UE, sprijin fără precedent pentru Moldova. Uniunea Europeană a alocat un nou pachet financiar de 250 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să facă față presiunilor energetice impuse de Moscova. Decizia vine după oprirea livrărilor de gaz rusesc către Transnistria și face parte dintr-un plan mai amplu de integrare energetică a Chișinăului în piața UE.
UE, sprijin fără precedent pentru Moldova
Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, aflată în vizită oficială la Chișinău, a anunțat măsura marți, declarând pe rețeaua X că Uniunea Europeană ajută Moldova să-și recapete controlul asupra sectorului energetic.
De asemenea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat tacticile Rusiei, promițând o integrare completă a Republicii Moldova în piața energetică europeană, pentru a reduce dependența de Moscova.
Criza energetică din Transnistria și Moldova
După expirarea contractului de tranzit dintre Gazprom și Ucraina, livrările de gaz către regiunea separatistă Transnistria au fost oprite, Kremlinul refuzând să folosească alte rute din cauza unor dispute financiare privind datoriile.
În consecință, Transnistria s-a confruntat, începând din ianuarie, cu întreruperi de căldură, apă caldă și electricitate.
Într-o primă reacție, Bruxellesul a acordat 30 de milioane de euro pentru a permite Chișinăului să livreze gaz european către regiunea separatistă.
Marți, UE a anunțat o nouă tranșă de 60 de milioane de euro pentru a susține nevoile energetice ale Transnistriei până la mijlocul lunii aprilie.
Acest sprijin financiar este însă condiționat de respectarea drepturilor omului și a libertăților în regiune, conform guvernului de la Chișinău.
Moldova avansează pe drumul integrării europene
Președinta Maia Sandu a salutat ajutorul Uniunii Europene, subliniind că Bruxellesul a fost un partener de încredere în momentele dificile.
În cadrul unei întrevederi între premierul moldovean Dorin Recean și comisarul european Marta Kos, s-au discutat progresele în procesul de integrare europeană și măsurile pentru sporirea rezilienței energetice.
Guvernul de la Chișinău a reafirmat angajamentul pentru reforme și creștere economică, priorități cheie fiind asigurarea securității și păcii, reforma justiției și combaterea corupției, atragerea investitorilor străini și consolidarea economiei și accelerarea integrării europene.
Investiții de 1,8 miliarde de euro
În următoarele săptămâni, instituțiile europene urmează să aprobe Planul de Creștere pentru Moldova (Growth Plan), un proiect de 1,8 miliarde de euro, menit să stimuleze economia și să sprijine reformele.
Republica Moldova finalizează Agenda de Reforme și lista domeniilor prioritare pentru investiții, primele fonduri urmând să fie deblocate până în vară.
Beneficii pentru cetățeni
Pe lângă sprijinul financiar, Republica Moldova urmează să devină parte a Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA), facilitând transferurile bancare între Moldova și statele UE.
Un alt obiectiv major este eliminarea taxelor de roaming între Moldova și Uniunea Europeană, ceea ce va îmbunătăți comunicarea și va reduce costurile pentru cetățenii moldoveni care lucrează sau călătoresc în Europa.
Negocieri de aderare
Pe plan politic, Moldova și UE își propun să deschidă primele capitole de negociere privind aderarea în primăvara acestui an, cu obiectivul de finalizare a negocierilor până la sfârșitul actualului mandat al Comisiei Europene.
Comisarul european Marta Kos a asigurat Chișinăul de sprijinul UE în acest proces:
„Republica Moldova este un exemplu de ambiție și determinare. Vom rămâne alături de voi, iar țara voastră nu va fi niciodată singură pe drumul spre Uniunea Europeană.”
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.