sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 01 februarie 2025

Planul "suveraniștilor", în pericol: piesele de tezaur nu au dubluri copiate după original. Printre puținele copii, "Cloșca cu puii de aur"

Piesele de tezaur au puține replici (sursa: cjbuzau.ro)
Piesele de tezaur au puține replici (sursa: cjbuzau.ro)

Piesele de tezaur au puține replici. Muzeul Județean Buzău deține aproximativ 78.000 de piese în patrimoniul său, dintre care doar în jur de 500 sunt clasificate în categoria juridică de tezaur național. Însă există puține replici ale acestora.

Piesele de tezaur au puține replici

Potrivit lui Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău, muzeul are „tot patrimoniul cultural naţional reevaluat, vorbim de peste 77.000-78.000 de piese de patrimoniu şi foarte puţini specialişti care au voie să manipuleze acest patrimoniu.

Citește și: EXCLUSIV Creierul operațiunilor psihosociale derulate de Călin Georgescu este un absolvent al Academiei SRI și fost consilier în CSAT

Muzeul a trimis foarte multe dosare de clasare, sunt în lucru la minister, în prezent figurăm cu peste 500 de piese din categoria juridică tezaur naţional", a declarat Costache pentru Agerpres.

O singură copie

În ciuda valorii excepționale a colecției, Muzeul Județean Buzău nu a realizat replici ale pieselor sale.

Singura copie expusă este cea a celebrului Tezaur de la Pietroasa – „Cloșca cu puii de aur”, în timp ce originalul se află în patrimoniul Muzeului Național de Istorie al României (MNIR)”,

"Până în prezent, noi avem o copie a Tezaurului, Cloşca cu puii de aur, a Tezaurului de la Pietroasa şi având în vedere foarte multe aspecte, deocamdată nu am luat în calcul să realizăm copii şi să expunem copii, iar obiectele originale să le ţinem în depozite, pentru că o astfel de abordare a actului muzeal este cel puţin discutabilă, mai ales într-un muzeu care beneficiază de sisteme de securitate", explică Daniel Costache.

Reguli stricte pentru realizarea replicilor

Orice încercare de reproducere a unui obiect de tezaur național necesită aprobarea Ministerului Culturii și a Comisiei Naționale a Muzeelor.

„Dacă vrei să faci o copie, acest procedeu trebuie să fie realizat astfel încât să nu agreseze fizic și chimic obiectul respectiv, originalul", subliniază directorul Muzeului Județean Buzău.

Legenda „Cloștii cu puii de aur”

Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut sub denumirea de „Cloșca cu puii de aur”, a fost descoperit în 1837 de Stan Avram și Ion Lemnaru în zona „Poiana Crudului”, în timp ce extrăgeau piatră.

Inițial, tezaurul conținea 22 de piese din aur, dar în prezent au rămas doar 12, având o greutate totală de 19,919 kg.

Până la descoperirea mormântului faraonului Tutankhamon, „Cloșca cu puii de aur” a fost considerat cel mai important tezaur antic din lume.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră