moment trebuie să poți susține o astfel de investiție pentru a se reduce dependența de alte state", a spus Lucian Cupu. Conform studiului, Fabrica de Pulberi de la Făgăraș ar putea produce o tonă de pulberi pe oră. Însă ministrul Florin Spătaru nu a alocat cei 70 de milioane de lei la Făgăraș, ci i-a virat în conturile Pirochim Victoria, societate lăsată pe butuci din 2004. Milică Pandele, directorul general al Pirochim, a spus că decidenții din Ministerul Economiei ar trebui să decidă ce tip de instalații vor să fie achiziționate și ce tipuri de pulbere să producă. De abia atunci poate contracta studii de fezabilitate cu banii primiți de la minister. Întrebat în cât timp ar putea fi pusă în funcțiune o fabrică nouă, directorul Milică Pandele a declarat că "un termen rezonabil ar fi de minim doi ani de zile. Majoritatea instalațiilor sunt unicat. Nu se poate începe în șase luni, de exemplu".

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră