Trump le cere americanilor să se "țină bine", creșterea tarifelor va aduce vremuri grele

Trump avertizează americanii asupra vremurilor grele. Președintele american Donald Trump a anunțat sâmbătă intrarea în vigoare a unui nou tarif vamal de 10% pentru o gamă largă de produse importate în Statele Unite. Măsura, considerată o adevărată „explozie” în comerțul global, este parte dintr-o strategie economică amplă ce promite schimbări majore în raporturile comerciale internaționale.
Trump avertizează americanii asupra vremurilor grele
„Aceasta este o revoluție economică și vom câștiga”, a transmis Donald Trump pe platforma sa Truth Social, într-un mesaj scris cu majuscule.
În ciuda optimismului afișat, liderul american a recunoscut că „nu va fi ușor” și le-a cerut cetățenilor săi „să se țină bine”, invocând riscurile unei creșteri a inflației.
Ce produse sunt vizate de noul tarif
Tariful de 10% se aplică unei mari părți din bunurile importate în SUA din întreaga lume.
Totuși, unele produse strategice sunt momentan exceptate, precum petrol și gaze naturale, metale prețioase (cupru, aur, argint, platină, paladiu), cherestea și materiale de construcție.
De asemenea, exceptate vor fi semiconductorii și produsele farmaceutice și mineralele care nu se regăsesc în solul american
Produsele care fac deja obiectul tarifelor de „securitate națională” – cum ar fi oțelul, aluminiul, autoturismele, camioanele și piesele auto – nu intră sub incidența noilor taxe de 10%.
Începerea colectării: porturi, aeroporturi și antrepozite
Autoritățile vamale din SUA au început sâmbătă, de la ora 12:01 ET (04:01 GMT), să perceapă noul tarif de bază în toate punctele de intrare: porturi, aeroporturi și antrepozite vamale.
Este prima etapă a inițiativei lui Trump de a renunța la sistemul de tarife reciproc convenite după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Taxe suplimentare pentru alți 57 de parteneri comerciali
Alte majorări tarifare sunt programate să intre în vigoare începând de săptămâna viitoare.
Acestea vor viza produse provenite din 57 de parteneri comerciali majori ai Statelor Unite, printre care se numără: Australia, Marea Britanie, Columbia, Argentina, Egipt, Arabia Saudită