sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 08 decembrie 2024

Noi manipulări pe TikTok: imagini cu vehicule militare masate în București și pregătirea rezerviștilor pentru luptă. MApN demontează dezinformările

MApN avertizează asupra dezinformărilor distribuite online (sursa: Facebook/MApN)
MApN avertizează asupra dezinformărilor distribuite online (sursa: Facebook/MApN)

MApN avertizează asupra dezinformărilor distribuite online. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un avertisment privind dezinformările distribuite în mediul online, în special pe platforma TikTok. Potrivit instituției, anumite înregistrări video cu deplasări de tehnică militară sunt prezentate în mod fals ca fiind recente, pentru a induce panica în rândul populației.

MApN avertizează asupra dezinformărilor distribuite online

MApN clarifică faptul că unele imagini care circulă pe TikTok au fost înregistrate anterior, iar contextul acestora este denaturat.

Citește și: GALERIE FOTO Călin Georgescu, păzit ca Putin. Gărzile de corp, în slujba unui mercenar român care are trupe în Congo și este suspectat de legături cu gruparea rusă Wagner

„Spre exemplu, imaginile surprinse în prima filmare în București sunt realizate în dimineața zilei de 1 decembrie, și reprezintă deplasarea mijloacelor de luptă din dotarea Armatei României și a unor armate aliate care au făcut parte din blocul de paradă.

Tancurile și mașinile blindate din imagini se deplasau către Piața Presei Libere, pentru constituirea dispozitivului de defilare care a trecut pe sub Arcul de Triumf, cu ocazia Paradei Militare Naționale”, explică MApN.

Zvonuri despre recrutare și mobilizare

Ministerul dezminte și alte zvonuri răspândite în mediul online, inclusiv despre presupuse pregătiri de recrutare a tinerilor sau mobilizarea rezerviștilor pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina:

„O altă temă reluată și astăzi pe platformele digitale online, inclusiv în cadrul unor emisiuni de tip podcast, se referă la așa-zise pregătiri iminente pe care Ministerul Apărării Naționale le-ar face pentru recrutarea tinerilor între 18 și 35 de ani sau mobilizarea rezerviștilor în vederea trimiterii acestora pe frontul din Ucraina.

Toate aceste informații sunt false!”, se precizează în comunicatul oficial.

Manipulări susținute de actori statali

Ministerul avertizează că aceste dezinformări sunt parte din campanii mai ample orchestrate de actori statali cu agende care contravin intereselor României și NATO:

„Aceste manipulări răspândite pe rețelele digitale precum TikTok, inclusiv ca parte din campanii susținute de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, urmăresc să întrețină o stare de incertitudine și să inducă panica în rândul opiniei publice.”

Apel la informare din surse oficiale

MApN îndeamnă cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și să evite să răspândească materiale care pot alimenta dezinformarea.

Combaterea manipulării este crucială pentru menținerea unei stări de calm și încrederii în instituțiile naționale.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră