Coiful dacic din Olanda, furat la ordinul unor interlopi români de către o bandă de motocicliști olandezi (RTL Nieuws)

Coiful dacic, furat la comanda interlopilor români. Banda interzisă de motocicliști Hardliners este implicată în acest furt de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, arată RTL Nieuws.
Coiful dacic, furat la comanda interlopilor
Potrivit unor surse apropiate anchetei și din lumea interlopă, membrii bandei au recrutat autorii jafului pentru a executa furtul în beneficiul crimei organizate din România.
Citește și: Ce conține cererea lui Simion de anulare a alegerilor: susține că STS i-a furat 1,6 milioane de voturi
Obiectele de artă valoroase, inclusiv celebrul coif de la Coțofenești, au fost sustrase pentru a fi folosite ca monedă de schimb în favoarea unui interlop român care urmărește evitarea unei pedepse cu închisoarea.
Surse bine informate sugerează că artefactele nu au fost distruse, iar coiful vechi de 2.500 de ani este probabil încă intact și ascuns în Olanda, posibil în apropiere de Heerhugowaard, învelit într-un prosop.
Jaf exploziv în patru minute
În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, hoții au forțat intrarea în muzeu folosind un dispozitiv exploziv artizanal. În doar patru minute, au spart două vitrine și au furat coiful dacic și trei brățări de aur, evaluate în total la 5,8 milioane de euro.
Potrivit unor surse RTL Nieuws, hoții chiar ar fi scăpat coiful din mână în timpul jafului.
Clubul Hardliners a fost fondat în 2019 în închisoarea Zaanstad de membri ai fostei bande Hells Angels. De-a lungul anilor, unii membri au fost condamnați pentru șantaj, incendiere și agresiune. Liderul lor, Lysander de R., se află în detenție din 2018 pentru conducerea unei organizații criminale. În martie 2024, instanța a interzis oficial clubul.
Investigația poliției și arestările
Poliția olandeză a demarat imediat o amplă anchetă, concentrându-se pe zona Heerhugowaard. Au fost percheziționate locuințe și depozite, iar șapte suspecți au fost arestați, inclusiv Douglas W. (36), Bernhard Z. (35) și Jan B. (20).
Înainte de arestarea lui Jan B., autoritățile au lansat o operațiune sub acoperire, în care ofițeri s-au dat drept cumpărători străini ai coifului românesc. Deși i s-au oferit 400.000 de euro, B. ar fi refuzat tranzacția. Ulterior, acesta a fost reținut.
Suspecții ar fi fost racolați cu ajutorul bandei Hardliners și li s-au promis câte 15.000 de euro de persoană. Unul dintre aceștia este considerat „prospect”, adică membru aspirant al clubului.
Criminal român caută negociere prin returnarea comorilor dacice
Mai multe surse independente RTL Nieuws afirmă că ordinul de comitere a jafului a venit din România.
Comorile dacice ar fi fost furate la cererea unui infractor important care dorește să le ofere înapoi în schimbul unei reduceri sau anulări a pedepsei. Numele acestuia nu este cunoscut public.
Parchetul olandez nu comentează asupra existenței unui comanditar român sau implicarea Hardliners: „Nu avem nimic de declarat în acest sens. Informațiile bazate pe surse sunt la latitudinea dumneavoastră să le interpretați.”
Arta ca monedă de schimb în lumea interlopă
Folosirea artei furate ca element de negociere nu este o practică rară.
În 2003, două picturi de Van Gogh furate de la muzeul omonim au fost recuperate în casa unui traficant de droguri italian, Raffaele Imperiale, care a cooperat cu justiția pentru a-și reduce pedeapsa.
Un caz similar a implicat și un tablou de Frans Hals, recuperat recent, care ar fi ajuns în posesia unui celebru infractor belgian, Flor B.