sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 17 decembrie 2024

Comisia Europeană anchetează, oficial, TikTok pentru politicile privind reclamele politice şi conţinutul politic plătit, după cazul Călin Georgescu

Comisia Europeană inițiază investigația împotriva TikTok (sursa: TikTok)
Comisia Europeană inițiază investigația împotriva TikTok (sursa: TikTok)

Comisia Europeană inițiază investigația împotriva TikTok. Comisia Europeană a lansat proceduri oficiale împotriva TikTok pentru posibile încălcări ale Legii europene privind serviciile digitale (DSA). Aceste suspiciuni vizează obligațiile platformei de a evalua și atenua riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale din România din 24 noiembrie.

Comisia Europeană inițiază investigația împotriva TikTok

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat:

Citește și: Sociologul Remus Ștefureac îl critică pe Nicușor Dan. Dar Ștefureac este asociat cu Sacha Dragic, partenerul One United Properties, compania care se bate cu Nicușor Dan în instanță

„Trebuie să ne protejăm democrațiile de ingerințe străine. Investigăm dacă TikTok a încălcat legislația europeană prin faptul că nu a gestionat riscurile asociate alegerilor. Platformele online trebuie să fie trase la răspundere.”

Investigația Comisiei Europene se va concentra pe două domenii principale:

Sistemele de recomandare ale TikTok, analizarea riscurilor legate de manipulări neautentice și exploatarea automatizată a platformei.

Politicile TikTok privind reclamele politice, evaluarea conținutului politic plătit și a gestionării sale în context regional și lingvistic specific.

Una dintre suspiciunile majore este dacă TikTok a abordat în mod adecvat riscurile sistemice din timpul alegerilor naționale din UE.

Dovezi și etapele investigației Comisiei Europene

Decizia Comisiei de a deschide procedura oficială se bazează pe rapoarte declasificate furnizate de autoritățile române.

De asemenea, vor exista analiza rapoartelor de evaluare a riscurilor din 2023 și 2024 și documente interne furnizate de TikTok.

Coimisiún na Meán, coordonatorul serviciilor digitale din Irlanda (țara de stabilire a TikTok în UE), va contribui la anchetă cu expertiză și analiză.

Posibile sancțiuni

Dacă suspiciunile se confirmă, Comisia poate aplica sancțiuni severe.

Printre acestea, amendă de până la 6% din cifra de afaceri anuală globală a TikTok, măsuri provizorii și decizii de neconformitate, dacă este cazul.

În plus, Comisia poate solicita date suplimentare, interviuri, inspecții și acces la algoritmi pentru a colecta dovezi suplimentare.

Ordin de păstrare a datelor: alegerile naționale din UE

Pe 5 decembrie 2024, Comisia Europeană a emis un ordin de păstrare către TikTok, cerând înghețarea datelor legate de riscurile asupra proceselor electorale și discursului civic din UE.

Ordinul se aplică alegerilor care au loc între 24 noiembrie 2024 și 31 martie 2025.

A treia investigație împotriva TikTok

Această procedură reprezintă a treia investigație lansată împotriva TikTok.

În februarie 2024, a avut loc prima anchetă oficială, iar în august 2024, ancheta anterioară încheiată cu angajamente asumate de platformă.

Comisia a lansat, de asemenea, instrumentul DSA pentru avertizorii de integritate, o platformă sigură pentru raportarea confidențială a practicilor dăunătoare de pe marile platforme online.

Prin această acțiune, Comisia Europeană reiterează importanța respectării transparenței și responsabilității în mediul online, mai ales în contextul electoral din Uniunea Europeană.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră