Cum își bate joc ANAF de banii care ar trebui recuperați de la penali: nici un gest timp de 18 luni într-un dosar cu prejudiciu de 1,25 milioane de lei

Cum își bate joc ANAF de banii care ar trebui recuperați de la penali: instituția nu a făcut nici un gest timp de 18 luni într-un dosar cu prejudiciu de 1,25 milioane de lei, arată un raport al Curții de Conturi. Mai mult, cel de la care trebuia recuperat prejudiciul a beneficiat în acest timp de „venituri substanțiale”.
Abia după ce Curtea de Conturi a început să verifice „activitatea de executare silită desfășurată de Serviciul executare silită cazuri speciale regional București” s-a pus poprire pe 69.834.
Informația apare într-un raport de audit de conformitate al Curții de Conturi la ANAF.
Cum își bate joc ANAF de banii care ar trebui recuperați de la penali
„Curtea de Conturi a constatat întârzieri semnificative în aplicarea procedurilor de executare silită, dintre care exemplificăm cazul unui debitor persoană fizică care datorează bugetului general consolidat al statului suma de 1.248.487,52 lei reprezentând confiscare și suma de 145.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, organele fiscale neefectuând până la data auditului Curții de Conturi niciun act de executare silită în vederea încasării sumelor datorate de acest debitor într-o perioada de 18 luni.
În timpul și ca urmare a controlului Curții de Conturi, Serviciul executări silite cazuri speciale din cadrul DGRFP București și Administrația Sector 1 a Finanțelor Publice București au procedat la poprirea asupra sumelor de bani reprezentând venituri și disponibilități bănești și la sechestrarea unor bunuri imobile ce aparțin debitorului (...)
În urma popririlor efectuate, în perioada 23.09.2024-03.10.2024 pentru acest debitor a fost încasată prin poprire suma de 69.834 lei”, se arată în raportul Curții.
„Cu toate că debitorul respectiv încasa lunar venituri substanțiale din salarii și asimilate salariilor, deținea disponibilități bănești în mai multe conturi la bănci precum și bunuri imobile, Serviciul executări silite cazuri speciale regional București și Administrația Sector 1 a Finanțelor Publice București nu a procedat la poprirea asupra sumelor de bani reprezentând venituri și disponibilități bănești și nici la sechestrarea, evaluarea și vânzarea la licitație a acestor bunuri imobile.
Nu au fost evaluate și valorificate nici bunurile imobile pentru care au fost dispuse măsuri asigurătorii de către organele de urmărire penală”, se mai afirmă în raportul de audit la ANAF.