Salariul în companiile cu capital străin, aproape dublu față de cel din companiile autohtone. Productivitatea, mai mult decât dublă

Salariul în companiile din România cu capital străin este aproape dublu față de cel din companiile autohtone cu capital integral românesc, arată o analiză a lui Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al BNR. Dar și productivitatea din companiile cu capital străin este mai mult decât dublă decât cea din companiile cu capital integral românesc.
Salariul în companiile cu capital străin, aproape dublu față de cel din companiile autohtone
Potrivit datelor prezentate de Popa în Ziarul Financiar, salariul mediu în companiile cu investiţii străine directe (ISD peste 10% din capital) era, în 2023, de 9.641 lei, lunar, brut. În firmele fără investiții străine era de 5.240 de lei, brut, lunar.
Productivitatea în companiile cu ISD era, în 2023, de 960.000 lei/salariat. În cele cu capital autohton era 485.000 lei/salariat.
„Firmele străine beneficiază adesea de active intangibile (mărci, patente, sisteme informatice performante, know-how) provenite de la compania-mamă, care sporesc eficienţa şi competitivitatea, au probabil şi un acces mai facil la pieţele de export. Spre deosebire de acestea, multe microîntreprinderi locale funcţionează cu capital redus şi fără echipamente de ultimă generaţie, ceea ce limitează productivitatea”, arată Popa.
Potrivit acestui membru al CA-ului BNR, companiile cu investiții străine reprezintă 5% din totalul companiilor cu cifră de afaceri nenulă, dar contribuie cu peste 40% la cifra de afaceri totală a economiei.
„Companiile mari şi cele cu capital străin nu obţin profituri uriaşe, aşa cum auzim adesea, ci împart beneficiile eficienţei operaţionale atât cu angajaţii, prin salarii mai mari, cu consumatorii, prin preţuri competitive, dar şi cu statul, plătind taxe”, arată Cristian Popa.