Atacurile cu drone și baza Ramstein. Curtea Constituțională a Germaniei va examina dacă guvernul federal de la Berlin poate fi considerat responsabil pentru loviturile americane cu drone desfășurate din baza aeriană Ramstein. Procesul, aflat în atenția instanței de la Karlsruhe, este legat de o plângere veche de un deceniu, înaintată de doi yemeniți care susțin că rudele lor au fost victime ale unui atac cu dronă americană în Yemen, în 2012.
Atacurile cu drone și baza Ramstein
Atacul cu dronă a avut loc în timpul unei întâlniri în care au fost ucise două victime: un polițist și un cleric care predica împotriva organizației teroriste al-Qaeda.
Documentele Curții indică faptul că SUA suspectau prezența unor membri al-Qaeda în acel loc. Reclamanții argumentează că baza aeriană Ramstein, situată în vestul Germaniei, a avut un rol central în executarea loviturii.
Evoluția juridică a cazului
Cazul a fost inițial prezentat în instanțele germane în 2014. Reclamanții susțin că implicarea bazei militare Ramstein ar face guvernul german complice și, implicit, responsabil de încălcarea dreptului internațional.
Instanțele germane au fost până acum divizate.
În 2019, Înalta Curte Administrativă din Münster a obligat guvernul german să investigheze activ utilizarea bazei Ramstein în misiuni americane cu drone în Yemen.
În 2020, Curtea Administrativă Federală a anulat decizia din Münster.
Argumentele aduse în fața Curții Constituționale
Avocații reclamanților susțin că loviturile cu drone constituie o încălcare a dreptului la viață și integritate fizică, garantat de Legea Fundamentală a Germaniei.
O întrebare esențială pentru Curtea Constituțională este în ce condiții aceste drepturi se aplică în afara granițelor Germaniei și cine beneficiază de protecția acestora.
Decizia Curții
Curtea Constituțională de la Karlsruhe a început audierile marți, dar o decizie finală este așteptată abia peste câteva luni.
Rezultatul acestui proces ar putea crea un precedent important în ceea ce privește responsabilitatea guvernelor europene în contextul utilizării infrastructurilor militare pentru operațiuni străine.
Acest caz aduce în prim-plan tensiuni juridice și morale între alianțele internaționale, drepturile fundamentale ale omului și suveranitatea statului german.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.