duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 29 septembrie 2022

Rusia poate declanșa haosul prin sabotaje submarine: sudul Italiei, fără net, tranzacții financiare, blocate. Ipoteză: explozibilii care au distrus Nord Stream, plasați cu luni în urmă

Rusia poate declanșa haosul prin sabotaje submarine Foto: Twitter/ Tass
Rusia poate declanșa haosul prin sabotaje submarine Foto: Twitter/ Tass

Rusia poate declanșa haosul prin sabotaje submarine, apreciază experți militari citați de The Times: de exemplu, prin distrugerea cablurilor submarine, sudul Italiei ar putea rămâne fără internet, iar tranzacții financiare sensibile, transatalantice, ar fi blocate.

Rusia poate declanșa haosul prin sabotaje submarine

„Presupusul atac rusesc asupra a două gazoducte de pe fundul mării Baltice a pus Europa în alertă maximă pentru a preveni un atac devastator asupra infrastructurii sale critice.

Analiștii militari au apreciat că Kremlinul ar putea face ravagii cu ușurință prin tăierea cablurilor submarine de date sau prin distrugerea unei alte conducte. O sursă britanică din sectorul apărării a sugerat că sabotajul „premeditat” ar fi putut fi pregătit de drone subacvatice care au plasat explozivii cu săptămâni înainte.

Țintele viitoare ar putea include cablurile care transportă informații financiare sensibile peste Atlantic, ceea ce ar putea duce la o prăbușire a piețelor, sau a celor care furnizează acces la internet în regiuni precum Insulele Orkney, Shetland sau părți ale Italiei, potrivit unui fost strateg al marinei americane”, scrie The Times.

Avertismente privind un sabotaj submarin există de ani de zile, dar incidentul Nord Stream a făcut ca nivelul de alertă să crească la maximum. Edgars Rinkevics, ministrul leton de externe, a descris situația drept începutul unei „noui faze a războiului hibrid”.

Germani fără gaze lichefiate, un dezastru

Scurgerile aruncă volume uriașe de gaze naturale în Marea Baltică și ar putea fi echivalentul unei treimi din emisiile anuale de gaze cu efect de seră ale Danemarcei, a avertizat Kristoffer Bottzauw, șeful Agenției Daneze pentru Energie.

Experții pun la îndoială capacitatea Europei de a preveni sau chiar detecta astfel de atacuri în timp util.

Citește și: Putin a cerut închiderea inclusiv a arhivei online a „Novaia Gazeta”, publicație oricum autosuspendată

„Infrastructura noastră nu este foarte bine protejată și este extrem de dificil să le asigurăm pe mii de kilometri. Dacă s-ar întrerupe livrările de gaz din Norvegia către Europa, am asista la o recesiune teribilă. Nici nu am fi capabili să ne încălzim și să producem energie electrică”, a declarat profesorul Damien Ernst, cercetător în sisteme energetice la Universitatea din Liège din Belgia, citat de The Times.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră