Harvey Weinstein, rejudecat în dosarul în care a fost mai întâi condamnat pentru infracțiuni sexuale la 23 de ani de închisoare, apoi achitat

Harvey Weinstein, din nou în instanță. Fostul producător de film Harvey Weinstein, figura centrală a scandalului care a declanșat mișcarea globală #MeToo, s-a întors marți în fața instanței din New York, unde este judecat din nou pentru viol și agresiune sexuală, după anularea condamnării sale din 2020.
Harvey Weinstein, din nou în instanță
Îmbrăcat într-un costum albastru închis și vizibil slăbit din cauza problemelor de sănătate, Weinstein, în vârstă de 73 de ani, a fost adus în scaun cu rotile în sala de judecată din Manhattan.
Citește și: ANALIZĂ Marile semne de întrebare legate de, aparent, unicul contact al lui Crin Antonescu cu Securitatea
Procesul a început cu selecția juraților, un proces care ar putea dura mai multe zile, înainte ca martorii acuzării și apărării să fie audiați.
Acuzații de viol și agresiune sexuală
Harvey Weinstein va fi rejudecat pentru presupusa agresiune sexuală asupra fostei asistente de producție Mimi Haleyi (2006) și pentru violul actriței Jessica Mann (2013).
Aceste acuzații i-au adus o condamnare la 23 de ani de închisoare în 2020.
Totuși, în aprilie 2024, Curtea de Apel din New York a anulat verdictul, considerând că martorii suplimentari aduși de acuzare nu aveau legătură directă cu dosarul.
O nouă acuzație, într-un caz vechi din 2006
Procesul actual va include și o nouă acuzație de agresiune sexuală, comisă în 2006 într-un hotel din Manhattan.
Identitatea presupusei victime nu a fost făcută publică.
Avocata acuzării, Lindsay Goldbrum, a declarat în instanță că aceste femei vor lupta din nou pentru ca Weinstein să răspundă penal pentru faptele sale:
„Faptul că depun din nou mărturie este o dovadă a curajului lor.”
Weinstein, deja condamnat în California
În paralel cu procesul de la New York, Weinstein execută deja o pedeapsă de 16 ani de închisoare în California, primită în 2023 pentru un alt caz de viol și agresiune sexuală.
Fostul producător, cunoscut pentru filme de succes precum Pulp Fiction și Shakespeare in Love, neagă toate acuzațiile și susține că relațiile au fost consensuale.
Apărarea promite un proces „fără influența #MeToo”
Avocatul lui Weinstein, Arthur Aidala, a declarat că procesul din 2024 va fi „diferit” de cel din 2020:
„Va fi un proces bazat pe fapte, nu pe emoție sau pe #MeToo.”
El a adăugat că atmosfera s-a schimbat semnificativ față de acum cinci ani, când opinia publică era profund ostilă clientului său.
Peste 80 de femei l-au acuzat de abuzuri
De la apariția primelor investigații în 2017, peste 80 de femei l-au acuzat pe Weinstein de hărțuire, agresiune sexuală sau viol.
Printre ele se numără vedete precum Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow și Ashley Judd.
Aceste dezvăluiri au declanșat o undă de șoc internațională și au dus la apariția mișcării #MeToo, care a încurajat victimele din întreaga lume să își spună povestea.
Efectele mișcării #MeToo s-au resimțit și în alte țări, inclusiv în Franța, unde actrița Judith Godrèche a făcut acuzații publice împotriva regizorilor Benoît Jacquot și Jacques Doillon.