sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: blocada

4 articole
Internațional

Blocada Ankarei, pusă pe masă la summitul NATO

Blocada Ankarei, pusă pe masă la summitul NATO. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni marţi la Madrid cu omologul său finlandez Sauli Niinisto şi cu premierul suedez Magdalena Andersson pentru a discuta despre candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO, blocate de Ankara, a anunţat preşedinţia de la Helsinki pe Twitter, potrivit AFP. Această primă reuniune la nivel înalt între Erdogan, Niinisto şi Andersson va avea loc în debutul summitului NATO, în prezenţa secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a indicat preşedinţia finlandeză. Blocada Ankarei, pusă pe masă la summitul NATO Noi negocieri vizând deblocarea veto-ului turc sunt prevăzute şi luni la sediul NATO din Bruxelles, a precizat Helsinki. Preşedinţia turcă a prevenit totuşi împotriva unui exces de optimism. Într-o declaraţie la televiziunea Haberturk, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan şi un apropiat al acestuia, a atenţionat că "a asista la un summit nu înseamnă că vom reveni asupra poziţiei noastre". "Mingea este în terenul lor acum", a adăugat el referindu-se la Suedia şi Finlanda. Citește și: Ucraina se asigură că Marea Neagră nu devine „lac rusesc”: platforme petroliere furate de ruși după anexarea peninsulei Crimeea, bombardate de forțele de la Kiev Şefa guvernului suedez va merge la Bruxelles pentru a se întâlni cu Stoltenberg înaintea summitului de la Madrid, a anunţat cabinetul său. Magdalena Andersson a discutat prin telefon cu Erdogan sâmbătă, dar, potrivit Ankarei, nu s-a realizat niciun progres. Turcia a anunţat la mijlocul lunii mai blocarea candidaturilor Finlandei şi Suediei, iar subiectul urmează să ocupe o parte importantă a summitului NATO ce va avea loc de marţi până joi. Turcia acuză mai ales Suedia că găzduieşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îi consideră "organizaţie teroristă". Turcia denunţă şi prezenţa unor adepţi ai predicatorului Fethullah Gülen, pe care îl suspectează de orchestrarea tentativei de puci din iulie 2016, potrivit Agerpres. Ankara mai cere şi ridicarea blocajelor la exporturile de arme, decise împotriva sa de Stockholm şi Helsinki după intervenţia militară turcă în nordul Siriei în octombrie 2019, precum şi înăsprirea legislaţiei antiteroriste suedeze şi extrădarea mai multor persoane pe care le descrie ca "terorişti".

Blocada Ankarei pusă pe masă la summitul NATOsursa: Facebook/Recep Tayyip Erdoğan)
Moscova, deranjată de atitudinea Lituaniei: Twitter @EmbassyofRussia
Internațional

Moscova, deranjată de atitudinea Lituaniei

Guvernatorul Kaliningradului a anunţat luni că ministerul rus de externe îl va convoca marţi pe şeful delegaţiei Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri spre Kaliningrad în conformitate cu sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, transmite Reuters. Moscova, deranjată de atitudinea Lituaniei Autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul de mărfuri pe teritoriul lituanian către şi dinspre exclava rusă situată între Lituania şi Polonia, invocând sancţiunile UE. Citește și: Kremlinul, provocare pentru Casa Albă: americanii capturaţi în Ucraina, „mercenari” angajaţi în activităţi ilegale, trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru „crimele” comise "Aceasta este, desigur, o situaţie care poate fi rezolvată prin mijloace diplomatice, a declarat pentru televiziunea rusă Anton Alihanov, guvernatorul Kaliningradului. " Din câte ştiu, mâine Marcus Ederer, ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, va fi chemat la ministerul de externe... şi va fi informat despre condiţiile corespunzătoare implicate aici", potrivit Agerpres. Nu a existat nicio confirmare oficială imediată din partea ministerului rus de externe cu privire la această convocare. Luni, Kremlinul a calificat drept "fără precedent" decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor bunuri către regiunea rusă Kaliningrad și a promis că va reacționa. Autoritățile lituaniene au interzis tranzitul de bunuri care sunt sancționate de Uniunea Europeană pe teritoriul său, care include singura rută feroviară între Rusia continentală și exclava Kaliningrad de la Marea Baltică. Printre bunurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcție și tehnologia avansată.

Ucraina a găsit o cale ocolire a blocadei rusești Foto: fkab.com
Eveniment

Ucraina cale ocolire a blocadei rusești

Ucraina a găsit o cale de ocolire a blocadei rusești: o navă cu 18 000 de tone de porumb a ajuns în Spania după un drum lung și complicat, din vestul Ucrainei. Ea a fost descărcată în A Coruña, port la Oceanul Atlantic. Ucraina a găsit o cale de ocolire a blocadei rusești Nava ar fi ajuns în Spania pe „o nouă rută maritimă”, menită să evite blocada impusă de Rusia în Marea Neagră, transmite CNN, care citează o companie spaniolă producătoare de hrană pentru animale. Nava a ajuns în portul A Coruña duminică dimineață și ar urma să fie descărcată până marți. Este primul transport de cereale din Ucraina care ar ajunge aici cu ajutorul noii rute, spune compania Agafac, citată de CNN. Porumbul a fost transportat din vestul Ucrainei, prin România și Polonia, până în portul Swinoujscie de la Marea Baltică. După ce Rusia a blocat porturile ucrainene, cerealele ucrainene și alte bunuri agricole nu mai pot ajunge la destinație. Situația amenință securitatea alimentară globală și este nevoie urgentă de a stabili rute logistice alternative folosind toate modurile de transport relevante. În mai puțin de trei luni, Ucraina trebuie să evacueze 20 de milioane de tone de cereale, care ar umple 800.000 de camioane, pentru a putea face loc noii recolte. În aceste condiții, Comisia Europeană a anunțat că va colabora cu guvernele statelor membre pentru a ajuta Ucraina să exporte milioanele de tone de cereale blocate în porturi din cauza Rusiei. Citește și: Ucraina a anunțat că au fost stabilite două rute pentru exportul cerealelor: una prin Polonia, cealaltă prin România. La București, tăcere, autoritățile nu comunică nimic pe subiect Comisia a cerut actorilor de pe piața UE să pună la dispoziție de urgență vehicule suplimentare.

Zelenski va fi prezent la summiturile NATO și G7(sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Previziune sumbră lansată de Zelenski

Previziune sumbră lansată de Zelenski. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că milioane de oameni din întreaga lume ar putea muri de foame dacă Rusia nu permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale. Previziune sumbră lansată de Zelenski "Nu ne putem exporta grâul, porumbul, uleiul vegetal și alte produse care au jucat un rol stabilizator pe piața globală", a declarat acesta, potrivit comentariilor pregătite ale unui discurs video înregistrat la Gala Time 100. Citește și: EXCLUSIV Uriașa țeapă a măștilor din Vietnam: în 2020, Ministerul Economiei a cumpărat 100 de milioane de bucăți pentru 31 de milioane USD. După doi ani, mai avea 90 de milioane în stoc "Acest lucru înseamnă că, din păcate, zeci de țări s-ar putea confrunta cu o penurie fizică de alimente. Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă blocada Rusiei la Marea Neagră va continua." Liderii mondiali au condamnat blocada de luni de zile a forțelor rusești în porturile cheie din Ucraina - inclusiv Mariupol, la Marea Azov, și Odesa, la Marea Neagră - care a lăsat peste 20 de milioane de tone de cereale blocate în interiorul țării, potrivit CNN. Marina ucraineană a declarat luni că aproximativ 30 de nave și submarine rusești au continuat blocada împotriva transportului maritim civil în Marea Neagră.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră