sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 18 ianuarie 2025

SUA, aproape în incapacitate de plată chiar înainte ca Trump să-și preia mandatul. Trezoreria a decis stoparea mai multor plăți publice

SUA, măsuri extraordinare privind plafonul datoriei (sursa: Facebook/The U.S. Department of the Treasury)
SUA, măsuri extraordinare privind plafonul datoriei (sursa: Facebook/The U.S. Department of the Treasury)

SUA, măsuri extraordinare privind plafonul datoriei. Departamentul american al Trezoreriei a anunțat că va implementa "măsuri extraordinare" începând cu 21 ianuarie, pentru a-și onora obligațiile financiare, în contextul atingerii plafonului datoriei.

SUA, măsuri extraordinare privind plafonul datoriei

Potrivit secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, plafonul datoriei, stabilit la puțin peste 36.000 de miliarde de dolari, nu permite noi cheltuieli.

Citește și: Călin Georgescu anunță că serviciile secrete trec de partea sa și îi amenință pe cei care i se opun: „Pot fi și consecințe!”

Prin urmare, măsurile adoptate vor implica ajustări tehnice, precum oprirea temporară a plăților către fondurile de pensii și de sănătate din sectorul public.

Impactul asupra pensionarilor și funcționarilor publici

Janet Yellen a oferit asigurări că aceste măsuri nu vor afecta direct pensionarii sau funcționarii publici, fiind vorba despre acțiuni tehnice care evită acumularea de datorii suplimentare și penalizările economice.

Aceste măsuri sunt doar temporare și vor rămâne în vigoare până când Congresul va decide ridicarea sau suspendarea plafonului datoriei.

Dacă nu se ajunge la un acord, SUA riscă o situație de incapacitate de plată, ceea ce ar avea consecințe grave asupra economiei globale.

Incertitudini financiare

Janet Yellen a subliniat că durata acestor măsuri depinde de factori imprevizibili, cum ar fi cheltuielile și veniturile guvernamentale din lunile următoare.

De asemenea, ea a făcut un apel către Congres pentru a acționa rapid și a păstra încrederea creditorilor internaționali.

Planurile lui Trump

Donald Trump, președintele ales, promite să echilibreze conturile publice prin reducerea cheltuielilor guvernamentale și introducerea de taxe vamale suplimentare.

Acest plan are ca scop sprijinirea economiei, în timp ce impozitele vor continua să fie diminuate.

Un Istoric al Modificărilor Plafonului Datoriei

Problema plafonului datoriei nu este nouă în Statele Unite. Din 1960, acesta a fost ridicat sau suspendat de 78 de ori, de 49 de ori sub administrații republicane și de 29 de ori sub cele democrate.

Acest precedent arată că negocierile intense privind datoria publică sunt o caracteristică a economiei americane.

Prognoza datoriei publice: creștere alarmantă

Un raport oficial estimează că, până în 2035, datoria publică a SUA va atinge 118% din PIB, comparativ cu 100% în 2025.

Această prognoză evidențiază necesitatea unor măsuri fiscale sustenabile pentru a preveni o criză economică majoră.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră