luni 07 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: benzina

16 articole
Politică

Benzina la un leu litrul, ajutăm șmecherii cu mașini mari

Un fost ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, arată că benzina la un leu litrul înseamnă că nu mai avem bani de salarii ale medicilor sau profesorilor și ajutăm șmecherii cu mașini mari. „Noi putem să avem energie pe care să o dăm aproape gratis. Putem să avem litrul la pompă un leu, la cât petrol avem”, a spus Călin Georgescu într-un interviu pentru Marius Tucă. Citește și: Boloș recunoaște că pensiile speciale au blocat PNRR-ul: „Avem jaloane care nu au fost îndeplinite, unul, cel legat de pensiile speciale” Acum, Răzvan Niculescu arată că georgescu nici măcar nu știe de cât petrol dispune România și îl denumește „șarlatan” pe Georgescu. Benzina la un leu litrul, ajutăm șmecherii cu mașini mari „Dezamagitor pentru un aspirant la functia de Presedinte al Romaniei, cu energia ca tema centrala a programului sau, sa nu stie ca titeiul intern nu asigura decat 35% din necesarul tarii de consum. Sa presupunem prin absurd ca va fi gratis, ce vei face cu cererea de 65% care nu poate fi acoperita intern? Care e solutia? Rationalizezi? Ii pui sa mearga cu bicicleta, calul sau sa se bata la pompa ca pe vremea lui nea Nicu de care iti e dor? Cat de sarlatan poate fi un candidat la Presedintie care sa minta oamenii ca va face litru la benzina 1 RON cand peste jumatate din ce se plateste la pompa sunt taxe si accize din care se platesc salariile profesorilor, doctorilor sau subventiile pentru cei din Romania care se incalzesc cu lemne? Cat de cinic poti fi sa te gandesti sa-i lasi pe profesori fara salarii ca sa beneficieze smecherii cu masini mari care consuma mult? Cat de ignorat poate fi un candidat la presedintia Romaniei care nu verifica ca in prezent preturile la pompa in Romania sunt sub cotatiile internationale la bezina si motorina, tocmai pentru ca exista inca productie interna de titei in Romania care nu se poate sustine decat prin investitii? Cat de cinic si rau poate fi unul care critica cresterea actiunilor la bursa ale unei companii unde fondurile pensionarilor romani si statul nostru detin procente foarte imporante de actiuni? Ar fi bine ca statul si pensionarii sa piarda? Numai statul singur are actiuni care valoreaza 2 miliarde USD. Ne pare rau ca e asa? Cu cine tineti, domnule Georgescu, cu poporul roman sau cu cel sovietic?”, a scris Niculescu pe Facebook.

Benzina la un leu litrul, ajutăm șmecherii cu mașini mari Foto: Inquam/George Calin
Călin Georgescu, amenințări către OMV Petrom Foto: captură video
Politică

Călin Georgescu, amenințări către OMV Petrom

Candidatul la președinție Călin Georgescu a lansat azi amenințări către OMV Petrom dacă nu scade prețul la benzină: „OMV-Petrom vă merge bine în România?! Atunci să le meargă bine și românilor în România. Vă vedem și VĂ JUDECĂM. Noi, poporul!”, a scris el, pe Facebook. Citește și: Simion, poză ridicolă în palton și cu fular, lângă președintele Camerei Reprezentanților SUA, care este la costum: „I just had a great conversation” Însă site-ul peco-online.ro, care monitorizează prețurile la pompă ale carburanților, arăta că, azi, 20 ianuarie, cel mai mic preț la benzina standard era la o stație Petrom, care aparține OMV. Prețul era 7,42 pentru un litru. Și Lukoil vindea între 7,42 și 7,47 lei litrul. Cea mai scumpă benzină era la OMV și MOL, unde se vindea între 7,53 și 7,58 litrul. Însă Georgescu n-a cerut nici MOL - care apaține statului maghiar - nici Lukoil - controlat de oligarhi ruși - să scadă prețul la carburanți. Călin Georgescu, amenințări către OMV Petrom „POPORUL ROMÂN nu va mai permite unor companii să se îmbogățească dacă asta presupune sărăcirea noastră, ca neam și țară, cu orice preț. O solicitare fermă către OMV Petrom: scădeți prețul la pompă de urgență, miroase a vapori de corupție!!! Motivul solicitării: Prețul mediu la țiței scade cu 11,4% Statul elimină taxa pe țiței procesat Profitul OMV crește cu 54% Prețul acțiunii OMV crește cu 24% Concluzie: În condițiile expuse mai sus, de ce pentru poporul român prețul benzinei și motorinei crește la pompă? De ce? Normal era să scadă (conform cifrelor exprimate). OMV-Petrom vă merge bine în România?! Atunci să le meargă bine și românilor în România. Vă vedem și VĂ JUDECĂM. Noi, poporul!”, a scris Georgescu, pe Facebook.

SUA, prețul benzinei, o scădere istorică (sursa: business.yougov.com)
Internațional

SUA, prețul benzinei, o scădere istorică

SUA, prețul benzinei, o scădere istorică. Pentru prima dată în ultimii trei ani, prețul mediu la benzină în SUA a scăzut luni sub pragul de 3 dolari pe galon (echivalentul a 3,785 litri), oferind consumatorilor americani o ușurare semnificativă după o perioadă marcată de inflație ridicată. SUA, prețul benzinei, o scădere istorică Conform datelor GasBuddy.com, prețul mediu național a ajuns la 2,97 dolari pe galon, cel mai scăzut nivel din mai 2021. Citește și: EXCLUSIV Rafila a pus manager la Spitalul Pneumo „Marius Nasta” un economist de CAP care a mai distrus un spital în trecut. Ministrul PSD a dat-o afară din funcție pe dr. Beatrice Mahler Statele Unite continuă să prezinte variații regionale semnificative în ceea ce privește prețul combustibilului. Diferențe între state În Oklahoma, s-a înregistrat cel mai mic preț din țară, cu o medie de 2,42 dolari pe galon. În Hawaii, cel mai ridicat preț, atingând 4,48 dolari pe galon. Aceste diferențe reflectă factori locali precum taxele, costurile de transport și infrastructura regională de rafinare. De ce au scăzut prețurile Scăderea prețului la benzină este susținută de mai mulți factori: Printre acestea se numără creșterea capacității de rafinare. Atât în SUA, cât și în alte regiuni ale lumii, capacitatea de rafinare a combustibililor a crescut, atenuând problemele cauzate de perturbările globale de aprovizionare, inclusiv cele provocate de invadarea Ucrainei. De asemenea, cererea și oferta: livrările de benzină au crescut cu 11.000 de barili pe zi (bpd) în primele nouă luni din 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023. În același timp, cererea în 2023 a fost cu 115.000 bpd mai mare decât în 2022. Previziuni optimiste: prețuri și mai scăzute Analiștii estimează că tendința descendentă a prețului benzinei va continua, cu o posibilă scădere suplimentară de 10-15 cenți pe galon până la Crăciun. Această reducere ar putea sprijini cheltuielile de consum în sezonul sărbătorilor, chiar dacă inflația la nivel general rămâne stagnantă. Impactul conflictului din Ucraina În timpul conflictului din Ucraina, prețurile la benzină în SUA au atins niveluri record, depășind 5 dolari pe galon. Însă, pe măsură ce perturbările de aprovizionare s-au redus și capacitatea de rafinare a crescut, prețurile au revenit treptat la niveluri mai accesibile. O ușurare pentru consumatori Scăderea prețului mediu sub 3 dolari pe galon reprezintă o veste bună pentru consumatorii americani, oferind un sprijin economic semnificativ în contextul unei economii afectate de inflație. Această tendință ar putea contribui la creșterea cheltuielilor și la o perspectivă economică mai pozitivă pentru finalul anului.

Vagoane cu benzină, deraiate în Mehedinți (sursa: Facebook/IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania)
Eveniment

Vagoane cu benzină, deraiate în Mehedinți

Vagoane cu benzină, deraiate în Mehedinți. Trei autospeciale de pompieri au intervenit marți seară în localitatea Prunișor din județul Mehedinți, la locul unui accident feroviar în care mai multe vagoane încărcate cu benzină au deraiat. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), trenul implicat în incident era format din 27 de vagoane. Vagoane cu benzină, deraiate în Mehedinți În urma accidentului, a fost emis un mesaj de avertizare RO-ALERT pentru informarea populației și pentru a recomanda măsuri de autoprotecție. Citește și: FOTO Sorina Docuz-Stan, buzoianca foarte apropiată de Marcel Ciolacu, la Paris cu prietena care are contracte cu PSD. Un bărbat înalt, clăpăug și grizonant se ferește de poză "Două dintre acestea sunt răsturnate, iar alte trei deraiate, fiind identificate scurgeri de carburant," a declarat IGSU. Echipajele MAI, inclusiv pompieri, poliție și jandarmi, au fost mobilizate pentru a preveni riscul unui incendiu și pentru a proteja comunitățile din apropiere. Măsuri de evacuare Echipajele de intervenție au delimitat zona de risc și au instituit un dispozitiv de protecție. Preventiv, persoanele aflate pe o rază de 300 de metri de locul accidentului au fost evacuate. De asemenea, traficul rutier pe DN 6 a fost deviat temporar pentru siguranța publicului. Traficul feroviar Igiroasa - Tâmna, oprit temporar Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a anunțat că traficul feroviar între Igiroasa și Tâmna a fost oprit temporar, linia fiind afectată de deraierile de la HM Igiroasa. Trenul de marfă aparținea operatorului SNTFM și transporta 27 de vagoane încărcate cu benzină, circulând pe ruta Brazi - Drobeta-Turnu Severin.

Prețurile la benzină și motorină au crescut cu aproape 10%, dar nu este o problemă: premierul circulă cu mașină electrică Foto: Facebook
Economie

Prețurile la benzină și motorină au crescut cu aproape 10

Prețurile la benzină și motorină au crescut cu aproape 10% în trei luni, arată o monitorizare realizată de site-ul peco-online.ro. Potrivit aceste monitorizări, la 6 ianuarie, un litru de benzină costa 6,72 de lei, iar la 4 aprilie ajunsese la 7,24 lei. Citește și: Creșterile salariale enorme pe care magistrații și le dau între ei prin decizii ale judecătorilor sunt ilegale, ba chiar neconstituționale. Cum poate fi stopat acest jaf național de miliarde de euro Prețurile la benzină și motorină au crescut cu aproape 10% La 30 decembrie 2023, benzina era doar 6,52 lei/litru. Însă, potrivit site-ului economica.net, care urmărește prețurile la benzină stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, azi, 5 aprilie 2024, benzina sărise la 7,26 lei. Prețul unui litru de motorină standard ajunsese la 7,47 lei/litru. Grafic: peco-online.ro „Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină”, arată economica.net. Accizele au crescut și la început de an. „La nivelul întregului an, strict din creșterea de acciză, benzina va fi așadar mai scumpă cu 72 de bani pe litru, iar motorina cu 66 de bani pe litru. La nivelurile actuale de preț, de circa 6,5 lei pe litru la benzină și de circa 7 lei pe litru la motorină scumpirea, provenită exclsuiv din plusul de taxare al statului este de 11% la benzină și de circa 9,4% la motorină”, scria tot Economica. Aceste creșteri de prețuri sunt rezultatul unei ordonanțe de urgență din decembrie 2023.

Pretenții aberante, de influență rusească, ale fermierilor protestatari Foto:Facebook Florin Platon
Politică

Pretenții aberante, de influență rusească, ale fermierilor protestatari

Val de pretenții aberante, de influență rusească, ale fermierilor protestatari: taxe vamale pentru produsele din Republica Moldova și Ucraina, benzină gratuită ca-n Venezuela și fără ITP la mașinile agricole. Întrucât protestul nu este asumat de nici oorganizație, nu există o centralizare a acestor pretenții. Totuși, unul dintre fermierii care au negociat cu premierul Ciolacu este un latifundiar care exploatează 1.300 de hectare în Botoșani și a candidat pentru PSD la primăria unei localități din acest județ. În plus, fermierii s-au năpustit să blocheze punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, pe unde tranzitează mărfurile din Ucraina pe drum spre Constanța, subminând astfel efortul Kievului de a avea resurse financiare pentru a se putea apăra de agresiunea rusă. Citește și: Cine este pesedistul care a negociat cu premierul PSD problemele fermierilor: candidat la primăria Păltiniș, în 2020 nu avea nici o proprietate, deși se laudă cu ferma sa uriașă Pretenții aberante, de influență rusească, ale fermierilor protestatari Ce cer fermierii care protestează, potrivit informațiilor din presă: „În cadrul discuțiilor de vineri seara, care au avut loc la Guvern cu prim-ministrul, protestatarii au cerut să primească benzină și motorină gratis, ca în Venezuela, «pentru că noi producem petrol», susțin sursele citate. De asemenea, au solicitat să nu mai fie obligați să facă ITP pentru utilajele agricole și camioane, transportatorii să nu mai fie controlați în vămi, camioanele să nu mai fie cântărite și să nu mai fie obligați să aibă GPS, pentru a putea fi urmărit traseul transportului” - Digi 24 „Reprezentanții fermierilor români cer Guvernului să introducă taxe vamale pentru produsele agroalimentare provenite din Ucraina și Republica Moldova” - Național. Măsura ar fi cerută de Florin Platon, vicepreședinte al Sindicatului Fermierilor Patrioți din România, organizație înființată în 2022 sub patronajul fostului ministru Petre Daea. Platon exploatează o fermă de 180 de hectare de teren agricol. „Înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregristrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului” - protocol ministerul Agriculturii. Subvenții de: 100 euro la hectar, 100 de euro pentru fiecare vacă sau porc. Sancțiuni relaxate pentru supraîncărcarea camioanelor care transportă produse agricole La ora redactării acestei știri, fermierii protestatari blocau șoselele din Afumați și centura Lugoj și intraseră în Cluj cu tractoarele. Între timp, la Ministerul Finanțelor au început consultările între reprezentanții protestatarilor și cei ai guvernului, după aproape 4 ore de amânări.

Benzina și motorina s-au scumpit deja (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Economie

Benzina și motorina s-au scumpit deja

Benzina și motorina s-au scumpit deja. Prețurile la benzină și motorină au crescut încă din primele secunde ale anului 2024, după creșterea accizei la carburanți, măsură adoptată recent de Guvernul Ciolacu. Benzina și motorina s-au scumpit deja Astfel, benzina s-a scumpit cu 29 de bani pe litru, iar motorina, cu 26 de bani pe litru. Benzina standard se vindea înainte de miezul nopții de 31 decembrie 2023 spre 1 ianuarie 2024 în București cu 6,49 - 6,58 lei/litru. La scurt timp după intrarea în 2024, prețurile erau de 6,78 - 6,87 lei/litru. Citește și: Pe autostrăzile lui Umbrărescu, lucrările avansează în ritm de melc: „A intrat în «Clubul 2% pe lună» alături de repetenții clasei”, scrie Asociația Pro Infrastructură Motorina se vindea cu 6,97 - 7,05 lei/litru pe 31 decembrie. După ora 12.00, prețul a urcat la 7,23 - 7,31 lei/litru, potrivit monitorulprețurilor.info. Acciza la combustibil a crescut astfel de la 1 ianuarie: benzină fără plumb: 29 bani/litru motorină: 26 bani/litru De la 1 iulie a.c., urmează altă majorare: benzină fără plumb: 43 bani/litru motorină: 39 bani/litru De asemenea, de la 1 ianuarie 2024, a crescut TVA de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs, arată Hotnews.

România alimentează forțele ruse din Transnistria. În imagine, un tanc dezafectat folosit drept monument public în Tiraspol, august 2023 (sursa: Vitalie Călugăreanu)
Investigații

România alimentează forțele ruse din Transnistria

Anchetă realizată de Cătălin Prisacariu, Vitalie Călugăreanu, Sorin Ozon și Oleg Oganov (the English version of this story can be found here) O piesă importantă a angrenajului militar al Moscovei, deși aflată departe de teritoriul rusesc și izolată geografic complet de căi de comunicație cu Federația Rusă, este alimentată cu combustibil prin intermediul unor țări din Uniunea Europeană. Astfel, o forță impresionantă compusă din mașini de luptă și cantități enorme de muniție este în orice moment pregătită să ia parte la războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Cartierul general al trupelor rusești din Transnistria (sursa: Vitalie Călugăreanu) Este vorba de așa-numita „republică transnistreană”, o fâșie de pământ care se întinde de-a lungul frontierei estice a Republicii Moldova și se învecinează direct cu Ucraina. Pe acel teritoriu, controlat de facto de loiali ai Moscovei încă din 1992, se află trupe rusești ale Armatei a 14-a, dar și imense depozite de armament și muniție. Fără combustibil, mașinile de luptă rusești din Transnistria ar fi doar fiare vechi. Dar, în ciuda sancțiunilor internaționale, o filieră extrem de bine pusă la punct asigură alimentarea cu combustibil a regiunii separatiste. Scandalos este că filiera care alimentează forța militară rusă din Transnistria este compusă din companii înregistrate în state ale Uniunii Europene, care funcționează la capacitate maximă încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina. Azi, Uniunea Europeană și NATO refuză să comenteze pe marginea acestei situații periculoase, invocând responsabilitatea acelor state membre ale UE și NATO care permit traficul de combustibil către Transnistria. La rândul lor, statele respective se ascund în spatele Republicii Moldova, o țară pe care o consideră singura în măsură să rezolve problema. Amenințarea militară transnistreană nu poate fi ignorată Până la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022, teritoriul transnistrean era alimentat cu motorină, combustibilul folosit de mașinile de luptă, exclusiv din Federația Rusă, potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova. După începutul luptelor pe teritoriul ucrainean, Kievul a securizat frontiera cu Moldova de-a lungul regiunii transnistrene, tocmai pentru a preîntâmpina un eventual atac al forțelor ruse dinspre vestul Ucrainei. Chiar mai periculoasă decât un atac direct în vestul Ucrainei ar fi fost o joncțiune a forțelor militare din Transnistria cu trupele rusești care ar fi încercat să atace Odesa, dinspre sud. O astfel de mișcare de trupe ar fi fost devastatoare nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Republica Moldova, care ar fi devenit parte a teatrului de război. Indicator rutier din Tiraspol către Odesa (sursa: Vitalie Călugăreanu) Dar, se întreabă Artem Filipenko, expert al Institutului Național de Studii Strategice de la Kiev, există amenințarea unui atac din partea forțelor transnistrene? „Ca forță militară, întregul contingent situat în regiunea transnistreană este semnificativ inferior unor părți ale forțelor armate ale Ucrainei și este puțin probabil să se aștepte un atac din partea regiunii. În plus, administrația regiunii transnistrene este controlată de o singură entitate economică - holdingul Sheriff. În consecință, nici proprietarii holdingului, nici protejații săi din administrația locală nu sunt interesați de escaladarea evenimentelor. Prin urmare, în ciuda diferitelor provocări, administrația transnistreană evită orice acțiune în legătură cu Ucraina. Intrarea în cartierul general al "armatei" transnistrene (sursa: Vitalie Călugăreanu) În același timp, Ucraina nu poate ignora prezența unui contingent militar rusesc în apropierea graniței de sud-vest. Amenințarea unei activități militare din partea Transnistriei a fost deosebit de acută la începutul invaziei la scară largă, când trupele rusești au încercat să captureze Mykolaiv și a existat o amenințare de debarcare amfibie în regiunea Odesa. În prezent, există mai degrabă o amenințare de acțiuni din partea regiunii (activități de informații, operațiuni de informare și psihologice, încercări de a influența starea de spirit a populației din zonele de frontieră etc.). Până în prezent, nu este vizibilă nicio activitate militară excesivă. Majoritatea activităților, de exemplu, exercițiile, se desfășoară într-un mod planificat. Un alt lucru este că Moscova și agenții săi din Moldova încearcă în mod constant să mențină tensiunile în jurul Transnistriei, invocând posibile provocări din partea Ucrainei. Scopul unor astfel de declarații nu este doar de a forța Ucraina să reacționeze, ci și de a pune presiune asupra Moldovei. În prezent, Rusia, cu ajutorul forțelor pro-ruse, încearcă să destabilizeze situația din această țară și să răstoarne conducerea pro-europeană a Moldovei. Amenințarea cu presupusa implicare a Moldovei în războiul ruso-ucrainean este una dintre acuzațiile aduse de partidele pro-ruse la adresa președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și a echipei sale.”, susține Filipenko. Moscova consideră regiunea separatistă parte a Federației Ruse Importanța strategică a Transnistriei a devenit foarte vizibilă chiar în ziua în care se împlinea un an de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina. Atunci, Ministerul de Externe de la Moscova a emis un avertisment către Occident. „Nimeni să nu se îndoiască: forţele armate ale Federaţiei Ruse vor replica într-o manieră adecvată oricărei provocări a regimului de la Kiev în Transnistria. Avertizăm Statele Unite, ţările membre ale NATO şi pe protejaţii lor ucraineni împotriva oricărei iniţiative aventuroase”, se arăta în comunicatul MAE rus. Potrivit aceluiași document, Armata rusă observase o „acumulare importantă de personal şi echipamente militare ucrainene în apropierea” frontierei cu regiunea transnistreană, „desfăşurarea artileriei pe poziţii de tragere” şi o „creştere fără precedent a zborurilor dronelor ucrainene deasupra teritoriului” republicii separatiste.MAE rus mai menţiona în comunicat că „orice acţiune care ameninţă securitatea trupelor rusești din Transnistria va fi considerată, în baza dreptului internaţional, un atac asupra Federaţiei Ruse”. Mai multă motorină importată după invadarea Ucrainei Documente vamale moldovenești consultate în exclusivitate de către echipa noastră de jurnaliști arată că izolarea Transnistriei nu a stopat și nici măcar diminuat fluxul de combustibil importat de „republica” cu capitala la Tiraspol. Dimpotrivă, cantitățile de motorină, combustibilul necesar pentru alimentarea tancurilor și a celorlalte echipamente militare motorizate, au crescut. Astfel, în perioada ianuarie – mai 2023, în Transnistria au intrat 31.348 de tone de motorină. În aceeași perioadă a anului precedent, 2022, cantitatea de motorină importată de Tiraspol a fost de numai 25.654 de tone. Calculul arată o creștere în 2023 de peste 22% doar pentru perioada ianuarie – mai. Practic, în medie lunară, în Transnistria au ajuns aproape 6.270 de tone de motorină în 2023. Prin comparație, media lunară de import de motorină în 2022 a fost de sub 4.100 de tone. Așadar, creșterea lunară a fost de peste 50% în 2023, ceea ce arată o nevoie urgentă de combustibil pentru mașinile de luptă. Când vine vorba de benzină, în 2023 s-au diminuat cantitățile importate în Transnistria față de 2022. Astfel, în perioada ianuarie – mai 2023, în regiunea transnistreană au ajuns 8,5 milioane de litri, față de 9,7 milioane de litri în aceeași perioadă a lui 2022. O scădere, așadar, de aproape 13%. Cât se poate de logic: tancurile nu sunt alimentate cu benzină. După declanșarea invaziei ruse în Ucraina, importurile rusești de combustibil și petrol către Uniunea Europeană au fost interzise. Măsuri similare a dispus și Republica Moldova, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, sursa exclusivă de combustibil pentru „republica” separatistă până în acel moment a fost eliminată. În realitate, însă, sancțiunile internaționale nu au funcționat: Transnistria a continuat să primească combustibil, în special motorină pentru tancuri și alte mașini de luptă, prin intermediul unei filiere europene. În această filieră, un rol esențial l-a jucat compania privată rusească Lukoil, tolerată pe teritoriul UE și, mai ales, în România și Bulgaria, unde are operațiuni extinse și importante financiar. Sheriff & Tiroiltreid, importatorii de combustibil Capătul transnistrean al filierei combustibilul este reprezentat de două companii: Sheriff și Tiroil Treid. Doar aceste două companii importă motorină, benzină și GPL în regiunea separatistă a Republicii Moldova. Conform datelor Agenției Servicii Publice de la Chișinău, ambele sunt controlate de oligarhul transnistrean Victor Gușan. El este beneficiarul efectiv. Ambele companii sunt „înregistrate provizoriu” în Registrul de Stat al Întreprinderilor din Moldova, fiindu-le atribuite coduri fiscale. „Înregistrarea provizorie” a agenților economici din Transnistria de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova este o invenție moldovenească legalizată prin Hotărârea Guvernului de la Chișinău nr. 815 din 02.08.2005, care le permite companiilor din regiunea transnistreană să beneficieze de cont bancar și să efectueze operațiuni de import-export fără nici un fel de obligații fiscale față de bugetul Republicii Moldova. Conform articolului 7 (6) al Codului fiscal al Republicii Moldova, „subdiviziunile amplasate în unitățile administrativ-teritoriale al căror buget nu este parte componentă a bugetului public național achită impozitele și taxele la bugetul unității administrativ-teritoriale unde se află reședința de bază a întreprinderii”. Altfel spus, prin această prevedere, Chișinăul a trimis companiile Sheriff și Tiroiltreid (dar și celelalte firme din Transnistria) să-și achite taxele la „autoritățile” separatiste de la Tiraspol. UE, principala piață pentru companiile din Tiraspol Sheriff a fost fondată în 1993, la un an de la încheierea războiului moldo-rus de la Nistru, soldat cu separarea de facto a Transnistriei de restul Republicii Moldova. Fondatorii erau Victor Gușan, Larisa Gușan și Ilya Kazmaly. Ultimul s-a retras din firmă în martie 2012. Conform situației la zi, unicul asociat al firmei Sheriff este Victor Gușan, care este și președinte al companiei. Supermarket Sheriff din Tiraspol (sursa: Vitalie Călugăreanu) Holding-ul Sheriff numără zeci de companii active care controlează toate segmentele economiei locale. Tiroiltreid este una din ele. Aceasta pare să fi fost creată pentru a mima concurența în cadrul licitațiilor de procurare a carburanților pentru necesitățile instituțiilor publice din Transnistria. Din documentele de licitație accesibile public se vede clar că la aceste licitații participă permanent doar două companii - Sheriff și Tiroiltreid. Încasările anuale ale companiei Sheriff sunt mai mari decât bugetul regiunii separatiste: sute de milioane de dolari. Benzinărie Sheriff în Tiraspol (sursa: Vitalie Călugăreanu) Fiind înregistrată provizoriu la autoritățile constituționale de la Chișinău, companiile lui Gușan profită din plin de Acordul de Liber Schimb semnat de Republica Moldova cu UE. Conform datelor statistice oficiale, în 2023, piața UE a absorbit 67% din exporturile regiunii transnistrene, dinamica fiind în creștere puternică. Gușan are parteneri de afaceri în majoritatea statelor membre ale UE, dar și în est. Nu este clar în ce măsură războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei i-a afectat relațiile cu elitele politice de la Kiev (el fiind și cetățean ucrainean). Gușan nu a răspuns la setul de întrebări pe care echipa noastră de jurnaliști i l-a expediat. Intrarea stadionului Sheriff din Tiraspol (sursa: Vitalie Călugăreanu) Cert este că în perioada 2014-2017, pe fundalul operațiunii antiteroriste din estul Ucrainei, Sheriff făcea afaceri cu producătorul de produse de cofetărie Roshen, deținut de fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko. Conform datelor RISE Moldova, schimbul comercial dintre cele două companii a fost de aproximativ trei milioane de dolari. Marfa era expediată direct în Transnistria, fiind evitat controlul vamal al autorităților de la Chișinău. Sheriff s-a aflat de două ori în vizorul procurorilor din Republica Moldova, fiind suspectată de practicarea ilegală a activităţii comerciale și de contrabandă în proporții deosebit de mari. Cauzele penale au fost inițiate în 2004 și 2005, fiind ulterior conexate. În 2008, urmărirea penală a fost suspendată din cauza „imposibilității stabilirii persoanei care a comis infracțiunea”. Tiroiltreid era înregistrată până în 2014 pe aceeași adresă din Tiraspol unde își avea sediul compania Sheriff: strada Șevcenko 81/11. După ce a achiziționat 100% din pachetul de acțiuni al firmei Metan-Auto, Tiroiltreid s-a mutat pe strada Șevcenko 103. Metan-Auto este o altă companie din Transnistria care a beneficiat, până pe 08.11.2022, de licență pentru importul produselor petroliere, eliberată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de la Chișinău. Benzinărie Tiroiltreid în Tiraspol (sursa: Vitalie Călugăreanu) Tiroiltreid, care are licență de la ANRE pentru importul produselor petroliere în Moldova, a fost fondată și administrată de Ilia Vasiliev, un businessman cu mandat și imunitate de „deputat” în mai multe legislaturi în pretinsul „parlament” de la Tiraspol. „Șeriful” Gușan, ca și Putin, a fost ofițer KGB Victor Gușan este beneficiarul efectiv al companiilor Sheriff, Serif și Tiroiltreid SRL – cum apar acestea în baza de date a Agenției Servicii Publice (ASP) de la Chișinău. Datele privind beneficiarii efectivi ai celor trei firme au fost actualizate ultima dată de ASP pe 02.02.2023. În toate trei cazuri în calitate de beneficiar efectiv apare Victor Gușan. Victor Gușan, într-o fotografie din tinerețe (sursa: fc-sheriff.com) Împreună cu Ilya Kazmaly – un alt oligarh conectat la schemele create de regimul separatist de la Tiraspol (cu ramificații și în Autonomia Găgăuză a Republicii Moldova) – Gușan, în vârstă de 60 de ani, este coproprietarul a zeci de companii fondate în Republica Moldova, Ucraina, în state membre ale UE (cele mai multe în Germania), dar și în paradisuri fiscale. La înregistrarea acestor companii a folosit acte de identitate eliberate de Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă, el având cetățenia tuturor celor trei țări. În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de regimul separatist pro-rus, Victor Gușan controlează un grup mare de companii prin intermediul cărora menține sub influența sa întreaga economie a regiunii separatiste – de la comerțul cu produse alimentare, carburanți, medicamente și sport, până la telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și presă. Conform datelor din Registrul persoanelor juridice din Ucraina, la începutul anului 2016, Gușan figura ca proprietar și beneficiar efectiv al operatorului ucrainean de telefonie mobilă Intertelecom. În 2016, pe fundalul războiului cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, Intertelecom a devenit obiectul unei investigații desfășurate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Compania era suspectată că ar fi oferit serviciilor secrete ruse posibilitatea de a intercepta abonați de telefonie mobilă din Ucraina. În perioada URSS, Gușan a fost unul dintre șefii serviciului secret rus din Republica Moldova, iar ulterior, după crearea enclavei separatiste din stânga Nistrului, a făcut parte din pretinsele „servicii secrete transnistrene”. Numele lui în această calitate îl regăsim în dosarul de la CEDO nr. 48787/99 al deținuților politici de la Tiraspol „Ilașcu și alții contra Moldovei și Rusiei”. Din dosar reiese că Gușan a fost unul din colaboratorii KGB care a participat la arestarea, percheziționarea și interogarea deținuților politici de către serviciile secrete transnistrene și ruse cu 31 de ani în urmă. Toți politicienii lui Gușan, boss-ul de care UE nu se atinge Cei mai importanți exponenți ai regimului separatist de la Tiraspol au fost și sunt produsul holdingului Sheriff, inclusiv așa-numita „majoritate parlamentară”. Prin intermediul lor, Gușan își asigură controlul administrativ absolut asupra regiunii transnistrene. "Parlamentul" și "guvernul" separatiste din Transnistria (sursa: Vitalie Călugăreanu) Fostul „președinte” al autoproclamatei republici transnistrene, Evhenii Șevciuk, a fost vicedirector al companiei Sheriff. Actualul „președinte” al enclavei separatiste, Vadim Krasnoselski, a fost, în perioada 2012-2015 consilierul directorului companiei Interdnestrkom - operatorul de telefonie mobilă din stânga Nistrului, fondată tot de Gușan și Kazmaly. Astfel, întregul „aparat administrativ” al „republicii” separatiste lucrează în interesul imperiului boss-ului Sheriff. În 2003, ca urmare a unor abuzuri comise de administrația ilegală de la Tiraspol față de școlile cu predare în limba română din partea stângă a Nistrului, UE a introdus restricții de viză împotriva mai multor exponenți ai regimului separatist. Anual, valabilitatea acestor restricții este prelungită de UE. Victor Gușan nu se regăsește însă în lista celor sancționați de UE. La Chișinău, doar ONG-urile (nu și autoritățile) cer includerea lui în lista de sancțiuni internaționale. În februarie 2023, actuala guvernare pro-europeană de la Chișinău a adoptat o lege pentru combaterea separatismului. Aceasta prevede pedepse penale pentru separatism și instigare la separatism. Procurorul general interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu, susține că în acest moment nu există nici o cauză penală pornită în baza noii prevederi introduce în Codul penal și că aceasta este „greu de aplicat”. Autoritățile constituționale nu au inițiat dosare penale pentru separatism sau uzurparea puterii pe o parte a teritoriului național nici pe numele lui Gușan, nici pe numele pretinsului lider transnistrean, Vadim Krasnoselski. Totuși, contactat de echipa noastră de jurnaliști, Oleg Serebrian, vicepremierul moldovean pentru Integrare, a spus că "se discută acum intens această chestiune" (nominalizarea pe lista de sancțiuni internaționale a lui Gușan, Krasnoselski și alții din Transnistria). Lukoil, pompa principală a separatiștilor Principalul partener al companiilor Sheriff și Tiroiltreid, controlate de Victor Gușan, începând din martie 2022, este grupul rusesc Lukoil. Potrivit documentelor vamale ale Republicii Moldova consultate de echipa noastră de jurnaliști, 98% din cantitatea de motorină importată în Transnistria în 2023 provine de la rafinăria Lukoil din România. Tot în 2023, benzina importată în republica separatistă a provenit 100% de la rafinăria Lukoil din România. În 2022, benzina din enclava separatistă a Republicii Moldova a provenit, în proporție de 96%, din România. Tot în 2022, Lukoil (prin companiile din România, Bulgaria și Țările de Jos) a furnizat doar 30% din motorina pentru Transnistria. Restul de 70% a provenit de la companii mai mici, toate controlate de cetățeni ruși sau moldoveni. Toate aceste date se referă la companiile care au exportat combustibil în Transnistria. Țările de origine a combustibilului, însă, sunt în unele cazuri altele decât cele în care se află firmele exportatoare. În 2022, de exemplu, în Transnistria a ajuns motorină exportată prin firme din România, dar care își avea originea în șase țări (inclusiv Rusia) și Uniunea Europeană. Toate datele vor fi detaliate în paragrafele următoare. Micile cisterne bulgărești Documentele citate anterior arată că, în 2022, în Transnistria au intrat 49.049 tone de motorină. Aproape 70% din această cantitate, adică 33.804 tone, a fost importată de către compania Sheriff. Șase companii (două din Bulgaria, trei din România și una din SUA) au avut contracte de furnizare de motorină cu Sheriff. Cele două companii din Bulgaria au livrat aproximativ 2.800 de tone de motorină, adică în jur de 8% din cantitatea totală importată de Sheriff în 2022. Este vorba de două companii mici. Una dintre acestea, Agro 03, nu este specializată doar în vânzări de combustibili, ci de mărfuri generale. Cealaltă, GTA Petroleum, este un trader de produse petroliere activ pe piețele din Bulgaria, România, Grecia, Kosovo, Serbia. Țările de origine ale combustibilului livrat de cele două companii bulgare sunt România, Bulgaria și alte țări din Uniunea Europeană. Euronova Energies, filiera rusească Cea mai mare parte din motorină importată de Sheriff în 2022, 90% din cantitate, a provenit de la trei firme exportatoare înregistrate pe teritoriul României. De la aceste trei companii, Sheriff a importat 30.825 de tone de motorină. Țara de origine pentru aproape 70% din această motorină (20.990 tone) a fost Rusia. Responsabilă de importul de motorină din Rusia a fost o companie înregistrată în Elveția, dar pe care autoritățile vamale ale Republicii Moldova o consideră ca fiind exportator român. Compania se numește Euronova Energies SA, cu sediul la Geneva. A fost înființată în 2013. Și anterior anului 2022, această companie exporta combustibil rusesc în Transnistria. Filiera, potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice de la Chișinău, pornea din portul rusesc Novorosiisk, traversa Marea Neagră până în portul românesc Constanța, unde era depozitat la compania Oil Terminal, apoi preluat de o firmă românească și transportat pe teritoriul Republicii Moldova, de unde ajungea în Transnistria. Euronova Energies SA se ocupă cu transportul, depozitarea și comercializarea petrolului și a produselor rafinate pe piețele din sud-estul Europei. Deține capacități de stocare la Marea Neagră (unde are un contract cu compania de stat Oil Terminal din Constanța) și la Marea Adriatică și practică și transportul de combustibili pe Dunăre. Compania mai are reprezentanțe în Geneva, Dubai și Novi Sad. A câștigat mai multe licitații pentru cote de petrol în zona Urali, prin compania rusească de stat Zarubezhneft. Matrioșka Gazprom și spionajul pentru resurse în România Euronova Energies SA are legături indirecte și cu gigantul Gazprom. Potrivit rapoartelor de activitate ale companiei sârbești NIS, deținute de Gazprom, Euronova Energies este al doilea furnizor al companiei sârbești, după proprietarul Gazprom. În prezent, Euronova Energies este administrată de sârbul Stephane Jovanovic (președinte) și franco-elvețienii Gilles Chautard și Raphaë Gossner. Între 2012 și 2017, Stephane Jovanovic a lucrat și prin firma Euronova Energies SRL înființată de el la București, dar închisă între timp. Din baza de date ICIJ Offshore Leaks rezultă că Stephane Jovanovic mai este asociat și în firma Vendome Energy International SA (înregistrată în Insulele Virgine Britanice) împreună cu Duško Perović. Duško Perović este șeful Reprezentanței Republicii Srpska (parte a teritoriului Bosniei și Herțegovinei) la Moscova și un mare rusofil. Acum câțiva ani, Petrović a fost implicat într-un scandal când a amenințat jurnaliștii de la publicația Capital din Bosnia și Herțegovina după ce aceștia au publicat o investigație legată de Petrović și compania Comsar Energy care trebuia să construiască o centrală termică. Comsar Energy este o firmă cipriotă deținută de oligarhul rus Rashid Sardarov, iar Perović era și angajat la firmele lui Sardarov. Comsar Energy deține o concesiune pe 44 de ani de la Guvernul Republicii Srpska pentru construirea și exploatarea centralei termice Ugljevik 3 și a minei de cărbune adiacente. Perović a fost cel care s-a ocupat și de aducerea vaccinului anti-COVID Sputnik și a mai multor investiții rusești în Republica Srpska. Duško Perović mai este acționar și în offshore-urile din Insulele Virgine Britanice Brokly Alliance Inc și Elnasort Financial Inc (firmă care, la rândul ei, a fost acționar la compania Comsar a rusului Sardarov). În cea de-a doua firmă, asociat îi este sârbul Aleksandar Andrejević. Și de la acest personaj se deschide un păienjeniș de firme offshore în care sunt implicați mai mulți ruși și foști politicieni sârbi. Numele lui Aleksandar Andrejević este legat de mai multe scandaluri ca reprezentant al firmei elvețiene Mineco AG. De altfel, el a fost acuzat în Serbia, alături de alte persoane, pentru fraudă în privatizarea unei fabrici de alcool. În timp ce se ascundea de autoritățile sârbe, în 2012, Andrejević se întâlnea la București cu Iacob Chişărău, pe atunci director al companiei româneşti Moldomin, şi Dan Adrian Rus, reprezentantul filialei Mineco din România. Scopul întâlnirii a fost de a găsi o cale pentru a mitui judecătorul care se ocupa de cazul privatizării Moldomin pentru a da o decizie favorabilă companiei elvețiene. Miza afacerii era de peste un miliard de dolari, care consta în zăcămintele de cupru controlate de fosta companie de stat românească. Mineco câștigase drepturile de exploatare a rezervelor de cupru ale Moldomin, dar statul român a anulat privatizarea bănuind că procesul nu s-a desfășurat în mod corect. Așa că s-a ajuns la judecată, iar elvețienii vroiau să fie siguri că nu pierd vremea. Intermediarul șpăgii, Iacob Chișărău, a fost arestat, iar ulterior și judecătorul și Dan Adrian Rus. Apoi, în 2013, toți au fost condamnați. Andrejević a reușit să părăsească la timp România și să scape de lege ascunzându-se la Londra. Un alt scandal în care a fost implicată firma Mineco în România a fost unul legat de spionaj, tot în anul 2012. Atunci, un geolog rus a fost reținut de autoritățile române pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București. Asupra lui au fost găsite hărți geologice secrete, iar DIICOT și SRI au declarat că dejucaseră un act de spionaj și o amenințare la adresa securității naționale a României. Se pare că hărțile conțineau informații clasificate despre rezervele de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă. Numele spionului reținut atunci este Orlov Mikhail, un geolog care făcea parte dintr-o echipă de experți ruși în minerit adusă în România de Dragan Aksentijević, șeful urmăritului Aleksandar Andrejević, de la Mineco. Conform OCCRP, echipa de experți era condusă de Ilyas Abdrakhmanov, pe atunci deputat al Republicii Bașkiria, un teritoriu al Federației Ruse, și membru al partidului politic Rusia Unită al lui Vladimir Putin. După aceste episoade, Mineco s-a retras din România lichidându-și toate firmele, iar Moldomin este falimentată, devenind o catastrofă ecologică. Mărunțiș: un moldovean și un dobrogean Celelalte două firme românești care au exportat motorină în 2022 în Transnistria sunt Bitum Logistics Co SRL și Marsala Koncept SRL. În total, cele două au trimis în „republica” separatistă aproximativ 3.600 de tone de motorină. Bitum Logistics Co a vândut către Sheriff Tiraspol doar 533 de tone de motorină. Firma a fost înființată în 2020. În nici trei ani, cifra de afaceri a crescut de 88 de ori iar profitul, de cinci ori (la aproape patru sute de mii de euro). Cu toate acestea, la sfârșitul lunii martie 2023, societatea comercială a intrat în insolvență. Proprietarul și administratorul actual al Bitum Logistics Co SRL este Grigore Cechină, cetățean român născut în Republica Moldova acum 58 de ani. Istoricul firmei Bitum Logistics Co SRL este unul destul de stufos având în vedere scurta sa viață. În septembrie 2020, societatea comercială a fost fondată, alături de Grigore Cechină, de polonezii Walczak Tomasz Stanislaw și Konstanty Dariusz Wojciech, românii Matei Costin Ionescu, Ana Cristina Iordan, Dan Vasile Cristurean, Daniel Marian Pușcaș și moldoveanul Iurie Ivanov. Polonezii sunt implicați în afaceri cu energie și cu combustibili și la ei acasă, în Polonia, iar Konstanty a fost inclusiv reprezentantul firmei rusești DelkOil În martie 2021, românii se retrag din firmă și asociați rămân Grigore Cechină, polonezii Walczak Tomasz Stanislaw și Konstanty Dariusz Wojciech, precum și cetățeanul moldovean Iurie Ivanov. În iunie 2021, Cechină a devenit unic asociat iar în martie 2023 a cerut intrarea firmei în insolvență. Marsala Koncept, o firmă înființată în 2014, a exportat către Sheriff Tiraspol peste 3.000 de tone de motorină. Unicul asociat și administrator al societății de comerț cu combustibili din Constanța este Elbis Osman. Într-o conversație telefonică cu un membru al echipei noastre de jurnaliști, Elbis Osman a admis că a lucrat cu compania Sheriff: ”Continuăm să exportăm în Republica Moldova, dar nu mai facem afaceri cu Sheriff pentru că nu este o companie serioasă. În momentul de față, Moldova are un mare deficit de combustibil având în vedere situația actuală.”. Osman a precizat că Marsala Koncept achiziționează combustibilul de la ”mai mulți furnizori de pe piața românească. Nu avem un furnizor anume, dedicat. Luam de la cine oferă un preț mai bun.”. Întrebat dacă știe că este posibil ca o parte din motorina exportată de către firma sa să ajungă și la trupele rusești din Transnistria, Osman a negat: ”Eu vând în condiții legale. Cine plătește mai bine acela este clientul. Nu stau să fac investigații să văd cine cui vinde mai departe. Se cumpără din Oil Terminal și se vinde mai departe clienților interni sau externi.”. Firmă din Miami, motorină din Belarus Compania americană care a exportat motorină în 2022 către Sheriff este doar un paravan al unui cetățean moldovean, Iuri Blincov. Acesta a înființat în 2013, la Miami, compania Prime H.M. Exim Inc. Potrivit documentelor consultate de echipa noastră de jurnaliști, țara de origine a motorinei facturate de Prime H.M. Exim Inc este Belarus. Cantitatea exportată: doar 184 de tone. Conform portalului de investigații RISE Moldova, Blincov apare şi într-un litigiu contra aşa-zisului comitet vamal din regiunea separatistă, figurând ca furnizor de motorină pentru compania Sheriff. Aceeași sursă citează și documente ale Trezoreriei SUA (dezvăluite prin proiectul internațional FinCENFiles), potrivit cărora, în 2017, Bank of China Limited, cu sediul la New York, a raportat suma de două milioane de dolari, virată de Sheriff Tiraspol din conturile deținute la o bancă rusească către mai multe firme din Polonia, Lituania, Ucraina și SUA. În SUA banii au fost transferaţi firmei Prime H.M. Exim Inc. Petrotel Lukoil România, rafinăria preferată a Tiraspolului În 2022, și Tiroiltreid a importat motorină în Transnistria. Cantitatea: 15.245 de tone. Cea mai mare parte a motorinei importate de Tiroiltreid, 12.258 de tone, a provenit de la rafinăria Petrotel Lukoil din România, dar vânzătorul motorinei a fost, în acte, compania elvețiană Litasco, trader-ul oficial al grupului Lukoil. Alte aproape 3.000 de tone de motorină au fost cumpărate de Tiroiltreid de la Lukoil Bulgaria și Lukoil Benelux. În 2023, perioada ianuarie – mai, în Transnistria au ajuns 31.348 tone de motorină. Cea mai mare parte din această cantitate, 30.737 tone de motorină, echivalentul a 98%, a fost livrată de Litasco Elveția, trader-ul grupului Lukoil, iar originea combustibilului a fost rafinăria Petrotel Lukoil din România. În 2022, în Transnistria au ajuns 30,3 milioane de litri de benzină. Sheriff a importat o cantitate de puțin peste un milion de litri de benzină, integral din Belarus. Restul cantității, de 29,3 milioane de litri, a fost importat de Tiroiltreid de la rafinăria Petrotel Lukoil din România. În 2023, perioada ianuarie – mai, doar Tiroiltreid a importat benzină în Transnistria: 8,5 milioane de litri. Vânzătorul combustibilului a fost Litasco Elveția, trader-ul grupului Lukoil, iar sursa benzinei a fost rafinăria Petrotel Lukoil din România. Grupul Lukoil nu a răspuns la nici una din întrebările care i-au fost trimise de către echipa noastră de jurnaliști. Tancurile alimentează la PECO Gușan Orice beneficiar de combustibil din Transnistria – fie că este cetățean privat, companie sau instituție – este client al uneia din cele două companii controlate de Viktor Gușan, Sheriff și Tiroiltreid, singurele importatoare de motorină, benzină și GPL. Când vine vorba de instituțiile publice ale „republicii” transnistrene, Sheriff și Tiroiltreid sunt singurele companii care depun oferte la simulacrele de licitații publice. Este, evident, și cazul forțelor armate de pe teritoriul Transnistriei. Inclusiv Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei arată, într-o notă publicată de anticoruptie.md, că „O bună parte din motorina dar și benzina importată în Transnistria (...) este utilizată de către GOTR (Grupul Operativ al Trupelor Ruse) care staționează în stânga Nistrului pentru a apăra depozitele de armament de la Cobasna. De asemenea GOTR adesea efectuează și exerciții militare, care au drept scop prezentarea capacității forțelor separatiste și intimidarea autorităților constituționale ale Republicii Moldova.”. Două întrebări pentru UE, NATO și câteva guverne Două întrebări sunt esențiale în contextul alimentării cu combustibil a mașinii de război rusești din Transnistria: Cum a fost posibil ca peste 20.000 de tone de motorină din Rusia să ajungă la forțele militare rusești din Transnistria după declanșarea invaziei împotriva Ucrainei, prin intermediul unor companii din UE (cazul Euronova Energies), în ciuda sancțiunilor impuse de blocul comunitar asupra petrolului rusesc? Cum a fost posibil ca peste 55.000 de tone de motorină și 38 de milioane de litri de benzină produse în UE (marea majoritate, în România, dar și în Bulgaria și în alte țări din blocul comunitar) să ajungă în Transnistria și, implicit, la forțele militare controlate de Moscova, în ciuda sancțiunilor impuse de blocul comunitar persoanelor și entităților care sprijină invazia rusească? UE și NATO se ascund după guverne, care se ascund după Republica Moldova Echipa noastră de jurnaliști a adresat aceste întrebări tuturor guvernelor țărilor UE în care sunt înregistrate companiile implicate în filiera transnistreană, dar și Uniunii Europene și NATO. Toate răspunsurile primite au fost eschive de PR. Comisia Europeană a răspuns, la întrebarea 1, că doar „pe baza informațiilor limitate furnizate în legătură cu bunurile și entitățile implicate, UE nu poate comenta și nici evalua dacă sancțiunile UE au fost încălcate sau ocolite”. NATO a răspuns chiar mai sec: „Vom trimite întrebările dvs. autorităților din țările respective, care sunt cele mai în măsură să răspundă”. Răspunsul Guvernului de la București a pasat întreaga responsabilitate Guvernului de la Chișinău, deși Republica Moldova nu este stat membru al UE: „Regimul importurilor (licențiere, tarife, nomenclator de produse etc) în Republica Moldova este stabilit prin reglementările adoptate de autoritățile acestui stat. Aceste reglementări privesc ansamblul teritoriului și totalitatea operatorilor economici din Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană. Autoritățile române nu dețin și nu compilează date cu privire la categoriile de produse, originea, specificațiile, valoarea acestora etc., importate în Republica Moldova.”. Răspunsul Guvernului de la Sofia pare copiat de la omologii de la București, în fond, deși cuvintele folosite sunt altele: „Considerăm Transnistria ca o parte integrantă a Republicii Moldova în granițele sale recunoscute internațional. Autoritățile Republicii Moldova sunt cele care exercită controlul asupra întregului teritoriu, inclusiv asupra punctelor vamale. Nu avem nici o notificare de la autoritățile Republicii Moldova care să aibă legătură cu ipotezele susținute de dvs.”. Chișinăul a interzis kerosenul pentru Transnistria, care nu are avioane Răspunsul Guvernului de la Chișinău a evitat, de asemenea, problema de fond: „Importurile de petrol și motorină ce au ca destinație regiunea transnistreană a Republicii Moldova sunt permise strict pentru uz civil, fiind restricționate categoriile de produse petroliere sensibile (de exemplu: benzine pentru aviație, de tip ,,jet fuel” sau echivalente). După declanșarea războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, activitatea punctelor de trecere de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene a fost suspendată. Implicit, autoritățile vamale și de frontieră ale Republicii Moldova monitorizează integral toate tranzacțiile de import efectuate de către companiile din raioanele de est ale țării, desfășurate exclusiv la posturile controlate de autoritățile constituționale. Conform analizei autorităților, în anul 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, nu s-au atestat fluctuații semnificative în partea ce privește importurile de petrol și motorină în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. (...) Toate categoriile de mărfuri interzise pe teritoriul țării, incluse în lista sancțiunilor internaționale, inclusiv din Federația Rusă, precum și cele cu potențial uz militar ce au ca destinație regiunea transnistreană nu sunt autorizate pentru import în Republica Moldova. Potrivit prevederilor Legii nr. 1163/2000 și a Hotărârii Guvernului nr. 606/2002 importul pe teritoriul Republicii Moldova a mărfurilor cu dublă destinație este posibil doar în urma autorizațiilor emise de Comisia interdepartamentală de control asupra exportului, reexportului, importului şi tranzitului de mărfuri strategice. În cazul importurilor efectuate în regiunea transnistreană a țării noastre se aplică o monitorizare și o verificare sporită, iar în cazul constatării potențialului uz al mărfii în scopuri militare sau paramilitare, este refuzată autorizarea tranzacției, indiferent de categoria mărfii (echipamente electronice, software, produse chimice sau alte categorii). În procesul de examinare a seturilor de acte depuse de către solicitanți se verifică dacă categoria de marfă importată nu figurează în liste de sancțiuni internaționale sau în nomenclatoare interzise agreate pe bilaterală/multilaterală cu statele sau organizațiile internaționale partenere cu Republica Moldova. (...)”. Realizarea acestei investigații a fost sprijinită printr-un grant IJ4EU. International Press Institute IPI, European Journalism Centre EJC și orice alt partener al IJ4EU nu sunt responsabili de conținutul publicat sau de utilizarea acestuia în orice fel.

Prețurile la benzină și motorină continuă să crească Foto: petrom.ro
Economie

Prețurile la benzină și motorină continuă să crească

Prețurile la benzină și motorină continuă să crească: România a înregistrat majorări de aproape 10% într-o lună, scrie Rador. Citește și: Cum arată vila cât un hangar pe care Ciolacu ar trebui să o împartă cu nevasta la divorț. Premierul deja s-a separat de soție în privința părților sociale Prețurile la benzină și motorină continuă să crească „În București, un litru de benzină standard a ajuns la 7,23 lei, iar unul de motorină 7,42 lei. În ultima lună, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu aproape 7%, iar un litru de motorină cu aproape 10%”, arată agenția radioului public. Precedenta scumpire a avut loc acum trei zile, și a fost una de amploare mai ridicată – nouă bani pe litru, și la bezină și la motorină. Este a 12-a majorare de preț consecutivă din ultimele trei săptămâni de când prețurile au început să crească iarăși, după ce vreme de o lună de zile au stagnat. Cumulat, față de jumătatea lunii iulie, motorina este mai scumpă cu 69 de bani pe litru, iar benzina cu 48 de bani pe litru. „Scumpirea carburanţilor anulează reducerile de preţuri la alimente”, arată site-ul Antenei 3, un post apropiat guvernării PSD. Citește și: Cum arată vila cât un hangar pe care Ciolacu ar trebui să o împartă cu nevasta la divorț. Premierul deja s-a separat de soție în privința părților sociale „În Capitală, un litru de benzină standard a ajuns la 7,04 lei ce mai ieftină, până la 7,27 lei în funcţie de staţia peco de unde este cumpărată. Marţi, 15 august, motorina standard costă 7,26-7,45. În ceea ce priveşte motorina superioară, acolo preţul urcă până la 7,62-7,96 lei litrul”, afirmă Antena 3.

Mașinile administrației din  Kübekháza se vor aproviziona din România Foto: Facebook Viktor Orban
Economie

Mașinile administrației Kübekháza aproviziona România

Primarul unei localități de graniță din Ungaria, Kübekháza, a anunțat că mașinile administrației se vor aproviziona din România, unde benzina este mai ieftină, scrie index.hu. Presa din Ungaria relatează că șoferii din această țară își fac plinul în România și Croația, unde carburanții sunt mult mai ieftini. Dacă se aprovizionează din România, un șofer maghiar câștigă circa un sfert de euro la litrul de carburant - depinde de tipul acestuia. Mașinile administrației din Kübekháza se vor aproviziona din România „Dacă cineva locuiește în imediata apropiere a graniței și are cu un rezervor gol sau aproape gol și îi face plinul, poate realiza economii de 5-6 mii de forinți”, a spus un șofer maghiar care face naveta. Primarul din Kübekháza a relatat că locuitorii de aici, pe lângă realimentarea cu carburanți, își fac adesea cumpărăturile în România datorită prețurilor mai mici. „Tot ce pot adăuga este că și municipalitatea noastră va alimenta de acolo începând de săptămâna viitoare. Vom alimenta în România”, a spus primarul, citat de index.hu. În Ungaria, după ce guvernul a retras plafoanele de preţ, benzi­na şi motorina s-au scumpit atât de munt încât ungurii se duc acum să-şi facă plinul la maşini în ţarile vecine. Croaţia, de acum ţară membră a zonei euro, este un exemplu, scrie Ziarul Financiar. Maghiarii au acum cei mai scumpi carbu­ranţi din regiune şi de aceea cei care locuiesc aproape de graniţe fug la vecini să-şi umple rezervoarele maşinilor. Se întorc acasă şi cu canistre şi alte recipiente pline cu benzină sau motorină, scrie Daily News Hungary, pre­luând postul public de televiziune din Croaţia. Citește și: În 2022, Maia Sandu a cheltuit pe vizite în străinătate puțin peste 25.000 de euro. Iohannis – 3,32 milioane euro Situaţia aminteşte de cea în care românii şi alţi vecini ai Ungariei fugeau să cum­pere benzină la benzină­riile ungare pentru a pro­fita de preţurile plafonate de acolo. Răspunsul gu­ver­nului maghiar a fost să interzică cetăţenilor străini să cumpere carburanţi la preţuri mici.

Sunt așteptate scumpiri masive la benzină și motorină Foto: Facebook Lukoil
Eveniment

Sunt așteptate scumpiri masive la benzină și motorină

Publicația economică Profit scrie că „sunt așteptate scumpiri masive la benzină și motorină încă din prima zi 2023”. Publicația apreciază că benzina s-ar putea scumpi cu 36 de bani, iar motorina cu 38 de bani pe litru de la 1 ianuarie, numai din motive fiscale, Ministerul de Finanțe (MFP) susținând că accizele la benzină și motorină sunt cele minime cuprinse într-o Directivă UE și nu cele mai reduse, din Legea 370 publicată pe 20 decembrie în Monitorul Oficial. Sunt așteptate scumpiri masive la benzină și motorină „Această decizie, coroborată cu cea a Guvernului de a nu mai prelungi perioada de aplicare a reducerii de 50 de bani pe litru convenită cu companii, poate conduce la majorarea semnificativă a prețurilor în prima zi a anului viitor, mai ales că cei mai importanți distribuitori de carburanți vor fi obligați să achite și „contribuția de solidaritate” de 60% impusă de guvern”, explică Profit. Pe de altă parte, ministerul de Finanțe a susținut că nivelul accizelor la combustibili va scădea de la 1 ianuarie 2023 cu până la 143 lei pe 1.000 litri. Astfel, în anul 2023, accizele pentru benzină cu plumb se reduc de la 2.226,24 lei/1.000 litri la 2.083,07 lei/1.000 litri (scădere de 143,17 lei/1.000 litri), cele la benzină fără plumb scad de la 1.892,72 lei/1.000 litri la 1.776,30 lei/1.000 litri (116,42 lei/1.000 litri), iar cele la motorină de la 1.734,66 lei/1.000 litri la 1.632,81 lei/1.000 litri (scădere de 101,85 lei/1.000 litri). Explicațiile Finanțelor "Ca regulă generală, nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr.1 de la Titlul VIII - Accize şi alte taxe speciale din Codul fiscal actualizat cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică. În contextul economic actual, prin Ordonanţa Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr.716 din 15.07.2022, a fost instituită măsura privind exceptarea temporară de la actualizarea cu creşterea preţurilor de consum a nivelului accizelor pentru benzina fără plumb, benzina cu plumb şi motorină în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023 inclusiv, iar în situaţia în care nivelul accizelor pentru aceste produse este mai mic decât nivelul minim prevăzut de Directiva 2003/96/CE privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice şi a electricităţii, se aplică nivelul minim prevăzut de directivă, respectiv, benzină fără plumb 1.776,30 lei/1.000 l, benzină cu plumb 2.083,07 lei/1.000 l, motorină 1.632,81 lei/1.000 l", precizează Ministerul Finanţelor, într-un comunicat. Putea fi mai rău, spune ministerul lui Câciu Potrivit sursei citate, în situaţia în care nu ar fi fost instituită măsura privind exceptarea temporară de la actualizarea cu creşterea preţurilor de consum a nivelului accizelor pentru combustibili, taxele ar fi crescut cu până la 261,84 lei/1.000 litri. Citește și: Pe cine a felicitat Putin de Anul Nou? Doar doi șefi de stat sau de guvern din Europa, în afara republicilor ex-sovietice, au beneficiat de atenția sa. Și doi foști lideri din UE au primit felicitări "Având în vedere că actualizarea cu creşterea preţurilor de consum a nivelului accizelor pentru aceste produse ar fi condus la o creştere semnificativă a preţurilor carburanţilor şi ar fi accelerat şi agravat situaţia socio-economică întrucât preţul carburanţilor se reflectă în preţul tuturor produselor şi serviciilor de pe piaţă, s-a stabilit nivelul accizelor aplicabil în anul 2023 pentru aceste produse la nivelurile minime de impozitare prevăzute de Directiva 2003/96/CE", susține acest minister.

Prețurile pentru benzină, motorină se prăbușesc (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Prețurile pentru benzină, motorină se prăbușesc

Prețurile pentru benzină, motorină se prăbușesc. Toate companiile distribuitoare de carburanți au ieftinit benzina și motorina cu cel puțin 15 bani/l în ultimele 24 de ore, Lukoil efectuând reduceri de preț record, de 35 de bani/l la motorină și de 29 de bani/l la benzină, potrivit profit.ro. Prețurile pentru benzină, motorină se prăbușesc În urma acestor ieftiniri, prețul benzinei a ajuns la 6,26 lei, nivel nemaintâlnit din prima săptămână a lunii ianuarie a acestui an, iar motorina a coborât sub 7,5 lei/litru, cu cât se tranzacționa la începutul lunii martie, relevă datele analizate de Profit.ro. Este pentru prima dată când carburanții se ieftinesc atât de agresiv pentru 3 zile consecutiv, nu numai de la începutul invaziei Ucrainei, ci chiar în istorie, mai arată sursa citată. Citește și: Compania austriacă Strabag, acuzată că a trucat un contract pentru aeroportul din Iași, arată Curtea de Conturi. O plângere la Parchet, posibilă În Ungaria, țara care a plafonat prețurile carburanților, situația este complicată. Ca urmare, Budapesta a eliminat plafonarea preţurilor la carburanţi, a anunțat, marți noapte, Gergely Gulyas, directorul de Cabinet al premierului Viktor Orban. „Nu mai putem aştepta… deoarece acesta este singurul mod de a asigura securitatea aprovizionării”, a afirmat Gergely Gulyas, într-o conferinţă comună cu preşedintele director general al Mol, Zsolt Hernadi.

Lukoil Ungaria mai vinde doar câte 20 de litri de carburanți Foto: Facebook Viktor Orban
Politică

Lukoil Ungaria mai vinde doar câte 20 de litri

Lukoil Ungaria mai vinde doar câte 20 de litri de carburanți cetățenilor maghiari, în stațiile de joasă presiune, și câte 150 de litri în stațiile de înaltă presiune, scrie index.hu, citată de ebihoreanul.ro. În plus, Lukoil ia în calcul să închidă o parte din cele 79 de stații din Ungaria. Shell a închis deja o parte din benzinării. Lukoil Ungaria mai vinde doar câte 20 de litri Cele mai mari probleme cu aprovizionarea cu benzină sunt în mediul rural, benzinăriile din acele zone fiind ultimele care acced la carburanții furnizați de rafinării. La Lacul Balaton se înregistrează o criză de carburanți, care se așteaptă să se extindă în toată Ungaria în maximum două săptămâni, arăta, acum câteva zile, portalul index.hu. În jurul lacului există o lipsă de combustibil în principal din cauza turismului, iar mulți oameni merg deja la Veszprém pentru a realimenta. Potrivit lui Eszter Bujdos, cantitatea de combustibil pierdută poate fi înlocuită prin eliberarea rezervelor strategice, dar probabil doar benzinăriile mari o vor primi, nu și cele mai mici. În cadrul industriei, aceștia consideră că cea mai bună modalitate de a asigura aprovizionarea cu combustibil ar fi ca guvernul să ridice complet plafonul de preț al combustibilului, a spus el. Fuel shortages in #Hungary's capital, #Budapest have forced some filling stations to shut down. Commercial drivers in Hungary will now have to pay more to fill up, though private cars with Hungarian license plates still benefit from sharply reduced rates. #EnergyCrisis pic.twitter.com/aZRzvZUO4I— Finance World (@FinanceWorld8) August 4, 2022 La benzinăriile MOL din Ungaria s-a introdus deja restricția potrivit căreia o mașină poate alimenta o singură dată într-o zi. Nu este clar cum va fi aplicată regula: dacă un consumator a făcut plinul și, la casă, unde prezintă documentele, se constată că a mai alimentat în aceeași zi, nimeni nu știe cum se va proceda, arată presa maghiară. Citește și: Amnesty International, propagandă rusă cu intenție? Organizația a solicitat foarte târziu un punct de vedere de la Ministerul Apărării ucrainean De la începutul verii, benzina subvenționată, la 1,22 de euro litrul, se vinde doar cetățenilor maghiari, persoane fizice.

Mircea Marian
Opinii

Pomana la pompă: statul ne-a jupuit

Să fie clar: pomana de 50 de bani, la pompă, nu e plătită cu bani aduși de acasă de Marcel Ciolacu sau de PSD. Deși, uneori mă gândesc că nu i-ar fi falimentat...Statul român a jupuit sectorul privat prin taxe, impozite, accize și, din această resursă, a alocat două miliarde de lei pentru o „compensație” cu 50 de bani a prețului carburanților. De fapt, e chiar mai rău. Statul român cheltuie în neștire, mult peste ceea ce încasează. De aceea a și ajuns să plătească dobânzi uriașe, de 9%: când bancherii te văd mână largă, prost administrator, plătești în plus, pentru risc și pentru prostie. În loc să fie strâns la pungă, să reducă deficitul, Guvernul a inventat această pomană ridicolă, care va enerva pe toată lumea. Este mult prea mică pentru eternii pomanagii, care vor ca statul „să dea” ceva, „să intervină”, și este aberantă pentru cei care pricep cum funcționează economia de piață, cererea și oferta. Pur și simplu cererea depășește oferta. În loc să-i încurajeze pe consumatorii români să economisească, Guvernul merge în direcția opusă. În trei luni, când se epuizează sumele pentru această subvenție, consumatorii se vor trezi cu aceleași prețuri la carburanți, ba poate chiar mai mari. De fapt, este extrem de discutabil dacă subvenția de 50 de bani va determina reducerea prețului la carburanți. Da și nu. În prima săptămână, da, se va vedea ceva, o diminuare a prețurilor afișate. Dar cum dispare subiectul de pe agenda publică, cum se vor duce în sus. Însă ceea ce trebuie spus despre această pomană este că ea este profund imorală. Mereu ni se recită lozinca: prețul la carburanți ne afectează pe toți. Da, dar în mod cu totul diferit. Un exemplu: vânzătoare la un mic magazin dintr-un oraș de provincie. Nu are mașină, circulă pe jos sau cu transportul în comun, mare parte din mâncare o cumpără ieftin de la localnici - deci costurile de transport sunt mult diminuate. Alt exemplu: proprietar de 4X4. Are mașină și el, și soția. Merge la restaurant și vrea doradă sau ton, aduse de la mii de kilometri. Este, deci, evident că impactul creșterii prețurilor la carburanți este diferit. Cei care beneficiază de subvenție sunt cei care consumă masiv, nu se dau jos din mașină. Liderii PSD, de exemplu. Alegătorii lor, dimpotrivă. La primul scandal, Guvernul a cedat și consumă o resursă care putea fi folosită pentru a ajuta țintit oamenii săraci. Sau, repet, putea să facă economie, ca să nu ne mai împrumutăm. De altfel, este ușor de observat că nu există nici un studiu de impact. Nu știm, de exemplu, cât va influența această măsură costul alimentelor. Putem estima, dar, de fapt, nu știm cine sunt cei mai mari consumatori din România. Ca de obicei în ultimele luni, PSD impune o pomană, bate toba tare, dar, dacă te uiți la detalii, vezi că sunt bani dirijați în buzunarele clientelei partidului. La amărâți ajung câteva bucățele de pâine. Se face protecție socială pentru nomenklatură, nu pentru săraci. Citește și: Mircea Geoană, VIP la Bruxelles: adus cu BMW-ul la scara avionului și îmbarcat peste rând. Avionul a plecat cu o oră întârziere Iar liderii PNL ar trebui să se întrebe cum se vede dinspre electoratul lor faptul că Ciolacu et. co. aruncă cu bani în populație, în timp ce sectorul privat plătește campania electorală non-stop a PSD.

Panica indusă de Antena 3 și RTV în emisiuni, despre război si prețul benzinei. Sursă imagine: Inquam Photos - Octav Ganea
Eveniment

Antena3 și RomâniaTV au indus panica de la benzinării

Antena3 și RomâniaTV au indus și stimulat panica de la benzinării. Antena 3 a vorbit despre „fricile” românilor, fără să încerce să le dezamorseze, prezentând „efectele războiului”. La RTV, Victor Ciutacu a sugerat că „s-a insistat” (fără să explice cine a insistat) că „sunt plăsmuiri” cozile, inducând ideea că de fapt manipularea este că nu sunt cozi, nu că aceste cozi au apărut tocmai din cauza panicii induse de manipulare. Citește și: Șoșoacă și Flux 24 rostogolesc ultima minciună a Kremlinului: „Scandalul laboratoarelor biologice secrete din Ucraina” Antena3 și RomâniaTV au indus și stimulat panica de la benzinării. Antena 3 a vorbit despre „efectele războiului” și a anunțat și al treilea pas: „cumpărarea de valută” Antena 3 a publicat, miercuri după-amiază, un text intitulat „Efectele războiului. Românii îşi fac stocuri de alimente”, tratat și la TV. În acest text, Antena 3 prezintă „cele mai mari temeri” ale românilor, fără să explice pe ce își bazează analiza. Pe burtieră, apare mesajul „Alertă națională! Noi recorduri la pompă. Cât s-a făcut benzina?”. Prezentatoarea citește un text în care susține că „românii și-au schimbat cele mai mari temeri foarte rapid”, fără să explice de unde are această informație și fără să încerce să demonteze aceste frici pe care susține că le are poporul român. Citește și: Ministrul Energiei: Avem suficiente stocuri de combustibil! Românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi Burtiera cu „alerta națională” privind „cât s-a făcut benzina” Ea spune despre „teama că războiul va ajunge în ţara noastră. Tocmai de aceea, mulţi dintre români au început să îşi facă provizii alimentare şi să umple rezervoarele maşinilor. Cu speranţa că alimente vor avea prin locuinţă, a treia prioritate ar fi cumpărarea de valută pentru a pleca din ţară. Şi cu documentele trebuie să fim în ordine, cred mulţi români, aşa că acum sunt cozi interminabile la paşapoarte. În unele oraşe, iodura de potasiu lipseşte din farmacii, deşi luată fără sfatul medicului, poate îmbolnăvi. Totuşi subiectul principal al acestor zile rămâne teama de armată. Trebuie sau nu să se ducă bărbaţii la război într-o posibilă situaţie de criză?”. Cum este prezentată panica oamenilor Antena 3 prezintă declarația unui bărbat cu provizii pentru că „cine știe ce urmează” În imaginile video, prezintă declarațiile a doi bărbați, dintre care unul care și-a pus și două bidoane cu benzină în portbagaj pentru că „cine știe ce urmează”. Cei doi oameni sunt lăsați să își exprime temerile fără contextualizare și fără ca vreun specialist să atragă atenția că este o panică nejustificată în prezent. Mai mult, psihologul invitat să vorbească la Antena 3 spune că „faptul că ne punem ordine în documente, că suntem mai atenți cu cheltuielile (...) ele pot fi într-o normalitate, atâta timp cât nu facem acest lucru”. Nici psihologul, nici prezentatoarea nu au făcut apel la calm, în imaginile video prezentate pe site-ul Antenei 3. Textul și înregistrarea, aici. La RTV, se vorbea despre „proteste” în benzinării. Ciutacu spunea că „s-a insistat că sunt plăsmuiri” cozile, ignorând panica creată La RTV, miercuri seară a fost prezentat un „document intern obținut de la un mare lanț de benzinării”, în care se susține că benzinarii se pregătesc de proteste și că aceștia trebuie să cheme poliția locală dacă oamenii devin agresivi. Din nou, nici un apel la calm. Dimpotrivă, se discută despre cum oamenii sunt tot mai nervoși că „se așează la coadă cu un preț și ies de la coadă cu alt preț”. Mai mult, discuția din platou, între Victor Ciutacu și invitații săi, începe de la abordarea că „s-a insistat că este o plăsmuire a mass-media” că sunt cozi în benzinării. Theodor Meleșcanu, invitat în emisiune, spune cum a trecut pe lângă o coadă kilometrică la o benzinărie. Totuși, nimeni nu a negat că erau cozi miercuri seară la benzinării, ci autoritățile au atras atenția că prețul de 11 lei pentru un litru de benzină, la o benzinărie din Beiuș, reprezintă o excepție. Pe rețelele de socializare, circulau informații că de joi prețul la benzină ar fi urmat să se dubleze, informație fără nici o sursă. Emisiunea, disponibilă aici. CNA a anunțat monitorizări ale emisiunilor difuzate miercuri. Un raport, însă, abia marțea viitoare Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, după panica de miercuri, că va monitoriza emisiunile ddifuzate miercuri de televiziunile de știri și generaliste referitoare la sucmpirea benzinei, conform Agerpres. Totuși, un raport ar urma să fie elaborat abia marțea viitoare. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România, iar ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei au demarat verificările necesare şi se vor aplica sancţiuni "drastice" pentru cei care încalcă legea.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră