O alternativă naturală pentru Ozempic: descoperirea care ar putea schimba tratamentul diabetului
O posibilă alternativă naturală pentru Ozempic. O echipă de cercetători din China ar putea fi pe cale să ofere o alternativă naturală la medicamentele de tip Ozempic, utilizate în tratamentul diabetului de tip 2.
O posibilă alternativă naturală pentru Ozempic
Potrivit unui studiu publicat în Nature Microbiology, un anumit microb intestinal și metaboliții săi ar putea regla în mod natural nivelul glicemiei și pofta de dulciuri.
Citește și: România începe războiul de două săptămâni cu Rusia: ce vor face PSD, PNL și UDMR pentru turul al doilea?
Cercetările realizate pe șoareci și oameni arată că un microb intestinal specific poate stimula secreția unui hormon esențial pentru controlul zahărului din sânge – GLP-1 (glucagon-like peptide-1).
Acest hormon este produs în mod natural de organism și ajută la reglarea nivelului de glucoză și a senzației de sațietate.
GLP-1 este imitat de medicamente precum semaglutida, ingredientul activ din Ozempic.
Persoanele cu diabet de tip 2 au, de regulă, o funcționare deficitară a GLP-1, motiv pentru care medicamentele GLP-1 agoniste sunt eficiente.
Totuși, cercetătorii încearcă acum să descopere metode prin care organismul să poată produce mai mult GLP-1 în mod natural.
Legătura dintre microbiomul intestinal și pofta de dulce
Oamenii de știință de la Universitatea Jiangnan au identificat microbul Bacteroides vulgatus ca fiind un posibil aliat în reducerea poftei de zahăr.
În experimentele realizate, atunci când șoarecii nu puteau produce o proteină intestinală numită Ffar4, populațiile de B. vulgatus se reduceau, iar secreția hormonului FGF21 scădea. FGF21 este implicat în reglarea poftei de alimente dulci și este stimulat de medicamentele GLP-1.
Mai mult, unele studii pe oameni arată că persoanele cu anumite variante genetice ale hormonului FGF21 au o predispoziție cu 20% mai mare pentru a consuma alimente dulci în exces.
Analizele de sânge confirmă ipoteza
Într-o analiză realizată pe 60 de persoane cu diabet de tip 2 și 24 de persoane sănătoase, cercetătorii au observat că mutațiile Ffar4 – care duc la o scădere a producției de FGF21 – sunt asociate cu o poftă crescută de dulce.
Acest fenomen ar putea contribui direct la dezvoltarea diabetului.
Microbiomul intestinal, potențial aliat în prevenirea diabetului
Studiul arată că tratarea șoarecilor cu un metabolit produs de B. vulgatus a dus la creșterea secreției de GLP-1 și, ulterior, la stimularea hormonului FGF21.
Rezultatul? O mai bună reglare a glicemiei și o scădere a poftei de zahăr.
Deși cercetarea este încă în fază experimentală, autorii sunt optimiști și consideră că descoperirile lor ar putea sta la baza unor strategii viitoare de prevenție a diabetului.