miercuri 16 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 07 iunie 2023

Efectele perverse ale distrugerii, de către Rusia, a barajului Nova Khakovka: în maximum două săptămâni apele se retrag și o vară secetoasă ar putea permite Ucrainei să traverseze ușor Niprul

Efectele perverse ale distrugerii, de către Rusia, a barajului de pe Nipru Foto: Twitter
Efectele perverse ale distrugerii, de către Rusia, a barajului de pe Nipru Foto: Twitter

Efectele perverse ale distrugerii, de către Rusia, a barajului Nova Khakovka: în maximum două săptămâni, apele se retrag și o vară secetoasă ar putea permite armatei Ucrainei să traverseze ușor Niprul, prin vad, arată experții militari.

Însă, pe termen scurt, Ucraina se confruntă cu uriașe probleme umanitare și economice: suprafețe uriașe de teren agricol erau irigate cu apă din acest baraj.

Efectele perverse ale distrugerii, de către Rusia, a barajului

Însă, în acest moment, Rusia profită de pe urma distrugerii barajului: culturile de grâu de pe teritoriul ucrainean care erau irigate cu apă din baraj ar putea fi afectate de secetă, Kievul are de rezolvat o criză umanitară în zonele afectate de inundații - circa 17.000 de persoane trebuie evacuate - iar o ofensivă în zona Zaporojie, extrem de probabilă până acum două zile, este exclusă.

În plus, lovitura ar putea afecta moralul ucrainenilor, care se pregătesc de contraofensivă.

„Potrivit unei persoane apropiate Ministerului Apărării de la Moscova, Rusia consideră că Ucraina are timp până în octombrie pentru a face ca ofensiva sa să conteze, cu un atac probabil din Zaporijie, în sud-estul Ucrainei, spre sud și, în cele din urmă, spre Crimeea. Presupunerea este că lovituri mai mici peste Nipru ar ajuta acest efort, a declarat persoana respectivă în răspunsurile scrise trimise chiar înainte de ruperea barajului”, scrie Bloomberg.

Un oficial NATO de rang înalt a avut o evaluare similară cu privire la utilizarea de către Ucraina a Nistrului ca front secundar.

Oficialii de la Moscova estimează că Ucraina a pregătit până la 20 de noi brigăzi ale armatei și ale gărzii naționale pentru ofensivă, ceea ce ar duce efectivul total al forțelor sale armate la un număr cuprins între 700.000 și 1 milion de oameni. Dificultatea pentru Ucraina, a spus un oficial rus citat de Bloomberg, este că antrenamentele și livrările de arme occidentale au fost prea lente, provocând întârzieri.

Foto: Twitter Visegrad 24

Producția de grâu și de oțel a Ucrainei, afectată

Efectele economice ale distrugerii barajului sunt extrem de diverse.

Citește și: EXCLUSIV La achiziția transportorului MApN „înecat” în Dunăre, Ciucă a cerut neflotabil. Este vorba de 31 de Piranha IIIC. Achiziția Piranha V, de un miliard de euro, suspectă de corupție

De exemplu, ArcelorMittal Kryvyi Rih PJSC, unitatea ucraineană a producătorului de oțel ArcelorMittal, a anunțat că a întrerupt temporar producția de oțel și de metal laminat pentru a limita consumul de apă la uzina sa din Kryvyi Rih, situată la aproximativ 70 de kilometri nord-vest de rezervor.

Ministrul ucrainean al agriculturii a declarat că 94% din sistemele de irigații agricole din regiunea Kherson, 74% din Zaporijie și 30% din Dnipropetrovsk vor rămâne fără sursă de apă.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră