/

Protestul contra prețului carburanților mai degrabă ar trebui îndreptat împotriva dl. Ciolacu și a altora care cheltuie bani publici în mod arbitrar

În iunie 2008, cotația la țiței era de 140,53 US$/baril iar benzina în România costa aproximativ 3,9 lei/litru (benzina 95, ca medie). În aprilie 2011, barilul ajunsese la 113,8 US$ iar în benzinării litrul de benzină 95 costa între 5,2 și 5,6 lei. Au fost fluctuații ca urmare a accizei și supraaccizei, dacă ne aducem aminte, separat de inflație, cheltuielile de extracție, rafinare, transport.

Din 2011 până în iunie 2022, prețul la benzina standard s-a majorat cu aproximativ 63,4% iar creșterile au fost de 51,7% din iulie 2021 până în iulie 2022.

Urmare a acestor creșteri de prețuri, observ că a început revolta impotriva benzinăriilor. Are vreun temei aceasta revoltă?

Să vedem.

1. Taxele au o pondere de aproximativ 41,3% din prețul litrului de benzină 95. La 8,50 lei/litru de benzină standard, asta înseamnă 3,51 lei pe care statul îi încasează. Statul nu se va dispensa de această sumă, întrucât, mizând pe o cerere inelastică, cu siguranță va încasa suficienți bani pe care să-i cheltuie pe cadouri sociale: 700 de lei ajutor la pensionari cu venit până în 2.000 lei, vouchere. La aceste rente se adaugă o cheltuială de 9,5 miliarde de lei/lună pentru plata salariilor bugetarilor.

2. Cheltuieli de exploatare: zăcămintele de țiței din țara noastra sunt cam sărăcite. Ca urmare, în timp, cheltuielile de exploatare la extracție cresc în funcție de adâncime. Sigur, nu am date că acestea cresc în fiecare an și care este dimensiunea lor valorică. Dar acestea cresc.

În rafinare sunt alte cheltuieli.

3. Mare parte din țiței se importă. Prețul țițeiului achiziționat nu este același precum cotațiile de la Londra (țiței Brent) sau bursele nord-americane (țiței WTI), dar aceste cotații sunt un sistem de referință în negociere (la condiția FOB sau CIF, nu contează). Uneori se cumpără mai ieftin decât cotația spot sau forward, alteori, mai scump. La prețul de achiziăie se adauga costurile de transport și de asigurare a mărfii.

De când a început războiul din Ucraina, asigurările au crescut substanțial. Oricum, costul total de shipping a crescut rapid din 2021. Or, toate acestea se adaugă la prețul final al benzinei pe care o cumpărăm.

4. Ungaria sau „călărețul liber”: MOL profită că autoritățile maghiare au obținut o derogare de la Comisia Europeană în ceea ce privește livrările de țiței rusesc, care se vând la cotații de 83 US$ (ESPO) sau la 108,49 US$. MOL procesează țiței rusesc mai ieftin în rafinăriile sale și apoi livrează benzină și motorină în România la prețuri comparabile cu cele de pe piața noastră.

Asta se numește concurență neloială, întrucât MOL are un comportament oportunist. La fel, benzinăriile sale care operează în structura proprie.

5. Benzinăriile OMV și Petrom din rețeaua proprie nu trebuie tratate la fel cu benzinăriile independente care operează sub marcă proprie sau în franciză. Acestea achiziționează de la rafinării și au un cost. Cele în franciză trebuie să acopere și costul francizei. De aceea, aș trata diferit benzinăriile independente, deși recunosc că, atunci când cumpăr benzină, nu îmi bat capul să cercetez în ce regim funcționează benzinăria.

Prin urmare, cine este de vină? Benzinarul, pentru că ne iese în față sau cei ce generează creșterea prețurilor?

Eu cred că statul, OMV și MOL trăiesc într-un soi de complicitate. Sigur că firmele pot invoca majorările de costuri. Până la un punct. De asemenea, firmele din sectorul energetic pot invoca supraimpozitările. Pe fond, ar avea dreptate, deși, o data eliminate acestea, nu există siguranța că prețurile în benzinării ar scădea.

Prețul exprimă nu doar o valoare, ci oferă un set de informații, nu doar despre marfa care se vinde, ci și despre comportamentul vânzătorilor și cumpărătorilor în prezent și în viitor.

Ca atare, protestul contra prețului la benzină mai degrabă ar trebui îndreptat împotriva dl. Ciolacu și a altora care cheltuie bani publici în mod arbitrar, după care își declară îngrijorarea față de prețul la benzină.

Dacă statul nu ar cheltui în mod discreționar la dimensiunea pe care o vedem de câteva luni numai pe consum, atunci probabil că ar avea și o mică resursă să mai reducă din TVA și acciza la benzină și motorină.

Sigur, există și un efect de aborbție. După un timp, prețul ar începe să crească sau să scadă până ajunge la un preț de echilibru. Am ajuns la acest preț de echilibru? Eu cred că nu.

_______________________________

Valentin M. Ionescu este invitat al rubricii de opinii.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

5 comentarii

 1. Dle Ionescu, protestele ar trebui îndreptate împotriva întregului guvern, cu două excepții cel mai incompetent cu putință

 2. Daca ai diploma de economist ștergel lcu ea pe K W Ciolanis si pe Catu 3 nule si inghite o. O sa ti scada tie preturile la catburant daca scazi taxele ….Mai uita te la banii aruncați im piata aproape gratis si fa corelatii. Daca nu crestea psd salariile bugetarilor maoiavea omv profitul asta pana in ….

 3. Ca atare, protestul contra prețului la benzină mai degrabă ar trebui îndreptat împotriva dl. Ciolacu și a altora care cheltuie bani publici în mod arbitrar, după care își declară îngrijorarea față de prețul la benzină.
  Domnule Valentin Ionescu,
  De ce nu sunteți, cât de cât obiectiv.Știți bine că nu Ciolacu este Premierul Guvernului României. Guvernukl are responsabilitatea execuției Bugetului public și datoria elementară de a nu permite cheltuirea neeficientă, nejustificată și nelegală a fondurilor publice.
  De ce nu susțineți alungarea cât mai grabnică din Ministerul Energiei a INCAPABILULUI Vitgil Popescu.
  Singura calitate a acestui individ este că și-a tras vreo 7 benzinării, este foarte lacom și joacă după cum îi cântă ” băieții deștepți” din umbră.Fură ca un nesăbuit, dar vă asigur că este INCAPABILsă conducă un asemenea minister.Vorbește și azi de facturi la ene3rgie de 9- 10 milioane lei, în loc de 900- 1000 lei.
  Deci pe lângă faptul că este incompetent, incapabil, mai este și un inculot.

  • Trăiască PSD. Și struțo-cămila USL2, ciuma rosie+galbenă.
   Cum poți să faci responsabil guvernul? El nu face altceva decât să urmeze întocmai ordinele venite din coaliție… Poți blama prostituarea membrilor guvernului, în frunte cu plagiatorul șef…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:19EXCLUSIV Miracolul Geoană: după ce a fost numit la NATO, prietenul său Dima Șamata a dat lovitura – contract de 89 de milioane de lei cu Armata. Anterior, Șamata nu avusese contracte cu MApN
15:44Fotografia istorică cu Trump, după atentat, explicată: fotograful a așteptat poziționarea perfectă, sub drapelul SUA. Cine este fotograful care a realizat imaginea
10:26VIDEO Reacție formidabilă după tentativa de asasinat împotriva lui Trump: candidatul strigă „Fight!”, iar mulțimea răspunde „USA! USA!”
09:30GRAFIC+VIDEO Eșec grav al Secret Service în misiunea de a-l proteja pe Trump: trăgătorul se plasase la doar 140 de metri, pe un acoperiș, iar prezența sa fusese semnalată, dar ignorată
08:06VIDEO Trump, împușcat de mai multe ori la un miting electoral în Pennsylvania, un glonț l-a atins în zona capului. FBI: „Tentativă de asasinat”. Fostul președinte nu are răni grave
19:24Ministrul Mediului: în sudul României există un risc însemnat să pierdem şi resursele de apă
14:56Slovacia și Italia, țări în care se înregistrează atacuri ale urșilor, folosesc pușca. Italienii pot împușca 4% din exemplare pe an. În România, asta ar echivala cu uciderea unui urs pe zi
13:57Urșii din România sunt înfometați cu bună-știință din cauza politicilor Ministerului Mediului, care privilegiază asociațiile de vânătoare. S-a ajuns la 20 de atacuri pe zi raportate la 112
11:58Relatare tragicomică a unei călătorii cu trenul București-Ploiești, la 39 de grade: „Pasagerii o iau peste câmp până la Buftea”
11:54Deficit sever de personal în spitale: două asistente fac munca a trei. Număr uriaș de ore suplimentare acumulate care nici măcar nu pot fi plătite
11:27Consilierul lui Ciolacu atacă UE și-i înalță ode putinistului care conduce guvernul de la Budapesta și tocmai a făcut o vizită la Kremlin: „Viktor Orban a avut curaj”
11:13O tânără de la țară o va înlocui pe Șoșoacă în Senat pentru cele câteva luni până la alegeri
10:46Aerogara Otopeni avea bani pentru investiții uriașe, ca să nu fie rușinea țării, dar Grindeanu a luat banii pentru gaura de la buget. Din profitul de 453 milioane lei, 401 s-au dus la stat
09:38Efect al implementării RetuRO SGR: au început să dispară PET-urile aruncate aiurea peste tot
19:00Operație revoluționară pe creier, făcută la Iași, în semiîntuneric: o tumoră cerebrală a fost eliminată prin această tehnică