/

Copiii, victimele sindromului long-COVID: Se încadrează în categoria extremelor, explică medicul de familie Gindrovel Dumitra

Copiii, victimele sindromului long-COVID
Copiii, victimele sindromului long-COVID. Medicul Gindrovel Dumitra arată că pacienții minori sunt în categoria extremelor. Sursă imagine: Facebook

Copiii, victimele sindromului long-COVID. Medicul de familie Gindrovel Dumitra a povestit, pentru defapt.ro, că pacienții copii care au trecut prin COVID-19 sunt la extreme.

Copiii au fie o simptomatologie ștearsă și o evoluție foarte bună, fie nu se recuperează nici la câteva luni de la trecerea prin boală.

Citește și: Long-COVID, sindromul care chinuie pacienții la luni de zile de la trecerea prin boală. 40 la sută nu merg la doctor, deși au sechele

Copiii, victime ale sindromului long-COVID. Adolescent de 16 ani, formă severă de COVID, nu s-a recuperat nici după trei luni

„Copiii se încadrează în categoria extremelor: fie au simptomatologie foarte ștearsă și o evoluție foarte bună, am însă câțiva copii care nu s-au recuperat nici la câteva luni. Am un caz – un copil de 16 ani, care a suferit o formă severă, și care la trei luni distanță încă nu s-a recuperat. În același timp, a mai și suferit o reinfecție în luna februarie. A fost intubat în noiembrie-decembrie, a făcut miocardită”, a atras atenția medicul de familie Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, pentru defapt.ro.

Medicul a arătat că, până în prezent, la cabinetul său au venit pacienți cu simptomatologie diversă, care se manifestă timp de câteva luni după perioada de izolare, la trecerea prin boală, însă, „câtă vreme nu avem o definiție clară și mai ales aria de afecțiuni care poate fi considerate consecință a COVID, este foarte greu să îmi dau seama dacă evenimente coronariene acute sau alte afecțiuni respiratorii care apar la o distanță semnificativă de la momentul infectării pot fi considerate componente ale sindromului long-COVID”.

„Pot să vă confirm că am pacienți care vin cu probleme de oxigen și pacienți vin cu un nivel de oboseală care se remite in două-trei luni. Unii dintre ei nu pot face activitățile obișnuite”, a explicat medicul.

„Nu există facilități comune în care să fie abordat pacientul post-COVID. Fiecare specialitate își abordează aria de expertiză”

Întrebat despre existența unor centre în care pacienții post-COVID să fie tratați integrat, medicul Gindrovel Dumitra a declarat că „nu știu să existe facilități comune în care să fie abordat pacientul post-COVID”.

Medicul a adăugat, însă, că „fiecare specialitate își abordează propria arie de expertiză”.

„Pe componenta respiratorie, pneumologii au făcut pași înainte pt recuperarea fizică a pacienților, aici am văzut intervenții și facilități deschise pentru terapie post-COVID cu kinetoterapeuți, pentru recuperarea funcției respiratorie. Din punct de vedere cardiovascular am observat că există o urmărire destul de intensă pentru urmărirea efectelor cardiovasculare la distanță. Și în zona psihiatrică se dezvoltă facilități de recuperare psihiatrică, în sensul că clinicile de psihiatrie acordă o atenție mai mare acestor cazuri”, a declarat Gindrovel Dumitra.

Pacienții post-COVID își ignoră afecțiunile

„Am mulți pacienți cu oricare alte boli cronice pe care le ignoră, preferă să uite că au o afecțiune care poate să dea complicații la distanță. La fel există și în rândul pacienților care s-au îmbolnăvit de COVID-19, am văzut această atitudine la mulți pacienți, îmi spun că au o limitare a capacităților fizice comparative cu perioada pre-COVID, dar preferă să nu frecventeze sistemul sanitar din diferite motive”, a arătat Gindrovel Dumitra.

Întrebat dacă este vorba despre o neîncredere a pacienților în sistemul sanitar, medicul a spus că, din punctul său de vedere, „este vorba mai ales despre prioritizare.

Pentru ei este mai important să se ocupe de activitățile pe care le pot desfășura, așa cum pot, ca să-și asigure traiul zilnic sau pentru a rezolva problemele casnice. Sunt mai preocupați de activitatea profesională decât de propria sănătate.

De exemplu, când le spun că trebuie să meargă să facă o radiografie îmi spun că n-au timp, că au de pus pepeni, au de îngrijit bătrânii acasă”.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

13:45O rețea de comando-uri coordonează transportul armamentului vestic în Ucraina – New York Times
16:35VIDEO Semn divin: Patriarhul Chiril, omul lui Putin, a dat cu fundul de pământ în timp ce sfințea o biserică
14:01Boc, critici fără adresă clară: „Am tras semnale de alarmă foarte serioase. Criza gazului poate avea consecințe mai grave decât COVID”
13:34Șeful ANAF, despre compensarea preţurilor carburanţilor: „Această reducere este benevolă”
10:04Rachete rusești au lovit iar vestul Ucrainei (Iavoriv, Lvov), regiune neafectată de operațiuni militare
09:50Un parlamentar de la Kiev, spion rus: trebuia să asigure intrarea în orașele ucrainene a trupelor rusești
09:34VIDEO Ultima conversație a lui Macron cu Putin înainte ca liderul rus să declanșeze invadarea Ucrainei. Francezul, ironizat constant
00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile