sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: costuri

10 articole
Eveniment

Cât costă relocarea penitenciarului din Iași

Cât costă relocarea penitenciarului din Iași. Costul complexului ce urmează să fie construit la Cristești (Holboca) este estimat la 140-180 milioane de euro, iar Ministerul Justiției caută surse de finanțare. Cât costă relocarea penitenciarului din Iași Relocarea Penitenciarului Iași în afara zonei urbane a fost aprobată printr-un memorandum adoptat de Guvern pe 16 februarie. Citește și: PSD începe să înțeleagă că Ciolacu este deja mort politic, partidul ia în calcul ca acesta să nu fie nici propunere de premier, nici candidat la prezidențiale Proiectul implică o colaborare între autoritățile centrale și locale pentru identificarea soluțiilor legale și viabile. Primarul comunei Cristești a subliniat avantajele economice și administrative ale investiției pentru comunitatea locală. Continuarea, în Ziarul de Iași

Cât costă relocarea penitenciarului din Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Costurile pensiilor speciale din sistemul militarizat Foto: Digi 24
Eveniment

Costurile pensiilor speciale din sistemul militarizat

Costurile pensiilor speciale din sistemul militarizat ajung în 2024 la astronomica sumă de 14,63 miliarde lei, arată un document al ministerului de Finanțe. Ele reprezintă puțin peste 0,8% din PIB-ul estimat pentru 2024. Citește și: Salarii uriașe la Apele Române, instituția direct responsabilă de inundații: până și șoferii iau spor de absorbție a fondurilor europene Costurile pensiilor speciale din sistemul militarizat Din această sumă, cea mai mare parte, respectiv 5,84 miliarde de lei, ajunge la pensiile foștilor angajați ai Internelor. Încă 3,86 miliarde se duc la pensiile plătite de casa de pensii a apărării, iar 768 de milioane de lei încasează, în 2024, pensionarii SRI. Documentul ministerului de Finanțe mai arată că, în 2024, contribuabilii vor plăti 129,4 milioane de lei pentru pensiile foștilor parlamentari. Mai mulți parlamentari PNL, în frunte cu liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, au depus, la 11 septembrie, un proiect de majorare a pensiilor militarilor, apreciind că aceștia ar fi discriminați față de pensionarii obișnuiți. Ce propun inițiatorii: „Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special”. În prezent, cuantumul pensiilor militare de stat „se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică”.

Costurile alegerilor prezidențiale au fost anunțate (sursa: Facebook/Administrația Prezidențială a României)
Eveniment

Costurile alegerilor prezidențiale au fost anunțate

Costurile alegerilor prezidențiale au fost anunțate. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat miercuri că suma totală necesară pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru preşedintele României din acest an este estimată la 1,39 miliarde lei. Costurile alegerilor prezidențiale au fost anunțate "Astăzi au fost adoptate trei hotărâri de Guvern care stabilesc în detaliu calendarul acţiunilor electorale, măsurile tehnice şi cheltuielile pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedintele României în datele de 24 noiembrie 2024 - primul tur, respectiv 8 decembrie - al doilea tur de scrutin", a spus Constantin într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. Citește și: Pensiile de până în 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, a promis Ciolacu: Vom da OUG Constantin a adăugat: "Suma totală necesară pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru preşedintele României din anul 2024 este estimată la 1,39 miliarde lei"" Înregistrarea alegătorilor din străinătate El a menţionat că 24 septembrie este data limită până la care alegătorii care doresc să voteze în străinătate trebuie să se înregistreze în registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul formularului online aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente. "5 octombrie este data-limită pentru depunerea candidaturilor şi a semnelor electorale la Biroul Electoral Central. (...) 25 octombrie - începerea campaniei electorale, 23 noiembrie, ora 7,00 - încheierea campaniei electorale. (...) 22 noiembrie, între orele locale 12,00 şi 21,00 este prima zi a votării în străinătate, 23 noiembrie - a doua zi a votării în străinătate - votul începe în a doua zi la ora 7,00 la ora locală şi se încheie la ora 21,00. 24 noiembrie este ziua votării în ţară - votul începe la ora 7,00 şi se închide la orele 21,00", a mai punctat Constantin. Pe 29 noiembrie se va aduce la cunoştinţa opiniei publice cine sunt cei doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin şi în aceeaşi zi este şi începerea campaniei electorale pentru al doilea tur de scrutin. Pe 7 decembrie, ora 7,00, se încheie campania electorală la nivel naţional, iar 8 decembrie este ziua votării pentru turul al doilea. Votul se desfăşoară între orele 7,00 şi 21,00, a mai spus Constantin.

Cheltuielile alegerilor parlamentare din anul acesta (sursa: Facebook/Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor)
Eveniment

Cheltuielile alegerilor parlamentare din anul acesta

Cheltuielile alegerilor parlamentare din anul acesta. Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri hotărârile privind calendarul, organizarea, desfăşurarea şi cheltuielile aferente alegerilor parlamentare din acest an, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. Cheltuielile alegerilor parlamentare din anul acesta Suma totală estimată pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor este de 878,103 milioane lei, a precizat Mihai Constantin. Citește și: Recalcularea pensiilor: haos, propagandă electorală pentru Ciolacu și o gaură la buget de 21,5 miliarde de lei doar în 2024. Unii pensionari trebuie să cheltuie mii de lei pe decizii greșite "Pentru organizarea alegerilor parlamentare din data de 1 decembrie 2024 şi pentru asigurarea, în cât mai bune condiţii, a dreptului la vot al cetăţenilor, atât din ţară, cât şi din afara graniţelor, Guvernul a adoptat astăzi legislaţia necesară concretizată în trei hotărâri de guvern. Aceste trei hotărâri stabilesc în detaliu, calendarul acţiunilor electorale, măsurile tehnice şi cheltuielile pentru pregătirea şi organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor", a declarat Constantin. Unde vor vota românii din diaspora El a amintit că primul pas prevăzut în calendarul electoral îl reprezintă constituirea Biroului Electoral Central. Data limită pentru depunerea la Biroul Electoral Central a protocolului de constituire a unei alianţe electorale este 10 septembrie, iar 16 septembrie este termenul până la care alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul Electoral, cu adresa din străinătate, pentru opţiunea de a vota la secţia de votare. Autoritatea Electorală Permanentă are un site dedicat - votStrainatate.ro, a indicat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Începând cu 16 septembrie, misiunile diplomatice şi oficiile consulare comunică AEP propunerile privind sediile secţiilor de votare din străinătate. Până la data de 2 octombrie, a adăugat Constantin, va avea loc depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor la circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, precum şi depunerea listelor de candidaţi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru toate circumscripţiile electorale. Totodată, 17 octombrie este data până la care alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul Electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, online pe site-ul votStrainatate.ro.

Pasajul Basarab, 130 milioane pentru recepție (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Pasajul Basarab, 130 milioane pentru recepție

Pasajul Basarab, 130 milioane pentru recepție. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, vineri, că vor fi necesare aproximativ 130 de milioane de lei în vederea aducerii Podului Basarab la standarde şi realizarea recepţiei. Pasajul Basarab, 130 milioane pentru recepție În prezent, autoritatea locală poartă discuţii cu constructorul, care ar putea suporta o parte din această sumă, în vederea evitării unui litigiu, a precizat Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă. Citește și: EXCLUSIV De ce Pasajul Basarab, inaugurat acum 12 ani și care a costat 760 de milioane de lei, nu are nici azi recepția făcută: constructorii nu au remediat niciodată lucrările neconforme iar PMB nu i-a sancționat în nici un fel "Avem discuţii pentru Podul Basarab. Am făcut o expertiză. Ca să putem să facem în sfârşit recepţia, după mai bine de zece ani, costurile sunt de vreo 130 de milioane de lei. Avem discuţii cu constructorul ca să evităm un litigiu şi pare că ne îndreptăm către o soluţie, în care noi să plătim vreo 40 - 50 de milioane, ei să plătească restul şi să avem la standarde Podul Basarab şi să facem recepţia, să putem să facem mai departe un contract de mentenanţă. Dar, suma asta, pentru moment, nu prevede şi acea bandă rulantă (trotuarul rulant de la Gara de Nord - n.r.), care o să mai rămână închisă o perioadă", a explicat el. Acum nu sunt respectate standardele Potrivit primarului, trotuarul rulant de la Gara de Nord a fost închis, pentru a evita eventuale vandalizări. "Nu s-a făcut recepţie nici la Podul Basarab, nici la trotuarul rulant (de la Gara de Nord); nefăcându-se recepţie, nu s-a făcut nici mentenanţă şi a rămas în grija nimănui şi e mai bine închis decât să fie vandalizat mai mult decât este stricat până în momentul acesta", a precizat Nicuşor Dan. Edilul a subliniat că recepţionarea ar fi trebuit realizată în urmă cu zece ani, astfel încât să fie evitate discuţii ulterioare privind cui revine responsabilitatea unor deteriorări. "Podul Basarab trebuia recepţionat în momentul în care s-a dat în folosinţă, aşa cum am făcut noi cu Podul Doamna Ghica. Nu s-a întâmplat, iar atunci procedura administrativă este să faci o expertiză ca să îţi spună ce mai este de făcut la pod, astfel încât el să fie în standarde şi să poţi să faci o recepţie. Acum, discuţia foarte lungă este: din toate lucrurile de care mai ai nevoie, de exemplu deteriorarea parapetului, ele vin din cauză că nu le-a făcut constructorul la timpul potrivit sau că au trecut anii şi oricum s-ar fi stricat? De aceea e bine să faci recepţia după ce ai terminat lucrarea şi nu zece ani după", a transmis el.

Probabil cea mai scumpă șosea din România: centura Gura Humorului Foto: Facebook
Politică

Probabil cea mai scumpă șosea din România

Probabil cea mai scumpă șosea din România: centura Gura Humorului, care are doar zece kilometri, va costa aproape cât toată autostrada de centură din nordul Bucureștiului, care are circa 50 de kilometri. Citește și: Averea fantastică a familiei medicului bugetar Cătălin Cîrstoiu, pe care coaliția PSD-PNL l-ar putea propune candidat independent la primăria Capitalei Orașul are circa 13.000 de locuitori. Centura va fi construită printr-un „parteneriat” în Consiliul Județean Suceava și CNAIR. Probabil cea mai scumpă șosea din România Consiliul Judeţean Suceava a aprobat, ieri, indicatorii tehnico-economici pentru şoseaua de centură Gura Humorului, parte a Autostrăzii Nordului, costurile fiind estimate la circa 539 de milioane de euro, respectiv 2.698.840.811,24 lei (cu TVA), din care construcţii-montaj (C+M) 2.318.151.912,36 lei. Acest consiliu județean este condus de Gheorghe Flutur, prim-vicepreședinte al PNL. Pentru comparație, costurile porțiunii din nord al autostrăzii de centură a Capitalei sunt de circa 2,35 miliarde de lei, dar fără TVA. Însă aceasta este o autostradă de circa 50 de kilometri, iar costurile exproprierilor sunt mult mai mari în Ilfov. Vicepreședintele CJ Suceava Vasile Tofan a arătat că varianta de ocolire Gura Humorului este proiectată la profil de autostradă (profil de munte), cu o lungime de 10.142,04 m având o viteză de proiectare de 100 km/h, cu 2 benzi de circulație pe sens, cu benzi de încadrare și staționare de urgență, o zonă mediană, având o lățime totală a platformei de 23,50 m. Pentru comparație, lățimea platformei pe autostrada București este de 26 de metri, iar viteza cu care se va putea circula va fi de 140 km/h. CJ Suceava speră să obțină finanțare din surse europene, prin Programul Transport 2021-2027. Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, s-a abținut de la vot, arătând că are un teren pe traseul centurii. Pe rețelele sociale, sucevenii au protestat față de acest cost imens. „Este un cost uriaș”, a scris jurnalista Oana Șlemco, de la Intermedia TV. „Politic, Suceava e Italia anilor 80-90 când mafia domina toate instituțiile statului și singura diferență e că acum toți «lucrează» doar prin instituții cheie!”, a răspuns, la o postare a lui Șlemco, Vasile Bolohan.

Branșarea la apă, canal, investiție proprie (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Branșarea la apă, canal, investiție proprie

Branșarea la apă, canal, investiție proprie. Toate branşamentele ar trebui să fie gratuite, adică plătite de primăriile locale. Branșarea la apă, canal, investiție proprie În realitate, doar proiectele reţelelor nou înfiinţate au incluse aceste costuri. Citește și: Capcanele ofertei austriece: fără primirea în spațiul Schengen cu frontiera terestră, România va continua să piardă miliarde de euro, anual. Austria vrea consilieri pe aeroporturile românești Multe primării nu au alocate bugete pentru branşările şi racordurile solicitate de localnici în afara acestor proiecte. Extinderea reţelelor de apă şi de canalizare în judeţ înseamnă de fapt două provocări: una, construirea propriu-zisă a sistemului de apă, iar a doua, conectarea propriu-zisă a locuinţelor şi gospodăriilor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Costurile pentru spitalele regionale au explodat cu peste 30%
Eveniment

Costurile spitalele regionale au explodat cu peste 30

Costurile pentru spitalele regionale au explodat, peste noapte, cu peste 30%, a anunțat, azi, Guvernul, afirmând că a „actualizat” valoarea proiectelor, deși aceste investiții bat pasul pe loc de foarte mulți ani. Pentru spitalele din Iași și Cluj a fost finalizată anul acesta proiectarea. În plus, la Iași au fost lansate și primele licitații de supraveghere de șantier. Citește și: DNA a găsit teancuri de bani și lingouri de aur în locuința unui director de la Fonduri Europene. El vămuia o treime din salariul a două angajate, pe care le ajutase să se angajeze La Craiova, încă nu e gata faza de proiectare. Costurile pentru spitalele regionale au explodat cu peste 30% Potrivit deciziei de azi a Executivului, costurile pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi au crescut cu peste 800 de milioane de lei, de la 2,4 miliarde de lei la 3,27 miliarde de lei. În cazul Spitalului Regional de Urgență Cluj, valoarea proiectului a crescut de la 2,6 miliarde de lei, cât a fost estimată în 2019, la 3,4 miliarde de lei, adică cu 34,5%. Realizarea Institutului Regional de Oncologie Timişoara este acum estimată la un cost de 1,153 miliarde de lei, comparativ cu valoarea de 511 milioane lei, aprobată iniţial. Prețul a crescut cu mai mult de 100%. „Valoarea proiectului de construire a spitalului regional de urgenţă Iaşi se estimează acum la 3,27 miliarde de lei, iar cea a spitalului regional de urgenţă Cluj, la 3,4 miliarde de lei. Pentru Institutul Regional de Oncologie Timişoara s-a luat o decizie similară. Se reaprobă indicatorii tehnico-economici, iar valoarea investiţiei este estimată să crească la 1,15 miliarde lei", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria. El a spus că decizia a fost luată ca urmare a creşterii preţului materiilor prime, materialelor de construcţie, echipamentelor, utilajelor, energiei, precum şi adaptării soluţiilor tehnice. Cele două spitale regionale se realizează de către Ministerul Sănătăţii prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat. Citește și: Un site apropiat Antenei 3 începe spălarea lui Iorgulescu Jr: victima, acuzată că făcea parte dintr-un clan al vrăjitoarelor. Președintele CSM a dat recent un interviu acestui site Ele ar urma să fie gata în 2028, dar lucrările nu au început încă.

Pe americani i-au costat „banii de alune” ca să ajute Ucraina Foto: Twitter
Eveniment

Pe americani i-au costat „banii alune” să ajute Ucraina

Pe americani i-au costat „banii de alune” ca să ajute Ucraina să facă praf armata Rusiei, arată o analiză a Center for European Policy Analysis (CEPA), un think rank american specializat în problemele Europei de Est. Studiul arată că costurile susținerii militare a Kievului au fost ridicol de mici prin comparație cu dezastrul suferit de armata rusă. Pe americani i-au costat „banii de alune” ca să ajute Ucraina „Forțele armate ucrainene au ucis sau rănit deja peste 100.000 de soldați ruși, jumătate din forța sa de luptă inițială. Au fost confirmate aproape 8.000 de pierderi de vehicule blindate, inclusiv mii de tancuri, mii de transportoare blindate, piese de artilerie, sute de aparate de zbor și numeroase nave. Cheltuielile SUA, de 5,6% din bugetul său pentru apărare, pentru a distruge aproape jumătate din capacitatea militară convențională a Rusiei pare o investiție absolut incredibilă. Dacă împărțim bugetul de apărare al SUA în funcție de amenințările cu care se confruntă, Rusia ar fi probabil de ordinul a 100-150 de miliarde de dolari în cheltuială/ amenințare. Deci, cheltuind doar 40 de miliarde de dolari pe an, erodează o valoare de amenințare de 100-150 de miliarde de dolari, o rentabilitate de două până la trei ori”, scrie CEPA. Organizația arată că guvernarea Biden a primit aprobare de la Congres să ajute Ucraina cu 40 de miliarde de dolari și a cerut aprobare pentru încă 37,7 miliarde. Jumătate din bani au însemnat ajutor militar. Dar bugetul SUA pentru apărare este de 715 miliarde USD, în 2022. „Asistența reprezintă 5,6% din totalul cheltuielilor de apărare ale SUA. Însă Rusia este un adversar principal al SUA, un rival de rang înalt, nu prea departe de China, provocatorul său strategic numărul unu. În termeni reci, geopolitici, acest război oferă SUA o oportunitate primordială de a eroda și de a degrada capacitatea de apărare convențională a Rusiei, fără soldați pe teren și cu riscuri reduse pentru viețile americanilor”, explică think-tankul. CEPA arată că vestul are un PIB de 40 de trilioane de dolari, iar cheltuielile de apărare, de circa 2%, sunt de circa un trilion USD, în timp ce tot PIB-ul Rusiei este de 1,8 trilioane USD. Producătorii americani de armament și-au făcut reclamă „Războiul a ajutat la distrugerea mitului potrivit căruia tehnologia militară rusă este oarecum comparabilă cu cea din SUA și Occident. Amintiți-vă că Ucraina folosește doar tehnologie americană de a doua generație, îmbunătățită, dar bate în mod constant orice poate desfășura armata rusă. Războaiele sunt vitrine pentru producătorii de echipamente militare; orice cumpărător rațional va dori tehnologia realizată de câștigător. Judecata greșită a lui Putin a oferit o oportunitate de marketing fantastică pentru concurenții săi occidentali”, se mai arată în analiză. Citește și: Elon Musk a restabilit contul de pe Twitter al lui Donald Trump. Peste 51% dintre utilizatorii rețelei au votat pentru deblocarea contului fostului președinte „Armata SUA și-ar putea dori în mod rezonabil ca Rusia să continue desfășurarea forțelor militare pentru ca Ucraina să le distrugă”, apreciază CEPA.

Un milion euro, un hectar verde (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Un milion euro, un hectar verde

Un milion euro, un hectar verde. Primăria are nevoie de peste zece milioane euro pentru reabilitarea a peste zece hectare de spaţii verzi. Un milion euro, un hectar verde Consilierii locali vor aproba studiile de fezabilitate în cazul modernizării Parcului Ciurchi şi a şase zone verzi din diverse cartiere ale oraşului. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, municipalitatea va putea lansa licitaţii de execuţie a lucrărilor. Citește și: EXCLUSIV Trupa Phoenix a fost plătită din donațiile pentru construcția unui spital mobil promis de George Simion. Covaci, despre foștii colegi care l-au criticat: „Niște nesimțiți!” Desigur, în măsura în care va dispune de resurse financiare în acest sens. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră