sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: reduceri cheltuieli

6 articole
Politică

Nicușor Dan critică decizia guvernului de a majora taxele

Edilul-șef al Bucureștiului, Nicușor Dan, critică decizia guvernului Ciolacu de a majora taxele și impozitele: „Nu e bine că se măresc taxele. Eu cred că statul poate să taie din alte locuri și chiar de la investiții publice, poate chiar să amâne niște investiții publice care în mod clar sunt necesare decât să împovăreze și mai mult mediul de afaceri. Asta este opinia mea ca om de dreapta”. Citește și: DOCUMENT Lista uriașă a privilegiilor unui magistrat: pensii speciale, sporuri nenumărate, chirii subvenționate, călătorii în vacanță și asistență medicală extinsă Nicușor Dan critică decizia guvernului Ciolacu de a majora taxele El a făcut această afirmație duminică, la emisiunea „În Fața Ta”, de la Digi 24. În emisiune, el a arătat că, în mandatul său, numărul angajaților Primăriei Municipiului București s-a redus cu circa 4.000, iar 15 companii municipale au fost desființate. De exemplu, la Societatea de Transport București (STB), numărul angajaților a scăzut de la „peste 11.000” la „sub 10.000”. Potrivit lui Nicușor Dan, alte șapte instituții din subordinea PMB urmează să fie desființate. În august 2023, edilul-șef al Capitalei spunea cum vede viitorul companiilor din subordine: „În momentul de faţă sunt zece şi din astea zece probabil că o să rămână vreo şase. Adică nu se pune problema să desfiinţezi STB, Termoenergetica, Trustul de Clădiri cu care faci nişte lucrări. Energetica, tot aşa, face lucrări. Compania de Parcări.. mai e o discuţie. Numai că au fost aşa de multe lucruri de făcut, încât cele care erau cât de cât echilibrate, am păstrat funcţionarea serviciului". Pe de altă parte, el a spus că până în prezent au plecat "cam 80%" dintre angajaţii pe care în timpul campaniei electorale i-a acuzat că fac parte din "caracatiţa" care conducea Primăria Capitalei, în timpul fostei administraţii. Citește și: DOCUMENT CONFIDENȚIAL Șocant: Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitate: alte 3,2 miliarde euro "Ştiţi că am venit în campanie cu o caracatiţă. Cam 80% au plecat din oameni", a spus Nicuşor Dan, în august 2023.

Nicușor Dan critică decizia guvernului Ciolacu de a majora taxele Foto: Facebook
Consiliul Economic și Social desființează pachetul Ciolacu de măsuri fiscale Foto: Facebook Guvernul României
Economie

Consiliul Economic Social desființează pachetul Ciolacu

Consiliul Economic și Social (CES) desființează pachetul Ciolacu de măsuri fiscale: ia 100 de miliarde de lei de la mediul privat și taie cheltuielile cu doar 16 miliarde de lei, apreciază această instituție. CES a emis aviz negativ la așa numitul proiect de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Citește și: Ciolacu a mințit din nou: creșterile de taxe și impozite, de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli ale statului. În iulie spunea: „Greul trebuie să îl ducă statul, nu mediul privat” Guvernul urmează să-și asigure răspunderea pe acest proiect de lege. Avizul CES este consultativ, iar Executivul poate să-l ignore. Consiliul Economic și Social desființează pachetul Ciolacu În avizul negativ se arată, printre altele, că: acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creștere a poverii fiscale pentru mediul privat s-a dovedit și în trecut că are efecte contrare, veniturile la buget scăzând. Impozitarea pe cifra de afaceri va lovi este „un TVA”, va fi o lovitură foarte grea pentru retail, energie și industria auto și va duce la creșterea prețurilor. Societățile din energie vor fi dublu taxate. firme cu pierderi vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri. CES mai scrie că acest proiect de lege, denumit „privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.” va contribui, de fapt, la deteriorarea nivelului de trai al populației. Citește și: Bugetarii cu salarii și averi uriașe care l-au îndemnat pe Ciolacu să atace sectorul privat: familia Socol, finanțiștii favoriți ai lui Dragnea, câștigă 12.000 de euro pe lună, de la stat Potrivit notei de fundamentare a acestui proiect, acesta nu va avea un impact în 2023 pe creșterea veniturilor statului, dar cheltuielile vor fi reduse cu 630 de milioane de lei. Situația se schimbă dramatic în 2024, când reducerile de cheltuieli ale statului sunt estimate la 3,3 miliarde de lei, dar creșterea de venituri la buget, generată de noile taxe și impozite, este de 16,4 miliarde de lei. Din 2025, situația se schimbă și mai dramatic în defavoarea contribuabililor: dacă estimarea reducerilor de cheltuieli rămâne la puțin peste 3,3 miliarde de lei, veniturile suplimentare la buget, urmare a creșterii fiscalității, vor fi de 20 de miliarde de lei în 2025, 21,7 miliarde lei în 2026 și 22,2 miliarde lei în 2027.

Guvernul taie mai mult de la cultură, mai puțin de la sport Foto: Antena Sport
Economie

Guvernul taie de la cultură

Guvernul taie hotărât de la cultură: cheltuielile autorităților locale la capitolul „Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din venituri, prevede proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, pentru care Executivul își va asuma răspunderea. Citește și: STENOGRAME Planul mamei șoferului drogat ucigaș: „O să pleci vreun an de zile din România cu siguranță, oriunde”. Deocamdată, și mama a fost arestată, pentru șantaj Guvernul taie de la cultură „Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar ”Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent”. Președintele UDMR Kelemen Hunor a criticat această prevedere. „Nu poți să spui de la nivel central cât trebuie să cheltuiască pe cultură, sport, religie. Acel procent de 2,5% pentru cultură trebuie să dispară din proiect (…) Nu poți să spui ce procent pentru un domeniu”, a susținut Kelemen Hunor. Liderul UDMR a mai precizat că „nu pot fi stabilite criterii de performanță de la Ministerul Finanțelor pentru autoritățile locale”. În ceea ce privește sportul, acest plafon nu există în proiect: „La determinarea procentului de 2,5% aplicat asupra veniturile proprii nu se includ cheltuielile destinate activităților sportive, recreative precum și instituțiile publice de cultură indiferent de natura acestora și forma lor de organizare. Echipa lui Pandele, lovită de limitarea cheltuielilor bugetare Însă Guvernul impune un plafon al salariilor acordate sportivilor de la cluburile controlate de autoritățile locale: „Începând cu anul 2024 contractele de activitate sportivă încheiate potrivit legii, nu pot depăși onorariul/remunerația alocată din fonduri publice indiferent de natura și denumirea acestora echivalentul a două indemnizații acordate pentru funcția de demnitate publică de președinte al consiliului județean”. Aceasta înseamnă că salariul maxim pe care îl poate plăti o autoritate locală unui sportiv sau antrenor de un club finanțat din bani publici nu poate depăși 30.000 de lei net Citește și: Ciolacu a mințit din nou: creșterile de taxe și impozite, de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli ale statului. În iulie spunea: „Greul trebuie să îl ducă statul, nu mediul privat” „Cluburile care ar fi cel mai puternic afectate sunt cele finanțate puternic de către primării: Poli Iași, Oțelul, U Cluj, FC Voluntari. Nu e clar cum ar fi aplicată noua lege în cazul lui Sepsi. Formația din Sfântu Gheorghe primește bani publici, dar din Ungaria”, explică Gazeta Sporturilor.

Avalanșă de minciuni: „Nu vine nimeni cu taxe noi” Foto: Facebook
Politică

Avalanșă de minciuni: „Nu vine nimeni cu taxe noi”

Avalanșă de minciuni din partea oficialilor puterilor: de la „nu vine nimeni cu taxe noi” la „greul trebuie să-l ducă mai întâi statul”. În realitate, nota de fundamentare a proiectului de lege pe care Guvernul își va asuma răspunderea, „privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”, arată că impactul reducerilor de cheltuieli este de 5-6 ori mai mic decât impactul veniturilor generate de majorarea fiscalității, inclusiv apariția unor noi taxe și impozite. Citește și: Ciolacu a mințit din nou: creșterile de taxe și impozite, de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli ale statului. În iulie spunea: „Greul trebuie să îl ducă statul, nu mediul privat” Potirivt notei de fundamentare, proiectul nu va avea un impact în 2023 pe creșterea veniturilor statului, dar cheltuielile vor fi reduse cu 630 de milioane de lei. Situația se schimbă dramatic în 2024, când reducerile de cheltuieli ale statului sunt estimate la 3,3 miliarde de lei, dar creșterea de venituri la buget, generată de noile taxe și impozite, este de 16,4 miliarde de lei. Din 2025, situația se schimbă și mai dramatic în defavoarea contribaubililor: dacă estimarea reducerilor de cheltuieli rămâne la puțin peste 3,3 miliarde de lei, veniturile suplimentare la buget, urmare a creșterii fiscalității, vor fi de 20 de miliarde de lei în 2025, 21,7 miliarde lei în 2026 și 22,2 miliarde lei în 2027. Avalanșă de minciuni: „Nu vine nimeni cu taxe noi” La 31 iulie, Ciolacu scria pe Facebook: „Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5.8- 6 miliarde de lei până la finalul anului”. În realitate, impactul, în 2023, va fi de zece ori mai mic, respectiv de 630 milioane de lei. Mai mult, valoarea controversatelor vouchere de vacanță acordate bugetarilor crește cu mai mult de 10%, de la 1.400 de lei la 1.600 de lei. Însă bugetarii care au venituri salariale de peste 14.000 lei nu vor primi aceste vouchere. Iată cum arătau promisiunile lui Ciolacu și ale colegilor săi de guvernare înainte de publicarea, azi, a „proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”, pe care Guvernul își va asuma răspunderea: Marcel Ciolacu, mai 2022: „Nimeni nu va aduce impozite noi sau impozite mai mari, dar aduci un echilibru, aduci deduceri” Marcel Ciolacu, ianuarie 2023: „Asta nu înseamnă să venim cu impozite noi. Nu vor exista impozite mai mari la capitalul românesc, la IMM-uri, la Horeca, sunt foarte bine cele din acest moment şi duc la o dezvoltare” Marcel Ciolacu, 1 mai 2023, la Antena 3: „Nu crește nimeni nici o taxă și nici un impozit, hai să fim foarte clari” Selecție video: Twitter Bogdan Glăvan Marcel Ciolacu, 5 iulie: „Nu se va mări niciun impozit. Nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra exact pe ceea ce ne-am asumat în acest moment” Marcel Ciolacu, 10 august: „Nu vine nimeni cu taxe noi” Reducerile de cheltuieli s-au topit Și alți lideri ai coaliției majoritare declarau același lucru: Ministrul de Finanțe, Marcvel Boloș în iunie, la audierea în comisiile parlamentare: „Nu se pune problema introducerii unor noi taxe și impozite Rareș Bogdan, 19 iulie: „PNL nu va fi de acord cu majorări de taxe şi impozite” Sorin Vlașin, senator PSD de Maramureș: „În efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi statul, nu cetățeanul și mediul privat!” Marcel Ciolacu, 31 iulie, pe Facebook: „Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi #statul, nu cetățeanul și mediul privat!” Tot la 31 iulie, Ciolacu scria: „Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5.8- 6 miliarde de lei până la finalul anului”. În realitate, acest impact va fi de zece ori mai mic, în acest an și la jumătate în anii viitori. Citește și: STENOGRAME Planul mamei șoferului drogat ucigaș: „O să pleci vreun an de zile din România cu siguranță, oriunde”. Deocamdată, și mama a fost arestată, pentru șantaj Ministerul de Finanţe a publicat, azi, proiectul de lege privind modificările fiscale. Documentul conţine peste 200 de taxe noi, creşteri de taxe sau alte măsuri fiscale.

Ciolacu a mințit: Creșterile de taxe și impozite, de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli Foto: Inquam/ Octav Ganea
Politică

Creșterile impozite, cinci ori mari decât tăierile cheltuieli

Creșterile de taxe și impozite din proiectul de lege pe care Guvernul își va asuma răspunderea, „privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”, sunt de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli ale statului. Citește și: STENOGRAME Planul mamei șoferului drogat ucigaș: „O să pleci vreun an de zile din România cu siguranță, oriunde”. Deocamdată, și mama a fost arestată, pentru șantaj Această informație apare în nota de fundamentare a proiectului. Creșterile de taxe și impozite, de cinci ori mai mari decât tăierile de cheltuieli „Greul trebuie să îl ducă mai întâi statul, nu cetățeanul și mediul privat!”, spunea premierul Marcel Ciolacu, la 31 iulie. Potirivt notei de fundamentare, proiectul nu va avea un impact în 2023 pe creșterea veniturilor statului, dar cheltuielile vor fi reduse cu 630 de milioane de lei. Situația se schimbă dramatic în 2024, când reducerile de cheltuieli ale statului sunt estimate la 3,3 miliarde de lei, dar creșterea de venituri la buget, generată de noile taxe și impozite, este de 16,4 miliarde de lei. Impactul bugetar al proiectului pe care Guvernul își asumă răspunderea Din 2025, situația se schimbă și mai dramatic în defavoarea contribaubililor: dacă estimarea reducerilor de cheltuieli rămâne la puțin peste 3,3 miliarde de lei, veniturile suplimentare la buget, urmare a creșterii fiscalității, vor fi de 20 de miliarde de lei în 2025, 21,7 miliarde lei în 2026 și 22,2 miliarde lei în 2027. Guvernul a îndulcit multe din măsurile de tăiere a cheltuielilor. De exemplu, vor primi vouchere de vacanță toți bugetarii cu venituri salariale până în 14.000 de lei. În plus, valoarea voucherelor acordate acestora crește de la 1.400 lei la 1.600 lei. La 10 august, Ciolacu spunea: „Nu ți-ar fi rușine să stai cu mâna întinsă să-ți dau vouchere de vacanță, să-ți dau și bani de pachețel. Ți-am dat mașină de serviciu, ai secretară, ai toate avantajele, dar nu poți să stai cu mâna întinsă și la voucherele statului”. Promisiuni false: apar impozite noi În plus, dacă la 5 iulie, Ciolacu spunea clar că „nu vor fi introduse impozite noi”, acum sunt mai multe astfel de măsuri, precum „impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.” Acest impozit va fi de 0,3% din valoarea impozabilă a clădirii. Citește și: PSD are cheia la porțile traficului de droguri: portul Constanța, controlat de politrucii puși de Grindeanu. Portul are două scanere, iar unul nu funcționează sub 80 de centimetri Apare și un impozit minim pe cifra de afaceri – companiile cu afaceri mai mari de 50 mil. euro vor plăti impozitul minim pe cifra de afaceri, în cazul în care impozitul pe profit ar fi mai mic decât valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri. Nou este și un impozit pe cifra de afaceri pentru bănci – cifra de afaceri a băncilor se calculează ca veniturile din dobânzi şi impozitul este de 1%. Tot nou este și un impozit de 5% pe tranzacţiile imobiliare cu clădiri rezidenţiale. Se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra preţului de vânzare al fiecărei clădiri rezidenţiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.

Guvernul începe tăierile cu înființarea unei noi structuri Foto: Inquam/ Octav Ganea
Eveniment

Guvernul începe tăierile cu înființarea unei noi structuri

Guvernul începe tăierile de cheltuieli cu înființarea unei noi structuri: „Direcția Generală Strategie și Revizuire Cheltuieli Publice”. Înființarea ei este prevăzută în proiectul, neasumat oficial, de ordonanță de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare. Citește și: VIDEO Jandarmul care a bătut cu mâinile goale pe plajă la Costinești trei bărbați agresivi, propus pentru avansare de către public Guvernul începe tăierile cu înființarea unei noi structuri „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se înființează în cadrul Ministerului Finanțelor Direcția Generală Strategie și Revizuire Cheltuieli Publice care are drept obiect de activitate monitorizarea indicatorilor de performanță ai principalilor ordonatori de credite”, se arată la Capitolul VIII din proiectul de ordonanță. Direcția va monitoriza tăierile de cheltuieli în ministerele Educației, Muncii și Sănătății, precum și cele efectuate de autoritățile locale. Autoritățile monitorizate vor trebui să raporteze o serie de indicatori de performanță sau va fi amendat cu până în 10.000 de lei. Prevederea privind reducerea cheltuielilor bugetare prin înființarea unei noi structuri birocratice conține și o greșeală de ortografie În ordonanță nu este prevăzută structura, respectiv numărul de angajați ai acestei direcții. Ea urmează să fie aprobată în 30 de zile de la publicarea ordonanței. Nu există un calcul al impactului bugetar al înființării noii structuri. Guvernul va aproba concomitent, până la sfârşitul lunii august, ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare şi pe cea referitoare la măsurile fiscale, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Citește și: Ciolacu s-a separat de soția sa, femeia cu care a făcut celebru un chioșc din Piața Centrală din Buzău: i-a cedat părțile sociale în martie a.c. „România, în acest moment, fără nicio măsură luată, va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut. Deci, un deficit mai mare de 6,2%, dacă Guvernul României nu ia în acest moment nicio măsură. Ce înseamnă acest lucru? Automat va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari pentru acoperirea deficitului şi, cum e şi normal, va duce mult mai devreme decât alegerile din 2024 la o instabilitate politică", a afirmat Ciolacu.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră