sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 09 februarie 2025

Noi proteste masive ale studenților în Serbia la 100 de zile de la tragica prăbușire a unui acoperiș de beton al gării din Novi Sad. Președintele Vučić nu cedează

Protestele studenților sârbi paralizează marile orașe (sursa: bbc.com)
Protestele studenților sârbi paralizează marile orașe (sursa: bbc.com)

Protestele studenților sârbi paralizează marile orașe. Duminică, sute de studenți sârbi au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva corupției, marcând 100 de zile de la accidentul tragic din gara Novi Sad.

Protestele studenților sârbi paralizează marile orașe

Potrivit BBC, în Belgrad, manifestanții au blocat cel mai important nod rutier al orașului, inclusiv podul Gazela, unde au rămas timp de șapte ore.

Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală”

În semn de omagiu pentru cele 15 victime ale prăbușirii acoperișului gării Novi Sad, protestatarii au păstrat 15 minute de tăcere și au aruncat 15 trandafiri albi de pe podul de peste râul Sava.

Blocaje și proteste simultane în Novi Sad și Nis

În paralel, studenți și alți manifestanți au blocat intrările principale ale orașului Novi Sad, unde au aruncat trandafiri în Dunăre pentru a comemora victimele tragediei.

Blocajele din Novi Sad au fost menținute timp de trei ore.

La Nis, colegii lor au anunțat că vor bloca timp de șapte ore postul de taxare rutieră de pe autostrada A1, cea mai importantă ieșire din oraș.

Corupția, în centrul nemulțumirilor

Accidentul din gara Novi Sad s-a produs la doar câteva luni după finalizarea lucrărilor de renovare, amplificând suspiciunile privind corupția și nepotismul din Serbia.

Protestatarii scandează constant mesajul „Corupția ucide!”, considerând această tragedie o consecință directă a corupției sistemice din țară.

Studenții, liderii mișcării de protest

De la sfârșitul lunii noiembrie, studenții au blocat facultățile din întreaga țară și au preluat conducerea manifestațiilor.

La 1 februarie, zeci de mii de tineri s-au adunat la Novi Sad pentru a bloca timp de 24 de ore cele trei poduri peste Dunăre, inclusiv cel principal.

În continuare, protestatarii cer dreptate și asumarea responsabilității din partea autorităților.

Următoarea mare acțiune este planificată pentru 15 februarie, când studenții intenționează să blocheze centrul orașului Kragujevac.

Reacția autorităților: demisii și acuzații

Premierul Milos Vucevic și-a prezentat demisia la sfârșitul lunii ianuarie, însă acest gest nu a reușit să calmeze protestele.

În același timp, președintele Aleksandar Vucic oscilează între apeluri la dialog și acuzații privind ingerințe externe, arătând cu degetul către țările occidentale și vecina Croația.

Sâmbătă, Vucic a declarat în fața susținătorilor săi din Kikinda:

„Nu pe mine vor ei să mă distrugă. Ei vor să distrugă Serbia.”

Totodată, el a exclus posibilitatea unei schimbări de regim în urma acestor proteste:

„Nu va exista o revoluție în Serbia. Poporul este cel care decide în Serbia și doar prin alegeri.”

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră