sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 21 ianuarie 2025

Călin Georgescu, înfrângere de etapă la CEDO, care a respins cererea instituirii de măsuri provizorii în cazul alegerilor

CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea lui Călin Georgescu de impunere a unor măsuri provizorii în dosarul legat de anularea alegerilor prezidențiale din România. Decizia a fost luată în complet de Cameră, printr-un vot unanim, și publicată marți.

CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu

CEDO a explicat că cererea lui Georgescu a fost considerată în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curții, care prevede măsuri provizorii doar în cazuri excepționale.

Citește și: Boloș recunoaște că pensiile speciale au blocat PNRR-ul: „Avem jaloane care nu au fost îndeplinite, unul, cel legat de pensiile speciale”

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, astăzi, (…) să nu indice nicio măsură provizorie în cauza Călin Georgescu contra România.

(…) Curtea impune asemenea măsuri provizorii numai în cazuri excepționale, când reclamanții ar fi altfel expuși unui risc iminent de vătămare ireparabilă,” se arată în comunicatul oficial.

De asemenea, CEDO a precizat că această hotărâre nu influențează o decizie ulterioară pe fondul procesului.

Contextul anulării alegerilor prezidențiale

Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat procesul electoral prezidențial, invocând temeiul articolului 146 litera f) din Constituție.

CCR a decis reorganizarea integrală a alegerilor de către Guvern la o dată ulterioară.

Georgescu, calificat pentru turul al doilea al alegerilor, a contestat decizia CCR la CEDO, invocând încălcarea drepturilor sale prevăzute de articolele 6 (dreptul la un proces echitabil), 13 (dreptul la un remediu efectiv) și articolul 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție (dreptul la alegeri libere).

Ce a cerut Călin Georgescu la CEDO

Călin Georgescu a solicitat Curții următoarele măsuri provizorii:

  • Suspendarea deciziei CCR privind anularea alegerilor prezidențiale;
  • Reluarea procesului electoral, începând cu organizarea turului al doilea, bazat pe rezultatele primului tur;
  • Adoptarea unor măsuri pentru remedierea prejudiciilor democratice, inclusiv restabilirea încrederii în procesul electoral.

Georgescu a argumentat că decizia CCR aduce un prejudiciu ireparabil asupra drepturilor democratice ale sale și ale cetățenilor români.

Decizia CEDO: cererea nu îndeplinește condițiile articolului 39

Curtea a concluzionat că cererea lui Georgescu nu vizează un risc iminent de vătămare ireparabilă, așa cum prevede articolul 39 din Regulament:

„Luând în considerare cererea prezentată, împreună cu temeiurile și motivele pe care aceasta se bazează, Curtea a decis, în conformitate cu practica sa bine stabilită, că cererea lui Georgescu nu se referă la o vătămare ireparabilă în înțelesul articolului 39 din Regulamentul Curții,” a explicat CEDO.

Ancheta continuă pe fondul procesului

Deși cererea de măsuri provizorii a fost respinsă, CEDO subliniază că această decizie nu influențează o hotărâre ulterioară privind admisibilitatea sau fondul cauzei.

Procesul pe fond rămâne în desfășurare, urmând ca Curtea să analizeze toate circumstanțele prezentate de reclamant.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră