/

ANALIZĂ Păcăliți de ucraineni și de hărțile vechi și depășite, rușii au obiceiul să tragă după ținte false și să se omoare între ei – Royal United Services Institute

Rușii au obiceiul să se omoare între ei Foto: Twitter

Păcăliți de ucraineni și de hărțile vechi și depășite, rușii au obiceiul să tragă după ținte false și să se omoare între ei („friendly fire”), arată o analiză a Royal United Services Institute (RUSI), citată de The Times.

„Într-un caz, forțele ucrainene și-au deghizat bazele aeriene făcând fotografii ale hangarelor aruncate în aer, imprimând modelele rezultate pe foi mari și plasându-le peste avioane de luptă ca o formă de camuflaj.

În imposibilitate de a afla cum zburau încă piloții ucraineni, având în vedere presupusa distrugere a bazelor aeriene, forțele ruse au speculat că Kievul ar fi putut construi un aeroport subteran elaborat pentru a le permite piloților lor să decoleze”, arată publicația britanică.

Rușii au obiceiul să se omoare între ei, așa-numitul „friendly fire”

„Fratricidul a fost o problemă larg răspândită pentru forțele ruse în timpul invaziei lor în Ucraina. Acest fenomen a apărut în toate categoriile de arme. Apărarea antiaeriană rusă a tras în mod regulat avioane prietene.

Când trupele ruse se abat de la axele atribuite sau acțiunile lor se desincronizează, ele sunt adesea lovite de propria artilerie. Unități rusești aflate pe un teren complex au fost, de asemenea, implicate în schimburi de focuri între propriile poziții”, arată RUSI.

Institutul arată că militarilor ruși de pe front le lipsesc abilități de bază, precum citirea unei hărți.

„În unitățile de pe front, citirea hărților și alte abilități de bază ale soldaților nu sunt bine înțelese, ceea ce duce la dezorientare și, prin urmare, la o tendință de a identifica greșit sursele de foc.

Loviturile de artilerie asupra propriilor forțe au apărut fie deoarece au fost detectate unități în retragere și au fost considerate ostile pe baza direcției lor de deplasare, fie pentru că loviturile planificate în prealabil au surprins unități care s-au deplasat mai încet sau mai repede decât se planificase”, scrie acest institut.

„Dincolo de erorile sub-tactice descrise mai sus, fratricidul este o problemă sistemică între sisteme rusești”, se mai arată în raport.

De exemplu, sistemul Khibiny EW -un sistem de contramăsuri electronice din perioada URSS – montat pe o serie de avioane rusești, detectează automat radarele și le întrerupe. Din nefericire pentru ruși, tinde să facă faceți acest lucru și altor aeronave rusești.

Raportul notează că forțele ruse au irosit muniție în încercările de a distruge Himars, lansatoarele de rachete fabricate de SUA.

„Înșelăciunea a reușit împotriva forțelor ruse la toate eșaloanele și în toate cele trei ramuri ale armatei”, potrivit raportului, printre autorii lui fiind Oleksandr Danylyuk și Mykhaylo Zabrodskyi, ambii implicați în organizarea apărării Kievului.

Orașe întregi lipseau de pe hărțile rușilor

„În timpul înaintarii asupra Kievului la începutul războiului, soldaților ruși «le-a lipsit o înțelegere clară a locului în care se aflau. Orașe întregi nu existau când au fost făcute hărțile pe care le foloseau», se spune în raport.

Analiza adaugă un avertisment cu privire la capacitatea armatei ruse. La începutul războiului, Ucraina avea 900 de tancuri, comparativ cu 2.800 sub comanda rusă și alte 400 operate de aliații ruși din regiunea Donbas.

Documentul avertizează că Moscova încă își consideră soldații ca pe o „resursă inepuizabilă care trebuie consumată” – chiar dacă, având o populație îmbătrânită, Rusia nu va putea forma armate mari în viitor – întrucât cultura rusă «nu pune o mare parte din valoare asupra vieții umane»”, scrie The Times.

„Există percepția că forțele armate ale Federației Ruse sunt incompetente din punct de vedere sistemic, iremediabil corupte, că armele lor sunt ineficiente și nesigure și că forțele sale sunt incapabile să se adapteze. Această narațiune este periculoasă, atât pentru că este inexactă, cât și pentru că încurajează automulțumirea”, concluzionează raportul.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

7 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:20Navă-spion rusească în Canalul Mânecii, supravegheată de Royal Navy. Ministrul britanic al Apărării, către Putin: Știm ce faceți
21:11Trump face primul pas către Putin: propune un acord rapid de pace între Rusia și Ucraina sau, în caz contrar, va impune sancțiuni comerciale severe Moscovei și partenerilor săi
21:05Registrul Comerțului spune că prostituția nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate, deși apare în noul CAEN
20:54Kelemen Hunor îi pune o talpă discretă lui Bolojan, care vrea să reducă din personal la Senat: „Nu poţi să faci din pix, acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat”
20:44Cel mai vechi european nu putea fi decât oltean: hominizii care trăiau acum două milioane de ani pe teritoriul României de azi, clasificați drept „Homo Olteniensis”
18:10Dezmăț la stat: suma halucinantă pe care o primește la pensionare un director Romsilva. Net
17:47Rafila, protejat de presă în ciuda colapsului din sistem. Activistul pentru drepturile pacienților cu boli cronice Mihăiță Bariz acuză că „tăcerea este atât de apăsătoare”, ministrul a devenit „invizibil”
15:34Statuie antică descoperită printre gunoaie, în Salonic. Poliția elenă a deschis o anchetă
15:23AUR îl susține în continuare pe Călin Georgescu la președinția României, George Simion spune că el nu mai candidează
15:15Tabloidul Sun a acceptat să plătească o sumă uriașă ca să stingă litigiul cu prințul Harry. Publicația și-a cerut scuze public, un gest foarte rar
15:08Multe din locuințele care au ars la Los Angeles nu erau asigurate: companiile de asigurări au refuzat să le asigure, invocând tocmai riscul de incendii
14:52Culmea șpăgii pentru permis auto: a dat 2.500 de lei, dar a picat examenul
14:29În 2025, contribuabilii vor plăti dobânzi de 51 de miliarde de lei la împrumuturile Guvernului. În 2026: 60 de miliarde de lei
11:56Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună
11:23Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS și pe mașinile de protocol ale angajaților Executivului