sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 29 decembrie 2023

Exporturile de gaze ale Gazprom au ajuns, în 2022, la cel mai scăzut nivel din acest secol

Exporturile Gazprom au ajuns la cel mai scăzut nivel Foto: Alexey Miller și Putin, la Kremlin/ Kremlin.ru
Exporturile Gazprom au ajuns la cel mai scăzut nivel Foto: Alexey Miller și Putin, la Kremlin/ Kremlin.ru

Exporturile de gaze ale Gazprom au ajuns în 2022 la cel mai scăzut nivel din acest secol, scrie Bloomberg, amintind că livrările în Europa au fost reduse semnificativ după invadarea Ucrainei.

Exporturile Gazprom au ajuns la cel mai scăzut nivel

Gazprom a exportat în acest an 100,9 miliarde de metri cubi de gaz în străinătate. Aceasta este cea mai mică cifră din anul 2000 și până acum. Comparativ cu anul trecut, când concernul rus a furnizat 185,1 miliarde de metri cubi de gaz, în acest an, livrările în străinătate au scăzut cu 46%.

Reuters a calculat că exporturile de gaze prin conducte au ajuns în acest an la cel mai scăzut nivel de la prăbușirea URSS, cea mai mică cifră fiind înregistrată în 1995, când un volum de 117,4 miliarde de metri cubi de gaz a fost furnizat țărilor care nu erau membre CSI.

Gigantul controlat de statul rus a extras în acest an 412,6 miliarde metri cubi de gaze, cu 20% mai puţin decât în 2021, a spus Alexey Miller, directorul companiei, în conferinţa de presă de la final de an.

"Ţin să subliniez că 2022 a fost un an foarte, foarte dificil", a spus Alexey Miller, menţionând în special "schimbările radicale de pe pieţele de energie", care au apărut ca urmare a sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei, ca represalii la intervenţia militară în Ucraina.

În 2021, Rusia a fost, prin Gazprom, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale şi principalul furnizor al Uniunii Europene, însă, între timp, cele 27 de state membre UE şi-au redus semnificativ importurile din Rusia, astfel că în prezent gazele ruseşti reprezintă mai puţin de 10% din importurile de gaze ale statelor UE, potrivit Comisiei Europene.

China preia o parte din gazul care nu mai ajunge la aliații Ucrainei

Gazprom nu a oferit cifre privind exporturile sale în fiecare ţară în parte. În acest moment gazele naturale ruseşti ajung în Europa printr-unul dintre punctele de la frontiera Rusiei cu Ucraina, precum şi printr-o ramură a conductei TurkStream, care trece prin Turcia, Serbia şi Ungaria.

În paralel, Gazprom şi-a majorat treptat livrările de gaze spre China, astfel că în luna decembrie volumul livrărilor zilnice a depăşit nivelurile prevăzute în contract, iar în unele zile au fost atinse chiar valori record.

Citește și: Care sunt cele zece puncte ale planului de pace propus de Zelenski marilor puteri ale lumii. Kievul vrea summit global în februarie pe acest subiect

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră