sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 02 iunie 2022

Semnal de alarmă neobișnuit, de la Chișinău: ministrul Apărării atrage atenția că sunt 13-14.000 de „oameni înarmați” în Transnistria

Sunt 13-14.000 de „oameni înarmați” în Transnistria Foto: guvernarea transnistreană
Sunt 13-14.000 de „oameni înarmați” în Transnistria Foto: guvernarea transnistreană

Semnal de alarmă neobișnuit, de la Chișinău: ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, atrage atenția că sunt 13-14.000 de „oameni înarmați” în Transnistria. El a spus că Chișinăul nu trebuie să neglijeze prezența militară din regiunea transnistreană și a arătat că nu există premise pentru implicarea Republicii Moldova în război atâta timp cât linia frontului nu este pe direcția Nicolaev – Odesa.

Sunt 13-14.000 de „oameni înarmați” în Transnistria

În primul rând, să ne referim la trupele Federației Ruse care se află acolo, așa-numitele forțele ale contingentului, care se ocupă cu paza obiectivelor care au rămas și, îndeosebi, a depozitelor de la Cobasna. Ei sunt 1200 de persoane și vreo 700 de civili. Suplimentar, la ei putem să mai adăugăm dintr-o dată aproximativ 500 de militari care sunt în componența forțelor de menținere a păcii și ajungem la 2000 de militari ai Federației Ruse”, a explicat Ministrul Apărării, citat de newsmaker.md.

Nosatîi a adăugat că acestui număr se adaugă forțe armate și alte structuri din regiune.

Moldova crește bugetul alocat Apărării

„Vreau să menționez că multe structuri militarizate sunt acolo, care sunt în uniformă, trec prin diferite pregătiri și aici m-aș referi la așa-numita lor armată care are aproximativ 5000 de militari. Putem să adunăm și forțele de ordine din așa-numitul Minister al Afacerilor Interne, iarăși 4000 de oameni, apoi forțele NGB-ului, care sunt trei mii și ceva. Putem să punem și aceleași forțe cazace care mai sunt acolo și punându-le pe toate împreună ajungem la 13-14 mii de oameni înarmați”, a adăugat Ministrul Apărării.

Nosatâi a definit Transnistria drept un „stat necontrolat militarizat”.

Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a declarat miercuri seară că Guvernul este obligat în contextul actual de război la granițele sale să doteze armata națională pentru ca această să poată să îi apere pe cetățenii Republicii Moldova.

Cheltuielile destinate apărării naționale au fost majorate pentru 2022 cu 16,9%, până la 885 milioane de lei moldovenești. Anterior acestei majorări, Republica Moldova avea alocat circa 0,4% din PIB pentru sectorul armatei.

Citiți și: Cât costă noile creșteri ale salariilor unor bugetari. România, lider UE la cheltuieli de personal, ca procent din veniturile bugetare (presă)

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră