sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 12 iulie 2023

VIDEO Armata rusă susține că Wagner a predat mii de echipamente, muniție și arme. Prigojin nu este de găsit, însă. Un mister este și ce fac mercenarii

Wagner și-ar fi predat armele armatei (sursa: Telegram/Concord Press)
Wagner și-ar fi predat armele armatei (sursa: Telegram/Concord Press)

Wagner și-ar fi predat armele armatei. Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri că a primit de la grupul de mercenari Wagner peste 2.000 de echipamente, 2.500 de tone de muniţie şi 20.000 de arme uşoare, în urma acordului încheiat după rebeliunea sa din iunie.

Wagner și-ar fi predat armele armatei

"Forţele armate ruse, conform planului, încheie primirea armelor şi materialului militar ale unităţilor grupului Wagner", a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram (VIDEO).

De asemenea, instituţia a publicat o înregistrare video în care se poate vedea cum militarii inspectează tancuri, blindate de transport trupe, lăzi de muniţie, arme kalaşnikov şi mine.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a acceptat să predea trupelor regulate ruseşti armamentul oamenilor săi după ce a renunţat, la sfârşitul lui iunie, la o mişcare de rebeliune îndreptată împotriva ministrului apărării şi şefului statului major.

Citește și: Patriarhul Daniel trăiește o stare de revoltă și de oroare în ce privește azilele groazei din Voluntari și pregătește un mesaj public pe acest subiect, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR

Potrivit ministerului, armata rusă a primit "peste 2.000 de echipamente şi armamente", între care tancuri T-90, sisteme lansatoare de rachete Grad şi Uragan, sisteme de apărare antiaeriană Panţir şi obuziere.

Mister în ce privește soarta lui Prigojin

Armata rusă a primit, de asemenea, "peste 2.500 de tone de muniţii diverse şi circa 20.000 de arme uşoare".

"Toate echipamentele au fost livrate în spatele frontului, unde unităţile de reparaţie ale forţelor armate ruseşti efectuează lucrări de mentenanţă", a adăugat ministerul.

Combatanţii Wagner s-au aflat în prima linie în lupta sângeroasă pentru Bahmut, oraş devastat care a fost capturat în mai de Moscova.

Citește și: Zelenski califică drept „un succes” summit-ul NATO de la Vilnius, deși Ucraina nu a primit o invitație de aderare

În timpul rebeliunii lor, oamenii Wagner au ocupat timp de mai multe ore un cartier general al armatei, în sudul Rusiei, şi au parcurs mai multe sute de kilometri în direcţia Moscovei.

Rebeliunea a luat sfârşit pe 24 iunie seară, cu un acord care prevedea plecarea în Belarus a lui Prigojin. Combatanţilor săi li s-a propus de către şeful statului rus, Vladimir Putin, să se alăture trupelor regulate, să plece în Belarus sau să revină la viaţa civilă, notează AFP.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră