Vorbitorii de rusă din Moldova cer Ambasadei Rusiei să nu-i salveze: sute de mesaje, în rusă, de pe pagina de Facebook a acestei ambasade, critică dur apelul diplomaților moscoviți de a li se semnala cazurile de discriminare.
Ambasada Rusiei în Moldova a făcut, la17 martie, un apel către cetățenii ruși în care îi îndeamnă să-i raporteze cazurile de discriminare. Un apel asemănător a fost făcut și de către ambasada Rusiei la București.
Vorbitorii de rusă din Moldova cer Rusiei să nu-i salveze
Însă, în Republica Moldova, apelul diplomaților ruși a fost respins cu foarte multă indignare de către vorbitorii de rusă.
Postarea avea, vineri dimineață, peste 1.600 de comentarii, majoritatea fiind extrem de critice.
„Vorbesc, scriu în rusă și declar responsabil… Avem o societate tolerantă, fără urme de xenofobie! Suntem toleranți la diferite viziuni asupra lumii, religie și etnie!”, a scris Olesea Milimiuc.
„Dragă” ambasadă a Federației Ruse în Moldova! Eu, în calitate de cetățean vorbitor de rusă a Republicii România, afirm deschis că datorită propagandei autorităților ruse, am discriminat populația vorbitoare de limba română a Moldovei, de-a lungul anilor”, a transmis un alt cetățean.
„Cumde nu vă este rușine, pseudodiplomați ai Rusiei. Cine îi va apăra pe rușii din Rusia de fărădelegile puterii. Ajunge să „salvați” și să mințiți, ați devenit deja Coreea de Nord, noi nu avem nevoie de asta”, este un alt mesaj.
Iar Yolka Flyman scrie, ironic: „Doamne este o binecuvântare să citești comentariile! Cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat pe Facebook în toate zilele astea”.
Reacția Maiei Sandu
Președinta Maia Sandu a declarat că toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba pe care o vorbesc, sunt în siguranță în țara lor. Este replica dată de șefa statului ambasadei ruse la Chișinău, care a afirmat că în Moldova s-ar fi întețit cazurile de discriminare pe criterii „naționale” sau „lingvistice”. Rugată de reporteri să comenteze declarația ambasadei ruse, Maia Sandu a spus, într-o conferință de presă susținută la Președinție în compania omologului său eston, Alar Karis, că Republica Moldova respectă drepturile omului și depune eforturi ca „fiecare cetățean, indiferent de limba pe care o vorbește, să se simtă în siguranță aici, acasă”.
„Toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă vorbesc în limba română sau limba rusă, sunt în siguranță în Republica Moldova. Noi lucrăm pentru siguranța și bunăstarea fiecărui cetățean. Din primele zile ale acestui război (invazia rusă din Ucraina) am făcut apel la unitate, am făcut apel ca să nu permitem discursului de ură să ne dezbine și le mulțumesc tuturor oamenilor care au urmat acest apel și care au contribuit ca să putem să menținem unitatea”, a declarat Maia Sandu, citată de Europa Liberă Moldova.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.