duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 23 octombrie 2024

Și gorilele votează: specia cunoscută drept "gorila vestică" ia decizii bazate pe consens în grup în legătură cu destinația deplasărilor pentru hrană

Gorilele vestice iau decizii prin "vot" (sursa: worldwildelife.org)
Gorilele vestice iau decizii prin "vot" (sursa: worldwildelife.org)

Gorilele vestice iau decizii prin "vot". Gorilele vestice (Gorilla gorilla) se deplasează în grupuri doar atunci când un număr suficient de membri își exprimă acordul printr-un fel de "vot", potrivit unui studiu recent publicat într-un jurnal științific al Societății Regale britanice.

Habitatul gorilelor vestice

Gorilele vestice au o dietă bazată preponderent pe fructe, ceea ce le obligă să se deplaseze constant pentru a găsi hrană.

Citește și: Gigi Becali acuză cancelaria lui Ciolacu că aștepta șpagă pentru a elibera un ajutor de stat de 13 milioane de euro

Acest lucru le impune să aibă o cunoaștere profundă a habitatului în care trăiesc.

Gorilele trăiesc în grupuri restrânse, formate din mai multe femele și câțiva pui, sub protecția unui mascul dominant, cunoscut sub numele de "spate argintiu" datorită blănii sale gri-argintii.

Teoria dominației masculului, contrazisă

Deși masculul, având aproximativ 160 de kilograme—de două ori mai mult decât o femelă—și un statut dominant, era considerat factorul principal de decizie în grup, studiul condus de Lara Nellissen, doctorand la Universitatea Neuchâtel din Elveția, a demonstrat că acest rol este mai distribuit.

Conform cercetărilor, deciziile privind deplasarea sunt luate în mod colectiv.

Vocalizări, înainte de deplasare

"Pentru gorile, este crucial să mențină coeziunea grupului", a explicat Lara Nellissen. Ea a observat că gorilele emit sunete înainte de a pleca dintr-un loc, asigurându-se astfel că toți membrii grupului sunt de acord cu mutarea. Această comportare, similară cu cea observată la alte specii precum suricatele sau câinii sălbatici, sugerează un proces de luare a deciziilor la nivel de grup.

Cercetările au avut loc în zona protejată Dzanga Sangha din sud-vestul Republicii Centrafricane, unde echipa de cercetători a studiat timp de 11 luni trei grupuri de gorile vestice.

Înainte de deplasare, s-a observat o creștere a numărului de vocalizări în grup. "Este plauzibil ca mormăielile să acționeze ca 'voturi' pentru un proiect comun", se menționează în studiu.

Rolul "spatelui argintiu"

Studiul a arătat că toți adulții din grupuri au inițiat cel puțin o plecare, fiind urmați de ceilalți membri în două treimi din cazuri.

Deși masculul "spate argintiu" are o influență semnificativă, inițiativa poate veni și de la alte gorile cu rol important în grup.

Gorilele vestice iau decizii prin "vot"

O constatare importantă a studiului este legătura dintre numărul de gorile care se exprimă vocal și probabilitatea ca grupul să se miște.

"Am descoperit că exista o șansă mai mare ca gorilele să plece dacă un număr mare de membri ai grupului au 'vocalizat'", a explicat cercetătoarea.

Acest lucru sugerează că gorilele funcționează după un principiu de cvorum, adică atunci când un număr suficient de indivizi susțin o anumită acțiune, întreaga grupare o adoptă.

Oamenii de știință intenționează să exploreze în detaliu conținutul acestor schimburi vocale, pentru a înțelege mai bine modul în care acestea influențează mișcarea grupului.

În această misiune, cercetătorii sunt sprijiniți de Ba'Aka, indigeni vânători-culegători, care ajută la identificarea vocalizărilor individuale din grupuri.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră