sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: donatie

19 articole
Internațional

Maia Sandu donează 100.000 de euro

Maia Sandu donează 100.000 de euro. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni că va dona suma de 100.000 de dolari, care însoțește Premiul Reinhard Mohn 2025, primit pentru angajamentul său exemplar în apărarea și promovarea democrației. Premiul este acordat de Fundația Bertelsmann din Germania. Maia Sandu donează 100.000 de euro "Acest premiu este o recunoaştere a curajului cetăţenilor Republicii Moldova care au demonstrat că îşi doresc o democraţie autentică şi au luptat pentru ea. Citește și: Becali și presa care susține AUR dau primele semne că vor la guvernare. „Cu Ponta poți să stai de vorbă”, spune latifundiarul din Pipera Este o validare a eforturilor noastre comune pentru libertate şi o societate construită pe valori europene. Moldova a demonstrat că democraţia poate rezista chiar şi în cele mai dificile circumstanţe", a declarat Maia Sandu. Președinția de la Chișinău a precizat că cea mai mare parte a sumei va fi direcționată către proiecte de dezvoltare în satul natal al Maiei Sandu, Risipeni, situat în raionul Florești. Această inițiativă reflectă angajamentul său față de comunitatea locală și dorința de a sprijini dezvoltarea rurală. Premiul Reinhard Mohn Premiul Reinhard Mohn este acordat o dată la doi ani personalităților care contribuie semnificativ la soluționarea provocărilor sociale și politice contemporane. Printre laureați se numără lideri globali precum Joachim Gauck, fost președinte al Germaniei, Toomas Hendrik Ilves, fost președinte al Estoniei, Rita Süssmuth, fostă președintă a Bundestagului, și Kofi Annan, fost secretar general al ONU. Prin donația sa, Maia Sandu reafirmă valorile europene pe care le promovează atât la nivel național, cât și internațional, subliniind importanța solidarității și a dezvoltării comunitare. Premiul Reinhard Mohn este o recunoaștere a eforturilor sale de a apăra democrația și de a inspira cetățenii Republicii Moldova.

Maia Sandu donează 100.000 de euro (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Familie extinsă în aceeași casă: proces (sursa: Facebook/Primăria Comunei Miroslava)
Eveniment

Familie extinsă în aceeași casă: proces

Familie extinsă în aceeași casă: proces. O ieșeancă a fost obligată de judecători să locuiască împreună cu părinții săi. Și invers. Familie extinsă în aceeași casă: proces Fata și-a cumpărat o casă cu ajutorul financiar al părinților, aceștia având dreptul să locuiască și ei acolo. Citește și: Firma care-i plătește BMW-ul lui Exarhu, profit net de peste un milion de lei în 2023. SRL-ul, deținut integral de realizatorul radio Au izbucnit însă certuri care i-au adus în cele din urmă pe membrii familiei în fața justiției. Pe de o parte, părinții cer în instanță revocarea donației făcute. De cealaltă parte, fiica afirmă că, dacă ar fi știut ce urmează, făcea un credit și-și cumpăra singură casa. Două instanțe la rând au refuzat să dea dreptate vreuneia dintre părți. Continuarea, în Ziarul de Iași.

David Popovici donează pentru un proiect dedicat copiilor cu nevoi speciale Foto: Instagram
Eveniment

Popovici donează pentru proiect dedicat copiilor cu nevoi speciale

Înotătorul David Popovici donează echipamentul de la JO 2024 pentru a strânge 115.000 euro, pentru un proiect dedicat copiilor cu nevoi speciale. Suma este necesară construcţiei unei case familiale ce va primi copiii cu nevoi speciale din ultimul centru de plasament din Sectorul 5, Bucureşti. Citește și: Cum îl ajută PSD pe George Simion: Becali, convins de Hrebenciuc să candideze pentru AUR. Miza uriașă pentru latifundiarul din Pipera Conform unui comunicat, 11 copii cu nevoi speciale ar urma să beneficieze de campania umanitară în care s-a implicat Popovici. David Popovici donează pentru un proiect dedicat copiilor cu nevoi speciale „David Popovici, dublu campion mondial şi campion olimpic la înot, donează Fundaţiei Hope and Homes for Children echipamentul purtat pe podium la Olimpiada de la Paris din acest an. Tricoul, bluza şi pantalonii de trening, alături de încălţămintea sport, sunt obiectele personale pe care David le oferă cu scopul de a aduna 115.000 de euro din suma totală necesară construcţiei unei case familiale pentru 11 copii cu nevoi speciale din ultimul centru de plasament din sectorul 5, Bucureşti. Echipamentul va fi expus pe perioada campaniei, timp de 10 zile, în cadrul AFI Cotroceni, la parter, în atriumul de la intrarea principală. Oricine doreşte să se alăture lui David este invitat să facă o donaţie de minim 50 de lei pe pagina de campanie, în perioada 30 septembrie - 9 octombrie 2024. Câştigătorul echipamentului de premiere va fi desemnat prin tragere la sorţi, la finalul campaniei, şi va primi premiul chiar de la David Popovici", precizează sursa citată. Sportivul român a explicat gestul de a se implica în campania umanitară prin faptul că există „bătălii mai importante şi mai tăcute". View this post on Instagram A post shared by david popovici ? (@chlorinedaddy) „Există alte bătălii care se văd rar, dar care au un impact uriaş” „Emoţia de a fi pe podium, la Jocurile Olimpice 2024, purtând cu mândrie tricolorul, va rămâne pentru totdeauna în inima mea. V-am simţit alături de mine şi vă mulţumesc! Iar azi, îmi doresc din suflet să vă am din nou aproape, pentru că, dincolo de victoriile care se măsoară în medalii, există alte bătălii - mai importante, dar mai tăcute -, care se văd rar, dar care au un impact uriaş. Din inima mea, pentru casa a 11 copii, astăzi donez cu bucurie echipamentul pe care l-am purtat pe podium, pentru ca ei să crească într-un mediu cald şi adaptat nevoilor lor. E nevoie de 11.500 de oameni buni care să doneze minim 50 de lei pentru ca noi, împreună, să strângem un sfert din banii necesari Hope and Homes for Children pentru a construi casa. În realitate, însă, eu cred că suntem mult mai mulţi. Iar pentru asta, vă mulţumesc!", a declarat David Popovici.

Guvernul oficializează donația unui sistem Patriot (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Guvernul oficializează donația unui sistem Patriot

Guvernul oficializează donația unui sistem Patriot. Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi. Guvernul oficializează donația unui sistem Patriot Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Citește și: Fiscul a descoperit că sunt români care câștigă și 20 de milioane de lei pe an pe persoană fizică, dar nu-și plătesc impozitele. Cazuri în București și Cluj "Executivul a aprobat şi va trimite la Parlament, în regim de urgenţă, un proiect de lege care completează Legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donaţie către terţi. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie. Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale", a spus Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

70 de zile după ce CSAT a decis să transfere un sistem Patriot Foto: Facebook
Politică

70 de zile după ce CSAT a decis să transfere un sistem Patriot

La 70 de zile după ce CSAT a decis să transfere Ucrainei un sistem Patriot, ministerul Apărării, condus de pesedistul Angel Tîlvar, a inițiat un proiect de lege în acest scop. Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a îndemnat joi partenerii străini să nu întârzie și să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare aeriană Patriot promise. Citește și: Fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru a trecut în tabăra Elenei Lasconi: „Avem ciuma roșie cu aliații lor, trădătorii. Și avem USR” 70 de zile după ce CSAT a decis să transfere un sistem Patriot La 20 iunie 2024, CSAT a decis, potrivit comunicatului oficial: „Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”. Însă proiectul de lege - care, spre deosebire de ordonanțele de urgență, va intra în vigoare abia după aprobarea din Parlament, un posibil control de constituționalitate la CCR și promulgarea sa de către președintele României - a fost publicat pe site-ul ministerului Apărării abia la 29 august. În ziua apariției acestui proiect, secretarul Apărării din SUA, Lloyd J. Austin III, l-a sunat pe ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și au discutat, printre altele, despre „războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina”. „Cei doi lideri și-au reafirmat angajamentul neclintit de a consolida apărarea flancului estic al NATO, precum și sprijinul neîntrerupt, acordat Ucrainei, pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Ambasadei SUA. Proiectul de lege inițiat de ministerul Apărării prevede donarea unui sistem Patriot către Ucraina și preluarea costurilor transferului - circa 60 de milioane de dolari - de către acest minister.

Acuzată de DIICOT, donații de milioane (sursa: economica.net)
Investigații

Acuzată de DIICOT, donații de milioane

Acuzată de DIICOT, donații de milioane. Ioana Timofte a pierdut funcția de director general al Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor după ce a fost arestată la domiciliu pentru 30 de zile în dosarul DIICOT privind delapidarea cu două milioane de euro a societății deținută de Ministerul Energiei. Trei ani de contracte fictive Ioana Timofte, nepoata fostului șef SRI Radu Timofte, împreună cu subalternii ei de la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR), ar fi format un grup infracțional organizat pentru a devaliza societatea deținută de Ministerul Energiei. Procurorii DIICOT susțin că, începând din mai 2020 până în mai a.c., grupul infracțional condus de Ioana Timofte a organizat 485 de achiziții publice fictive prin care au devalizat compania statului de 9,7 milioane de lei, echivalentul a două milioane de euro. Ioana Timofte a fost reținută inițial pentru 24 de ore pentru infracțiunile de delapidare și constituire a unui grup infracțional organizat. Judecătorii au decis ulterior să fie arestată la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Totodată, i s-a impus o serie de restricții. De exemplu, trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, nu are voie să comunice cu ceilalți inculpați și nu are voie să părăsească domiciliul. Acuzată de DIICOT, donații de milioane Foarte interesant, tot în luna mai, dar a anului 2022, Ioana Timofte a simțit nevoia să renunțe la aproape toate proprietățile sale: două terenuri, două case și două apartament. Mai jos, lista terenurilor și clădirilor, înainte de înstrăinare. Terenurile și clădirile Ioanei Timofte, înainte de înstrăinare (sursa: integritate.eu) Unul din apartamentele înstrăinate este un penthouse de 250 de metri pătrați situat în nordul Bucureștiului. Acesta, ca și casele și terenurile, a fost donat către Lucreția Timofte, mama Ioanei. Un al doilea apartament a fost vândut de către Ioana Timofte. Imobilele donate/vândute de Ioana Timofte (sursa: integritate.eu) Așadar, la doi ani de la debutul activității infracționale de la CNCIR, potrivit DIICOT, directoarea generală de la Cazane a scăpat de foarte multe proprietăți imobiliare. Citește și: EXCLUSIV Arest pentru nepoata fostului șef al SRI Radu Timofte. Ioana Timofte, directoare generală la Controlul Cazanelor, 30 de zile la domiciliu, DIICOT o acuză de devalizarea CNCIR Sumele cu care era plătită Ioana Timofte la CNCIR arată că era foarte performantă: aproape 340.000 de lei salariu anual, dar o primă și mai mare, de aproape 380.000 de lei. În total, peste 716.000 de lei anual, adică o medie lunară de 60.000 de lei, echivalentul a peste 12.000 de euro. Prima (jos) Ioanei Timofte, mai mare decât salariul (sursa: integritate.eu)

Macedonia de Nord donează Ucrainei douăsprezece elicoptere MI-24 de fabricaţie sovietică Foto: Yahoo News
Eveniment

Macedonia Nord Ucrainei douăsprezece elicoptere

Macedonia de Nord donează Ucrainei douăsprezece elicoptere MI-24 de fabricaţie sovietică, în cadrul celui de-al optulea pachet de ajutor militar din partea micii republici balcanice, de la începutul agresiunii ruseşti, notează EFE. Guvernul a acceptat acordul dintre Ministerul Apărării din Macedonia de Nord şi Ministerul Apărării din Ucraina privind donarea elicopterelor", a informat executivul macedonean într-un comunicat. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Macedonia de Nord donează Ucrainei douăsprezece elicoptere Elicopterele de luptă, produse în anii '80, au fost achiziţionate din Ucraina în 2001. Aparatele nu au mai fost folosite din 2015 şi doar două dintre ele au fost modernizate. "Elicopterele nu au mai fost prevăzute în pregătirea armatei noastre şi, prin modernizarea noastră, nu vor mai face parte integrantă din ea. Din aceste motive, s-a apreciat că nu sunt necesare", a declarat presei de la Skopje ministrul Apărării, Slavjanka Petrovska. Anul trecut, Macedonia de Nord a trimis Ucrainei patru avioane de vânătoare Suhoi SU-25, câteva vehicule blindate şi alte echipamente militare. Totodată, a donat zece tancuri sovietice T-72, o treime din numărul total de tancuri ale micii armate a Macedoniei de Nord, care este membră NATO. Petrovska a adăugat că echipamentele donate vor fi înlocuite în următorii ani cu armament de fabricaţie occidentală, ceea ce va contribui la modernizarea forţelor armate. Potrivit estimărilor, ajutorul militar acordat de Skopje Kievului de la începutul războiului din Ucraina se ridică la aproximativ 30 de milioane de euro. Macedonia de Nord, cu o populaţie de circa două milioane de locuitori, se află printre primele cinci ţări membre NATO în ce priveşte ajutorul militar acordat Ucrainei pe cap de locuitor, potrivit guvernului de la Skopje. Înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Macedonia de Nord a menţinut relaţii bilaterale bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, dar, de la începutul invaziei ruseşti, a susţinut în mod clar Ucraina. De asemenea, Macedonia de Nord s-a alăturat tuturor sancţiunilor occidentale şi ale UE împotriva Rusiei.

Ignitis donează 10% din profitul din 2022 către Ucraina Foto: Facebook Ignitis grupe
Eveniment

Ignitis donează 10% din profitul din 2022 către Ucraina

Holdingul energetic lituanian Ignitis donează 10% din profitul extraordinar din 2022 către Ucraina, anunță Financial Times. Potrivit unei postări pe Twitter a ambasadei Lituaniei la Londra, ar fi vorba 12 milioane de euro. Ignitis donează 10% din profitul din 2022 către Ucraina Banii se vor duce direcționat către refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, grav afectată de bombardametele rusești. Managerul Ignitis, Darius Maikštėnas, a trimis însă o scrisoare către cele mai mari holdinguri energetice din lume, cerându-le să-i urmeze exemplul. „Din cauza acțiunilor Rusiei, prețul gazelor naturale a ajuns la cote fără precedent în 2022, iar prețul energiei electrice pe bursele europene a crescut dramatic. Toate acestea au dus la profituri suplimentare de sute de miliarde de dolari la companiile energetice, rezultatul nu al investițiilor sau al strategiilor de afaceri, ci al prețurilor mai mari din cauza războiului. Astăzi, am prezentat o propunere la Adunarea Generală Anuală a Acționarilor Ignitis Group de a aloca aproximativ 10% din profitul suplimentar de anul trecut ca ajutor pentru recuperarea și reconstrucția infrastructurii energetice din Ucraina. Vă îndemnăm să urmați exemplul și să alocați o parte din profiturile dumneavoastră din 2022 pentru Ucraina. Credem că împărțirea profiturilor cu țara care suferă consecințele războiului care a dus la obținerea acestor profituri este, din punct de vedere moral, corect. Împreună putem face mai mult. Dacă fiecare dintre noi contribuie, putem ajuta în mod semnificativ această țară aflată în dificultate și îi putem accelera redresarea”, a scris managerul Ignitis. Pe lista celor cărora li s-a adresat Ignitis se află Exxon, MOL, CEZ, Enel, Iberdrola sau mai multe companii din Polonia, dar nici una din România. @FT: ?? Ignitis Group will ask its annual meeting for approval to pay about 10% of its extra profits from 2022, or €12mn, to help rebild #Ukraine’s energy infrastructure. CEO @darmaik urges 50 energy groups in the US and Europe to follow suit. ?https://t.co/mldoSkywTe— Embassy of Lithuania in the UK (@LTEMBASSYUK) February 28, 2023 Ignitis Group este deținută, în majoritate, de statul lituanian, prin ministerul de Finanțe.

Actorul Puskepalis, mort când livra moarte (sursa: imdb.com)
Internațional

Actorul Puskepalis, mort când livra moarte

Actorul Puskepalis, mort când livra moarte. Renumitul actor rus şi director artistic al Teatrului Dramatic din Iaroslavl, Serghei Puskepalis, a murit marţi într-un accident de circulaţie în timp ce se deplasa cu un autovehicul blindat pe care intenţiona să-l livreze armatei pro-ruse din Donbas, informează EFE. Actorul Puskepalis, mort când livra moarte "Puskepalis a murit într-un accident de circulaţie împreună cu şoferul, în timp ce transferau un microbuz blindat Ford Transit la Moscova, unde vehiculul trebuia să fie vopsit în camuflaj pentru a fi livrat armatei în Donbas", a declarat o sursă poliţienească citată de agenţia rusă oficială de presă TASS. Pe lângă microbuz, Puskepalis intenţiona să livreze ajutor umanitar militarilor. Citește și: Pe Putin îl lasă nervii, vrea să transforme „operațiunea militară specială” în război cu toate forțele. Soluția: alipirea prin referendum a Donbas la Rusia Incidentul a avut loc marţi dimineaţă în regiunea rusă Rostov. Puskepalis, în vârstă de 56 de ani, a făcut primii paşi în carieră ca actor şi regizor de teatru. În plus, el a interpretat personaje în 25 de filme ruseşti, printre care "Simple Things", "Metro", "How I Ended This Summer", pentru care a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2010.

Putin îi stoarce pe angajații Gazprom Foto: Gazprom
Eveniment

Putin îi stoarce pe angajații Gazprom

Putin îi stoarce pe angajații Gazprom: aceștia trebuie să facă o donație „obligatorie” din salariu pentru medicamente destinate celor de pe front, scire un juranlist de la Europa Liberă. Într-un mesaj intern către angajații Gazprom, se arată că donația este obligatorie datorită „lipsurilor catastrofale din spitale”. Donația este de 1.000 de ruble, adică de 17 dolari. Putin îi stoarce pe angajații Gazprom Jurnalistul Mark Krutov, de la Radio Europa Liberă, cel care a publicat această informație, precum și un print-screen al mesajului intern, spune că solicitări au mai fost, dar este prima oară când angajații Gazprom sunt obligați să doneze. 1/5 Employees of Gazprom, Russian energy giant, are being forced to chip in at least RUB 1000 (17 US dollars) each to buy medications for Russian soldiers wounded in Ukraine – due to the "catastrophic lack of supplies in hospitals". pic.twitter.com/uBbfPLnW8x— Mark Krutov (@kromark) September 19, 2022 Grupul de unde Krutov a preluat mesajul este al echipei de securitate Gazprom de la Lena, în Yakutia, echipă de circa 100 de persoane. „Dragi colegi, pe parcursul operațiunii speciale numeroși angajați ai Districtului Militar din Orientul Îndepărtat au suferit diverse răni. Filiala PJSC Gazprom, Direcția interregională din Orientul Îndepărtat al PJSC Gazprom din orașul Khabarovsk, s-a oferit voluntar pentru a oferi asistență financiară pentru achiziționarea de medicamente, care lipsesc foarte mult în spitale și spitale militare. Este necesar să transferați fonduri (…) în valoare de cel puțin 1000 de ruble. După transferul de fonduri, trebuie să trimiteți numele dvs. de familie. Acest lucru trebuie făcut deoarece se va face un raport către conducere despre câte persoane au participat activ la acordarea asistenței și numărul celor care au ignorat această solicitare”, se arată în mesaj. Citește și: Cu ochii la eșecul Kremlinului, China comunistă pompează miliarde de dolari în propaganda externă și construiește cultul personalității lui Xi Jinping Din 25 martie, Rusia n-a mai precizat câți militari ruși au murit sau au fost răniți în invazia Ucrainei.

România a donat Ucrainei echipamente militare (sursa: presidency.ro)
Eveniment

România a donat Ucrainei echipamente militare

România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu 27 februarie 2022, respectiv din a patra zi a războiului declanșat de Federația Rusă prin invadarea țării vecine, iar costurile donațiilor efectuate de statul român până pe 4 martie sunt rambursate parțial de către Uniunea Europeană, se arată într-un document al Ministerul Apărării Naționale (MapN), analizat de Profit.ro. România a donat Ucrainei echipamente militare Conform acestuia, doar în perioada 27 februarie – 11 martie, statele membre UE au efectuat donații militare către regimul de la Kiev în valoare totală de aproape 600 milioane euro. "La data de 28 februarie 2022, Consiliul UE a adoptat două Decizii privind asistența Forțelor armate din ucraina (UAF) cu echipamente pentru apărare, atât letale, cât și non-letale. (...) Prin aceste acte juridice, s-a convenit ca ministerele Apărării din statele membre UE (inclusiv MapN) sunt actori de implementare pentru măsurile de asistență acordate UAF, stabilind baza legală pentru rambursarea echipamentelor donate UAF de către ministerele apărării. Citește și: Sistemele americane de rachete HIMARS de mare precizie și rază medie de acțiune schimbă jocul în Ucraina: o bază rusească din Herson a fost făcută una cu pământul. Panică în Crimeea Drept urmare, pentru sumele rambursate agreate de Comitetul EPF pentru pilonul de asistență (în care România este reprezentată de MAE), administratorul EPF (de la Comisia Europeană) urmează să semneze contracte (acorduri de contribuție) cu ministerele Apărării care au donat echipamente către UAF", scrie în document.

Familia Bin Laden, bani prințului Charles (sursa: Facebook/The Royal Family)
Internațional

Familia Bin Laden, bani prințului Charles

Familia Bin Laden, bani prințului Charles. Fundaţia prinţului Charles, moştenitorul tronului britanic, a acceptat o donaţie de 1 milion de lire sterline (1,2 milioane de euro) de la familia Bin Laden, a anunţat săptămânalul Sunday Times, citat de AFP. Familia Bin Laden, bani prințului Charles Mai mulţi dintre consilierii prinţului Charles au pledat pentru ca fundaţia să nu accepte acea donaţie din partea bogatei familii a "creierului" atacurilor teroriste comise pe 11 septembrie 2001, Osama bin Laden, potrivit unor surse citate în articolul apărut în săptămânalul britanic. Deşi membrii acestei familii saudite, care l-au renegat pe Osama bin Laden, nu fac obiectul unor suspiciuni privind o potenţială infracţiune, informaţia publicată duminică atrage din nou atenţia asupra Fundaţiei Prinţului Charles, vizată de o anchetă pe care Poliţia din Regatul Unit a deschis-o în februarie. Ancheta doreşte să afle dacă donaţiile făcute Fundaţiei Prinţului Charles au fost recompensate cu titluri onorifice şi dacă au sprijinit o cerere de naturalizare a unui om de afaceri saudit, Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz. Acordul pentru donație, dat de fratele vitreg al lui Osama Acordul pentru donaţia de un milion de lire sterline, dat de "patriarhul" familiei Bin Laden, Bakr bin Laden - fratele vitreg al lui Osama - şi de fratele său Shafik, datează din 2013 din timpul unei întâlniri la Londra între Bakr bin Laden şi prinţul Charles, potrivit Sunday Times. Ian Cheshire, preşedintele fundaţiei, afirmă că donaţia a fost acceptată în epocă de către cei cinci administratori ai organizaţiei. Scandalul, pentru care Scotland Yard a lansat o anchetă, a fost dezvăluit anul trecut şi a pătat reputaţia prinţului Charles, în vârstă de 73 de ani. Scandalul Mafhouz Fostul său valet-adjunct, Michael Fawcett, foarte apropiat de prinţul Charles, este bănuit că s-a folosit influenţa pe care o avea pentru a-l ajuta pe omul de afaceri saudit Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz, un donator generos pentru acţiuni de caritate asociate cu monarhia britanică, să obţină o decoraţie. Antreprenorul saudit, care neagă că ar fi comis o infracţiune, ar fi donat sume mari de bani pentru mai multe proiecte de restaurare. Michael Fawcett a demisionat în noiembrie 2021. O anchetă a fost lansată în noiembrie de Agenţia de reglementare a organizaţiilor de caritate din Anglia pentru a examina dacă Fundaţia Mahfouz, creată de bogatul om de afaceri saudit, a încasat donaţii ce erau dedicate Fundaţiei Prinţului Charles. "Ancheta va examina dacă anumite donaţii primite de Fundaţia Mahfouz erau destinate organizaţiei londoneze sau dacă a fost utilizate în conformitate cu intenţia donatorilor şi dacă ele trebuie înapoiate", a explicat atunci agenţia menţionată. Fundația, înființată în 1986 Fundaţia Prinţului Charles, creată în 1986, nu este reglementată însă de această agenţie, dar depinde de comisia scoţiană a asociaţiilor de caritate. Aceasta din urmă a deschis la rândul ei o anchetă, care a vizat însă mai multe sute de milioane de euro donate de un om de afaceri rus. Citește și: Miniștrii germani se ceartă din cauza gazului rusesc: cel de Finanțe nu-l mai vrea folosit pentru electricitate, cel al Economiei spune că nu se poate Grupul Bin Laden, cel mai mare imperiu din Arabia Saudită în domeniul construcţiilor, înfiinţat de tatăl lui Osama bin Laden în 1931, s-a îmbogăţit în timpul ultimelor decenii datorită legăturilor sale apropiate cu familia regală saudită. În prezent, grupul este pe pragul de a se prăbuşi din cauza datoriilor acumulate.

Medic celebru, donație fabuloasă pentru UMF (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Medic celebru, donație fabuloasă pentru UMF

Medic celebru, donație fabuloasă pentru UMF. O donaţie consistentă făcută în 1933 de soţia unui cunoscut medic român al acelor vremuri a devenit astăzi un lung şir de procese şi controverse juridice. Medic celebru, donație fabuloasă pentru UMF Beneficiara donaţiei moşiei Slobozia-Dumitreşti din fosta comună Poieni este Universitatea de Medicină din Bucureşti, unde a lucrat soţul donatoarei în perioada interbelică. UMF Bucureşti a depus o cerere la Schitu Duca în 2002 dar, pentru că în cerere era invocată altă lege de retrocedare, nimeni de acolo nu s-a obosit nici măcar să răspundă. Citește și: Germania continuă să sprijine Gazprom și funcționarea Nord Stream 1, conducta prin care Berlinul primește gaz rusesc. Ucraina denunță ipocrizia cancelarului Scholz Prefectura a invocat aceeaşi eroare a UMF, ca să spună că dreptul la retrocedare s-ar fi pierdut, cererea nefiind făcută în termenul legal. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cehii au donat peste 50 de milioane de euro ca să cumpere arme Ucrainei Foto: Twitter
Eveniment

50 milioane euro cumpere arme Ucrainei

Circa 120.000 de cetățeni cehi au donat peste 50 de milioane de euro ca să cumpere arme Ucrainei, scrie The Times. Inițiativă cehă a fost lansată de către Tomas Kopecny, ministrul adjunct al Apărării. Din 2014, el s-a ocupat de înzestrarea armatei cehe, ca director pentru cooperare industrială în cadrul acestui minister. Lituanienii au avut o inițiativă asemănătoare și, în trei zile și jumătate, au reușit să finanțeze achiziționarea unei drone militare turcești. Peste 50 de milioane de euro ca să cumpere arme Ucrainei Cu banii strânși, Kopecny a cumpărat deja armament - inclusiv armament greu, precum aruncătoare multiple de rachete - și l-a transferat în Ucraina. Campania „Sponsorizați un tanc” a început la 26 februarie, câteva zile după începutul invaziei rusești. "Czech crowdfunding appeal thought up by @TomasKopecny_CZ , deputy defense minister: 120,000+ Czechs gave €50+ million. Kopecny’s office has co-ordinated several dozen shipments of weapons, including howitzers and multi-launch rocket systems."https://t.co/NMFFBvJ2UE— Jakub Janda 楊雅嚳 (@_JakubJanda) May 31, 2022 Acum câteva zile, lituanienii au colectat peste 5 milioane de euro în cursul unei chete publice destinate cumpărării unei drone militare Bayraktar TB2 pentru Ucraina, în sprijinul acestei ţări care se apără împotriva invaziei ruse. Banii necesari achiziţionării dronei turceşti au fost strânşi în trei zile şi jumătate. „Este probabil pentru prima oară în istorie când cetăţenii unui stat pot cumpăra şi dona astfel de arme grele unui alt stat”, a declarat unul dintre organizatorii chetei, Andrius Tapinas, fondator al canalului local de televiziune online Laisves TV, aflat la originea acestei iniţiative. Russian troll factory claims they shot down Lithuania's crowdfunded Bayraktar drone after 3.5 minutes of flight.What an unbelievable shot! Unbelievable because the drone is still in the factory pic.twitter.com/eNQSlGckhg— Andrius Tapinas (@AndriusTapinas) May 30, 2022 Organizatorii unor astfel de colecte au nevoie de permisiune din partea guvernului lor și de un sistem de export configurat și pregătit. „Deoarece materialul militar este puternic controlat, guvernul trebuie să fie implicat de la început”, a spus Kopecny. Tapinas a primit permisiunea guvernelor turc și lituanian înainte de a-și lansa apelul. Citește și: George Simion a cerut să meargă în SUA, ca să aniverseze parteneriatul strategic alături de Laura Vicol și alți deputați. A fost refuzat: un bilet de avion costă 7.000 de euro

Donație de un milion pentru MApN (sursa: Facebook/Ministerul Apărării)
Eveniment

Donație de un milion pentru MApN

Donație de un milion pentru MApN. Compania americană Harris Global Communications va dona Forțelor Aeriene Române un Laborator de Instruire Sisteme de Comunicații și Informatică pentru Forțele Aeriene evaluat la aproximativ un milion de dolari pentru a scăpa de obligațiile de offset rezultate în urma contractelor primite de la Ministerul Apărării. Defapt.ro a dezvăluit că, în anul 2020, compania de stat Romtehnica, controlată de Ministerul Apărării Naționale, a atribuit firmei americane contracte în valoare de aproximativ 50 de milioane lei, echivalentul a peste zece milioane euro. Conform obligațiilor de offset, compania americană era obligată să investească în economia românească 80% din valoarea contractelor militare. Donație de un milion pentru MApN Pe masa premierului Nicolae Ciucă se află un proiect de Hotărâre de Guvern prin care statul român urmează să accepte o donație în bunuri de aproximativ un milion de dolari de la compania americană Harris Global Communications. Citește și: Putin a dat ordinul de atac asupra căilor de transport care leagă Ucraina de România și de celelalte țări vecine prin care ajung armele și ajutoarele umanitare occidentale La articolul 1 din documentul citat se menționează că "se acceptă pentru statul român, donația bunului mobil cu valoarea totală de piață de 973.182 USD, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, făcută de căre Harris Global Communications Inc din SUA ca operațiune compensatorie". Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 01838 Boboc, îndeplinește formalitățile de acceptare a donației în numele statului român. Donație pentru Forțele Aeriene Conform anexei, compania Harris Global Communications va dona un Laborator de Instruire Sisteme de Comunicații și Informatică pentru Forțele Aeriene compus din zece stații radio de diferite tipuri și o platformă de instruire prin simulare (hardware și software). Această donație se face pentru a scăpa de obligațiile de offset rezultate din acordurile de compensare nr. 253, 254 și 255 din data de 11.02.2021. Companiile care vând statului echipamente și tehnică militară de minim trei milioane de euro sunt obligate să reinvestească direct și indirect în economia românească minim 80% din valoarea contractelor. Procentul real este cuprins între 20 și 50% în funcție de tipul investiției, pentru că i se aplică un coeficient de multiplicare cuprins între 0,5 și 5. 50 de milioane de lei pentru Harris La finalul anului 2019, compania Harris Global Communications a primit un contract de peste 17 milioane de lei pentru a livra Armatei Române diverse tipuri de echipamente de comunicații. Contractul a fost atribuit direct de Romtehnica, companie de stat controlată de Ministerul Apărării și condusă de controversatul Nicolae Nasta. În cursul anului 2020, americanii de la Harris Global Communications au mai primit cinci contracte a căror valoare cumulată depășește 32 de milioane de lei. În total, valoarea contractelor ajunge la aproximativ 50 de milioane de lei, puțin peste zece milioane de euro.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră