sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: fraude

15 articole
Eveniment

George Simion a criticat sistemul electoral

George Simion a criticat sistemul electoral. Liderul AUR, George Simion, a salutat rezultatele obținute de partidele suveraniste în urma alegerilor și a lansat critici dure la adresa sondajelor de opinie și a sistemului electoral. Într-o declarație făcută la sediul partidului, Simion a evidențiat victoria forțelor suveraniste și a acuzat tentative de manipulare a rezultatelor. George Simion a criticat sistemul electoral George Simion a contestat veridicitatea sondajelor de opinie și a criticat sistemul electoral pentru presupuse nereguli. Citește și: Cine îl susține pe Călin Georgescu: Geolgău, bombardier din Italia, care s-a opus restricțiilor din pandemie și care acum o înjură pe Lasconi „Nu cred în exit-poll-uri. Au falsificat de la buletine de vot, de la urne, cei care au făcut astea, să fie trași la răspundere. Poliția trebuie să-și facă datoria. Nu credem în exit-polluri, duminica trecută s-au înșelat. Astăzi poporul român a votat major pentru forțele suveraniste. Pohta ce-am pohtit acum 5 ani. PSD și PNL sunt scoase de la o guvernare majoră. Vreau să felicit forțele noi, POT, SOS România și Sens”, a declarat liderul AUR. Suveranismul, alegerea Românilor Simion a subliniat că votul exprimat reprezintă un mesaj clar din partea cetățenilor, unul în favoarea suveranismului și împotriva influențelor externe sau a sistemului actual. „Astăzi poporul român a vorbit, nu sondajele de opinie mincinoase, nu parte din presa aservită care ne-a asmuțit unii împotriva altora. E timpul nostru să vorbim și să fim ascultați. Sistemul a încercat să ne înfrângă, dar nu a reușit”, a afirmat Simion. Rezultatele estimative: AUR, pe locul doi Potrivit primelor estimări ale exit-poll-urilor, AUR a obținut aproximativ 19% din voturi, situându-se pe locul doi, după PSD. Liderul partidului consideră acest rezultat un pas important pentru consolidarea mișcării suveraniste în România. Felicitări pentru noile forțe politice George Simion a felicitat și alte partide care promovează valorile suveraniste, subliniind necesitatea unei schimbări majore în politica românească. „Vreau să felicit forțele noi, POT, SOS România și Sens”, a menționat acesta, exprimând sprijin pentru colaborarea între aceste formațiuni.

George Simion a criticat sistemul electoral (sursa: Facebook/George Simion)
Haos total la renumărarea voturilor Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Haos total la renumărarea voturilor

Haos total la renumărarea voturilor, secretomanie și primele tentative de fraudă: rețelele sociale sunt pline cu relatări despre buletinele de vot transportate și depozitate haotic, BEC a interzis birourilor județene să comunice datele renumărării și, la București, USR susține că s-ar fi încercat reducerea numărului de voturi primite de Lasconi. Citește și: Maia Sandu va vota la 1 și 8 decembrie și îl desființează pe Georgescu: „Nu dați crezare celor care spun că apropierea de Kremlin aduce pace și bunăstare” USR susține că în Ilfov se anulează „pe bandă rulantă” voturile pentru Lasconi, așa că pregătește un protest în fața prefecturii. Haos total la renumărarea voturilor Prahova Online scrie că biroul electoral județean a descoperit saci cu voturi care au fost deja desigilați. În Hunedoara, voturile sunt renumărate de angajații prefecturii, angajați plătiți de Guvern. Foto: Prahova Online „Prima tentativă de fraudă la renumărare. Cei 10 reprezentanți ai BEJ/BES se împart în 3 echipe și fiecare numără câte o secție. Unde apar modificări, numără toată lumea. La o secție au pus cu 3 voturi în minus pentru Elena Lasconi si au scris repede PV-ul fără să o cheme și pe reprezentanta noastră la numărare (ca să se meargă mai repede). Reprezentanta noastră nu a fost de acord și s-a renumărat de față cu ea din nou. Ghici ce? voturile au apărut ca prin minune, iar PV-ul a rămas identic cu cel din seara alegerilor. Și suntem la primele secții, la primii saci, iar reprezentanții nu sunt încă praf de oboseală”, a scris un conslier USR de la Sectorul 3, Lucian Judele. În acest timp, observatorilor independenți li se refuză dreptul de a supraveghea procesul de renumărare. „Tocmai m-am întors acasă de la BEJ Ilfov, unde m-am dus să observ renumărarea şi nu ştiu dacă vă surprinde dar nu m-au primit. Preşedintele BEJ mi-a vorbit pe un ton foarte amabil dar de primit nu m-a primit. Aveam acreditare, tot”, a scris pe Facebook Maria Krause, care face parte dintr-o organizație non-guvernamentală specializată în monitorizarea alegerilor. Tot azi, Biroul Electoral Central a cerut birourilor județene să secretizeze toate datele centralizate la renumărare. „Atragem atenția asupra obligației de a păstra cu maximă strictețe confidențialitatea datelor înscrise în procesele verbale centralizatoare”, se arată într-un mesaj al BEC, semnat de președintele Ioan Bogdan. BEC secretizează renumărarea

Simion atrage atenția asupra potențialelor fraude (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Simion atrage atenția asupra potențialelor fraude

Simion atrage atenția asupra potențialelor fraude. Președintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat că prioritatea sa și a partidului său este să asigure transparența procesului electoral până la închiderea urnelor. Scopul declarat: prevenirea unei „fraude masive” și respectarea voinței românilor. Simion atrage atenția asupra potențialelor fraude George Simion a votat vineri la o secție din Roma, dar și-a însoțit duminică soția la vot, în București, Citește și: Informațiile „pe surse” de la exit-poll-uri au rol de a mobiliza activul de partid și ar trebui ignorate, recomandă sociologul Cătălin Stoica "Mă bucur că funcţionează sistemul pentru evitarea votului multiplu, am lăsat şi eu buletinul şi mi-au spus că s-a mai votat. Sper şi în mediul rural să se evite fraudele, sunt foarte mulţi care vor să fraudeze aceste alegeri, într-un fel sau altul. Am primit numeroase raportări din mediul rural, grija noastră până la ora 21,00, când se închide procesul de votare în România, este să evităm o fraudă masivă şi să lăsăm voinţa românilor să devină lege. Pentru alegerile parlamentare şi pentru turul II de scrutin, să putem alege liber, nu ce ne dictează unii şi alţii din afară", a declarat George Simion la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, unde a votat soția sa. Avertisment despre influențele externe George Simion a subliniat, de asemenea, necesitatea de a proteja procesul electoral de influențe străine: "Sper ca influenţele unor ţări străine să nu îşi facă simţită prezenţa la aceste alegeri de niciun fel, nici prin ambasadori, nici prin propagandă, nici prin organe de presă finanţate din fonduri exterioare, nici prin troli, prin boţi ş.a.m.d. Am văzut aceste fenomene în timpul campaniei electorale şi este regretabil. Românii sunt mai deştepţi decât cred ei", a declarat Simion.

Trump sugerează posibile fraude în alegeri (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Trump sugerează posibile fraude în alegeri

Trump sugerează posibile fraude în alegeri. Candidatul republican Donald Trump, care participă la alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie, și-a avertizat din nou susținătorii că singura cale prin care ar putea pierde este dacă ar exista fraude. Această declarație a fost făcută în cadrul unui discurs, fiind o replicare a afirmațiilor similare pe care le-a făcut în alegerile precedente, când a fost învins de actualul președinte, Joe Biden. Trump sugerează posibile fraude în alegeri Într-o apariție publică din Arizona, Trump a declarat că el conduce în toate cele șapte state-cheie care ar putea determina rezultatul alegerilor. Citește și: EXCLUSIV Dosarul Nordis (Ciorbă/Vicol), ținut la sertar de DIICOT pentru a nu-i afecta imaginea lui Ciolacu în campania electorală. Primele audieri trebuia să aibă loc acum două săptămâni Într-un interviu recent cu jurnalistul de dreapta Tucker Carlson, fostul președinte a susținut că au fost descoperite tentative de fraudă, însă nu există dovezi care să sprijine aceste afirmații. Avans pentru Harris în votul anticipat Potrivit unui raport al Washington Post, Kamala Harris, candidata Partidului Democrat, ar avea un avans important în rândul celor care au votat anticipat. În sondajele naționale, Harris conduce cu o marjă de 19 până la 29 de puncte procentuale față de Trump, un avantaj semnificativ, deși mai mic decât cel deținut de Biden în 2020. Războiul electoral și evenimentele de la Capitoliu Trump a contestat rezultatele alegerilor din 2020 prin zeci de procese, toate pierdute în instanță. Pe 6 ianuarie 2021, afirmațiile sale insistente că „victoria” i-a fost furată au contribuit la evenimentele violente de la Capitoliu, când susținătorii săi au luat cu asalt Congresul Statelor Unite.

Românii fură curent, fraudele au crescut (sursa: Facebook/Delgaz Grid)
Economie

Românii fură curent, fraudele au crescut

Românii fură curent, fraudele au crescut. Delgaz Grid a identificat peste 1.000 de cazuri de consum fraudulos în 2024. Românii fură curent, fraudele au crescut În primele nouă luni din 2024, Delgaz Grid, prin Departamentul său de Inspecţie Energetică, a descoperit 1.024 de cazuri de consum fraudulos, dintre care 436 în rețeaua de gaze naturale și 588 în rețeaua de energie electrică. Citește și: EXCLUSIV În timp ce se judeca cu clienți care nu primiseră apartamentele plătite, Nordis a cumpărat cu banii jos un Ferrari F8 Tributo de 300.000 de euro Delgaz Grid operează o rețea extinsă, cu 25.800 km de conducte de gaze naturale în 20 de județe din Nordul și Vestul României și peste 81.500 km de rețea electrică în șase județe din Moldova. De la intrarea pe piața locală, în 2005, grupul german E.ON, de care aparține compania, a investit 2,2 miliarde de euro în modernizarea rețelelor. În 2024, frauda pe segmentul de gaze naturale a scăzut cu 36%, în timp ce pe segmentul de electricitate a crescut cu 31%. În total, volumul de energie furată în cele 1.024 de cazuri a fost echivalent cu 15,3 milioane de kWh, valoarea estimată fiind de 6,9 milioane de lei. Riscuri și pericolele consumului fraudulos Consumul fraudulos nu doar că înseamnă pierderi financiare și riscuri legale, ci reprezintă și un pericol major pentru siguranța publică. Instalațiile neautorizate pot duce la incendii, electrocutări sau explozii, punând în pericol atât locuințele celor implicați, cât și vecinii acestora. Compania avertizează consumatorii să evite instalarea de echipamente neautorizate și să nu accepte intervenții ilegale asupra rețelelor de gaze sau energie electrică, pentru a evita pericolele și consecințele grave ale fraudelor energetice. Delgaz Grid rămâne dedicată asigurării securității și fiabilității rețelelor sale, continuând să colaboreze cu autoritățile pentru a combate consumul fraudulos.

Averea comisarului: două apartamente, zece case (sursa: Facebook/Poliția Română)
Investigații

Averea comisarului: două apartamente, zece case

Averea comisarului: două apartamente, zece case. Comisarul de poliție George Alexandru Zeriu a strâns o avere de invidiat pentru un polițist de provincie: două vile, două apartamente și opt case de vacanță, plus un spațiu comercial primit ca donație. Citește și: Ce nu spun autoritățile când se laudă cu ridicarea vizelor pentru SUA: românii vor trebui să ceară o viză electronică, on-line Direcția Națională Anticorupție îl acuză acum că a folosit mai mulți interpuși pentru a frauda fonduri europene cu documente false. Concret, a obținut ilegal aproape 500.000 de euro de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). Anchetatorii au mai stabilit că polițistul George Alexandru Zeriu se ocupa și cu vânzarea animalelor, administra o firmă cu un abator, iar pe numele unor interpuși avea mai multe mașini de lux, inclusiv un Porsche Cayenne și un Audi A5. Bogatul comisar din săraca Simeria Simeria este una dintre cele mai sărace localități din județul Hunedoara, dar are unul dintre cei mai bogați comisari de poliție din România. Este vorba de comisarul de poliție George Alexandru Zeriu, care a strâns o avere impresionantă în ultimii 15 ani. În anul 2009, avea un teren intravilan de aproape 1.300 mp în localitatea de baștină Brad, plus o vilă de 221 mp. Apoi, în anul 2015, a cumpărat pe persoană fizică un teren agricol de 104 hectare în localitatea hunedoreană Balșa. La un preț minim de 3.000 de euro hectarul rezultă că valoarea acestui teren depășește cu ușurință 300.000 de euro, deși polițistul nu dispunea de acești bani. Averea comisarului: două apartamente, zece case Un alt teren agricol, de 49,4 hectare, l-a cumpărat în anul 2018. Doi ani mai târziu, a primit ca donație un teren intravilan în localitatea Brad de 4.420 mp. Apoi, în 2021, a mai cumpărat un teren intravilan de 360 mp în Simeria. În anul 2016 și-a cumpărat prima casă de vacanță, de 110 mp. Un an mai târziu și-a cumpărat un apartament în Deva și o nouă casă de vacanță în Balșa. Anul 2018 i-a adus în portofoliu alte patru case de vacanță. În 2020, a primit ca donație un spațiu comercial. Apoi, în 2021, a cumpărat alte două case de vacanță și o vilă de 146 mp. Ultima achiziție a fost în 2023, atunci când a cumpărat un alt apartament, în Deva. Împrumuturi de ochii lumii La capitolul mașini, a menționat că deține un autoturism Hyundai, vechi din 2009, și două remorci. Dar are și datorii. În 2017, a luat un împrumut de 155.000 de lei de la BRD, scadent în 2047. Patru ani mai târziu, adică în 2021, a mai luat alți 292.000 lei. Tot în 2021, comisarul a mai luat un credit, de 70.000 de euro, de la o anume Andreea Iulia Simina. Femeia își vrea banii înapoi în 2051. De la aceasta, polițistul încasa o arendă de 400 lei în anul 2020. Comisarul de poliție George Alexandru Zeriu și-a secretizat salariu de ofițer pe care îl primește de la statul român. Însă a menționat că din chirii și arendă a încasat anul trecut 18.300 lei. Alți 50.000 lei i-a obținut din creșterea animalelor, iar din curățarea pășunii și vânzarea de masă lemnoasă din satul Romuli a încasat 350.000 de lei. DNA i-a dezvăluit secretul Averea secretă a comisarului de poliție George Alexandru Zeriu a fost făcută publică de Direcția Națională Anticorupție, care-l acuză pe comisar că a fost artizanul unei fraude de aproape 500.000 de euro, bani obținuți prin interpuși de la APIA. Procurorii DNA susțin că, în perioada 2019 – 2023, polițistul a determinat mai multe persoane fizice să ceară subvenții de APIA - Centrul Județean Hunedoara și Centrul Local Brad în baza unor documente false. Din documente rezulta că interpușii utilizau mai multe suprafețe de teren și dețineau animale, dar unii dintre aceștia nu îndeplineau calitatea de fermier deși primeau subvenții europene pentru acest lucru. Banii ajungeau la comisarul de poliție. Afaceri prin interpuși "În fapt, inculpatul Zeriu George – Alexandru ar fi fost beneficiarul real al plăților A.P.I.A., având ca rezultat producerea unui prejudiciu bugetului Uniunii Europene în valoare totală de 2.462.495 lei (aprox. 493.000 euro). În același timp, inculpatul ar fi ajutat persoanele în numele cărora erau depuse cererile pentru plățile A.P.I.A. să obțină adeverințe din care să rezulte că terenurile sunt utilizate de ele, deși contractele de arendare au fost încheiate de inculpat, dar pe numele altor persoane", susțin anchetatorii. În ultimii șapte ani, comisarul George Alexandru Zeriu, cu încălcarea interdicțiilor legale, ar fi efectuat, direct, activități de comerț cu animale și produse, folosindu-se de abatorul unei societăți comerciale pe care o administra în fapt. Mai mult, acesta a cumpărat pe numele unor persoane interpuse un Porsche Cayenne, un Audi A5, o autoutilitară Toyota Hilux, o alta Mercedez Benz Vito și un Ford Transit.

Mesaj copy-paste al propagandei PSD împotriva lui Lasconi Foto: Facebook
Eveniment

Mesaj copy-paste al propagandei PSD împotriva lui Lasconi

Mesaj copy-paste al propagandei PSD împotriva lui Lasconi: „Kovesi a pus tunurile pe primăria Câmpulung”. Ideea mesajului este să arate că un procuror admirat de electoratul USR o cercetează acum pe șefa USR, ceea ce dă credibilitate acuzațiilor sau, cel puțin, poate genera confuzie. În știrea difuzată de mai multe posturi de televiziune, precum și publicații on-line locale și centrale, președinta USR, Elena Lasconi, este acuzată că a „fraudat” fonduri europene, deși Parchetul European (EPPO) a arătat clar că desfășoară o anchetă „in rem”, urmare a unei sesizări. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului, tupeu colosal în legătură cu recalcularea pensiilor: Analizăm criticile formulate, vă anunțăm noi când e ceva Posturile și site-urile apropiate PSD au mediatizat însă reclamația împotriva lui Lasconi - cu autor necunoscut, deocamdată - și au minimalizat comunicatul EPPO și explicațiile lui Lasconi. Mesaj copy-paste al propagandei PSD împotriva lui Lasconi Cum a fost distribuit mesajul anti-Lasconi în publicațiile pro-PSD: Titlu Romania TV România TV, postul fugarului Sebaastian Ghiță: „Kovesi a pus tunurile pe Primăria Câmpulung. Elena Lasconi, președinta USR, implicată într-un dosar de corupție și fraudă”. Realitatea TV: „Elena Lasconi, în vizorul EPPO. Kovesi pune tunurile pe șefa reziștilor: acuzații de fraudă și deturnare de fonduri” Ziarul din Muscel: „Kovesi a pus tunurile pe primăria Câmpulung. Elena Lasconi acuzată de corupție și fraudă” 60m.ro: „Lasconi, fraudă cu fonduri europene! Kovesi a pus tunurile pe Primăria Câmpulung” Știri pe surse, site-ul soțului deputatei PSD Diana Tușa: „Elena Lasconi, în vizorul Laurei Kovesi. EPPO: Acuzații de fraudă și deturnare de fonduri. Cum răspunde șefa USR” Antena 3, ceva mai prudentă în titlu, dar deschide site-ul cu această știre: „Parchetul European anchetează o posibilă fraudă cu bani europeni la primăria condusă de Elena Lasconi. Reacția primăriței” Presa locală a dat semnalul Pe de altă parte, Digi 24 are un titlu sec, care precizează că ancheta este in rem și nu vizează primăria condusă de Lasconi: „Parchetul European, anchetă in rem la Câmpulung. Primarul Elena Lasconi acuză un atac al PSD: «Nu am nimic de ascuns»”. Mesajul, multiplicat pe cât mai multe canale Ce spune Parchetul European Parchetul European a precizat, azi: „La data de 27 martie 2024, Parchetul European (EPPO) din București a primit o sesizare din partea unei persoane private care ridica suspiciuni cu privire la săvârșirea de către societăți private, în anul 2023, a infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea sau deținerea pe nedrept de fonduri sau bunuri din bugetul Uniunii Europene. După verificarea atentă a elementelor cuprinse în raport, la 2 aprilie 2024, EPPO a luat decizia de a deschide o anchetă. În acest stadiu, ancheta se referă la fapte («in rem»). Nu vor fi făcute publice alte detalii în acest stadiu. Ori de câte ori vom putea spune altceva despre această investigație, vom face acest lucru în mod proactiv”. Plângerea la EPPO, țintită împotriva lui Lasconi, în presa pro-PSD Site-ul pro-PSD Știri pe surse prezintă plângerea împotriva lui Lasconi: „Apreciez că principala persoană responsabilă pentru modul în care a fost dus la îndeplinire proiectul POCU/717/5/1/155642 este doamna Lasconi Valerica Elena, care are calitatea de primar al orașului Câmpulung și, deci, de ordonator principal de credite. Plățile nejustificate făcute către parteneri care nu au nicio contribuție reală la scoaterea din sărăcie a unui număr mare de persoane din zonele marginalizate ale orașului Câmpulung s-au făcut din fonduri europene nerambursabile. Dimpotrivă, plățile semnalate de mine s-au făcut pentru a îmbogăți ilegal câțiva de antreprenori cu inițiativă. Furtul fondurilor europene destinate dezvoltării României este un furt împotriva mea. Consider că am dreptul să fiu informat cu privire la măsurile pe care dumneavoastră urmează să le luați cu privire la sesizarea mea”.

Șeful CJ Hunedoara, anturaj sub percheziții (sursa: Facebook/Nistor Laurențiu - Președintele Consiliului Județean Hunedoara)
Investigații

Șeful CJ Hunedoara, anturaj sub percheziții

Șeful CJ Hunedoara, anturaj sub percheziții. La zece milioane de euro a estimat Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, că se ridică frauda cu fonduri europene într-un dosar de corupție transfrontalieră în care sunt vizați afaceriști din anturajul pesedistului Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara. Citește și: Oligopolul PSD-PNL-UDMR controlează peste 94% dintre primari și toți președinții de consilii județene Procurorii europeni au făcut mai multe percheziții, inclusiv la afaceristul hunedorean Ovidiu Daniel Draia, patronul firmei Metalprod West, care a câștigat împreună cu spaniolii de la Masecons 2010 SL două licitații organizate de Spitalul Orăștie și Apa Serv Valea Jiului. Licitațiile, finanțate din fonduri europene, ar fi fost câștigate cu ajutorul unor documente și declarații false care atestau că firma din Spania are experiență tehnică și capacitatea de a executa proiectele. Fondatorul firmei din Spania, Carlos Alberto Gonzales Alvarez, a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la trei ani de închisoare pentru o fraudă de 4,2 milioane de euro. Culmea, tot pentru complicitate la obținerea de fonduri europene cu documente ori declarații false, inexacte sau incomplete. Dosar al EPPO Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a anunțat pe 7 iunie 2024 că au fost efectuate șase percheziții în județul Hunedoara și una în provincia spaniolă Andaluzia, în cadrul unei anchete transfrontaliere privind o fraudă de zece milioane de euro. Bani europeni. "Din probele strânse rezultă că, în cadrul procedurilor de achiziție publică, un grup de firme care au aplicat pentru executarea lucrărilor au prezentat documente și declarații false, în vederea atribuirii contractelor. În special, aceștia au atestat că grupul de companii ar include o societate cu sediul în Spania, care deținea cunoștințele tehnice și capacitatea profesională de a executa proiectul – ceea ce era esențial pentru îndeplinirea cerințelor procedurii publice. Cu toate acestea, conform anchetei, compania din Spania nu a îndeplinit de fapt aceste cerințe", se menționează în comunicatul EPPO. Două licitații, suspecte Anchetatorii fac referire la două licitații câștigate de societatea hunedoreană Metalprod West, cu terț susținător - firma spaniolă Masecons 2010 SL. Prima licitație a fost atribuită de Spitalul Municipal Orăștie în anul 2018. Iar cealaltă, de Apa Serv Valea Jiului SA, companie la care acționar majoritar este Consiliul Județean Hunedoara. Documentele cu care s-au câștigat cele două licitații au fost ridicate de anchetatori de la Spitalul Orăștie și Apa Serv Valea Jiului. Totodată, susțin procurorii, sunt cercetate trei persoane și două companii, dar s-a pus și sechestru pe bunuri de zece milioane de euro Singura ofertă depusă, câștigătoare Spitalul Municipal Orăștie a organizat o licitație în anul 2018 pentru îmbunătățirea eficienței energetice, proiect finanțat cu bani europeni prin Programul Operațional Regional. Atunci au fost depuse două oferte, din care una a fost declarată inacceptabilă. Singura ofertă câștigătoare a fost depusă de firma Metalprod West, cu terț susținător Masecons 2010 SL. Titularul contractului câștigat, Metalprod West, urma să vină cu munca și utilajele, iar Masecons 2010 SL, cu expertiza. Lucrarea a fost finalizată și recepționată la finalul anului trecut. Maria Lăcrămioara Uibariu, actualul manager al Spitalului Municipal Orăștie, a declarat pentru DeFapt.ro că "nu au fost percheziții la spital. Lucrările sunt finalizate. S-au încheiat la finalul anului trecut. Era vorba de inițierea procedurii, nu era vorba de derularea contractului. Se fac verificări, habar nu am. Le-am dat documentele." Compania CJ, contract de 7,2 milioane de euro Cel de-al doilea proiect la care fac referire procurorii europeni prevedea reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în localitățile Aninoasa și Vulcan. Licitația spartă în două loturi a fost atribuită la începutul anului 2020 de compania Apa Serv Valea Jiului tot firmei Metatlprod West, cu terț susținător Masecons 2010 SL. Valoarea cumulată a proiectului a fost de 36,6 milioane lei, echivalentul a 7,32 milioane euro, bani asigurați prin Programul Operațional Infrastructură Mare al Fondului de Coeziune. Cristian Andrei Ionică, director general al Apa Serv Valea Jiului, a declarat pentru DeFapt.ro că nu au fost percheziții la societatea pe care o conduce. Contractul, finalizat și recepționat "Au fost niște documente pe care le-am predat la Poliție. Atât! Nici un fel de percheziție. Documente pe care le-au mai cerut și în 2022. Le-am predat ca de fiecare dată când ne cer documente. E contractul cu Metalprod. Contract finalizat din punctul nostru de vedere, recepționat de jumătate de an", a declarat Cristian Andrei Ionică. Întrebat despre documentele false la care fac referire anchetatorii, directorul Ionică a spus că "lucrarea e finalizată, e funcțională, e auditată. Noi nu am avut nici o problemă din punctul acesta, al derulării lucrărilor. E o anchetă legată de constructor. Normal că ne-am cerut și nouă documente. Eu nici nu știu cine sunt ăia (spaniolii – n.r.). Nici nu i-am cunoscut. Nu pot eu să dau răspuns dacă documentele sunt false sau nu. Ele au fost verificate. Dacă constată că sunt false… din punctul nostru de vedere, noi am avut contract cu Metalprod". Draia l-a băgat în firmă pe Doda Firma Metalprod West este patronată în acte de controversatul afacerist hunedorean Ovidiu Daniel Draia. La câteva zile după ce a câștigat licitația de la Apa Serv Valea Jiului, Ovidiu Daniel Draia a cedat 49% din părțile sociale ale Metalprod unei alte societăți, Proactiv SRL. Această din urmă societate este patronată de Gabriel Teodor Doda. Pe 25 aprilie 2023, firma lui Doda i-a returnat părțile sociale lui Ovidiu Daniel Draia și s-a retras din acționariatul Metalprod West. Gabriel Teodor Doda este un apropiat al lui Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara și șeful PSD Hunedoara. Doda, afaceri cu fiica șefului CJ Fiica pesedistului Laurențiu Nistor, Ioana Liliana Bălan, a preluat în anul 2010 societatea Drum Test SRL Călan de la Proactiv SRL și Gabriel Teodor Doda. Doi ani mai târziu, fiica lui Nistor a returnat părțile sociale. Aceasta este doar una dintre afacerile care îl leagă pe Gabriel Teodor Doda de familia Nistor. Afaceristul Gabriel Teodor Doda nu a vrut să răspundă la întrebările DeFapt.ro legat de această speță. "Faceți dumeavoastră anchetă? Lăsați că fac procurorii anchetă. Am fost asociat la Metalprod. Ce tot îl băgați pe domnul Nistor, nu aveți altceva de cercetat? Ce întrebări sunt astea? Numai cu Iohannis am relații, da?", a răspuns ironic Gabriel Doda. Șeful CJ Hunedoara, anturaj sub percheziții Contactat de către DeFapt.ro, hunedorean Ovidiu Daniel Draia a recunoscut că procurorii i-au percheziționat casa și sediul firmei. "Nu s-a întâmplat nimic. Și eu nu sunt acuzat de nimic. Nici nu m-au audiat pe mine. Au făcut percheziții la sediul firmei, la mine acasă. S-au făcut! Dar nimeni nu m-a audiat în nici o calitate. Nici de suspect, nici de martor, nici de nimic. Procurorul mi-a spus în ce dosar se fac percheziții, mi-a spus despre ce este vorba, dar nu am fost audiat. Mai multe nu știu să vă spun pentru că nu știu ce este în dosar", a declarat Ovidiu Draia. Tot el a ținut să precizeze că "nu există Consiliul Județean în dosarul ăsta. S-au făcut percheziții în Spania la asociații noștri. Probabil, ei sunt suspecți, au făcut ceva fraude, se zice". Draia nu știe dacă actele erau false Întrebat cine a depus documentele false la licitațiile pe care le-a câștigat, afaceristul Draia a spus că documentele veneau de la spanioli pe e-mail-ul societății sale, dar fără să vadă originalele. "Dacă este problema acolo să se ia măsurile legale către ei. După o copie nu pot să îmi dau seama dacă îi legală, nu-i original, nu am de unde să-mi dau seama. Păi, și acuma, am fost la o licitație săptămâna trecută cu niște firme din Bulgaria. Aceleași acte, aceleași documente. Poate nici alea nu-s bune, eu de unde să știu?", a spus nemulțumit Draia. Spaniolul a și fost condamnat într-un alt caz, similar Firma din Spania la care a apelat Ovidiu Daniel Draia pentru a câștiga cele două licitații este Masecons 2010 SL. Această societate a fost înființată în anul 2010 de spaniolul Carlos Alberto Gonzales Alvarez în orașul Cadiz. Un an mai târziu, firma a deschis o sucursală în Deva, pe Bulevardul 1 Decembrie, nr. 14. Primul "tun" avea să îl dea în anul 2014, la scurt timp după ce Consiliului Județean Hunedoara i se aprobase finanțarea europeană pentru proiectul "Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Hunedoara". Atunci, două asocieri de firme care aveau nevoie de "experiență similară" și "capacitate profesională" au apelat la firma spaniolului Alvarez pentru a le ajuta să câștige licitațiile pentru închiderea depozitului urban neconform Orăștie și închiderea depozitului urban neconform Deva. Valoarea licitațiilor câștigate a fost de peste 20,6 milioane lei. Firma lui Alvarez a primit pentru contribuția sa în câștigarea licitațiilor aproximativ 750.000 lei. Trei ani cu suspendare Procurorii Direcției Naționale Anticorupție aveau să constate șase ani mai târziu, în decembrie 2020, că spaniolul Alvarez "ar fi remis reprezentanților celor două asocieri mai multe documente false și inexacte (procuri, angajamente, diplome de studii, cv-uri etc.) ajutând astfel la îndeplinirea condițiilor pentru câștigarea licitațiilor. Ulterior, reprezentanții celor două asocieri, fără să cunoască caracterul acelor înscrisuri, le-au depus la autoritatea contractantă Consiliul Județean Hunedoara". Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe Carlos Alberto Gonzales Alvarez la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de participație sub forma complicității la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Sentința a fost menținută în octombrie 2022 de Curtea de Apel Cluj. Spaniolii și românii, aceeași contabilă Afaceriștii Ovidiu Daniel Draia și Gabriel Teodor Doda par a nu fi străini de activitatea firmei din Spania cu ajutorul căreia au câștigat contractele de cel puțin zece milioane de euro. De exemplu, Ramona Marcău a lucrat în perioada septembrie 2009 – septembrie 2011 ca economist la firma Drupo, controlată de Gabriel Teodor Doda. Din septembrie 2011, Marcău s-a mutat pe postul de director economic al firmei Masecons 2010, funcție pe care o deține și în prezent. Informațiile apar pe contul ei de LinkedIn, acolo unde menționează că din postura de director economic se ocupă de contabilitatea firmei. Mai trebuie menționat că sucursala din Deva a Masecons este condusă de un alt spaniol, Estudillor Ortiz Francisco Andres, care nu a depus situațiile financiare ale firmei pentru anii fiscali 2020, 2021 și 2022.

Voturi renumărate în două secții (S2) (sursa: Facebook/Radu Mihaiu)
Politică

Voturi renumărate în două secții (S2)

Voturi renumărate în două secții (S2). Voturile din secţiile 195 şi 265 se renumără, duminică de la ora 13,00, la Biroul Electoral Sector (BES) 2, care a respins renumărarea şi în celelalte 34 de secţii, însă USR a contestat această decizie şi aşteaptă rezultatul demersului său, a informat edilul Sectorului 2, Radu Mihaiu, candidat pentru un nou mandat din partea Alianţei Dreapta Unită (ADU). Voturi renumărate în două secții (S2) "Au aprobat renumărarea a două secţii: 195 şi 265; o fracţie infimă din cele care ridică semne mari de întrebare. Grosul l-au respins. Nu au adresat deloc problema voturilor în plus. Nu au verificat secţiile unde PV-urile sunt falsificate. Citește și: Coldplay, încă o palmă pentru România: o singură postare, seacă, pe Facebook, cu numai o poză, doar despre al doilea concert. În cazul celorlalte țări – multiple postări, fotografii, video Nu vor să deschidă secţiile unde au existat buletine preştampilate motivând că ştiu ei că astfel de buletine nu au ajuns în urnă. Cum? Asta nu mai explică nimeni... Ni se aruncă firimituri, în timp ce răspunsurile la întrebări rămân închise în sacii cu voturi", a scris edilul Sectorului 2, Radu Mihaiu, duminică, pe Facebook. El a anunţat, anterior, că reprezentanţii Alianţei Dreapta Unită vor verifica aceste două secţii. "Vom aduna toate dovezile posibile de care la un moment dat justiţia va avea nevoie. Există cel puţin 8 plângeri penale după votul de la Sectorul 2. Dacă politic există un risc să muşamalizeze frauda, mereu va exista justiţia care va putea să facă lumină", a mai adăugat Radu Mihaiu.

Renumărarea voturilor, refuzată de Birouri Electorale (sursa: Facebook/Corupția ucide)
Eveniment

Renumărarea voturilor, refuzată de Birouri Electorale

Renumărarea voturilor, refuzată de Birouri Electorale. Mai multe sute de persoane au participat vineri seara la un protest organizat în Piaţa Victoriei de către organizațiile Corupţia ucide şi Iniţiativa România pentru a solicita renumărarea voturilor în secţiile în care au fost reclamate neconcordanţe în ce priveşte procesele verbale. Renumărarea voturilor, refuzată de Birouri Electorale Un protest similar a fost organizat şi joi, însă vineri participarea a fost mai semnificativă. La protest au participat numeroşi tineri. Aceştia şi-au aprins luminiţele telefoanelor şi au scandat "Fără fraudare, vrem renumărare", "Greblă, demisia!", "Renumăraţi! Nu mai fraudaţi!", "Hoţii!", "Vrem un vot corect, noi vrem respect!". Citește și: Despărțire: Ciolacu i-a cedat femeii cu care a deținut celebrul chioșc din Buzău părțile sociale ale acestuia. Șeful PSD a rămas, în acte, căsătorit cu Roxana Aceştia au purtat pancarte cu mesaje precum "Ce aţi făcut cu votul meu?", "Dacă nu aţi avea nimic de ascuns, nu aţi refuza renumărarea". La protest au fost prezenţi şi primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, precum şi primarul Sectorului 1, Clotilde Armand. "Noi, ca cetăţeni liberi, am venit aici pentru că vrem renumărarea voturilor în mod transparent. Sunt nepermis de multe nereguli. Am văzut, sunt dovezi. Vrem o renumărare, vrem un vot corect", a spus o protestatară, la portavoce. Corupţia ucide şi Iniţiativa România au anunţat protestul pe Facebook, invocând faptul că votul cetăţenilor "nu a fost respectat" de către cei care au organizat alegerile locale şi europarlamentare. BEC ar trebui să intervină "Procesele verbale nu reflectă realitatea; au fost raportate atât de către alegători, cât şi de către observatori situaţiile în care lipseau cu desăvârşire voturile lor, sau buletinele de vot erau ascunse în dulapurile din secţiile de votare, procese verbale semnate în alb şi aşa mai departe", au anunţat organizatorii. Aceştia cer renumărarea voturilor, "preferabil la Biroul Electoral Central, nu local, pentru secţiile unde sunt partide politice sau independenţi cu zero voturi, dar există votanţi care declară că au votat pentru un astfel de partid sau candidat independent". O altă solicitare este legată de verificarea amănunţită a voturilor nule în toate secţiile unde procentul acestora depăşeşte 5%, şi "obligatoriu" în cele cu procente între 10-20% voturi nule. De asemenea, se cere renumărarea voturilor în secţiile unde se constată diferenţe între numărul de buletine de vot distribuite iniţial şi suma dintre buletinele utilizate şi cele anulate. Iniţiatorii protestului mai cer organelor competente să ancheteze cu celeritate toate situaţiile care au fost reclamate prin plângeri penale cu privire la posibile fraude.

Ce salariu îi plătesc contribuabilii lui Greblă Foto: Facebook
Politică

Ce salariu îi plătesc contribuabilii lui Greblă

Ce salariu imens îi plătesc contribuabilii lui Toni Greblă, autorul haosului de la alegeri, dublu pensionar special și revoluționar de Gorj: potrivit datelor de pe site-ul Autorității Electorale Permanente, el câștigă lunar, net, 18.427 de lei. Datele apar în fișa pe februarie privind salariile din AEP, instituție cu peste 400 de angajați. Citește și: VIDEO Controversa Babasha – artistul român va fi prezent și în al doilea concert de la București al trupei Coldplay: „Străinii ne apreciază, doar românii nu ne apreciază. Urmează un show și mai și” Însă informațiile de pe site-ul AEP sunt neclare, nefiind menționat dacă se acordă sau nu angajaților spor de condiții vătămătoare - pe care-l primesc aproape toți bugetarii din București - sau pentru că gestionează fonduri europene. Haosul de la organizarea acestor alegeri - cu numeroase acuzații de fraudă și cu o numărătoare a voturilor nefinalizată după patru zile - a făcut ca numeroși politicieni să ceară demisia lui Greblă din fruntea AEP, poziție pe care ocupat-o cu ajutorul PSD. Ce salariu îi plătesc contribuabilii lui Greblă Însă Toni Greblă, care are 70 de ani, mai încasează și două pensii speciale și are și indemnizație de revoluționar de Gorj. Evenimentele din decembrie 1989 l-au prins în poziția de avocat la Târgu Jiu. Nu este clar ce merite a avut în înfăptuirea revoluției din decembrie 1989. Între 1993 și 1997, Toni Greblă a lucrat la misiunea permanentă a României de pe lângă sediul ONU de la Geneva, deși nu avea nici o legătură cu diplomația. Cât a încasat Greblă din pensiile speciale, plus indemnizația de revoluționar, în anul fiscal 2022: 272.000 lei, net, din pensia specială de magistrat 47.150 lei – pensia anuală de ex-senator 13.224 – indemnizația de revoluționar. În 2012, prsa scria că el a primit gratuit și loc de veci, la Târgu Jiu, fiind revoluționar. Familia Greblă deține o avere uriașă, deși soția sa este pensionară. Doar în 2023, a vândut o casă și un teren pentru care a încasat 720.000 de euro. În conturile bancare deține circa 1,2 milioane de lei și are două mașini din care un Mercedes, din 2018.

Geoană acuză „incompetența administrării alegerilor” Foto: Facebook
Politică

Geoană acuză „incompetența administrării alegerilor”

Mișcarea „România Renaște”, care pregătește candidatura lui Mircea Geoană la preșdinția României, acuză „incompetența administrării alegerilor”, care ar permite fraudarea acestora. Citește și: EXCLUSIV Rafila a mințit grav în scandalul morților suspecte de la „Sf. Pantelimon”: a promis că trimite Corpul de control, dar a trimis doar un consilier fără atribuții de control, care nu a verificat cauzele deceselor Geoană acuză „incompetența administrării alegerilor” „Mișcarea «România Renaște!» reclamă incompetența administrării alegerilor locale și europarlamentare, care permite posibilitatea fraudării alegerilor și alimentează neîncrederea generală în caracterul democratic al acestora, în special, și al actualei guvernări, în general. Numărul mare de voturi anulate la alegerile europarlamentare, numeroasele sesizări despre încercări de manipulare a votului și despre prezența buletinelor pre-ștampilate, imposibilitatea de a se asigura un proces transparent și eficient de numărare și tabulare a voturilor, nu doar ridică suspiciuni, ci imprimă acestor alegeri un caracter nedemocratic. Slaba administrare a alegerilor locale și europarlamentare, generate, fie de incompetență fie de intenția de fraudare, a fost dublată de o crasă ignorare a regulilor democratice și de sfidarea interesului cetățeanului. Încă de la anunțarea alegerilor, continuând în perioada pre-electorală și culminând cu perioada votării și a stabilirii rezultatelor, lipsa de decență și profesionalism au caracterizat întreaga perioadă. Indecizia privind comasarea alegerilor și negocierile politice mult prea vocale au sufocat spațiul public, eliminând orice urmă de profesionalism și decență în prezentarea ofertei electorale a candidaților. Alegerile europene, de importanță majoră în această perioadă de instabilitate globală, au fost complet ignorate, lipsind orice dezbatere a temelor care afectează România. Mimarea democrației, devenită din ce în ce mai evidentă, și acapararea jocului politic de o coaliție-mamut continuă să ducă la retragerea cetățenilor din spațiul politic, dovadă numărul mare de localități în care a existat un sigur candidat la alegerile locale. Piedicile legislative și financiare puse în calea partidelor mici și a candidaților independenți sufocă și acest spațiu de implicare, iar circul electoral din aceste zile cimentează imaginea unui stat cu o democrație din ce în ce mai firavă, dominat de interesele și jocurile unei oligarhii politice cu evidente tendințe acaparatoare”, se arată într-un comunicat al acestei mișcări. Aceatsa solicită, la finalul comunicatului, „îmbunătățirea fundamentală a administrării alegerilor în vederea organizării alegerilor prezidențiale și parlamentare”.

Multe indicii de fraudă la vot (sursa: Facebook/Radu Mihaiu)
Politică

Multe indicii de fraudă la vot

Multe indicii de fraudă la vot. După Clotilde Armand, și Radu Mihaiu, actualul primar de la Sectorul 2, a anunțat că depune plângere penală invocând fraude la vot. Plângere penală la Sectorul 2 "Am crezut că situația de la Sectorul 2 se poate închide civilizat, dar deja abuzurile sunt de nepermis. Depunem plângere penală împotriva Biroului Electoral Sector 2 pentru abuz în serviciu și instigare la fals în acte publice. Citește și: EXCLUSIV Șeful vameșilor le cerea angajaților corupți să-i plătească hainele de la branduri de lux. A fost pedepsit exemplar: acum este secretar general adjunct al ANAF, iertat de DNA Legea nu poate fi călcată în picioare din interese politice! Nu se poate trece cu forța peste comisia din secție care declară în scris că rezultatul este viciat flagrant. Se vede cu ochiul liber modul în care se încearcă fraudarea alegerilor de la Sectorul 2, vom extinde plângerile la mai multe secții unde tot procesul de vot a fost pus sub semnul întrebării, cu buletine preștampilate în ziua votului, cu chei de control care nu se închideau, cu presiune pusă pe președinții nedormiți. Iar cel mai grav, pe secțiile închise (multe forțat), există 504 voturi exprimate care nu se regăsesc nicăieri. Repet, ca să fie clar, 504 oameni au votat, dar opțiunea lor nu apare de niciun fel.", a scris Mihaiu pe Facebook. Multe indicii de fraudă la vot Primărița de la Sectorul 1 a anunțat mai multe nereguli la înregistrarea rezultatelor votului. "Alt proces-verbal, altă fraudă. Ce vedeți aici este halucinant. Un proces verbal semnat de reprezentantul USR nu este identic cu cel transmis de președintele de secție și urcat pe site-ul AEP. Și evident că s-a umblat și la voturi. Din pix. S-au mai luat câteva zeci de voturi de la noi. Iată cum fraudează PNL PSD alegerile. Așteptăm renumărarea votului. Ceea ce a plănuit Ciolacu și Ciucă cu această fraudă este o pată neagră asupra democrației.", a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Se fură până și subvenția la usturoi Foto: Lumea Satului
Economie

Se fură până și subvenția la usturoi

Se fură până și subvenția la usturoi: ajutoarele ar fi ajuns la ferme care nu cultivau nici măcar un fir din această plantă, arată un reportaj RTV cu camera ascunsă. Azi, ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, a dispus Corpului de Control să verifice procedura de accesare şi atribuire a fondurilor privind derularea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”. Citește și: Dezastru al propagandei Tudose-Grindeanu: celebrul pod peste Dunăre de la Brăila are fisuri la structura de rezistență. CNAIR refuză să semneze recepția Bugetul pe 2023 pentru această schemă de ajutor de stat este puțin peste șase milioane de lei. Se fură până și subvenția la usturoi „Pe programul Tomata și Programul Usturoiul se fură cel puțin 70% în frunte cu cei de la Direcția Agricolă. Comisiile când vin nu măsoară corect suprafațele și beneficiază…Mulți nici nu plantează usturoi, doar încasează acea sumă de 3.000 euro. Acestea sunt falsuri și cei de la minister cred că știu despre ce este vorba”, a spus un agricultor intervievat de RTV. Un alt agricultor, care beneficiase de ajutor de stat, a spus că nu are usturoi „nici pentru mâncare”. RTv a descoperit că, la controalele direcției agricole județene, două comisii au venit cu informații complet contradictorii: una nu a găsit nimic, iar alta a trecut în documente „tone de usturoi”. „Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la posibile nereguli în accesarea şi acordarea fondurilor privind derularea schemei «Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi», ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, a dispus Corpului de Control să efectueze verificări amănunţite cu privire la procedura de accesare şi atribuire a fondurilor", anunță un comunicat de azi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit comunicatului, acţiunea de control urmăreşte stabilirea unor măsuri de verificare a acordării fondurilor în anul 2023, în judeţul Giurgiu, conform Hotărârii Guvernului nr. 393/2023, precum şi identificarea de posibile abateri disciplinare ale funcţionarilor publici din cadrul DAJ Giurgiu cu atribuţii în verificarea suprafeţelor cultivate şi evaluarea culturii de usturoi. Citește și: Judecătoarea drogată și șpăgară din Suceava boteza, împreună cu amantul ei Cotoară, copiii interlopilor din Rădăuți. Tovarășii iubitului ei, scăpați de arest de judecătoare Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp și să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp. Cuantumul maxim al ajutorului este de 3.000 euro/ha și se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Ministrul de Interne, candidat local infractor (sursa: usmarshals.gov)
Eveniment

Ministrul de Interne, candidat local infractor

Ministrul de Interne, candidat local infractor. Liberalul Dorin Racu, viceprimar în comuna Vărădia din județul Caraș-Severin, a fost săltat din birou de ofițerii Interpol. El era dat în urmărire internațională de către Departamentul de Justiție al SUA pentru că ar fi fraudat sute de persoane din statul Louisiana cu peste un milion de dolari. Biroul Procurorului General din Louisiana l-a acuzat pe Dorin Racu, care-și schimbase numele în Dorin Munteanu, de furt de identitate, deținere de bunuri furate, fals, spălare de bani și opunere de rezistență în fața unui ofițer. Ministrul de Interne, candidat local infractor Dorin Racu făcea parte dintr-o grupare specializată în fraude online. În data de 18 august 2014 a fost arestat de Departamentul Homeland Security pentru fraude online și telefonice. Ulterior, procurorii americani au decis să îl cerceteze în libertate. Dar Dorin Racu a fugit de justiția americană pentru a face politică în România. Citește și: Controversatul primar din Mogoșoaia ajunge pe mâna Parchetului, la sesizarea ANI: și-a ajutat fiul să obțină „un avantaj patrimonial” în viitorul Sector Zero al Capitalei „Dorin Racu (AKA: Dorin Munteanu) este dat în urmărie de US Marshals pentru încălcarea condițiilor de eliberare preventive”, se menționează în documentul prin care a fost dat în urmărire. Conform Biroului Procurorului General din Louisiana „Racu și alții ar fi fraudat sute de victime în Louisiana și alte state cu peste un milion de dolari. Această schemă a fost realizată pe site-uri web de anunțuri, cum ar fi Craigslist și Ebay. Racu rămâne singurul fugar rămas în acest caz.”. PNL l-a făcut viceprimar pe urmăritul internațional La alegerile locale din 2020, Dorin Racu a candidat din partea Partidului Național Liberal, condus în prezent de premierul Nicolae Ciucă, pentru funcția de consilier local în comuna Vărădia, din județul Caraș – Severin. Organizația PNL Caraș – Severin este condusă de Marcel Vela, fostul ministru al Afacerilor Interne. Defapt.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la acesta, dar ex-ministrul nu a răspuns la telefon. Conform declarației de avere depuse în anul 2020, Dorin Racu a menționat că are pe numele lui două terenuri și o casă în localitatea Vărădia. Toate, moștenite în anul 2016. Dar era și proprietarul a trei mașini: Audi A5, o autoutilitară Opel Vivaro și un Opel Corsa. Nu a declarat bijuterii, nu era angajat și nu avea venituri. Practic, în august 2020 era șomer. Însă, în urma alegerilor locale din 2020, Dorin Racu a ajuns viceprimarul comunei Vărădia. A rezistat pe funcție până pe 3 februarie 2023, atunci când în biroul său au intrat ofițerii Interpol, potrivit Radio România Reșița.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră