sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 02 iunie 2024

Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală a explodat cu 64,4%, anunță Poliția. În mai, a fost promulgată legea care dezincriminează evaziunea sub un milion de euro

Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală a explodat, anunță Poliția Foto: Inquam/Octav Ganea
Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală a explodat, anunță Poliția Foto: Inquam/Octav Ganea

Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală a explodat cu 64,4% în primele patru luni ale anului, anunță Poliția Română. În martie, a fost promulgată legea care dezincriminează evaziunea sub un milion de euro.

Citește și: Piedone, cu bacalaureatul la 35 de ani, s-a dus la Târgul de Carte, la lansarea cărții lui Sebastian Burduja. „Succes. Amândoi pentru Bucureşti”, i-a urat el candidatului liberal

Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală a explodat

„În urma activităţilor poliţiştilor, situaţia operativă se situează aproximativ la aceleaşi valori ca în perioada similară a anului precedent, cu toate acestea, se constată un trend ascendent în cazul infracţiunilor economico-financiare - o creştere de 20 de procente. Astfel, a crescut numărul infracţiunilor de evaziune fiscală cu 846 de fapte, respectiv o creştere de 64,4%.

De asemenea, a scăzut numărul infracţiunilor de furt cu 5,6%, iar numărul infracţiunilor de tâlhărie a scăzut cu 14,4%", a spus purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan.

O lege care dezincriminează faptele de evaziune fiscală cu un prejudiciu mai mic de un milion de euro, dacă acesta este acoperit integral majorat cu 15% a fost promulgată în mai de președintele Iohannis.

Pe 19 decembrie 2023, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale.

Legea fost sesizată la CCR de către USR şi Forţa Dreptei, însă pe 19 martie, Curtea Constituţională a respins sesizarea celor două formaţiuni de Opoziţie şi a decis că actul normativ este constituţional.

Acest act legislativ prevede că „dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte”.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră