Cum a reușit Unifarm să piardă sute de milioane de lei în perioada pandemiei: Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi prezintă un bilanț al pierderilor uriașe de la această companie de stat.
„Am avut două instituţii importante care au făcut achiziţii în pandemie, Unifarm şi ONAC (Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate). Statul român prin aceste două entităţi a făcut achiziţii de produse medicale”, a spus, acum câteva săptămâni, șeful DNA, Crin Bologa, arătând că dosarul Unifarm este trimis în judecată.
În octombrie 2020, Adrian Eugen Ionel, fost director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a cerut o mită de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus, respectiv 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.
Cum a reușit Unifarm să piardă sute de milioane de lei
Acum, raportul Autorității de Audit arată pierderi de sute de milioane de lei urmare a ceea ce ar putea fi un management prost.
„Având în vedere faptul că au fost achiziționate produse în valoare de 919.299 mii lei (fără TVA), iar volumul total al acestor produse (evaluate la preț de achiziție) care au fost valorificate prin comercializare a fost de 197.208 mii lei, s-a constatat faptul că, în fapt, Compania a valorificat prin comercializare 21% din totalul produselor specifice combaterii pandemiei de COVID-19, care au fost achiziționate din creditele contractate”, se arată în documentul Autorității de Audit, depus la Camera Deputaților.
„În fapt, CN „UNIFARM” SA a realizat aceste achiziții într-o manieră lipsită de transparență, în majoritatea cazurilor direct de la firme intermediare și nu de la producători, fără o cercetare prealabilă a pieței și fără solicitarea de oferte și de la alți potențiali ofertanți, astfel încât selecția contractanților să-i garanteze realizarea acestor achiziții în condiții de economicitate, eficiență și eficacitate (…) Au fost acordate avansuri furnizorilor, care au rămas nedecontate/neregularizate până la data auditului (exemplificăm suma de 10.198 mii lei, care reprezintă plăți efectuate în avans de către Companie unui furnizor, care nu au fost justificate prin mărfuri livrate și pentru care nu au fost întreprinse demersuri de recuperare de către entitate)”, mai arată Autoritatea de Audit.
Mărfuri expirate, mărfuri nedepozitate corespunzător
Din cauza necomercializării mărfurilor, valoarea stocurilor expirate a fost de aproape 80 de milioane de lei. În plus, stocuri în valoare de 23.136 mii lei au fost depozitate necorespunzător, existând riscul deteriorării acestora.
Printre multe alte pierderi, bugetul companiei a fost prejudiciat cu suma de 14.133 mii lei, reprezentând contravaloarea penalităților de întârziere reținute de către beneficiarul primului spital mobil, la care se adaugă dobânzile legale și suma de 19.509 euro, reprezentând valoarea dobânzilor de întârziere aferente sumelor nerestituite la termen MFP.
La finalul capitolului privind controlul la Unifarm, Autoritatea de Audit cere, printre altele, analizarea plăților efectuate cu indemnizații acordate fără documente justificative administratorilor CN „UNIFARM” SA în vederea realizării unor criterii și obiective de performanță.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.