sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: strategie

12 articole
Internațional

O strategie europeană pentru amenințări militare

O strategie europeană pentru amenințări militare. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că noua Comisie va dezvolta o "strategie europeană de pregătire" pentru a aborda amenințările civile și militare. Strategia va fi fundamentată pe concluziile raportului realizat de fostul președinte finlandez Sauli Niinisto. O strategie europeană pentru amenințări militare Ursula von der Leyen a subliniat, într-un mesaj video transmis la un forum de securitate din Espoo, Finlanda, că amenințarea unei agresiuni armate asupra unui stat membru nu a fost atât de mare de la sfârșitul Războiului Rece, făcând aluzie la Rusia. Citește și: Isărescu, cu salariu de peste un milion de lei pe an, plus pensie, spune că „Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă” În plus față de amenințarea militară, ea a avertizat asupra unui „spectru larg de riscuri emergente” la adresa UE, inclusiv atacuri hibride, dezinformare, atacuri cibernetice și efectele schimbărilor climatice. Toate nivelurile de securitate, vizate Von der Leyen a subliniat că fiecare politică trebuie analizată din punct de vedere al securității și pregătirii, la toate nivelurile: local, național și european. Ea a subliniat că pentru o pregătire adecvată, sunt necesare capacități de protecție civilă solide, o cooperare eficientă în domeniul informațiilor și o implicare completă a întregii societăți. Aspectele cheie ale strategiei 1. Creșterea producției industriale de apărare. Strategia va încuraja producerea de armament de înaltă tehnologie și muniții, inclusiv prin dezvoltarea unei piețe unice de apărare care să sprijine cooperarea transfrontalieră și să integreze întreprinderile mici și mijlocii europene. 2. Protejarea lanțurilor de aprovizionare critice. UE își propune să facă lanțurile de aprovizionare mai rezistente prin crearea de rezerve strategice de vaccinuri, medicamente, echipamente militare și materii prime esențiale, pregătindu-se pentru eventuale crize. 3. Adaptarea la schimbările climatice. Printr-un mecanism european de protecție civilă, UE va consolida capacitatea de răspuns la situații de urgență și dezastre naturale, în colaborare cu autoritățile naționale. Von der Leyen a atras atenția că Europa se încălzește de două ori mai rapid decât media globală, subliniind necesitatea de a mobiliza toate resursele pentru a proteja cetățenii de efectele climatice. Noua strategie a UE își propune să anticipeze și să răspundă eficient la provocările viitoare, consolidând securitatea și pregătirea comunitară.

O strategie europeană pentru amenințări militare (sursa: Facebook/European Commission)
Strategia lui Trump: declarația victoriei timpurie (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Strategia lui Trump: declarația victoriei timpurie

Strategia lui Trump: declarația victoriei timpurie. Echipa de campanie a vicepreședintei Kamala Harris se așteaptă ca fostul președinte Donald Trump să își declare victoria în ziua alegerilor, marți, înainte ca toate voturile să fie numărate. Această strategie este similară cu cea folosită de Trump în alegerile din 2020. Strategia lui Trump: declarația victoriei timpurie Un oficial de rang înalt din echipa de campanie democrată a declarat că nu ar fi o surpriză ca Trump să facă acest anunț prematur, subliniind că acesta a încercat în trecut să semene îndoieli privind rezultatul alegerilor. Citește și: Ciolacu evită să spună dacă a cazat-o pe Docuz în vila Guvernului: la întrebarea lui Ciucă, răspunde că SPP nu are evidența vizitatorilor Oficialul a menționat că echipa Harris va face tot posibilul pentru a se asigura că fiecare vot este numărat corect, indiferent de acțiunile adversarilor. Trump și-a exprimat săptămâna aceasta încrederea că va putea să își proclame victoria în ziua alegerilor. Însă oficialii locali avertizează că rezultatul final ar putea dura câteva zile, mai ales dacă este necesară o renumărare a voturilor în contextul unui scrutin foarte disputat. Cursa electorală, strânsă în statele cheie Sondajele indică o competiție extrem de strânsă între Trump și Harris în șapte state-cheie care vor decide rezultatul final: Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona și Nevada. Ambele echipe de campanie și-au pregătit avocați pentru a putea contesta eventualele rezultate în aceste state. Procesul de numărare a voturilor În Statele Unite, nu există un sistem centralizat de numărare a voturilor. Fiecare stat își gestionează propriul proces, iar principalele mass-media, cu echipe dedicate de analiză a datelor, sunt cele care declară câștigătorul. În alegerile din 2020, Trump s-a autoproclamat câștigător înainte ca procesul de numărare să fie finalizat, iar Joe Biden a fost anunțat oficial câștigător trei zile mai târziu.

Copii români, strategii de sinucidere elaborate (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Copii români, strategii de sinucidere elaborate

Copii români, strategii de sinucidere elaborate. Cazurile de suicid şi tentativele de suicid în rândul tinerilor din România s-au înmulţit în ultimii ani. Copii români, strategii de sinucidere elaborate La Iaşi, doar în ultima săptămână, un tânăr de 13 ani a murit după ce a căzut de la etajul nouă al unui bloc din cartierul Vişoianu, Lunca Cetăţuii, sinuciderea fiind una dintre ipotezele anchetatorilor. Citește și: Încă un institut al Academiei Române capturat de AUR: Centrul European de Studii în Probleme Etnice redistribuie mesajele anti-europene și anti-Ucraina ale propagandei lui Simion Iar marţi, 12 decembrie, o adolescentă de 11 ani s-ar fi aruncat de la etajul al II-lea al Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi, pista principală fiind, până în momentul de faţă, o tentativă de sinucidere. Ce îi determină pe copii să se gândească la astfel de gesturi extreme şi care sunt semnele de avertizare la care ar trebui să se uite părinţii, prietenii şi profesorii? Continuarea, în Ziarul de Iași.

Strategia Vodafone: *555, numărul cu suprataxă (sursa: Facebook/Vodafone)
Economie

Strategia Vodafone: *555, numărul cu suprataxă

Strategia Vodafone: *555, numărul cu suprataxă. Vodafone România SA a început să supra-taxeze până și convorbirile cu clienții, un serviciu gratuit până de curând. Strategia Vodafone: *555, numărul cu suprataxă Potrivit site-ului Vodafone, sunt patru modalități de contact pentru clienți: "TOBi, asistentul digital Vodafone", magazinele, telefonic și prin clasica scrisoare pe hârtie. Pentru contactarea telefonică, Vodafone România oferă trei numere: celebra "Andreea" de la *222, *228 pentru urgențe care țin de deblocarea telefonului și, mai nou, *555. Citește și: Vodafone România, în colaps: a concediat un sfert din angajați, are pierderi anuale de sute de milioane de lei și datorii de aproape patru miliarde de lei, cam cât cifra de afaceri Andreea și numărul de urgențe sunt tarifate normal sau chiar gratuit pentru numerele din rețeaua Vodafone. *555, însă, costă ceva mai mult. Dar este non-stop. Pe site-ul Vodafone, este prezentat astfel: "Număr cu acces rapid la operator, disponibil non-stop, taxabil cu 1,29 euro pe apel indiferent de durata apelului.Taxarea începe imediat după mesajul informativ cu privire la costul apelului. Rezolvă orice solicitare referitoare la telefonia mobilă.". Oricine a avut experiențe cu TOBi știe că "asistentul digital Vodafone" este pur și simplu inutil, nu rezolvă nici o solicitare și trimite destul de repede la operator. Iar Andreea de la *222 are obiceiul de a-ți oferi foarte muzică "de lift" înainte să facă conversație.

Putin vrea Moldova rusificată și dependentă (sursa: kremlin.ru)
Eveniment

Putin vrea Moldova rusificată și dependentă

Putin vrea Moldova rusificată și dependentă. Rusia a elaborat o strategie pentru a subordona politic şi economic Republica Moldova, pentru a împiedica apropierea sa de NATO şi UE, mai ales prin intermediul României vecine, şi pentru a impune limba rusă în fosta republică sovietică, relatează miercuri EFE. Putin vrea Moldova rusificată și dependentă Toate acestea apar într-un document elaborat în 2021 de către Kremlin împreună cu Serviciul de Informaţii Externe (SVR), cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) şi alte servicii speciale din Rusia, document în posesia căruia a intrat un consorţiu internaţional de jurnalişti şi Centrul Dossier (Ţentr Dosie), al opozantului rus în exil şi fost oligarh Mihail Hodorkovski. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Este o strategie pentru subordonarea politică şi economică a Republicii Moldova", afirmă platforma de investigaţie în limba rusă, care adaugă că "Kremlinul intenţionează, de asemenea, să împiedice apropierea ţării de România şi să impună limba rusă" în republică. Autorii strategiei stabilesc obiective ce trebuie atinse în acest deceniu (până în 2030) cum ar fi generarea unei opoziţii la influenţa NATO şi UE în Republica Moldova, forţarea republicii să participe la alianţa militară postsovietică Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) şi alte proiecte internaţionale ruseşti. Transnistria, statut special Planul cuprinde ca obiectiv soluţionarea conflictului din regiunea separatistă prorusă Transnistria (din estul R. Moldova) prin acordarea unui statut special şi, ca întotdeauna, cu Rusia (care menţine trupe în regiune) ca mediator. De asemenea, planul urmăreşte să creeze un sentiment pro-rusesc în societate prin propagandă şi programe educaţionale. Iniţial, Rusia a vrut să evite restricţiile asupra presei ruse din Republica Moldova. Totuşi, acest proiect a eşuat, întrucât anul trecut autorităţile moldovene au închis şase canale de televiziune ruseşti pentru a proteja cetăţenii de dezinformare. Prin urmare, Kremlinul şi-a propus să-şi consolideze influenţa în alt mod, prin crearea unei reţele de organizaţii neguvernamentale în republică, în care să activeze "agenţi de influenţă" ai Rusiei. Un astfel de ONG este Uniunea de afaceri moldo-rusă, înfiinţată de fostul preşedinte socialist prorus al Republicii Moldova Igor Dodon împreună cu Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, potrivit Ţentr Dosie. Rusificare, nu românizare "Următorul pas al Kremlinului va fi creşterea electoratului politicienilor moldoveni pro-ruşi, formarea sentimentelor pro-ruse în rândul elitelor moldovene şi abandonarea politicii de ", conform documentului citat. De asemenea, în acest document se afirmă că Rusia ar trebui să profite de dependenţa de importurile de gaze ruseşti pentru a "neutraliza" politica pro-europeană a actualului guvern şi parlament de la Chişinău, care contravine intereselor Kremlinului. Una dintre principalele metode de exercitare a influenţei ruse în Republica Moldova este presiunea economică, susţine Ţentr Dosie, motiv pentru care este important să se menţină volumul livrărilor de gaze către această ţară, unde partidul populist, pro-rus, al lui Ilan Şor organizează proteste antiguvernamentale de câteva luni. Rusia ameninţă deseori Chişinăul cu întreruperea livrărilor de gaze sau cu reducerea volumelor de gaze pe motiv că nu şi-a plătit datoriile acumulate la importul de gaze. Militar, Rusia a pierdut avantajul Documentul intitulat "Obiectivele strategice ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova" provine de la aceeaşi Direcţie prezidenţială pentru cooperare transfrontalieră care a realizat o strategie similară privind planurile Rusiei de a anexa Belarusul, notează portalul Deschide.md. Printre iniţiativele eşuate ale Rusiei cuprinse în planul respectiv, Deschide.md menţionează deschiderea unui consulat în Găgăuzia, la Comrat, o idee intens promovată de fostul preşedinte Igor Dodon încă din 2012. Citește și: O pesedistă din Călărași, care a lucrat la un salon de masaj, propusă la șefia Șantierului Naval 2 Mai. CV-ul, de negăsit "Documentul arată că ei sunt cu un pas în urmă faţă de situaţia generală din cauza războiului în Ucraina şi datorită capacităţii regionale a ţărilor UE şi a altor organizaţii internaţionale de a se mobiliza şi de a face faţă intenţiilor Rusiei de a realiza acest lucru", remarcă miercuri, într-un comentariu pentru RISE Moldova, Sergiu Diaconu, şeful de cabinet al premierului moldovean Dorin Recean. "Din punct de vedere militar, în acest moment, ei nu au resursele şi circumstanţele de a face mare lucru. Ei nu pot avansa pe partea Transnistriei. Nu sunt destul de aliniaţi. Dar în ceea ce priveşte creşterea nesiguranţei, a fricii şi anxietăţii şi a finanţării protestelor şi diferitor tipuri de destabilizare, ei asta încearcă să facă. Şi asta coincide cu agenda acestor grupuri care, în mod normal, trebuie să fie la închisoare, iar banii lor - recuperaţi de guvernare, pentru că ei au furat banii de la oameni", a declarat premierul Dorin Recean, într-o reacţie pentru RISE Moldova.

România, în strategia Mării Negre SUA-NATO (sursa: nbcnews.com)
Internațional

România, în strategia Mării Negre SUA-NATO

România, în strategia Mării Negre SUA-NATO. Pentru prima dată, Administraţia americană va avea o strategie de lucru cu Aliaţii privind regiunea Mării Negre, a decis Congresul SUA, legea care conţine această prevedere mergând la promulgare la preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, informează sâmbătă un comunicat de presă al Ambasadei României în SUA. România, în strategia Mării Negre SUA-NATO Congresul SUA a adoptat Legea Omnibus privind alocările bugetare aferente anului fiscal 2023, printre prevederile acesteia căreia se regăseşte solicitarea legislativului american ca, în 6 luni de la promulgarea legii, Secretarul de Stat al SUA, împreună cu şefii altor agenţii federale relevante, să prezinte Congresului o strategie de lucru cu aliaţii NATO din regiunea Mării Negre, pentru aprofundarea relaţiilor economice, consolidarea asistenţei economice şi de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creşterea rezilienţei democratice, menţionează comunicatul. Prevederea legislativă este rodul unei iniţiative introduse de un grup bipartizan de membri marcanţi ai Congresului american precum senatorii Jeanne Shaheen, preşedinta Subcomisiei pentru Europa şi cooperare regională de securitate din Comisia de relaţii externe a Senatului SUA (democrată), Mitt Romney, membru al Comisiei de relaţii externe a Senatului SUA (republican), dar şi membri ai Camerei Reprezentanţilor precum Mike Turner şi William Keating, precizează ambasada României la Washington. Citește și: Wall Street Journal: Putin primește informații cosmetizate și depășite. Șeful statului rus a dat ordin trupelor să nu se retragă din Liman, a doua zi s-a aflat că ucrainenii ocupaseră pozițiile Elaborarea unei strategii a SUA faţă de regiune va constitui un instrument substanţial şi comprehensiv pe care România îl susţine pe deplin. Consolidarea politicii externe a SUA faţă de regiunea Mării Negre este un proces binevenit în direcţia creşterii angajamentului comprehensiv al SUA faţă de regiune, în domenii strategice precum apărarea, economia, rezilienţa democratică, ceea ce România a susţinut constant, subliniază comunicatul citat.

Putin continuă invazia, SUA sprijină Ucraina (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin continuă invazia, SUA sprijină Ucraina

Putin continuă invazia, SUA sprijină Ucraina. Liderii ruşi sunt divizaţi în ce priveşte declanşarea unei mari ofensive de iarnă în Ucraina, a afirmat marţi un înalt responsabil american, sub acoperirea anonimatului, transmite AFP. Putin continuă invazia, SUA sprijină Ucraina "Cred că suntem în prezenţa unor puncte de vedere divergente", a spus responsabilul american, vorbind despre deliberările în curs în interiorul guvernului rus. "În mod clar, sunt unii care, cred, îndeamnă la continuarea ofensivei în Ucraina. Sunt alţii care au întrebări reale în ce priveşte capacitatea Rusiei de a o face", a adăugat el. Declaraţiile sale intervin în contextul în care, potrivit Kremlinului, preşedintele rus Vladimir Putin urmează să fixeze obiectivele armatei pentru 2023, într-o reuniune cu înalţi responsabili militari miercuri. Statele Unite "îşi vor ajusta şi adapta rapid" obiectivele dacă va fi decisă o astfel de ofensivă, a afirmat responsabilul american. "Ceea ce facem noi, ceea ce vom continua să facem este să ne asigurăm că ucrainenii au mijloacele de a se apăra eficace în faţa agresiunii ruse", a adăugat el. Ucrainenii nu se predau În ce-i priveşte pe ucraineni, aceştia nu arată niciun semn că vor "să încetinească şi cred că ruşii trebuie să ţină cont de aceasta în calculele lor", a mai spus responsabilul citat. Rusia a înregistrat în ultimele luni importante eşecuri militare care au obligat-o să se retragă din regiunea Harkov şi din oraşul Herson. Citește și: Putin începe să accepte și să admită că are o mare problemă în Ucraina: Situația în regiunile anexate este „extrem de dificilă” Vladimir Putin a admis marţi că situaţia este "extrem de dificilă" în cele patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei a căror anexare o revendică Moscova, fără însă a le fi cucerit total. În paralel, Rusia a optat din octombrie pentru bombardamente masive contra infrastructurilor ucrainene, ce cauzează cu regularitate întreruperi în alimentarea cu energie şi apă.

SUA, nouă strategie nucleară, mai dură (sursa: defense.gov)
Internațional

SUA, nouă strategie nucleară, mai dură

SUA, nouă strategie nucleară, mai dură. Statele Unite consideră că armele lor nucleare sunt destinate să "descurajeze orice formă de atac strategic", inclusiv convenţional, a avertizat Pentagonul în noua sa strategie nucleară dată publicităţii joi. Despre aceasta, a vorbit inclusiv secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, într-o conferință de presă. SUA, nouă strategie nucleară, mai dură "Aceasta include utilizarea unei arme nucleare, indiferent de puterea sa, şi aceasta include atacuri foarte importante de natură strategică, cu utilizarea de mijloace non-nucleare", a precizat în faţa presei un înalt responsabil din Ministerul american al Apărării, explicând că această nouă abordare este destinată "să complice luarea unei decizii" de către adversar, într-un moment în care Rusia acuză Ucraina că s-ar pregăti să utilizeze o aşa-zisă "bombă murdară". "Rusia şi-a desfăşurat agresiunea împotriva Ucraina sub ameninţare nucleară, cu declaraţii iresponsabile, exerciţii nucleare la date neprevăzute anterior şi minciuni privind o utilizare potenţială a armelor de distrugere în masă", se precizează în acest document, publicat pentru prima oară în acelaşi timp cu noua strategie de apărare americană. O lovitură nucleară a Coreei de Nord? În timp ce SUA se aşteaptă la un test nuclear iminent al Coreei de Nord, Pentagonul avertizează că o lovitură nucleară din partea Coreei de Nord ar însemna "sfârşitul regimului" lui Kim Jong Un. "Orice atac nuclear al Coreei de Nord împotriva SUA sau a aliaţilor şi partenerilor lor va fi inacceptabil şi va conduce la sfârşitul acestui regim", indică Pentagonul. "Nu există niciun scenariu în care regimul lui Kim ar putea face uz de arme nucleare şi să supravieţuiască". China a angajat un "efort ambiţios de expansiune, de modernizare şi de diversificare a forţelor sale nucleare, subliniază între altele Ministerul american al Apărării, care precizează că Beijingul "doreşte într-adevăr să deţină cel puţin 1.000 de ogive nucleare până la sfârşitul deceniului". Rusia, principalul rival al SUA Dar "Rusia este principalul rival al SUA cu forţele nucleare cele mai diverse şi cele mai capabile", se precizează în document. Rusia dispune de 1.550 ogive nucleare desfăşurate şi alte 2.000 nedesfăşurate. Citește și: E din ce în ce mai clar că Rusia pregătește o lovitură nucleară pe care vrea să o camufleze în autosabotaj ucrainean. „Dovada”, ridicolă: o poză din Slovenia, fără legătură cu Kievul "Arsenalul său nuclear modern, care ar urma să crească, reprezintă o ameninţare existenţială pe termen lung pentru SUA şi aliaţii şi partenerii noştri", adaugă Ministerul Apărării, subliniind că "în anii 2030, SUA vor fi pentru prima oară în istoria lor confruntate cu două mari puteri nucleare (care vor fi) concurenţi strategici şi adversari potenţiali".

Rușii, violatori la ordin, cu Viagra (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Rușii, violatori la ordin, cu Viagra

Rușii, violatori la ordin, cu Viagra. Violurile şi agresiunile sexuale atribuite forţelor ruse în Ucraina constituie în mod clar "o strategie militară" şi "o tactică deliberată pentru a dezumaniza victimele", a declarat reprezentanta specială a ONU pentru combaterea violenţelor sexuale comise în timpul conflictelor, Pramila Patten, denunţând "cazuri oribile şi violenţe foarte brutale", informează AFP. Rușii, violatori la ordin, cu Viagra "Toate indiciile sunt prezente", a răspuns Patten, întrebată de AFP la Paris despre viol ca armă de război în Ucraina. "Când femeile şi fetele sunt reţinute zile întregi şi violate, când începi să violezi băieţei şi bărbaţi, când vezi o serie de cazuri de mutilare genitală, când auzi mărturii ale femeilor care vorbesc despre soldaţi ruşi echipaţi cu viagra, este clar că este o strategie militară. Iar atunci când victimele vorbesc despre ceea ce s-a spus în timpul violurilor, este în mod clar o tactică deliberată de dezumanizare a victimelor", spune avocata mauritano-britanică. Numită în 2017 reprezentantă specială a secretarului general al ONU pentru combaterea violenţelor sexuale comise în timpul conflictelor, Patten s-a aflat joi la Paris pentru a semna un acord de parteneriat cu ONG-ul Biblioteci fără Frontiere, pentru susţinerea victimelor violenţelor sexuale în perioade de conflict. Cele mai multe cazuri, nesemnalate ONU a verificat "peste o sută de cazuri" de violuri şi agresiuni sexuale în Ucraina de la începutul războiului, însă "nu este o chestiune de cifre", a insistat Pramila Patten. Citește și: Soarta soldatului rus mobilizat de Putin: mâncare și echipamente de acasă, fură tot ce poate fura pentru a supraviețui în bazele din Rusia "Este foarte complicat să ai statistici fiabile în timpul unui conflict activ, iar cifrele nu vor reflecta niciodată realitatea, pentru că violenţele sexuale sunt o crimă silenţioasă, cel mai puţin semnalate şi cel mai puţin condamnate", a subliniat ea, evocând frica de represalii şi stigmatizarea. "Cazurile semnalate reprezintă doar vârful aisbergului", a atenţionat Patten.

Schimbare majoră de strategie NATO Foto: Twitter
Eveniment

Schimbare majoră de strategie NATO

Schimbare majoră de strategie NATO la summitul care va începe marți, la Madrid: țările baltice nu vor mai fi abandonate în caz de atac rusesc. Actuala strategie NATO, denumită „tripwire defence”, prevedea că, în caz de atac al Rusiei, cele trei state baltice vor ceda în fața agresorului, urmând să fie eliberate - în teorie - după 180 de zile. Schimbare majoră de strategie NATO Potrivit The Times, această strategie va fi modificată, astfel încât NATO își va consolida masiv prezența în zona statelor baltice, iar Rusia va ști că, dacă va ataca, va întâmpina rezistență. La summit, Polonia și cele trei state baltice vor cere o prezență militară sporită pe așa numitul coridor Suwalki - o fâșie de teritoriu de 75 de kilometri - pe care Politico îl definea, acum câteva zile, drept „cel mai periculos loc de pe pământ”. Coridorul asigură legătura dintre Rusia și regiunea Kaliningrad, care aparține tot Rusiei, dar este izolată. Foto: Wikipedia Este, spun analiștii militari, locul în care Vladimir Putin ar lovi probabil prima dată dacă ar decide că nu mai are nimic de pierdut. Există doar două drumuri și o linie de cale ferată care trec din Polonia în Lituania prin această breșă, care, în rest, este un teren mlăștinos și dificil pentru o armată mecanizată. La Madrid, schimbarea majoră de strategie va fi că acest teritoriu va fi apărat, nu abandonat. Current NATO contingents in the Baltics and Poland and the Suwalki GapNotice how Lithuania asked for additional troops weeks prior to their mastermind blockade move. pic.twitter.com/6ZH9kKOHsz— Reggie Meezer (@ReggieMeezer) June 20, 2022 Conform planului actualizat, care nu a fost încă convenit în detaliu, infrastructura, comanda unificată, echipamentele pre-poziționate și trupele poziționate în zonă înseamnă că rușii vor ști că, dacă atacă, vor întâmpina o rezistență semnificativă. Foto: Twitter Țările baltice cer să nu fie abandonate „Rușii vor ști că, chiar dacă ar încerca, vor fi șterși de pe Pământ în primele ore”, a spus un oficial înalt al apărării dintr-o țară din estul Europei, subliniind că oamenii care locuiesc lângă Rusia trebuie să fie conștienți că „este în siguranță să locuiești aici, este în siguranță să ai copii aici”, scrie The Times. Poland wants NATO to strengthen defences in Suwalki Gap, says PM https://t.co/DxYRwh2X5z— Apex (@Apex_WW) June 26, 2022 Schimbarea de strategie a fost puternic influențată de ceea ce au făcut rușii în Ucraina, în localități precum Bucha. Premierul estonian Kaja Kallas, care a deschis subiectul schimbării actualei strategii, a spus că abandonarea țărilor baltice, în caz de atac, ar fi însemnat ștergerea lor de pe suprafața pământului, distrugerea culturii lor. Citește și: Ucraina se asigură că Marea Neagră nu devine „lac rusesc”: platforme petroliere furate de ruși după anexarea peninsulei Crimeea, bombardate de forțele de la Kiev

Insula Șerpilor, esențială pentru atacarea Odesei (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Insula Șerpilor, esențială pentru atacarea Odesei

Insula Șerpilor, esențială pentru atacarea Odesei. Rusia încearcă să-şi sporească prezenţa militară în Insula Şerpilor pentru a bloca comunicaţiile maritime ale Ucrainei, a declarat joi într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de agenţia de presă Unian. Crimeea, punct-cheie în tactica rușilor Ameninţarea atacurilor cu rachete de croazieră din Marea Neagră asupra unor instalaţii militare şi civile din Ucraina persistă în continuare, a subliniat el. "În zona de operaţiuni din Marea Neagră, ocupanţii iau măsuri pentru a-şi creşte prezenţa militară în Insula Şerpilor, iar în teritoriile ocupate din Ucraina pun în aplicare tactici de teroare împotriva populaţiei civile", a menţionat purtătorul de cuvânt citat. Citește și: De ce blochează Viktor Orban deciziile UE: veniturile Rusiei din vânzarea de petrol au crescut cu 50% în acest an. Moscova face 20 de miliarde USD pe lună Potrivit acestuia, scopul creşterii prezenţei ocupanţilor în Insula Şerpilor este blocarea căilor maritime ale Ucrainei. "Inamicul îşi consolidează de asemenea sistemul de apărare antiaeriană pe coasta de vest a peninsulei Crimeea, în special, în zona localităţii Cernomorskoe, capul Tarhankut, unde a fost desfăşurată o baterie de rachete S-300 ca parte a trei posturi de comandă", a indicat el. Cele mai intense acţiuni ale trupelor ruse se înregistrează la ora actuală în direcţiile Slobojansk şi Doneţk, a afirmat Motuzianik. Bătălii crâncene pentru stânca din Marea Neagră În zona Insulei Şerpilor, la 140 km de Odesa, luptele continuă. Rusia încearcă să-şi întărească garnizoana slab apărată care staţionează acolo, anunţase miercuri Ministerul britanic al Apărării. Ministerul rus al Apărării declarase anterior că a reuşit să dejoace planurile ucrainene privind recucerirea Insulei Şerpilor în ajunul zilei de 9 mai, dată la care Rusia a marcat ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, provocându-i pierderi grele, conform media de stat ruse. Ucraina a anunţat la rândul său succese repurtate în zona insulei, postând videoclipuri cu distrugerea de tehnică militară rusă, corvete şi instalaţii terestre. Insula Șerpilor, esențială pentru atacarea Odesei Expertul militar ucrainean Oleg Jdanov consideră Insula Şerpilor drept cheia pentru deschiderea unui al doilea front de către Rusia, notează publicaţia ucraineană Segodnia. "Rusia încearcă să utilizeze Insula Şerpilor ca pe un avanpost pentru debarcarea unui desant maritim în Basarabia" (sud-vestul regiunii Odesa), a declarat Jdanov într-o intervenţie miercuri la postul de televiziune Ukraina 24. Jdanov consideră că Rusia va încerca să instaleze în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acţiune care să înlocuiască crucişătorul "Moskva" pentru acoperirea aeriană a escadrei Flotei ruse din Marea Neagră. Atunci, ei vor avea şansa de a ajunge la o distanţă foarte apropiată de ţărm pentru a putea efectua debarcarea, spune el. Jdanov a adăugat ca, în acest caz, ruşii ar putea să încerce să ajungă prin sudul Basarabiei la graniţa cu Republica Moldova şi să-şi întărească gruparea militară de acolo (din Transnistria). Încă o navă rusească, aproape distrusă Media ucrainene au anunţat joi avarierea unei noi nave ruse în Marea Neagră. Potrivit postului de televiziune ucrainean Kanal 24, care citează surse din serviciile secrete de la Kiev, ar fi vorba de o navă de sprijin logistic din proiectul 23120. Rusia ar dispune doar de două astfel de nave - Vsevolod Bobrov şi Elbrus - însă deocamdată nu se ştie care dintre ele a fost avariată. Conform informaţiilor preliminare, în noaptea de miercuri spre joi, o navă din proiectul 23120 se îndrepta spre Insula Şerpilor. Dintr-un motiv necunoscut, un incendiu a izbucnit la bordul acesteia, potrivit canalului de televiziune citat. Ulterior, a avut loc o operaţiune de salvare a echipajului. La miezul nopţii, nava grav avariată a încercat să ajungă la Sevastopol. Se pare că a reuşit să ancoreze în port. Cum a fost scufundată "Moskva" Una dintre cele mai grave pierderi ale Rusiei în războiul din Ucraina a fost scufundarea crucişătorului de rachete "Moskva", nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, la 13 aprilie. În timp ce partea ucraineană susţine că a scufundat nava rusă cu două rachete antinavale Neptun, partea rusă evocă un incendiu, care a dus la explozii. De teama reeditării scenariului cu "Moskva", comandamentul rus a dispus mutarea navelor la o distanţă sigură pentru a nu putea fi lovite de rachetele ucrainene, potrivit Kanal 24.

Ministerul britanic al Apărării dezvăluie strategie rusă Foto: Twitter Stand with Ukraine
Internațional

Ministerul britanic al Apărării dezvăluie strategia rusă

Ministerul britanic al Apărării dezvăluie strategia rusă: direcția principală este Kiev. Forțele rusești evită să intre în orașele mari, pe care le încercuiesc, mai arată acest minister într-o postare pe Twitter. . Datele postate de britanici arată că grosul trupelor rusești s-a apropiat, noaptea trecută, cu 20 de km față de Kiev, adică de la o distanță de 50 km la 30 km. În această noapte se anticipează lupte limitate cu unități de sabotori, în capitala Ucrainei. Foto: Twitter Defence UK De altfel, azi, ministrul ucrainean de interne a anunțat că 25.000 de arme automate au fost distribuite locuitorilor Kievului. Însă oficialii britanicii remarcă probleme „acute” logistice pentru trupele ruse, precum și rezistența ucraineană „puternică”. De altfel, un video care a devenit viral pe rețelele sociale arată o coloană de transportoare blindate rusești care staționa întrucât nu mai avea carburanți. Un șofer ucrainean se oferă să-i tracteze înapoi în Rusia, ceea ce provoacă râsetele militarilor ruși. A Ukrainian driver comes across two Russian tanks that have run out of fuel in Ukraine. He stops and jokingly offers the Russians a tow back to Russia.The soldiers asked how Russia was doing in the war, the Ukrainian driver tells them Russia is losing and they should go home. pic.twitter.com/TFMgWFLBVp— Travis Akers (@travisakers) February 26, 2022 Tot azi, oficialii SUA au anunțat un ajutor militar de 350 de milioane de dolari destinat Ucrainei. ”Acest ajutor va include noi mijloace militare defensive, care să permită Ucrainei să lupte împotriva ameinţării blindatelor, tupelor aeropurtate şi altora pe care le înfruntă în prezent”, anunţă într-un comunicat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră