sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: rachetă

23 articole
Eveniment

Rachetă rusească, lovitură în apele României

Rachetă rusească, lovitură în apele României. Kievul a acuzat Moscova de lansarea unei lovituri aeriene asupra unei nave care transporta cereale ucrainene. Rachetă rusească, lovitură în apele României O navă civilă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt a fost lovită de o rachetă rusească, a declarat purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuc. Citește și: CNAS nu are bani pentru salariile angajaților spitalelor publice, care trebuie plătite până pe 15 septembrie, și cere o suplimentare masivă de fonduri de la Ciolacu Comandantul unei nave civile, sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale ţării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, a cerut, în noaptea de 11 spre 12 septembrie, schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa, întrucât la bordul navei a avut loc a explozie, a informat Garda de Coastă. Potrivit unui comunicat al sursei citate, nava se afla la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sfântu Gheorghe, fiind în marş de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia) şi a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie, iar comandantul a cerut schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa în vederea evaluării efectelor. Coasta de Gardă a luat legătura cu nava lovită "Nava maritimă de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune de patrulare şi supraveghere a zonei de responsabilitate, a fost trimisă în apropierea navei care a transmis mesajul, în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, în vederea acordării asistentei în caz de necesitate. Nava Poliţiei de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaţionării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistenţă", se precizează în comunicat. Zonă economică exclusivă este zona maritimă adiacentă mării teritoriale a unui stat riveran, care se extinde până la maximum 200 mile marine în larg, distanța fiind calculată de pe linia de bază a apelor teritoriale. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat mai multe fotografii ale navei avariate.

Rachetă rusească, lovitură în apele României (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Racheta trimisă de Putin în spațiu s-a lovit de Lună Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Racheta trimisă de Putin în spațiu s-a lovit de Lună

Racheta trimisă de Putin în spațiu s-a lovit de Lună și „a încetat să mai existe”, a anunțat, duminică, Roscosmos, agenția spațială a Rusiei. Roscosmos a fost condusă până acum un an de politrucul Dmitri Rogozin. Citește și: La spitalul unde PSD a numit manager un lăcătuș mecanic, o mamă a trei copii a murit în chinuri, așteptând ore întregi un medic: „Sper să vină devreme că mor aici” Racheta trimisă de Putin în spațiu s-a lovit de Lună Nva spațială Luna-25 a intrat pe orbita lunară miercurea trecută și ar fi trebuit să aterizeze luni. Potrivit Roscosmos, sâmbătă după-amiază la ora 14.10, ora Moscovei, nava spațială și-a pornit motorul pentru a intra pe o orbită care să o pregătească pentru aselenizare. Însă a apărut o "situație de urgență" inexplicabilă. Duminică, Roscosmos a declarat că a pierdut contactul cu nava spațială la 47 de minute după ce a pornit motorul. Încercările de restabilire a comunicațiilor au eșuat, iar Luna-25 a deviat de la orbita planificată și "și-a încetat existența ca urmare a unei coliziuni cu suprafața lunară", a precizat Roscosmos. Pentru Rusia, este prima misiune pe lună din 1976. Luna-25 urma să fie prima misiune care să ajungă în regiunea polară sudică a Lunii. Programele spațiale guvernamentale și companiile private de pe întreg Pământul sunt interesate de acea parte a Lunii, deoarece cred că ar putea conține gheață de apă care ar putea fi folosită de astronauți în viitor. În ultimii ani, și India, o companie din Japonia și o organizație non-profit din Israel au încercat să trimită module spațiale care să aselenizeze, dar au eșuat în faza ultimelor minute de dinainte de a atinge suprafața.

Rachetă rusească a căzut la 15 km de o bază NATO, dar autoritățile poloneze au uitat de ea
Eveniment

Rachetă rusească a căzut la 15 km de o bază NATO

Cel mai mare scandal din Polonia: o rachetă rusească, care putea transporta focoase nucleare, a căzut la 15 km de o bază NATO de antrenament, la Bydgoszcz. Armata n-a raportat incidentul, care a avut loc în decembrie, iar racheta a fost găsită de un civil, în pădure. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Acum, ministrul Apărării și generalii care conduc armata pasează vina de la unul la altul. Opoziția cere demisia ministrului Apărării. Rachetă rusească a căzut la 15 km de o bază NATO În aprilie, autoritățile poloneze au declarat că rămășițele unui obiect militar au fost găsite în nordul Poloniei, în apropiere de orașul Bydgoszcz, la peste 500 de kilometri de granița cu Ucraina. Locul unde a căzut racheta Imagine: Twitter Descoperirea a determinat o anchetă oficială care încă nu a dat rezultate, dar mulți au speculat că ar fi vorba de o rachetă de croazieră rusă care s-a rătăcit. Miercuri, două agenții de presă poloneze au raportat că era vorba de o rachetă rusă KH-55, un tip utilizat în mod obișnuit în atacurile asupra Ucrainei. Joi, ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, a dezvăluit că armata era conștientă de o posibilă rachetă care s-a îndreptat spre Polonia în decembrie, dar nu a informat guvernul. "S-a stabilit că, pe 16 decembrie, centrul de operațiuni aeriene subordonat comandantului operațional a primit informații de la partea ucraineană despre un obiect care se apropie de spațiul polonez, care ar putea fi o rachetă", a declarat Blaszczak. Racheta, căutată puțin și apoi uitată "Doar o patrulă de poliţie a fost trimisă la faţa locului, iar o căutare cu elicopterul a fost efectuată abia pe 19 decembrie. Soldaţii din forţele de apărare teritorială aflaţi în serviciu nu au fost incluşi în căutare. După 19 decembrie, căutarea a fost complet abandonată", a arătat ministrul apărării. Citește și: EXCLUSIV Primarul Minea de la Chiajna a ascuns 14 case și terenuri: a declarat doar opt, dar DNA i-a pus sechestru pe 22. Edilul a finanțat ilegal clubul de fotbal Concordia cu 45 de milioane de lei de la buget Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că a aflat pentru prima dată despre existenţa obiectului militar găsit într-o pădure poloneză în luna aprilie. Racheta a fost găsită din întâmplare, de un civil, care a anunțat poliția. Racheta KH-55 KH-55 are o rază de acțiune de aproximativ 1.800 de mile și poate zbura cu peste 600 de km/h la altitudini joase, ceea ce o face dificil de detectat și urmărit.

Zelenski insistă rachetă Kalibr, peste România (sursa: mil.ru)
Internațional

Zelenski insistă: rachetă Kalibr, peste România

Zelenski insistă: rachetă Kalibr, peste România. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că rachetele ruseşti care, în noul atac aerian efectuat vineri asupra Ucrainei, au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al statului membru NATO România - deşi Ministerul român al Apărării a dezminţit mai devreme pătrunderea vreunei rachete ruseşti în spaţiul aerian românesc - reprezintă o provocare pentru alianţa militară nord-atlantică şi securitatea colectivă a acesteia. Zelenski insistă: rachetă Kalibr, peste România "Inamicul a lansat cel puţin 70 de rachete într-un nou atac masiv (asupra Ucrainei) în această dimineaţă", a spus Zelenski într-un mesaj video postat pe Facebook. "Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al (Republicii) Moldova şi României. Aceste rachete sunt o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă. Este o teroare care trebuie oprită", a adăugat el. Potrivit Kievului, antiaeriana ucraineană a doborât 61 dintre cele 71 de rachete de tipul Kh-101, Kh-555 şi Kalibr lansate de Rusia vineri dimineaţă într-un nou atac care a ţintit instalaţii energetice ucrainene, autorităţile ucrainene confirmând că unele dintre acestea au fost lovite. MApN neagă: Racheta a trecut peste Moldova Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că rachete ruseşti lansate în acest raid au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României. Republica Moldova a confirmat că o rachetă rusească a traversat spaţiul său aerian, dar România a dezminţit pătrunderea vreunei rachete ruseşti în spaţiul aerian românesc. Citește și: Rachetele rusești, din ce în ce mai aproape de România: un proiectil Kalibr a survolat ilegal Moldova, la doar 35 de kilometri de România Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României, a precizat Ministerul român al Apărării. SUA: Nu există amenințare directă SUA "nu au niciun indiciu" cu privire la o ameninţare militară directă din partea Rusiei la adresa României sau Republicii Moldova în acest moment, a declarat vineri purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentul de Stat, Vedant Patel. "Suntem în contact şi în comunicare strânse cu partenerii noştri moldoveni şi cu aliaţii noştri români", a adăugat Patel.

Rachetele rusești, foarte aproape de România (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

Rachetele rusești, foarte aproape de România

Rachetele rusești, foarte aproape de România. Valerii Zalujnîi, șeful armatei ucrainene, a transmis că două rachete rusești de croazieră au trecut prin spațiul aerian al României și Republicii Moldova. Ministerul Apărării Naționale al României a anunțat că informația nu se confirmă. Însă autoritățile din Republica Moldova au confirmat că o rachetă rusească a tranzitat spațiul aerian cu direcția Ucraina. Racheta a fost lansată de pe o navă militară rusească din Marea Neagră, din apropierea Peninsulei Crimeea, spre Ucraina. Rachetele rusești, foarte aproape de România Generalul Valerii Zalujnîi, șeful armatei ucrinene, a anunțat pe Twitter că "astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. La ora 10:33 a.m., aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. După aceea, rachetele au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a frontierei celor trei state". Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene din Ucraina, Yuri Ignat, a menționat că Forțele Aeriene ar fi putut să doboare cele două rachete rusești, dar nu au vrut să pună în pericol populația unui stat străin. El a mai menționat că nu este prima dată când Rusia încalcă spațiul aerian al țărilor străine, în special al Republicii Molvoda. MApN: "Informațiile nu se confirmă" Ministerul Apărării Naționale din România a transmis oficial că informațiile făcute publice de generalul Valerii Zalujnîi nu se confirmă. „Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României”, a anunțat Ministerul Apărării. Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri nord-est de granița Românei. Două MiG-uri, redirecționate „Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție”, a mai transmis MApN. După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială. Ministerul Apărării Naționale susține că Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate. O rachetă rusească o survolat Moldova Ministerul Apărării al Republicii Moldova a confirmat că o rachetă rusească a traversat spațiul aerian spre Ucraina. Citește și: Pentagonul cere bani pentru operațiuni ultrasecrete, ale forțelor speciale, în Ucraina. Vor fi angajați cetățeni ucraineni, susține Washington Post „Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, a transmis Ministerul Apărării din Moldova.

Putin, autor moral al doborârii MH17 (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin, autor moral al doborârii MH17

Putin, autor moral al doborârii MH17. Anchetatorii internaţionali care investighează doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (zborul MH17) deasupra estului separatist pro-rus al Ucrainei în anul 2014 au anunţat miercuri suspendarea anchetei, întrucât nu dispun de probe suficiente pentru urmărirea penală a altor suspecţi, potrivit NL Times. Putin, autor moral al doborârii MH17 Potrivit anchetatorilor, "există indicii puternice" că preşedintele rus Vladimir Putin a autorizat transferul sistemului antiaerian BUK către separatiştii pro-ruşi, care au lansat racheta antiaeriană ce a doborât avionul. Însă "ancheta şi-a atins acum limita, toate pistele au fost epuizate, ancheta este deci suspendată. Probele sunt insuficiente pentru alte urmăriri" penale, a anunţat procuroarea olandeză Digna van Boetzelaer, la o conferinţă de presă la Haga. Citește și: Putin este încrezător că, pe termen lung, Vestul va abandona Ucraina: „Rusia consideră că timpul este de partea sa” – raport al serviciului estonian de informații În noiembrie anul trecut, un tribunal olandez a condamnat în lipsă la închisoare pe viaţă trei persoane - doi ruşi şi un ucrainean - pentru doborârea zborului MH17. Rusia a refuzat extrădarea suspecților Avionul Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, ce zbura pe 17 iulie 2014 pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în estul Ucrainei. Olanda este ţara care a avut cele mai multe victime în accident (193 dintre cele 298 de persoane aflate la bord) şi în consecinţă şi-a asumat conducerea investigaţiei. Instanţa olandeză a concluzionat că racheta cu care a fost doborât avionul, cel mai probabil o rachetă antiaeriană de tipul BUK, a fost lansată din zona controlată de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, iar Rusia avea controlul asupra acestora. Rusia a negat orice implicare în atacul asupra zborului MH17 şi a refuzat să extrădeze suspecţii, susţinând că extrădarea ar fi ilegală conform legislaţie ruse. Ucraina îl vrea pe Putin în instanță Premierul olandez Mark Rutte şi-a manifestat miercuri dezamăgirea după anunţul despre suspendarea anchetei, dar a promis că ţara sa va continua să încerce să tragă la răspundere Rusia pentru doborârea avionului civil. "Vom continua să cerem socoteală Federaţiei Ruse pentru rolul său în această tragedie", a menţionat Rutte într-o declaraţie. Ucraina va folosi toate mecanismele legale internaţionale pentru a încerca să-l aducă pe preşedintele rus în faţa justiţiei pentru doborârea zborului MH17, a reacţionat procurorul general ucrainean Andrii Kostin, după anunţul venit miercuri de la Haga. "Dificultatea de a obţine dovezi şi imunitatea funcţională nu permit judecarea preşedintelui Federaţiei Ruse în instanţele naţionale", a scris pe Twitter procurorul general al Ucrainei. "Vom căuta să apelăm la toate mecanismele legale internaţionale pentru a-l aduce în faţa justiţiei", a adăugat Andrii Kostin.

Putin i-a spus lui Johnson: Aș fi putut ușor să te ucid Foto: Captură video
Eveniment

Putin i-a spus lui Johnson: Aș fi putut ușor să te ucid

Cu puțin timp înainte de a invada Ucraina, președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a spus lui Boris Johnson, pe atunci premier al Marii Britanii: „Aș fi putut ușor să te ucid cu o rachetă”. Boris Johnson, care a relatat această conversație la BBC, a spus că Putin avea un ton relaxat și detașat. Putin i-a spus lui Johnson: Aș fi putut ușor să te ucid „Johnson a spus că Putin a făcut acest comentariu în timpul unui lung apel telefonic din februarie anul trecut, în timp ce trupele ruse erau mobilizate lângă granița cu Ucraina. «M-a cam amenințat la un moment dat și a spus: „Boris, nu vreau să te rănesc, dar cu o rachetă, ar dura doar un minut”, sau ceva de genul acesta», a spus Johnson pentru BBC. Nu era clar dacă comentariul liderului rus a fost făcut în glumă. «Din tonul relaxat pe care îl avea, tipul de detașare pe care părea să-l aibă, el doar se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze», a spus Johnson”, scrie The Times. Conversația a avut loc la scurt timp după ce Johnson a călătorit la Kiev pentru a-i oferi sprijin președintelui Zelensky. La acea vreme, Rusia nega că ar fi avut vreo intenție de a avansa peste graniță, în ciuda acumulării de trupe. Trei săptămâni mai târziu, pe 24 februarie, a invadat. Johnson a spus că își amintește că i-a spus lui Putin că vor exista sancțiuni occidentale mai dure dacă invadează și acest lucru nu va face decât să intensifice sprijinul Occidentului pentru Kiev, ceea ce ar însemna „mai mult NATO, nu mai puțin” la granițele ruse. Aceste detalii apar în serialul care va fi difuzat de azi pe BBC 2, Putin vs the West. Citește și: BREAKING Partidul cancelarului Nehammer a pierdut zece procente la alegerile din landul Austria inferioară – rezultate preliminare BBC l-a intervievat și pe fostul ministru britanic al Apărării, Ben Wallace, care relatează cum a fost mințit de șefii armatei ruse, care negau vehement că vor ataca Ucraina. Însă, pe de altă parte, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, susține că, dacă Rusia va invada Ucraina, ucrainenii nu se vor apăra.

Dnipro: 44 de morți (cinci, copii) (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Dnipro: 44 de morți (cinci, copii)

Dnipro: 44 de morți (cinci, copii). Autorităţile ucrainene au anunţat marţi după-amiază încetarea operaţiunilor de căutare şi salvare în dărâmăturile blocului de locuinţe lovit sâmbătă de o rachetă în timpul unui nou raid rusesc asupra Ucrainei, ultimul bilanţ al victimelor fiind de 44 de morţi şi 20 de dispăruţi. Dnipro: 44 de morți (cinci, copii) Dintre cele 44 de persoane al căror deces este confirmat, cinci sunt copii. Alte 79 de persoane sunt rănite, dintre care 16 copii, în timp ce 20 de persoane nu au fost găsite nici la trei zile după atac şi sunt date dispărute. Acesta este atacul care a produs cele mai multe victime civile de când a început invazia rusă în urmă cu 11 luni. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis luni că "orice persoană vinovată de această crimă de război va fi identificată şi deferită justiţiei". Potrivit armatei ucrainene, blocul de locuinţe a fost lovit de o rachetă rusească Kh-22, concepută pentru lovirea portavioanelor, dar pe care în actualul conflict din Ucraina armata rusă a mai folosit-o pentru lovirea unor ţinte terestre. Armata ucraineană susţine că nu dispune de echipamente antiaeriene capabile să doboare astfel de rachete. Kremlinul dă vina pe ucraineni Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris luni lovirea blocului de locuinţe din Dnipro drept o "tragedie", provocată în opinia Moscovei de acţiunea antiaerienei ucrainene. "Armata rusă nu atacă clădiri rezidenţiale sau obiecte ale infrastructurii civile", a spus Peskov, care a făcut referire şi la o declaraţie a consilierului prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, ce a sugerat că racheta care a lovit imobilul din Dnipro fusese doborâtă de antiaeriana ucraineană. Citește și: Decizia Austriei de a se opune intrării României în Schengen, ipocrită și cinică, spune presa de la Viena: România nu merită asta, e un pretext pentru schimbarea sistemului de azil în UE Arestovici a revenit marţi asupra acestei declaraţii, şi-a cerut scuze public şi a demisionat.

Supraviețuire miraculoasă la Dnipro, fotografie tulburătoare (sursa: Hromadske)
Internațional

Supraviețuire miraculoasă la Dnipro, foto tulburătoare

Supraviețuire miraculoasă la Dnipro, fotografie tulburătoare. Imaginile tragediei din Dnipro, unde un bloc de locuințe a fost atacat cu o rachetă rusească sâmbătă, sunt tulburătoare. Supraviețuire miraculoasă la Dnipro, fotografie tulburătoare În câteva din acestea, ale fotografului Arsen Dzodzaev pentru grupul de presă ucrainean Hromadske, poate fi văzut, printre bucăți masive de beton, o tânără femeie. Apartamentul în care se afla în momentul atacului se afla la etajul al cincilea al blocului din Dnipro. Supraviețuire miraculoasă la Dnipro (sursa: Hromadske) Potrivit lui Anton Gerashchenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, în urma atacului au murit nouă persoane (printre care și o adolescentă de 15 ani) și alte 64 au fost rănite (59, spitalizate). Atacuri ruseşti au vizat sâmbătă infrastructurile energetice şi strategice ucrainene din Harkov (nord-est) şi Liov (vest), au declarat oficiali ucraineni. Citește și: Aeroportul militar Otopeni devine baza avioanelor AWACS ale NATO, care vor supraveghea manevrele Rusiei „Au fost întreruperi de urgenţă” după două lovituri împotriva infrastructurilor, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegoubov. La Liov, autorităţile au avertizat cu privire la întreruperi în furnizarea de apă şi electricitate.

Fragmente de rachetă rusească în Moldova (sursa: Twitter/Maia Sandu)
Internațional

Fragmente de rachetă rusească în Moldova

Fragmente de rachetă rusească în Moldova. Chișinăul a anunţat sâmbătă că au fost găsite resturi de rachetă pe teritoriul său după un nou val de atacuri ruseşti asupra Ucrainei, condamnând aceste atacuri. Fragmente de rachetă rusească în Moldova "Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a afectat din nou Moldova", a scris pe Twitter preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, postând în mesajul său fotografii de la faţa locului. "Poliţia de frontieră a găsit fragmente de rachetă în apropierea satului Larga, în nordul Moldovei. Condamnăm ferm atacurile violente de astăzi", se arată în mesaj. Este al treilea incident de acest gen. Citește și: VIDEO Cinci morți și 27 de răniți, din care șase, copii, la Dnipro, după ce un bloc de locuințe a fost lovit de o rachetă rusească Rusia a tras sâmbătă mai multe rachete asupra unor infrastructuri-cheie la Kiev, dar şi asupra unor oraşe din alte regiuni ale Ucrainei, potrivit unor responsabili ucraineni, în timp ce incertitudinea se menţine cu privire la soarta oraşului Soledar (est), pe care Moscova susţine că l-a "eliberat" după o bătălie dură. Mai multe explozii s-au făcut auzite sâmbătă dimineaţa la Kiev, responsabili ucraineni afirmând că bombardamente ruse au avut drept ţintă infrastructuri-cheie ale capitalei.

Belarus are pretext să atace Ucraina (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Belarus are pretext să atace Ucraina

Belarus are pretext să atace Ucraina. Kievul "nu exclude o provocare deliberată" a Rusiei pentru "a implica Belarus în război" după ce Minskul a anunţat joi că a doborât o rachetă antiaeriană ucraineană, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării. Belarus are pretext să atace Ucraina "Partea ucraineană nu exclude o provocare deliberată a statului terorist rus, care a calculat o astfel de rută pentru rachetele sale de croazieră pentru a provoca interceptarea lor în spaţiul aerian de deasupra teritoriului Belarus", a precizat Ministerul Apărării de la Kiev într-un comunicat. Kievul s-a declarat, de asemenea, "gata să efectueze o anchetă în Ucraina asupra incidentului produs pe 29 decembrie pe cerul de deasupra teritoriului Belarus", a adăugat ministerul, precizând că doreşte să coopereze cu "experţi" internaţionali ale căror "state nu sunt asociate cu susţinerea" Rusiei. Mai devreme joi, Minskul l-a convocat pe ambasadorul ucrainian şi i-a transmis că doreşte "efectuarea imediată a unei anchete aprofundate asupra circumstanţelor tirului cu rachetă, pedepsirea vinovaţilor şi luarea de măsuri globale pentru a împiedica pe viitor astfel de incidente, care ar putea avea consecinţe catastrofale". 69 de rachete rusești lansate joi Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit joi să doboare 54 dintre cele 69 de rachete lansate asupra Ucrainei, a anunţat pe Twitter comandantul-şef al forţelor armate, Valeri Zalujni: "Conform unor date provizorii, au fost lansate în total 69 de rachete, iar 54 de rachete inamice au fost doborâte". Anterior, preşedinţia ucraineană anunţase că până la 120 de rachete ruseşti au fost lansate asupra ţării. Citește și: Putin îi pregătește pe ruși pentru un nou Afganistan, dar mult mai aproape de casă: șeful Externelor de la Moscova anunță că Rusia nu se grăbește în teatrul de război din Ucraina La rândul său, şeful administraţiei militare a Kievului, Serghei Popko, a spus că apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare toate cele 16 rachete ruseşti care au vizat joi capitala. După o serie de eşecuri militare pe teren la finalul verii şi în toamnă, Kremlinul a schimbat tactica şi, în octombrie, a început să atace cu regularitate, folosind zeci de rachete şi de drone, transformatoarele şi centralele electrice din Ucraina.

Biden: Rusia a ales să escaladeze (sursa: youtube/WION)
Internațional

Biden: Rusia a ales să escaladeze

Biden: Rusia a ales să escaladeze. Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie, potrivit CNBC. De unde a fost trasă racheta? "Este puţin probabil... să fi fost trasă din Rusia", a declarat reporterilor Joe Biden după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia. Citește și: Ce urmează după atacul în urma căruia doi cetățeni polonezi au fost uciși lângă granița cu Ucraina? Rusia neagă că ar fi tras cu rachete înspre Polonia, Kievul cere summit NATO A adăugat că există informaţii care contrazic presupunerile că racheta care a provocat o explozia soldată cu moartea a două persoane în satul Przewodow din estul Poloniei a fost trasă din Rusia. "Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet, dar este puţin probabil, din linia traiectoriei, să fi fost trasă din Rusia, dar vom vedea", a declarat preşedintele SUA. Preşedintele american a subliniat că investigaţiile asupra incidentului sunt în desfăşurare. Biden: Rusia a ales să escaladeze "Am convenit să sprijinim ancheta Poloniei cu privire la explozia din Polonia rurală, lângă graniţa cu Ucraina, şi se vor asigura că ne dăm seama exact ce s-a întâmplat", a spus Biden. "Şi apoi vom stabili împreună următorul pas, pe măsură ce investigăm şi înaintăm. A existat unanimitate totală între cei aflaţi în jurul mesei (reuniunii G7)", a asigurat el. https://www.youtube.com/watch?v=9H0sZMQa3gE "În momentul în care lumea se adunase la G20 pentru a îndemna la dezescaladare, Rusia a ales să escaladeze în Ucraina", a mai declarat Biden. Autorităţile de la Varşovia au anunţat că racheta care a explodat era fabricată în Rusia, dar că nu este clar încă de unde a fost lansată. Atât Ucraina, cât şi Rusia, folosesc rachete proiectate de sovietici.

Rușii se răzbună bloc distrus integral (sursa: Facebook/ДСНС України)
Internațional

Rușii se răzbună: bloc distrus integral

Rușii se răzbună: bloc distrus integral. Cel puţin şase persoane au fost ucise şi mai multe au fost rănite în noaptea de joi spre vineri într-un atac rus cu rachete asupra unui imobil rezidenţial din oraşul Nikolaev (Mikolaiv) din sudul Ucrainei, au anunţat autorităţile regionale. Rușii se răzbună: bloc distrus integral "Într-un răspuns cinic al statului terorist (rus) la succesul nostru pe front, Mikolaiv a fost din nou ţinta unor tiruri cu rachete al inamicului. Una dintre rachete a lovit un imobil rezidenţial de cinci etaje, care a fost distrus în totalitate", a anunţat pe Telegram şeful administraţiei regionale, Vitalii Kim, menţinonând un bilanţ provizoriu revizuit în creştere de cel puţin cinci morţi şi mai mulţi răniţi. Primarul oraşului, Olesksandr Senkevici, a anunţat şase morţi şi a menţionat că salvatorii încă mai caută printre dărâmături. Din primele imagini ale serviciilor de salvare ucrainene se poate vedea imobilul cu o gaură mare în mijloc şi membri ai echipelor de salvare avansând în timpul nopţii printre dărâmături. Citește și: Rușii jefuiesc locuințele din Herson, fură până și routerele wi-fi în retragerea din oraș, aruncă în aer infrastructura Acest atac intervine în condiţiile în care Ucraina a anunţat joi că a eliberat mai multe sate din regiunea Herson, pe o suprafaţă de circa 100 de kilometri, unde Moscova a confirmat că şi-a încheiat retragerea. Potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, este vorba de "41 de sate" recucerite în regiunea unde o contraofensivă ucraineană a început în octombrie. Nikolaev se află la circa 35 km nord-vest de Herson.

Rusia a lovit Republica Moldova Foto: Twitter
Eveniment

Rachetă rusească doborâtă Ucraina a căzut în Moldova

O rachetă rusească doborâtă de Ucraina a căzut în Republica Moldova, la Naslavcea, în nordul țării. Informația a fost confirmată de Ministerul de Interne, care a precizat că nu au fost înregistrate victime. Totuși, ferestrele mai multor locuințe au fost distruse. Foto: Twitter Rachetă rusească doborâtă de Ucraina a căzut în Republica Moldova În această dimineață, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la granița cu Ucraina. Nu sunt înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse, a precizat ministerul de Interne din Republica Moldova. În prezent, efective ale Internelor au încercuit zona căderii rachetei, pentru a evita eventuale pericole, iar un grup de documentare se află la fața locului. Foto: ministerul de Interne al Moldovei Portalul NordNews a publicat imagini video surprinse cu camera de suprveghere la Naslavcea. Potrivit jurnaliștilor, a fost filmat momentul căderii rachetei rusești. Autoritățile ucrainene au informat că în această dimineață a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc, de pe teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 1 km de barajul Naslavcea. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice. În 10 octombrie, trei rachete rusești, care au lovit ținte în Ucraina, au violat spațiul aerian al Republicii Moldova. Informația a fost confirmată de Ministerul moldovean al Apărării. Rachetele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării. Citește și: Armata lui Putin, disperată după pompele electrice de sân. Datorită embargoului, Rusia le procură via Kazahstan Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul Moldovei în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca.

Rușii au lovit un petrolier moldovean (sursa: navalnews.com)
Internațional

Rușii au lovit un petrolier moldovean

Rușii au lovit un petrolier moldovean. O rachetă rusească a lovit joi un petrolier aflat în derivă în Marea Neagră de peste patru luni, la bordul căruia se află o cantitate necunoscută de motorină, a informat joi agenţia de presă Interfax-Ukraina, citând armata ucraineană, care susţine că petrolierul reprezintă o "bombă ecologică", potrivit Reuters. Rușii au lovit un petrolier moldovean Petrolierul Millennial Spirit, care navighează sub pavilionul Republicii Moldova, este lovit pentru a doua oară de rachete ruseşti de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie. Prima oară a fost lovit la câteva zile de la invazie, autorităţile Republicii Moldova informând atunci că echipajul de la bordul navei este compus din cetăţeni ruşi şi că două persoane au fost grav rănite. Comandamentul militar Sud al forţelor de apărare ucrainene a indicat joi că, la momentul respectiv, când a fost lovită în februarie, nava avea peste 500 de tone de motorină la bord şi că de atunci plutea fără echipaj. Potrivit acestuia, o rachetă rusească de tipul X-31 aer-sol a lovit petrolierul de data aceasta. "Probabil că restul încărcăturii a luat foc", indică armata, într-o declaraţie citată de Interfax-Ukraina, precizând că petrolierul a fost lovit pentru a doua oară. "Bombă ecologică cu acţiune întârziată" Armata ucraineană a calificat nava drept o "bombă ecologică cu acţiune întârziată", apreciind că această situaţie are drept cauză blocarea porturilor ucrainene de către invadatorii ruşi. Agenţia de presă Reuters menţionează că nu poate confirma detaliile atacului în mod independent pentru moment. Citește și: Romgaz a semnat pe un miliard de dolari pentru Exxon România, dar va plăti peste două miliarde de dolari: companie are datorii de aproape cinci miliarde de lei Ucraina susţine că invazia rusă a provocat prejudicii enorme de ordin ecologic şi intenţionează să solicite despăgubiri Moscovei în instanţele internaţionale. Printre ameninţările pentru mediu cauzate de invazia rusă, menţionate de Ucraina, se numără şi poluarea bazinelor de apă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră