sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 21 aprilie 2024

Cele mai periculoase plaje din România: unde s-au înregistrat cele mai multe înecuri, din ce motiv și cum poate fi evitată o situație mortală

Cele mai periculoase plaje din România (sursa: ro-rip.unibuc.ro)
Cele mai periculoase plaje din România (sursa: ro-rip.unibuc.ro)

Cele mai periculoase plaje din România: două dintre acestea sunt și printre cele mai aglomerate vara. Riscul de înec pe aceste plaje este mult mai mare decât pe celelalte.

Cele mai periculoase plaje din România

Principala cauză de înec pe plajele românești foarte periculoase este un curent de țărm care se numește "rip".

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Plajele lărgite de pe litoralul românesc favorizează înecurile și infecțiile grave, arată prof. dr. Alfred Vespremeanu-Stroe (Universitatea București)

Acest curent pornește de la plajă înspre larg, are 10-20 de metri lățime și poate ajunge până la 150 de metri în larg pe litoralul românesc.

Un proiect de cercetare al Universității București a inventariat acești curenți pe plajele românești.

"Proiectul RORIP a integrat o paletă largă de activități de cercetare complexe în scopul radiografierii în premieră pentru bazinul Mării Negre a comportamentului și dinamicii curenților rip.

Activitățile de cercetare au variat de la inventarierea plajelor afectate de prezența curenților rip și analiza complexă a dinamicii acestora pe plaja Eforie Nord pe baza imaginilor satelitare, a fluxurilor provenite din camere video și din drone și a măsurătorilor in situ morfo-și hidrodinamice în timpul experimentelor de teren până la modelarea numerică a dinamicii curenților rip și analiza cazurilor de înec, a intervențiilor salvamarilor și a gradului de conștientizare a publicului asupra pericolului generat de aceștia.", se arată în raportul științific final al proiectului menționat.

Eforie Nord și Costinești

Potrivit raportului pomenit anterior, două plaje sunt cu deosebire periculoase pentru turiști:

"Cea mai mare frecvență de apariție a curenților rip se înregistrează în sectoarele Eforie Nord și Costinești (...).

Cea mai mare densitate a curenților rip, care prezintă și cele mai mari intensități, se înregistrează pe bariera litorală Techirghiol, în cadrul stațiunii Eforie Nord, cu aproximativ 10 curenți dezvoltați pe un sector de 1 km în lungul țărmului între Tabăra Luminița și Portul Belona (...).

Acest sector este asociat cu cel mai mare număr de decese prin înec și salvări în timpul sezonului estival în fiecare an de pe întreg țărmul românesc.".

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră