sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Politică 19 ianuarie 2025

Cum a croit Georgescu un basm apocaliptic în jurul unei minciuni: șefa Trezoriei SUA, Yellen, ar fi spus că nu știe dacă mai are bani de la 21 ianuarie

Cum a croit Georgescu un basm apocaliptic Foto: Inquam/Octav Ganea
Cum a croit Georgescu un basm apocaliptic Foto: Inquam/Octav Ganea

Cum a croit Georgescu un basm apocaliptic în jurul unei minciuni: șefa Trezoriei SUA, Janet Yellen, ar fi spus că nu știe dacă mai are bani de la 21 ianuarie. Însă declarația lui Georgescu este complet falsă.

Citește și: ANALIZĂ Redistribuie propaganda Moscovei, vor naționalizări și alungarea investitorilor străini, dar se declară fanii lui Trump: Georgescu, Simion, Ponta

La 17 ianurie, Yellen a trimis Congresului SUA o scrisoare în care avertizează că, de la 21 ianuarie, va fi nevoită să ia „măsuri extraordinare” sau manevre contabile speciale menite să împiedice națiunea să atingă plafonul datoriei.

Călin Georgescu a prezentat însă o situație complet diferită de ceea ce a spus Yellen.

Cum a croit Georgescu un basm apocaliptic

„Ce a declarat, ieri, Janet Yellen, secretarul Trezoreriei americane (...) Este o instituție. Declarația ei a fost următoarea: din ziua de 21 ianuarie nu știm dacă vom mai avea bani! Acest lucru este de luat foarte serios în seamă. Deci, nu știm dacă vom mai avea bani (...) În 2025, America are un buget de șapte trilioane și o datorie de 35 de trilioane. Aceasta este o cifră pe care Janet Yellen o avertizează (...)

Să faci o asemenea declarație se traduce în felul următor, pe care eu aș face în raport de ce se întâmplă în România: maximă atenție, bani nu vor mai fi! Cu certitudine vă spun asta. Nu vor mai fi nici pentru a împrumuta, da bașca să mai primești de undeva”, a perorat Georgescu la Realitatea TV.

Ce comunicat, în realitate Trezoreria SUA către Congres: „Prezenta scrisoare are rolul de a vă informa, în conformitate cu 5 U.S.C. § 8348(l)(2), cu privire la măsurile extraordinare pe care Trezoreria le va aplica începând cu 21 ianuarie.

În primul rând, am stabilit că, din cauza limitei legale a datoriei, nu voi putea investi integral partea din Fondul de pensii și invaliditate al funcționarilor publici (CSRDF) care nu este necesară imediat pentru plata beneficiarilor și că o «perioadă de suspendare a emisiunii de titluri de creanță» va începe marți, 21 ianuarie 2025, și va dura până vineri, 14 martie 2025”.

Discuția din SUA, despre limita plafonului de îndatorare al statului

Cum explică Politico acest mesaj: „Depășirea plafonului de îndatorare pune în mod oficial în mișcare cronometrul cu privire la timpul în care Trump și Congresul vor trebui să acționeze pentru a evita o incapacitate de plată catastrofală din punct de vedere financiar.

Liderii republicani de pe Capitoliu au discutat despre modul în care să abordeze iminentul termen limită al datoriei, fie ca parte a unui pachet de reconciliere între partide, fie ca parte a negocierilor privind finanțarea guvernului, care vor necesita aproape sigur voturile democraților. Unii republicani au discutat, de asemenea, legarea ajutorului pentru incendiile din California de o creștere a limitei de îndatorare”.

Plafonul de îndatorare este de 36,1 trilioane dolari americani.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Politică

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră