Ceferiștii amenință cu declanșarea grevei generale. Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) a anunțat sâmbătă că ceferiștii solicită repunerea în circulație, începând cu 1 februarie 2025, a trenurilor de călători anulate de CFR Călători la începutul acestui an. În cazul în care cererea nu este respectată, aceștia amenință cu oprirea activității printr-o grevă spontană.
Ceferiștii amenință cu declanșarea grevei generale
Pe 24 ianuarie 2025, ceferiștii, alături de militari în rezervă, polițiști, mineri, siderurgiști și alte categorii profesionale, au protestat timp de trei ore în Piața Victoriei.
Protestatarii și-au exprimat nemulțumirea față de legislația în domeniul pensiilor și salarizării, dar și față de recentele măsuri de austeritate adoptate de Guvern.
Ceferiștii contestă planurile de concedieri colective nejustificate și reducerea activității feroviare, în contextul anulării unor trenuri de călători din Mersul Trenurilor pentru 2025.
Aceștia solicită nu doar repunerea trenurilor în circulație, ci și aplicarea prevederilor Legii nr. 360/2023, care obligă unitățile feroviare de stat să plătească contribuții suplimentare pentru condițiile speciale de muncă.
FSTFR avertizează că, în absența unor soluții concrete din partea Guvernului, ceferiștii sunt pregătiți să oprească activitatea în mod spontan.
Respectarea legii
Potrivit FSTFR, articolul 28 din Legea nr. 360/2023 prevede că, începând cu 1 septembrie 2024, unitățile feroviare de stat trebuie să achite contribuții suplimentare pentru angajații care lucrează în condiții speciale.
Federația subliniază că neaplicarea acestei prevederi, alături de anularea trenurilor, adâncește nemulțumirile și riscă să provoace greva generală.
Impactul grevei
O grevă generală în sectorul feroviar ar avea consecințe majore asupra transportului public și economiei naționale.
FSTFR avertizează că acțiunile Guvernului și ale CFR Călători pun în pericol atât siguranța locurilor de muncă ale ceferiștilor, cât și funcționarea eficientă a transportului feroviar de călători.
Ordonanța austerității
Protestatarii au criticat și „ordonanța austerității”, care afectează mai multe categorii profesionale, inclusiv ceferiști, militari și polițiști.
Aceștia consideră că măsurile adoptate subminează atât drepturile salariale, cât și stabilitatea sistemului de pensii.
Soluțiile cerute de ceferiști
În comunicatul de presă, ceferiștii solicită:
Repunerea în circulație a trenurilor de călători anulate, începând cu 1 februarie 2025.
Respectarea Legii nr. 360/2023 privind plata contribuțiilor suplimentare pentru condițiile speciale de muncă.
Revizuirea legislației privind pensiile și salarizarea, în special în sectorul de apărare, siguranță și ordine publică.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.