sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: scădere

45 articole
Internațional

Încrederea ucrainenilor în Zelenski scade semnificativ

Încrederea ucrainenilor în Zelenski scade semnificativ. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, continuă să fie sprijinit de majoritatea ucrainenilor, însă încrederea în el a scăzut semnificativ în 2024, după aproape trei ani de la declanșarea invaziei ruse. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), doar 52% dintre respondenți declară că „au încredere” în Zelenski. Încrederea ucrainenilor în Zelenski scade semnificativ La finalul anului 2024, doar 52% dintre ucrainenii chestionați au încredere în președintele lor, comparativ cu 77% în decembrie 2023. Citește și: VIDEO Ciolacu și aliații lui politici vor să predea România rușilor fără luptă, Călin Georgescu e doar bizarul scos în față, spune istoricul Cosmin Popa Această diminuare reflectă provocările continue ale unui război intens și prelungit, precum și dificultățile economice și sociale asociate acestuia. Diferențe regionale în sprijinul pentru Zelenski Sondajul evidențiază diferențe semnificative între regiunile Ucrainei în ceea ce privește sprijinul pentru Zelenski: Vest: 60% sprijin, regiune relativ ferită de război. Centru: 52% sprijin. Est: Doar 42% sprijin, zona cea mai afectată de lupte. Sud: 46% sprijin, unde războiul continuă să facă ravagii. Aproape 40% nu mai sprijină președintele Procentul celor care „nu au încredere” în Volodimir Zelenski aproape s-a dublat în decurs de un an, crescând de la 22% în decembrie 2023 la 39% în decembrie 2024. Această creștere indică o erodare a sprijinului public pe fondul prelungirii conflictului cu Rusia. De la promisiunea păcii la război total Zelenski a fost ales președinte în 2019, având ca principală promisiune lupta pentru pace cu Rusia. Popularitatea sa a scăzut inițial, însă a explodat după invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, când încrederea publică a atins aproape 90%. În 2024, însă, uzura războiului și provocările interne au dus la o diminuare a sprijinului. Impactul victoriei lui Donald Trump Sondajul a fost realizat la o lună după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, care a reaprins speculațiile despre posibile negocieri de pace cu Moscova. Această evoluție poate influența percepția ucrainenilor asupra leadership-ului lui Zelenski și a direcției politice a Ucrainei. În ciuda scăderii, sprijinul e majoritar Deși încrederea în Volodimir Zelenski a scăzut semnificativ în 2024, el continuă să fie sprijinit de o majoritate a ucrainenilor. Provocările războiului prelungit și perspectivele incerte asupra viitorului Ucrainei vor continua să modeleze opinia publică. Rămâne de văzut cum va gestiona Zelenski acest declin al încrederii și ce măsuri va lua pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor săi.

Încrederea ucrainenilor în Zelenski scade semnificativ (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Societățile cu capital străin, în scădere (sursa: ONRC)
Economie

Societățile cu capital străin, în scădere

Societățile cu capital străin, în scădere. În primele 11 luni din 2024, numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu 13,32% față de aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Această scădere este însoțită de o diminuare dramatică a capitalului social subscris. Societățile cu capital străin, în scădere În perioada ianuarie-noiembrie 2024, au fost înființate 5.588 de societăți cu capital străin, cu un capital social total de 17,878 milioane de dolari, în scădere cu 85,52% față de aceeași perioadă din 2023, când s-au înregistrat 123,431 milioane de dolari. Citește și: Ponta atacă hotărârea României de a vinde energie Moldovei: „Să ne opunem când o decizie a Comisiei Europene este împotriva intereselor României” În luna noiembrie 2024, au fost înmatriculate 645 societăți (+8,04% față de noiembrie 2023), însă capitalul subscris a fost de doar 380.200 de dolari, marcând o scădere de 84,84%. Domeniile de activitate predominante Cele mai multe înmatriculări în noiembrie 2024 au fost în următoarele sectoare: Comerț cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto: 35,81% din total. Activități profesionale, administrative, științifice și tehnice: 17,83%. Transport, depozitare și comunicații: 14,73%. Situația societăților cu capital străin în România La finalul lunii noiembrie 2024, în România funcționau 270.582 de societăți cu participare străină la capitalul social, însumând o valoare totală a capitalului subscris de peste 71,8 miliarde de dolari. Cel mai mare număr de societăți vine din Italia, cu 53.653 firme și un capital de 3,627 miliarde de dolari. Olanda, cel mai mare capital social subscris, de 13,219 miliarde de dolari, în doar 6.210 firme. Impactul reducerii capitalului străin asupra economiei Diminuarea semnificativă a numărului de societăți și a capitalului subscris reflectă o încetinire a investițiilor străine directe în România. Această tendință poate fi influențată de factori interni și externi, precum incertitudinile economice și climatul investițional. Semnale de îngrijorare Scăderea capitalului subscris și a numărului de societăți cu participare străină atrage atenția asupra necesității unor măsuri pentru îmbunătățirea climatului investițional în România. În timp ce anumite sectoare precum comerțul și transporturile rămân atractive, reducerea generală a interesului investitorilor străini reprezintă un semnal de alarmă pentru economia locală.

PIB-ul României a scăzut în trimestrul III Foto: Inquam/Octav Ganea
Economie

PIB-ul României a scăzut în trimestrul III

PIB-ul României a scăzut în trimestrul III cu 0,1%, comparativ cu trimestrul II, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS). Agricultura, tranzacțiile imobiliare și industria au avut un impact negativ asupra PIB-ului. Citește și: Mircea Badea anunță că nu votează cu Călin Georgescu după ce a fost victima unui fake-news înscenat de tabăra acestuia PIB-ul României a scăzut în trimestrul III Față de trimestrul III din 2023, PIB-ul a înregistrat, în trimestrul III din 2024, o creştere cu 1,1% pe seria brută şi o scădere de 0,3% pe seria ajustată sezonier. În perioada 1.I-30.IX 2024, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada 01.I-30.IX 2023 cu 0,8%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, mai arată INS. O contribuţie negativă la creșterea PIB au înregistrat-o următoarele ramuri: agricultura (-0,6%), industria (-0,1%) și tranzacțiile imobiliare (-0,1%). Creşterea economiei a fost sustinuă în primul rând de comert, transport, hoteluri (+0,4%), cu o pondere de 21,0% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 1,9%. Un impact negativ la evoluția PIB a fost înregistrat de exportul net (-2,8%), consecință a scăderii volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu 3,0% corelată cu o majorare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (+3,2%).

ROBOR la trei luni, în scădere (sursa: Facebook/CSALB)
Economie

ROBOR la trei luni, în scădere

ROBOR la trei luni, în scădere. Indicele ROBOR la trei luni, utilizat pentru calculul costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marți la 5,91% pe an, față de 5,92% în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului 2024, acest indice se situa la 6,21%. ROBOR la trei luni, în scădere Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât marţi la 5,91% pe an, de la 5,92% pe an. Citește și: ANALIZĂ De ce PSD vrea ca Elena Lasconi să nu ajungă la Cotroceni și care este planul secret pe care-l are cu Călin Georgescu, dacă acesta va câștiga ROBOR la șase luni, folosit pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a rămas stabil la 5,95% pe an. ROBOR la 12 luni s-a menținut, de asemenea, la valoarea de 5,99% pe an. Evoluția IRCC: indicele de referință pentru credite Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat prin OUG 19/2019, a fost calculat la 5,99% pe an. Acesta reprezintă o creștere față de trimestrul anterior, când valoarea era de 5,86%. IRCC este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare și este actualizat trimestrial. Modificări aduse de OUG 19/2019 În luna mai 2019, OUG 19/2019 a introdus un nou mod de calcul pentru rata dobânzilor la creditele în lei cu dobândă variabilă. Acest act normativ a stabilit că indicele IRCC va fi calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare, înlocuind ROBOR pentru o parte din creditele acordate consumatorilor. Fluctuațiile dobânzilor interbancare Dobânzile interbancare continuă să înregistreze fluctuații moderate, reflectând evoluția pieței financiare. Scăderea ușoară a ROBOR la trei luni oferă o ușoară relaxare pentru debitorii cu credite de consum, în timp ce indicele IRCC arată o tendință de creștere pentru trimestrul următor.

Bursa București, scăderi pe toți indicii (sursa: Facebook/Bursa de Valori Bucuresti)
Economie

Bursa București, scăderi pe toți indicii

Bursa București, scăderi pe toți indicii. Indicele principal BET, care urmărește evoluția celor mai lichide 20 de companii, a înregistrat o scădere de 0,25%, în timp ce indicele BET-Plus, ce reflectă dinamica celor mai lichide 43 de acțiuni, a consemnat un recul de 0,27%. Indicele extins BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,75%, iar reperul randamentului fondurilor de investiții, BET-BK, s-a depreciat cu 1,78%. Bursa București, scăderi pe toți indicii În aceeași direcție, indicele BET-FI, dedicat SIF-urilor, a scăzut cu 0,42%, iar BET-NG, care include companiile din sectorul energetic și al utilităților, a înregistrat un recul de 1,68%. Citește și: Șansa nesperată a resetării generale a României. Ce trebuie să facă azi, și nu mai târziu, USR și PNL ca să obțină majoritate parlamentară, fără care Lasconi ar fi un președinte decorativ BET AeRO, indicele reprezentativ pentru 20 de companii de pe piața AeRO, s-a depreciat cu 0,79%. Acțiunile Condmag (-9,09%), AAGES (-3,68%) și Vrancart (-3,61%) au marcat cele mai mari scăderi. Cele mai mari creșteri ale valorii acțiunilor le-au înregistrat Sinteza (+14,81%), COMCM (+4,65%) și Altur (+4,05%). Investitorii, precauți Startul săptămânii la BVB reflectă o atitudine precaută din partea investitorilor, influențată de contextul economic actual. Evoluțiile ulterioare ale pieței vor fi esențiale pentru a determina trendurile pe termen scurt.

Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi (sursa: Facebook/Ministerul Finanţelor)
Economie

Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi

Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi. O decizie privind reducerea graduală a pragului de impozitare pentru microîntreprinderi urmează să fie luată de Coaliția de Guvernare sau Guvernul României până la sfârșitul primului trimestru din 2025, conform Planului bugetar-structural național pe termen mediu (2025-2031) publicat de Ministerul Finanțelor. Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi Planul urmărește alinierea pragului de eligibilitate al regimului de taxare pentru microîntreprinderi cu cel al TVA, stabilit la 88.500 de euro. Citește și: Guvernul anunță, oficial, că va crește toate impozitele majore: TVA, accize, impozit pe profit sau venit. Termenul folosit în document: „revizuire” Conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reforma taxării microîntreprinderilor are ca scop prevenirea divizării artificiale a bazei de impozitare, revizuirea cotei de impunere și eliminarea deducerilor, precum și reducerea graduală a pragului de impozitare în perioada 2025-2027. Majoritatea acestor măsuri au fost implementate, cu excepția reducerii pragului de impozitare, asupra căreia Comisia Europeană a emis o suspendare parțială. Regimul de taxare Scopul reformei este de a crea un regim de taxare echitabil și competitiv pentru microîntreprinderi, eliminând facilitățile fiscale speciale și mecanismele de optimizare fiscală. Astfel, micii antreprenori vor beneficia de un cadru stabil și previzibil pentru desfășurarea activităților lor. Stimulente pentru investiții și sustenabilitate Planul prevede și un mecanism de stimulare a investițiilor pentru micii antreprenori, prin intermediul creditului fiscal sau al alocărilor de granturi, pentru a sprijini tranziția verde și digitală. Aceste măsuri vizează sustenabilitatea afacerilor mici și facilitarea investițiilor în tehnologii durabile. În prezent, pragul pentru microîntreprinderi este stabilit la 500.000 de euro, iar noile măsuri vor aduce schimbări semnificative în regimul fiscal aplicabil acestui sector.

Cultivarea cartofului va dispărea din România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Cultivarea cartofului va dispărea din România

Cultivarea cartofului va dispărea din România. Cartoful, o legumă des întâlnită pe mesele românilor, este cultivată tot mai puțin de fermieri. Cultivarea cartofului va dispărea din România În ultimii zece ani, la nivel național, se observă o scădere drastică a suprafețele cultivate cu cartof, trend care a succedat și producții mult mai scăzute. Citește și: VIDEO Reacție nervoasă a lui Răzvan Exarhu când era filmat parcând pe trotuar: „Puteți să vă băgați telefonul ăla în c*r?” La Iași, de exemplu, dacă în urmă cu zece ani se înregistra o producție totală de peste 141.000 tone de cartofi, anul acesta se estimează o recoltă de 25.600 de tone. Președintele OIPA trage un semnal de alarmă și avertizează că acest tip de cultură va dispărea cât de curând din România, iar cauzele sunt multiple. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Becali se chinuie cu o scădere de clasa a doua Foto: captură TikTok
Politică

Becali se chinuie cu o scădere de clasa a doua

Un video viral pe rețelele sociale: viitorul parlamentar AUR Gigi Becali se chinuie cu o scădere de clasa a doua: cât face 36-8? Latifundiarul din Pipera se străduia să explice presei cum va pune mâna pe câteva zeci de milioane de euro. „Băi, dar dacă vreau să fac fotbal, îmi trebuie bani! Ca atare, văzând echipa cum joacă, deja mă gândesc să ne ajute Domnul”, și-a început Becali discursul. Citește și: Cum îl ajută PSD pe George Simion: Becali, convins de Hrebenciuc să candideze pentru AUR. Miza uriașă pentru latifundiarul din Pipera Becali se chinuie cu o scădere de clasa a doua După care a început să numere banii. „Știți ce înseamnă primele opt? Nuuuu....20. Pentru că știi ce înseamnă? Înseamnă opt minus...36 minus opt...înseamnă 24 (dă din deget)...Nu...24. 36...28 (se aude că ziariștii îi șoptesc răspunsul corect). 28 de înmulțit - dacă ești a opta - 28 de înmulțit cu nouă...25-26 de milioane. («Greu», se aude vocea unui ziarist) Că se înmulțește 900.000 cu locul...(dă din deget) din urmă. Adică, înțelegi?”, a explicat viitorul parlamentar AUR. „Eu așa am auzit. Ultima, de exemplu, a 36-a echipă, ia și ea 900.000. A doua ia… Nu o să fim noi chiar a 35-a. O să fim a 7-a. Bă, poate le face Dumnezeu și venim pe primul loc sau pe al doilea loc. Sunt 32.000.000 de euro, tu îți dai seama ce bani sunt? Să vedem ce face Domnul, că el a făcut și iarba, și porțile”, a declarat Gigi Becali. Patronul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a intrat în AUR, partidul condus de George Simion. El a declarat pentru Fanatik că va candida la alegerile parlamentare pentru un loc de deputat. Citește și: Site-ul Betano a desființat, brusc, pariurile la prezidențialele, după ce Ciolacu lua bătaie constant „M-am alăturat AUR și îl voi susține pe George Simion la alegerile prezidențiale. Eu nu doar ca îl voi susține pe el, dar voi candida pe listele AUR pentru Camera Deputaților. Atât pot să vă spun pentru moment”, a spus Gigi Becali.

Popularitatea lui Putin este în scădere (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Popularitatea lui Putin este în scădere

Popularitatea lui Putin este în scădere. Popularitatea preşedintelui rus Vladimir Putin este în scădere, la o lună după ce Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în provincia rusă de graniţă Kursk, relevă un sondaj publicat vineri de Centrul pentru Studiul Opiniei Publice (Vtsiom). Popularitatea lui Putin este în scădere Acest sondaj recent, efectuat între 26 august şi 1 septembrie, arată că 75,5% dintre ruşi au încredere în liderul de la Kremlin, faţă de 81,5% la sfârşitul lunii iulie. Aproape 20% dintre cei chestionaţi au spus că nu au încredere în preşedinte, iar restul au preferat să nu răspundă. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului, tupeu colosal în legătură cu recalcularea pensiilor: Analizăm criticile formulate, vă anunțăm noi când e ceva Preşedintele Putin se bucura de o încredere de peste 80% înainte ca trupele ucrainene să atace direct teritoriul rus, luând prin surprindere armata rusă care era slab desfăşurată în provincia Kursk. De asemenea, 72% dintre cei chestionaţi aprobă modul în care şeful statului administrează ţara, o scădere de 6,4 procente faţă de sfârşitul lunii iulie. Armata rusă, sub semnul întrebării Incapacitatea armatei ruse de a apăra teritoriul naţional pare astfel să fi subminat încrederea populaţiei ruse în liderul de la Kremlin, deşi în acest timp trupele ruse au continuat să înainteze pe frontul din estul Ucrainei. În urma ofensivei lansate pe 6 august, armata ucraineană a înaintat câteva zeci de kilometri în interiorul Rusiei. Armata rusă a trimis întăriri şi a stabilizat acest nou front, unde în ultima vreme nu s-au mai înregistrat evoluţii semnificative. Armata ucraineană nu pare să mai fi reuşit acolo progrese suplimentare, dar nici armata rusă nu a reuşit să recâştige din teritoriul rus căzut sub control ucrainean. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că armata sa controlează circa 100 de aşezări în provincia rusă Kursk şi că prin această ofensivă a forţat Rusia să mute zeci de mii de soldaţi de pe frontul din estul Ucrainei. De partea sa, Putin estimează că prin angajarea în această ofensivă a unora dintre cele mai bine instruite şi bine echipate unităţi, Kievul şi-a slăbit forţele de pe frontul ucrainean, ceea ce a a permis Rusiei să obţină noi progrese în estul Ucrainei.

Cazurile de COVID sunt în scădere (sursa: Facebook/Ministerul Sănătății)
Eveniment

Cazurile de COVID sunt în scădere

Cazurile de COVID sunt în scădere. Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat, marţi, că, în perioada 26 august - 1 septembrie, au fost înregistrate 4.730 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 14,2% faţă de săptămâna precedentă. Cazurile de COVID sunt în scădere Potrivit unui comunicat de presă, 1.320 dintre cazurile noi sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului nu se mai poate ascunde: trebuie să ia o decizie în privința inechităților cauzate de recalcularea pensiilor Conform INSP, în perioada 26 august - 1 septembrie, au fost raportate 35 decese la persoane cu COVID-19, dintre care patru au survenit în urmă cu mai mult de o săptămână, o singură persoană fiind fără morbidităţi. Până în prezent, 69.103 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat în România. În ţara noastră au fost înregistrate, până în prezent, 3.566.208 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. În ultima săptămână au fost efectuate 1.079 de teste RT-PCR şi 17.356 de teste rapide antigenice. Rata pozitivităţii a fost de 25,7%, în scădere cu 2,1%. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 14.026.623 de teste RT-PCR şi 14.958.882 de teste rapide antigenice.

Pensie după recalculare: 33.500 de lei (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Pensie după recalculare: 33.500 de lei

Pensie după recalculare: 33.500 de lei. Este cea mai mare pensie din Iași și aparține unei persoane din mediul de afaceri, care a avut un salariu foarte mare și o contribuție pe măsură. Pensie după recalculare: 33.500 de lei La nivelul județului, cea mai mare creștere în urma recalculării este de 8.000 de lei, iar cea mai mică este de 1 leu, potrivit datelor prezentate de șefa CJP Iași. Citește și: Fiscul a descoperit că sunt români care câștigă și 20 de milioane de lei pe an pe persoană fizică, dar nu-și plătesc impozitele. Cazuri în București și Cluj Maria Andronache a spus că 105.195 de pensionari, adică peste 70% din cei care au beneficiat de recalcularea drepturilor de pensie în prima etapă (încheiată la 1 septembrie 2024), vor avea o pensie mai mare, în medie, cu 650 lei. Această majorare a fost suficientă pentru ca 6.770 de persoane să iasă din categoria celor care primeau indemnizația socială minimă, adică pensia minimă garantată, în valoare de 1.281 lei în anul 2024. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Pensiile pot scădea pe baza adeverințelor (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Pensiile pot scădea pe baza adeverințelor

Pensiile pot scădea pe baza adeverințelor. Documentele de vechime trebuie verificate cu atenție înainte de a le prezenta la Casa de Pensii pentru recalcularea pensiilor. Pensiile pot scădea pe baza adeverințelor Începând cu 1 septembrie 2024, începe a doua etapă a recalculării pensiilor, care va dura până în februarie 2025. Citește și: Lovitură dură pentru Ciolacu: candidatura lui Negrescu la funcția de comisar european, respinsă de von der Leyen. Negrescu a cotizat 1,2 milioane de lei la PSD pentru post În această etapă, pensiile vor fi recalculate pe baza veniturilor nepermanente obținute înainte de aprilie 2001 (prime, bonusuri etc.). Un administrator al unei firme de arhivare din județul Iași atrage atenția asupra riscurilor de interpretare greșită a adeverințelor, care pot duce la scăderea pensiilor: sunt persoane care s-au trezit cu pensii mai mici după ce au fost recalculate pe baza adeverințelor.. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ciolacu admite: unele pensii scad (impozitate) (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Ciolacu admite: unele pensii scad (impozitate)

Ciolacu admite: unele pensii scad (impozitate). Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că i-a cerut ministrului de Finanţe să facă o analiză dacă se impune un nou prag de impozitare a pensiilor, dar şi cu privire la voucherele pentru alimente pe care le primesc pensionarii, pentru ca aceştia să nu piardă bani în urma recalculării. Ministerul Muncii scrie o scrisoare "Nicio pensie nu scade. Haideţi să vedem exact unde sunt imperfecţiunile legii, până atunci se va trimite pe fiecare categorie socio-profesională o scrisoare din partea Ministerului Muncii, lucrează la ea, şi apoi vedem ce trebuie să modificăm. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul Dar suntem într-o zonă, din punctul meu de vedere, relaxată, pentru că nimeni nu a pierdut niciun ban", a declarat Ciolacu, la sediul central al PSD. Premierul, însă, a omis să spună că pensiile pot scădea prin impozitare. Ciolacu admite: unele pensii scad (impozitate) Apoi a admis că impozitarea va diminua unele sume. El a menţionat că în Guvern se va purta o discuţie şi despre pragul până la care se impozitează pensiile, având în vedere că după recalculare unele vor depăşi pragul actual. "I-am cerut ministrului Finanţelor să îmi facă o simulare ca să vedem exact câte persoane intră în această zonă, astfel încât să nu piardă oamenii în loc să câştige. (...) O să vină ministrul Finanţelor pe aceste praguri. Cu întreaga analiză o să vină ministrul Finanţelor astfel încât nimeni să nu piardă niciun ban nici prin impozitare, nici prin renunţare la vouchere (voucherele sociale pentru alimente care sunt acordate pensionarilor - n.r.)", a conchis premierul.

Ciolacu a scăzut masiv pensiile nevăzătorilor (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Ciolacu a scăzut masiv pensiile nevăzătorilor

Ciolacu a scăzut masiv pensiile nevăzătorilor. În ultimele zile, nevăzătorii sau cu deficiențe grave de vedere din toată țara și-au transmis prin diverse canale de informare nemulțumirile legate de legea care îi condamnă la sărăcie lucie. Ciolacu a scăzut masiv pensiile nevăzătorilor Președintele Asociației Nevăzătorilor din România, Tudorel Tupiluși, a postat pe pagina de Facebook a asociației ANR un comunicat în care se arată că "toți nevăzătorii pensionați la limită de vârstă sunt puternic afectați de noua formulă de calcul, indiferent de domeniul în care au lucrat, fapt ce aduce atingere pe termen lung atât statutului lor social, cât și dreptului la o viața demnă. Citește și: Nu tuturor pensionarilor li s-au recalculat pensiile. Care sunt pensionarii excluși și care sunt motivele Chiar mai gravă este situația persoanelor cu deficiență vizuală care se vor pensiona după data intrării în vigoare a acestui act normativ. Aceasta întrucât vor avea pensii semnificativ mai mici față de cele care s-ar pensiona acum, folosind prevederile legii în vigoare, în condiții identice de salarizare și de stagiu de cotizare". Continuarea, în Ziarul de Iași.

Piața materialelor de construcții, în scădere (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Piața materialelor de construcții, în scădere

Piața materialelor de construcții, în scădere. Acest an s-ar putea încheia prost pentru firmele cu activitate în sectorul construcțiilor și al materialelor de construcții. Piața materialelor de construcții, în scădere Compania Brikston Construction Solutions SA (fosta Ceramica Iași), unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața producătorilor de produse ceramice din România, parte a Grupului austriac Leier, se așteaptă la unele probleme. Citește și: VIDEO Cele 22 secunde în care gimnasta Ana Maria Bărbosu a aflat că a rămas fără medalia de bronz Iar asta ar putea fi un semnal de alarmă că industria construcțiilor va avea de înfruntat provocări serioase până la finalul anului 2024. În primul rând, se ia în calcul o scădere a numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, ceea ce sugerează o încetinire a activității în sectorul construcțiilor, care practic va afecta dezvoltarea și vânzările imobiliare. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră