sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 08 octombrie 2024

Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat pentru inovații în domeniul Inteligenței Artificiale. Laureații sunt americanul John Hopfield și canadianul Geoffrey Hinton 

Nobel pentru Fizică, dezvoltarea Inteligenței Artificiale (sursa: nobelprize.org)
Nobel pentru Fizică, dezvoltarea Inteligenței Artificiale (sursa: nobelprize.org)

Nobel pentru Fizică, dezvoltarea Inteligenței Artificiale. Premiul Nobel pentru Fizică din 2024 a fost acordat cercetătorului american John Hopfield și canadianului Geoffrey Hinton pentru invențiile și descoperirile legate de procesul de învățare automată (machine learning) prin rețele neuronale artificiale, conform comunicatului emis marți de Comitetul Nobel din Stockholm.

Nobel pentru Fizică, dezvoltarea Inteligenței Artificiale

Cei doi laureați ai acestui an au utilizat concepte din fizică pentru a dezvolta metode fundamentale în procesul de învățare automată.

Citește și: Nordis Management intră în insolvență, a decis Tribunalul București. Începe să cadă imperiul de carton al lui Ciorbă, soțul „avocatei interlopilor”, pesedista Laura Vicol

John Hopfield a creat o memorie asociativă capabilă să stocheze și să reconstruiască imagini, precum și alte tipuri de modele din date.

La rândul său, Geoffrey Hinton a inventat o tehnică de identificare autonomă a caracteristicilor datelor, permițând astfel sarcini precum recunoașterea anumitor elemente specifice în imagini.

Tehnologia rețelelor neuronale artificiale

Inteligența artificială (AI) se bazează în mare parte pe învățarea automată prin rețele neuronale artificiale, inspirate inițial de structura creierului uman.

În astfel de rețele, neuronii sunt reprezentați de noduri care pot avea diverse valori și care interacționează prin conexiuni similare sinapselor, acestea putând fi ajustate pentru a deveni mai puternice sau mai slabe.

Rețeaua este antrenată prin întărirea conexiunilor între nodurile cu valori simultan ridicate.

Cercetările laureaților în domeniul rețelelor neuronale artificiale au început încă din anii 1980 și au avut un impact semnificativ în dezvoltarea AI moderne.

Nobel pentru fizică și recompensare financiară

În 2023, premiul a fost acordat cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L'Huillier pentru "metode experimentale care generează impulsuri luminoase de attosecunde, utilizate pentru studierea dinamicii electronilor în materie".

Premiile vor fi înmânate în cadrul unei ceremonii speciale pe 10 decembrie, data comemorării morții lui Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Anul acesta, fiecare premiu este însoțit de o recompensă financiară de 11 milioane de coroane suedeze (echivalentul a puțin peste 1 milion de dolari).

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră