Enel pleacă din România, subvenții masive. 383 milioane lei. Atât este valoarea subvenției încasate de compania italiană Enel de la statul român pentru plafonarea prețului la energie. Acum, grupul Enel, la care este acționar Ministerul Economiei și Finanțelor din Italia, vrea să își vândă activele din mai multe state, inclusiv România, pentru a-și reduce datoriile de aproape 70 miliarde euro.
Italienii de la Enel au intrat pe piața românească în anul 2005, după ce au cumpărat Electrica Banat și Electrica Dobrogea pentru o sumă infimă de doar 112 milioane de dolari. Trei ani mai târziu, grupul Enel a cumpărat un pachet de 67,5% din Electrica Muntenia Sud pentru suma de 820 de milioane de euro.
Enel pleacă din România, subvenții masive
Grupul italian Enel, prin vocea directorului general Francesco Starace, a anunțat la Milano că vrea să iasă de pe piața energiei din România în cursul anului 2023. Strategia de repoziționare strategică a grupului Enel prevede și vânzarea activelor din Peru și Argentina. Anunțul de la Milano i-a luat prin surprindere pe decidenții români, care nu știu ce va întâmpla cu cei trei milioane de clienți români.
Dumitru Chiriță, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a emis un comunicat de presă în care a precizat că „acest gen de situație nu presupune ieșirea din piața de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acționariatului”. În plus, a menționat că „ANRE nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licențiat nici o notificare în acest sens, aşa cum prevede legea”.
Enel Energie Muntenia: 198,5 milioane de lei
Cu două luni în urmă, grupul Enel a încasat o subvenție totală de peste 383 milioane lei pentru plafonarea prețului la energie electrică.
Una din companiile din România ale grupului, Enel Energie Muntenia, fosta Electrica Muntenia Sud, a încasat cinci facturi în cuantum de 198,575 milioane lei. Datele de la Registrul Comerțului arată că Enel Energie Muntenia SA este deținută de italienii de la Enel Spa (78%), Fondul Proprietatea (12%) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (10%). Ultima societate este deținută integral de statul român, prin Ministerul Energiei.
În ultimul an fiscal, Enel Energie Muntenia a avut o cifră de afaceri netă de peste 3,24 miliarde lei și o pierdere de peste 228,6 milioane lei, cu doar 261 de angajați.
Enel Energie SA: 184,5 milioane de lei
Cealaltă companie din grupul Enel, Enel Energie SA, este deținută de italienii Enel Spa în proporție de 51,003%, Fondul Proprietate deține 12%, iar Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – 36,996% din acțiuni. Datele financiare aferente anului fiscal 2021 arată că Enel Energie SA a avut o cifră de afaceri netă de aproximativ 3,35 miliarde lei și o pierdere de peste 108,6 milioane lei.
În urma plafonării prețului la energie, statul român a plătit companiei Enel Energie SA subvenții de aproximativ 184,5 milioane lei.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.