sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Economie 08 ianuarie 2025

OMV va vinde Germaniei gaze din Marea Neagră începând cu 2027. Producția, în perimetrul Neptun Deep (sector românesc al mării)

România poate deveni hub energetic regional (sursa: Facebook/OMV Petrom)
România poate deveni hub energetic regional (sursa: Facebook/OMV Petrom)

România poate deveni hub energetic regional. Grupul austriac OMV și compania germană de utilități Uniper au încheiat un acord important pentru furnizarea de gaze naturale din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Livrările vor începe în 2027, marcând un pas semnificativ pentru independența energetică a Europei și poziția României pe piața gazelor.

Acordul OMV-Uniper

Conform surselor, acordul pe cinci ani prevede livrarea a 15 terawați-oră de gaze naturale din Neptun Deep.

Citește și: VIDEO Ciolacu și aliații lui politici vor să predea România rușilor fără luptă, Călin Georgescu e doar bizarul scos în față, spune istoricul Cosmin Popa

Acest volum reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024, fiind un prim pas spre reducerea dependenței de gazele rusești, pe fondul opririi livrărilor prin Ucraina și al sancțiunilor UE împotriva Rusiei.

Neptun Deep

Proiectul Neptun Deep, situat în secțiunea românească a Mării Negre, este estimat să conțină rezerve de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Cu o producție anuală planificată de 8 miliarde de metri cubi timp de un deceniu, proiectul aproape că va dubla producția de gaze a României, transformând țara în cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană și un exportator net pentru prima dată.

Istoricul descoperirii și investițiilor

Gazele din Neptun Deep au fost descoperite de OMV Petrom în 2012, iar decizia finală de investiție a fost luată în 2023.

Proiectul este deținut în proporții egale de OMV Petrom și producătorul de stat Romgaz.

Conform legislației românești, guvernul are drept de preemțiune asupra gazelor extrase, ceea ce poate consolida securitatea energetică a țării.

România poate deveni hub energetic regional

Succesul Neptun Deep deschide ușa pentru alte descoperiri semnificative în Marea Neagră.

Potrivit estimărilor, rezervele de gaze din apele teritoriale românești ar putea atinge 200 de miliarde de metri cubi, având potențialul de a diversifica sursele de energie pentru întreaga regiune.

Importanța strategică a proiectului

Proiectul Neptun Deep joacă un rol crucial în contextul geopolitic actual, în care Uniunea Europeană își reduce dependența de gazele rusești.

Acordul dintre OMV și Uniper subliniază importanța strategică a României în noua arhitectură energetică europeană.

OMV: lider global în sectorul energetic

OMV, cu venituri de 39 de miliarde de euro în 2023 și aproximativ 20.600 de angajați, este unul dintre cei mai mari jucători din industria energetică globală.

Cel mai mare acționar al OMV este guvernul austriac, care deține 51,2% din acțiuni.

Subsidiara OMV Petrom, unde statul român controlează 20,7% din acțiuni, joacă un rol-cheie în realizarea proiectului Neptun Deep.

România, un viitor exportator net de gaze

Cu Neptun Deep pe cale să devină operațional, România este pregătită să își consolideze poziția ca lider regional în producția de gaze naturale.

Acest proiect nu doar că aduce beneficii economice semnificative, dar joacă și un rol crucial în asigurarea securității energetice a Europei.

Diversificarea surselor de energie prin proiecte precum Neptun Deep este esențială pentru stabilitatea regiunii și reducerea dependenței de gazele rusești.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Economie

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră