Uigurii, supravegheați și controlați de China. China a redus parțial restricțiile de călătorie impuse populației uigure, însă menține un control strict asupra celor care doresc să părăsească țara sau să viziteze regiunea Xinjiang, potrivit unui raport Human Rights Watch (HRW).
Acuzele aduse Chinei
Partidul Comunist Chinez este acuzat că a reținut peste un milion de uiguri și alte minorități musulmane în tabere din nord-vestul țării, într-o campanie pe care ONU a descris-o drept o posibilă „crimă împotriva umanității”.
Statele Unite au condamnat în mod ferm tratamentul aplicat de Beijing uigurilor, calificând acțiunile regimului chinez drept „genocid”.
Guvernul chinez respinge acuzațiile privind represiunea împotriva uigurilor, afirmând că măsurile sale au contribuit la combaterea extremismului religios și la dezvoltarea economică a regiunii Xinjiang.
Începând cu mijlocul anilor 2010, numeroși uiguri cu legături în străinătate au fost reținuți, iar pașapoartele lor au fost confiscate, potrivit cercetătorilor și activiștilor pentru drepturile omului.
Uigurii, supravegheați și controlați de China
Conform HRW, unele documente de călătorie au fost restituite, iar anumite cereri de a părăsi țara au fost acceptate. Totuși, autoritățile chineze impun în continuare „restricții, condiții și controale stricte” pentru uigurii care solicită permisiunea de a călători.
„Această ușoară relaxare a permis unor uiguri să își revadă, pentru scurt timp, rudele din străinătate, după ani în care nu au avut nicio veste despre ele.
Totuși, restricțiile sunt încă folosite ca instrument de represiune”, a declarat Yalkun Uluyol, cercetător la HRW.
Călătoriile uigurilor, atent monitorizate
Uigurii care doresc să călătorească în afara Chinei trebuie să respecte mai multe condiții impuse de guvern.
Aceștia trebuie să precizeze clar scopul călătoriei, să garanteze revenirea într-un interval stabilit și promită că nu vor critica guvernul chinez în timpul șederii lor în străinătate
În plus, aceștia nu pot călători împreună cu membrii familiei și sunt adesea interogați la întoarcere.
HRW susține, de asemenea, că uigurii care vizitează China având pașapoarte străine sunt supuși unor restricții suplimentare.
Aceștia trebuie să aștepte perioade lungi pentru a obține viză și, odată ajunși în țară, sunt interogați și nu li se permite să petreacă noaptea alături de familie.
Unii au fost chiar invitați să participe la excursii organizate de guvern, despre care HRW afirmă că sunt menite să prezinte „o imagine tendențioasă” asupra presupuselor progrese din Xinjiang.
Lagărele din Xinjiang
Raportul HRW se bazează pe interviuri cu 23 de uiguri din diaspora și pe documente oficiale chineze.
Supraviețuitorii lagărelor din Xinjiang au relatat despre violență și abuzuri fizice, agresiuni sexuale, muncă forțată și îndoctrinare politică.
În schimb, China susține că aceste centre erau „facilități de formare voluntară”, care au fost între timp închise, deoarece participanții „și-au încheiat formarea”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.