duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: curent

8 articole
Economie

Românii fură curent, fraudele au crescut

Românii fură curent, fraudele au crescut. Delgaz Grid a identificat peste 1.000 de cazuri de consum fraudulos în 2024. Românii fură curent, fraudele au crescut În primele nouă luni din 2024, Delgaz Grid, prin Departamentul său de Inspecţie Energetică, a descoperit 1.024 de cazuri de consum fraudulos, dintre care 436 în rețeaua de gaze naturale și 588 în rețeaua de energie electrică. Citește și: EXCLUSIV În timp ce se judeca cu clienți care nu primiseră apartamentele plătite, Nordis a cumpărat cu banii jos un Ferrari F8 Tributo de 300.000 de euro Delgaz Grid operează o rețea extinsă, cu 25.800 km de conducte de gaze naturale în 20 de județe din Nordul și Vestul României și peste 81.500 km de rețea electrică în șase județe din Moldova. De la intrarea pe piața locală, în 2005, grupul german E.ON, de care aparține compania, a investit 2,2 miliarde de euro în modernizarea rețelelor. În 2024, frauda pe segmentul de gaze naturale a scăzut cu 36%, în timp ce pe segmentul de electricitate a crescut cu 31%. În total, volumul de energie furată în cele 1.024 de cazuri a fost echivalent cu 15,3 milioane de kWh, valoarea estimată fiind de 6,9 milioane de lei. Riscuri și pericolele consumului fraudulos Consumul fraudulos nu doar că înseamnă pierderi financiare și riscuri legale, ci reprezintă și un pericol major pentru siguranța publică. Instalațiile neautorizate pot duce la incendii, electrocutări sau explozii, punând în pericol atât locuințele celor implicați, cât și vecinii acestora. Compania avertizează consumatorii să evite instalarea de echipamente neautorizate și să nu accepte intervenții ilegale asupra rețelelor de gaze sau energie electrică, pentru a evita pericolele și consecințele grave ale fraudelor energetice. Delgaz Grid rămâne dedicată asigurării securității și fiabilității rețelelor sale, continuând să colaboreze cu autoritățile pentru a combate consumul fraudulos.

Românii fură curent, fraudele au crescut (sursa: Facebook/Delgaz Grid)
Portul Constanța, paralizat de câteva zile (sursa: ct100.ro)
Economie

Portul Constanța, paralizat de câteva zile

Portul Constanța, paralizat de câteva zile. Criza majoră s-a declanșat după ce o parte semnificativă a portului a rămas fără curent electric de sâmbătă. Portul Constanța, paralizat de câteva zile În mai multe zeci de dane, nicio navă nu a mai fost mișcată, iar operațiunile de încărcare și descărcare sunt paralizate, potrivit Constanța 100%. Citește și: Marcel Ciolacu vrea să-l ierte pe prietenul său Robert Negoiță de datorii de circa 200 de milioane de lei către stat prin efectul amnistiei fiscale anunțate de premier Mari operatori portuari importanți nu își pot desfășura activitatea din cauza acestei întreruperi. Potrivit reprezentanților Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, situația a fost cauzată de inundațiile care au afectat Stația 2 din port, care aparține de Rețele Electrice Dobrogea. Reprezentanții APMC au declarat că stația a fost scoasă de sub tensiune din motive de siguranță, iar echipele de intervenție sunt la fața locului. Continuarea, pe ct100.ro.

Haos pe piața de energie, iar Ciolacu îl face prost pe ministrul Burduja Foto: Inquam/Octav Ganea
Eveniment

Haos pe piața de energie

Haos pe piața de energie: România a avut, ieri, cea mai scumpă energie din UE, iar azi s-a înregistrat o pană majoră de curent la două spitale din București. Chiar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vorbea de riscurile unor întreruperi majore ale curentului, chiar dacă a respins posibilitatea unui blackout. Citește și: GALERIE VIDEO-FOTO Imagini stupefiante de pe noul pod peste Dunăre de la Brăila: tranșee și „valuri” în asfalt, crevase de câțiva centimetri adâncime. Se circulă cu cel mult 15 km/h Curentul a căzut azi pe platforma spitalelor de la Fundeni, unde s-a ajuns la amânarea mai multor operații. Haos pe piața de energie Luni, România avea cel mai mare preţ spot la energie din Europa, 207 euro/MWh, peste cel al Ungariei care fost campioana săptămânii trecute. România a avut vineri un preţ mediu pe piaţa spot de 212 euro/MWh. Pentru ora 21 energia s-a vândut cu preţul record de 3.328 lei/MWh (circa 680 de euro/MWh), atunci fiind estimat şi vârful de consum de energie. „Faptul că suntem în această situaţie în care mai căutăm 50 MW aici, 200 MW dincolo este consecinţa unor decenii în care statul nu a investit în sectorul energetic. În 34 de ani, avem două unităţi de la Cernavodă, dar începute înainte de Revoluţie, centrala OMV Petrom de la Brazi, mici unităţi hidro şi regenerabile. Din 22.000 MW pe care îi aveam, am rămas cu jumătate, statul şi-a înjumătăţit parcul de producţie“, a spus ieri Sebastian Burduja, ministrul energiei, în cadrul comitetul ministerial pentru sectorul energetic. Însă premierul Ciolacu nu pare atât de mulțumit de Burduja. “Cel mai mult mi-e frică de hărnicia prostului” „Eu vă spun cinstit: nu e suficient să fi ministru sau prim-ministru. Când vezi că ai fonduri europene de miliarde de euro pentru zona de investiții în energie verde, îți strângi specialiștii și faci niște calcule despre ce putere instalată va fi, cât va produce România într-un an, în cât ajung la maturitate aceste proiecte… Am ajuns pe energie verde să fim printre fruntașii producători din Europa. Păi, măi domn ministru, când ai declanșat aceste programe prin PNRR, prin proiecte naționale, prin Fondul de Modernizare, mintea ta n-a putut gândi că-ți trebuie zonă de stocare? Și că România are o interconectare mare la nivel european și că vei produce când va fi vânt și soare mai mult decât consumi? (…) Avem cel mai bun mix energetic din Europa, când a fost nevoie să avem o viziune clară de dezvoltare, nu ne-a dus capul. Eu am mai spus: cel mai rău în administrație, cel mai mult mi-e frică de hărnicia prostului”, a declarat premierul.

Cele mai periculoase plaje din România (sursa: ro-rip.unibuc.ro)
Eveniment

Cele mai periculoase plaje din România

Cele mai periculoase plaje din România: două dintre acestea sunt și printre cele mai aglomerate vara. Riscul de înec pe aceste plaje este mult mai mare decât pe celelalte. Cele mai periculoase plaje din România Principala cauză de înec pe plajele românești foarte periculoase este un curent de țărm care se numește "rip". Citește și: VIDEO EXCLUSIV Plajele lărgite de pe litoralul românesc favorizează înecurile și infecțiile grave, arată prof. dr. Alfred Vespremeanu-Stroe (Universitatea București) Acest curent pornește de la plajă înspre larg, are 10-20 de metri lățime și poate ajunge până la 150 de metri în larg pe litoralul românesc. Un proiect de cercetare al Universității București a inventariat acești curenți pe plajele românești. "Proiectul RORIP a integrat o paletă largă de activități de cercetare complexe în scopul radiografierii în premieră pentru bazinul Mării Negre a comportamentului și dinamicii curenților rip. Activitățile de cercetare au variat de la inventarierea plajelor afectate de prezența curenților rip și analiza complexă a dinamicii acestora pe plaja Eforie Nord pe baza imaginilor satelitare, a fluxurilor provenite din camere video și din drone și a măsurătorilor in situ morfo-și hidrodinamice în timpul experimentelor de teren până la modelarea numerică a dinamicii curenților rip și analiza cazurilor de înec, a intervențiilor salvamarilor și a gradului de conștientizare a publicului asupra pericolului generat de aceștia.", se arată în raportul științific final al proiectului menționat. Eforie Nord și Costinești Potrivit raportului pomenit anterior, două plaje sunt cu deosebire periculoase pentru turiști: "Cea mai mare frecvență de apariție a curenților rip se înregistrează în sectoarele Eforie Nord și Costinești (...). Cea mai mare densitate a curenților rip, care prezintă și cele mai mari intensități, se înregistrează pe bariera litorală Techirghiol, în cadrul stațiunii Eforie Nord, cu aproximativ 10 curenți dezvoltați pe un sector de 1 km în lungul țărmului între Tabăra Luminița și Portul Belona (...). Acest sector este asociat cu cel mai mare număr de decese prin înec și salvări în timpul sezonului estival în fiecare an de pe întreg țărmul românesc.".

Copil operat pe inimă după ce rușii au tăiat curentul Foto: Twitter
Eveniment

Copil operat pe inimă după ce rușii au tăiat curentul

Copil operat pe inimă după ce rușii au tăiat curentul, la Kiev: sala de operații a rămas fără lumină, până când generatoarele spitalului au repornit. Situația dramatică a fost relatată și filmată de directorul Institutului Cardiologic din Kiev, Boris Todurov. Todurov este unul dintre cei mai cunoscuți medici din Ucraina, atât pentru performanța sa medicală, cât și datorită pozițiilor sale civice. Copil operat pe inimă după ce rușii au tăiat curentul „Atacul cu rachetă de astăzi asupra Kievului a luat mai multe vieți, a scufundat orașul în întuneric și frig. Institutul Inimii are 190 de pacienți și 300 de angajați. Nu a mai fost apă de câteva ore. Până acum ne descurcăm singuri, dar fiecare oră devine din ce în ce mai grea. Continuăm să facem doar operații de urgență. Vom petrece noaptea în clinică, trebuie să controlăm situația. Mulțumesc întregului personal pentru munca bine coordonată și dezinteresată. În această situație neobișnuită, nu am pierdut niciun pacient. Mulțumim utilităților publice din Kiev pentru sprijinul acordat. Ne vom menține frontul medical până la finalul amar”, a scris Todurov. În timpul operației pentru protezarea a două valve cardiace la un copil, chirurgii instituției medicale din Kiev au utilizat un bec cu acumulator pentru a lumina masa de intervenții. În dimineața zilei de 24 noiembrie, primarul Kievului, Vitalii Kliciko, a anunțat că, după bombardamentul lansat de armata rusă asupra obiectivelor de infrastructură energetică din Ucraina, 70% din cartierele Kievului sunt în continuare fără energie electrică. Pe malul drept al Niprului lipsește și apa, atât cea potabilă, cât și cea de la toalete. Citește și: Două treimi din Kiev, în întuneric și frig, după bombardamentele rusești de ieri: relatarea dramatică a unui locuitor. În Moldova, circa 10.000 de consumatori, încă fără curent

Putin bombardează Ucraina înapoi în epoca de piatră Foto: Twitter
Eveniment

Bombardează Ucraina înapoi în epoca de piatră

Noua strategie a lui Putin: bombardează Ucraina înapoi în epoca de piatră. În capitala Ucrainei, curentul electric este furnizat cu întreruperi și se face apel la cetățeni să oprească orice aparat electric la care pot renunța. Însă la Kiev vremea se răcește, iar cetățenii se pregătesc de o iarnă fără căldură: sigilează ferestrele și cumpără sobe cu lemne. Bombardează Ucraina înapoi în epoca de piatră Președintele Zelenski a spus că, din 10 octombrie până în 18 octombrie, 30% din capacitatea Ucrainei de a produce energie a fost afectată de bombardamentele rusești. În această dimineață, existau informații că 40% din rețeaua energetică a fost bombardată. Another kind of Russian terrorist attacks: targeting ?? energy & critical infrastructure. Since Oct 10, 30% of Ukraine’s power stations have been destroyed, causing massive blackouts across the country. No space left for negotiations with Putin's regime. @United24media pic.twitter.com/LN4A2GYgCK— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 18, 2022 Ukrenergo, compania electrică de stat, a făcut apel la ucraineni să se aprovizioneze cu apă și să se asigure că au „șosete și pături calde și îmbrățișări pentru familie și prieteni”. De asemenea, le-a spus să se asigure că telefoanele, lanternele și bateriile sunt întotdeauna încărcate. ℹ️ Confirmed: Metrics show that Ukraine's energy company Ukrenergo has implemented the first of a schedule of rolling power blackouts in Kyiv Oblast, with network connectivity falling to 81% of ordinary levels in Kyiv City; the measure follows Russian attacks on infrastructure ?️ pic.twitter.com/4d3bTrXDl2— NetBlocks (@netblocks) October 19, 2022 La televiziunea rusă, parlamentarii din Duma de Stat jubilau și explicau cum va fi bombardată Ucraina până se va trăi ca-n epoca de piatră, vor izbucni epidemiile, iar refugiații vor copleși vestul „Absența electricității înseamnă absența apei potabile, a frigiderelor, a rețelei de canalizare. O săptămână după ce curentul electric va fi întrerupt la Kiev, orașul va pluti în rahat. Va exista riscul serios al unor epidemii. Alt punct: nu trebuie să atacăm nodurile feroviare, ci centrele de control. Suntem în epoca digitală, centre de date cu servere controlează căile ferate și sistemele de alimentare cu energie ale Ucrainei, sistemele bancare și imprimeria de bani (...) Operațiunea noastră de distrugere a infrastructurii critice este purtată într-o manieră clasică (...): stabilim obiectivele pentru determina colapsul țării. (...) Sperăm într-un nou flux de refugiați spre Vest, pentru că nu ai cum să trăiești (...) Industria va fi oprită. Din păcate, acum, la Kiev și în vestul Ucrainei, se lucrează la repararea echipamentelor militare distruse. Cum va trăi cineva într-o țară în care totul este distrus?”, a explicat un deputat rus la postul Rossia-1. Russian lawmakers Andrey Gurulyov and Konstantin Dolgov advocate freezing, starving the Ukrainian civilian population, forcing them into exile by making their survival otherwise impossible. State TV host Olga Skabeeva disingenuously claims that Russia simply has no other choice. pic.twitter.com/joz8ui9P8l— Julia Davis (@JuliaDavisNews) October 20, 2022 Kievul se pregătește de o iarnă dură La Kiev, locuitorii își cumpără sobe și sighilează ferestrele, pentru a face față frigului, arată imaginile postate de către Anton Gerașenko, consilier al ministrului ucrainean de interne. În Mikolaiev a fost întreruptă apa potabilă, după o lovitură asupra conductei care aproviziona orașul. Ieri, Bloomberg scria că, în pofida războiului, a bombardamentelor lui Putin și a sărăciei, milioane de ucraineni se întorc la casele lor, arată date oficiale ale Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). În Mykolaiv, la doar 30 de kilometri de linia frontului și încă ținta unor atacuri nocturne cu rachete și drone, unii s-au întors pentru a-și reconstrui casele înainte de iarnă, a declarat guvernatorul regional Vitaliy Kim în septembrie.

Moldova, fără curent din Ucraina  Foto: Facebook ministerul ucrainean al Energiei
Eveniment

Moldova, fără curent din Ucraina

Moldova a rămas, temporar, fără curent importat din Ucraina, după bombardamentele rusești. Ucraina încetează să mai exporte energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice. Moldova, fără curent din Ucraina Moldova procură în proporție de 30 % energie electrică din Ucraina, iar 70% de la Centrala Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean. Decizia intră în vigoare din 11 octombrie 2022, astfel încât Ucraina să-și poată stabiliza propriul sistem energetic, a explicat Ministerul Energiei din Ucraina. „Ucraina oprește exportul de energie electrică din cauza bombardamentelor rusești asupra instalațiilor energetice. Rusia continuă să desfășoare terorism energetic împotriva Ucrainei și intensifică presiunea energetică asupra Uniunii Europene. Energia electrică ucraineană, pe care am exportat-o, după sincronizare, în UE, alături de linii separate către Moldova și Polonia, au ajutat Europa să înlocuiască gazul rusesc și să mențină stabilitatea sistemului energetic european Chiar și după oprirea centralei nucleare Zaporizhzhia, aflată sub ocupație rusă de mai bine de 7 luni, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii europeni de export de energie electrică. Dar bombardamentul rachetelor de astăzi, care a lovit generatoarele de căldură și substațiile electrice, forțează Ucraina să stopeze exporturile de energie electrică din 11 octombrie 2022 pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, a scris, pe Facebook, ministerul ucrainean al Energiei. Citește și: ANALIZĂ WSJ Sistemele HIMARS au transformat bătălia din Ucraina: au oprit avasnul rusesc și sunt responsabile pentru 70% din avansul din zona Herson

România TV, panicardă: blackout patru zile (sursa: România TV)
Eveniment

România TV, panicardă: blackout patru zile

România TV, panicardă: blackout patru zile. "Blackout în România. Scenariu sumbru pregătit de Raed Arafat: pană de curent simulată în toată ţara timp de patru zile. Ce se întâmplă cu spitalele" este titlul unui articol postat pe site-ul România TV luni. România TV, panicardă: blackout patru zile "Potrivit unor surse medicale citate de România Tv, Raed Arafat pregăteşte un scenariu de blackout în toată ţara. Şeful DSU vrea să vadă cum ar reacţiona spitalele şi populaţia dacă România ar rămâne fără curent electric timp de patru zile.", se spune în primul paragraf din articol. Citește și: BREAKING Presa rusă pro-Kremlin recunoaște, în premieră: 9.861 soldați ruși uciși în Ucraina În replică, Raed Arafat a dezmințit vehement "scenariul sumbru". "Ca urmare a unor informații false diseminate opiniei publice de către site-ul România Tv, conform cărora, instituția noastră ar pregăti un scenariu care vizează o pană de curent simulată pentru a vedea , precizăm că ne delimităm ferm de aceste informații date care pot crea panică în rândul populației. Asigurăm întreaga opinie publică că informațiile prezentate de site-ul televiziunii amintit anterior se înscriu în spectrul informațiilor false, de tip FAKE NEWS. Vă rugăm să vă informați din surse oficiale!", a comunicat Departamentul pentru Situații de Urgență.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră