/

Avalanșă de minciuni: de la „nu vine nimeni cu taxe noi” la „greul trebuie să-l ducă mai întâi statul”. În realitate, reducerile de cheltuieli sunt de 5-6 ori mai mici decât creșterile de taxe

Avalanșă de minciuni: „Nu vine nimeni cu taxe noi” Foto: Facebook

Avalanșă de minciuni din partea oficialilor puterilor: de la „nu vine nimeni cu taxe noi” la „greul trebuie să-l ducă mai întâi statul”.

În realitate, nota de fundamentare a proiectului de lege pe care Guvernul își va asuma răspunderea, „privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”, arată că impactul reducerilor de cheltuieli este de 5-6 ori mai mic decât impactul veniturilor generate de majorarea fiscalității, inclusiv apariția unor noi taxe și impozite.

Citește și: Ciolacu a mințit din nou: creșterile de taxe și impozite, de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli ale statului. În iulie spunea: „Greul trebuie să îl ducă statul, nu mediul privat”

Potirivt notei de fundamentare, proiectul nu va avea un impact în 2023 pe creșterea veniturilor statului, dar cheltuielile vor fi reduse cu 630 de milioane de lei. Situația se schimbă dramatic în 2024, când reducerile de cheltuieli ale statului sunt estimate la 3,3 miliarde de lei, dar creșterea de venituri la buget, generată de noile taxe și impozite, este de 16,4 miliarde de lei.

Din 2025, situația se schimbă și mai dramatic în defavoarea contribaubililor: dacă estimarea reducerilor de cheltuieli rămâne la puțin peste 3,3 miliarde de lei, veniturile suplimentare la buget, urmare a creșterii fiscalității, vor fi de 20 de miliarde de lei în 2025, 21,7 miliarde lei în 2026 și 22,2 miliarde lei în 2027.

Avalanșă de minciuni: „Nu vine nimeni cu taxe noi”

La 31 iulie, Ciolacu scria pe Facebook: „Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5.8- 6 miliarde de lei până la finalul anului”. În realitate, impactul, în 2023, va fi de zece ori mai mic, respectiv de 630 milioane de lei.

Mai mult, valoarea controversatelor vouchere de vacanță acordate bugetarilor crește cu mai mult de 10%, de la 1.400 de lei la 1.600 de lei. Însă bugetarii care au venituri salariale de peste 14.000 lei nu vor primi aceste vouchere.

Iată cum arătau promisiunile lui Ciolacu și ale colegilor săi de guvernare înainte de publicarea, azi, a „proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”, pe care Guvernul își va asuma răspunderea:

  • Marcel Ciolacu, mai 2022: „Nimeni nu va aduce impozite noi sau impozite mai mari, dar aduci un echilibru, aduci deduceri”
  • Marcel Ciolacu, ianuarie 2023: „Asta nu înseamnă să venim cu impozite noi. Nu vor exista impozite mai mari la capitalul românesc, la IMM-uri, la Horeca, sunt foarte bine cele din acest moment şi duc la o dezvoltare”
  • Marcel Ciolacu, 1 mai 2023, la Antena 3: „Nu crește nimeni nici o taxă și nici un impozit, hai să fim foarte clari”
Selecție video: Twitter Bogdan Glăvan
  • Marcel Ciolacu, 5 iulie: „Nu se va mări niciun impozit. Nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra exact pe ceea ce ne-am asumat în acest moment”
  • Marcel Ciolacu, 10 august: „Nu vine nimeni cu taxe noi”

Reducerile de cheltuieli s-au topit

Și alți lideri ai coaliției majoritare declarau același lucru:

  • Ministrul de Finanțe, Marcvel Boloș în iunie, la audierea în comisiile parlamentare: „Nu se pune problema introducerii unor noi taxe și impozite
  • Rareș Bogdan, 19 iulie: „PNL nu va fi de acord cu majorări de taxe şi impozite”
  • Sorin Vlașin, senator PSD de Maramureș: „În efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi statul, nu cetățeanul și mediul privat!”
  • Marcel Ciolacu, 31 iulie, pe Facebook: „Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi #statul, nu cetățeanul și mediul privat!”
  • Tot la 31 iulie, Ciolacu scria: „Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5.8- 6 miliarde de lei până la finalul anului”. În realitate, acest impact va fi de zece ori mai mic, în acest an și la jumătate în anii viitori.

Citește și: STENOGRAME Planul mamei șoferului drogat ucigaș: „O să pleci vreun an de zile din România cu siguranță, oriunde”. Deocamdată, și mama a fost arestată, pentru șantaj

Ministerul de Finanţe a publicat, azi, proiectul de lege privind modificările fiscale. Documentul conţine peste 200 de taxe noi, creşteri de taxe sau alte măsuri fiscale.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:50Performanță: prima instituție de stat care s-a năpustit să-și ia iPhone 15 în ziua în care a apărut pe piață este în subordinea lui Grindeanu
20:30VIDEO Buzatu a luat personal geanta cu bani și a pus-o în portbagaj. La instanță, pesedistul a spus că este vorba de „banii familiei”
17:31Tănase Stamule (PNL), decanul FABIZ, critici dure către „pachetul Ciolacu”: „O piatră de moară”. Plus: „ura față de corporații” pare mai importantă decât locurile de muncă a un milion de români
13:41Dosarul care poate face DIICOT de râs la nivel național: „fabrica de vise” de la Iași
13:10Fiul lui Dumitru Buzatu compara familia sa cu Brătienii: „Sunt copilul părinților mei și eu sunt foarte mândru de acest lucru. Am văzut că toată lumea elogiază familia Brătianu”
12:53VIDEO Buzatu, scos din propria curte flancat de jandarmi și băgat în dubă să fie dus la DNA. Era dărâmat, a putut spune presei doar „Veți vedea…”
12:17Omul de afaceri Adrian Porumboiu către Dumitru Buzatu: „Ori dai șpăgile, ori te ia DNA-ul”
11:28Oficial, Simona Halep s-a mutat din România: decizia ITIA consemnează că ea este în prezent „stabilită” în Franța
23:17Cum a susținut Ciolacu familia baronului de Vaslui, Buzatu: fosta soție, senator, fiul – secretar de stat. Premierul a asistat la alegerea familiei în fruntea organizației județene a PSD
22:20Averea uriașă a baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, prins de DNA când lua o șpagă de 1,25 milioane de lei. El controla Vasluiul, unul din cele mai sărace județe din țară, de 11 ani
20:03Clienții prostituatelor să fie incriminați penal sau amendați în toate statele UE, cere Parlamentul European. Criticii proiectului arată că, în țările în care e așa, a crescut violența împotriva femeilor
19:10Dealer-ul Catena, activitate intensă la festivaluri și concerte în București și în țară: „Am pierdut, cică a mers foarte bine la Untold, la toate nebuniile, aș vrea să pistonez…”
18:27Sistemul informatic al CNAS a picat din nou, pe 18 septembrie, și încă se lucrează la remedierea problemelor
18:00Cum procura drogurile dealer-ul de la Catena: se ocupa de colectarea medicamentelor expirate de la farmaciile lanțului și de cele nefolosite de pacienții decedați
17:29Ciolacu, după explozia de pe autostrada lui Umbrărescu: „Este un accident de muncă”. Ciolacu, după explozia de la Crevedia: „Așa-ziși patroni care n-au ce căuta în mediul de afaceri”