duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Politică 03 iunie 2022

Corupția nu este amenințare la adresa siguranței naționale, potrivit proiectului privind activitățile de informații. Schimbările climatice - da

Corupția nu este amenințare la adresa siguranței naționale Foto: Facebook SRI
Corupția nu este amenințare la adresa siguranței naționale Foto: Facebook SRI

Corupția nu este o amenințare la adresa siguranței naționale, potrivit proiectului de lege privind activitățile de informații și contrainformații. De fapt, în întregul pachet de proiecte de legi privind siguranța națională, cuvântul „corupție” apare de cinci ori, numai în viitoarea lege de organizare a ministerului Interne și strict cu referire la Direcția Generală Anticorupție.

Proiectele au fost publicate integral de site-ul G4Media.

Corupția nu este amenințare la adresa siguranței naționale

În legea-cadru, privind activitățile de informații și contrainformații, sunt prezentate „ameninţările la adresa securităţii naţionale a României”, dar, deși lista este extrem de lungă, corupția nu figurează. Astfel, pe listă apar:

  • interesele financiare, economice și energetice naţionale sau comunitare strategice, ştiinţifice şi
    de cercetare ale României
  • sistemul de administraţie publică, sănătate publică, educaţia naţională şi patrimoniul cultural naţional
  • criminalitatea organizată de natură a afecta interesele naționale şi obiectivele de securitate naţională
  • acţiuni, inacţiuni, stări de fapt care afectează interesele şi obiectivele de securitate referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor schimbărilor climatice

Nici situația din Justiție sau statul de drept nu apar pe această listă. Nici infracțiunile la adresa intereselor financiare ale UE nu sunt pe listă, deși, în 2019, DNA prezenta un amplu raport, de 39 de pagini, pe acest subiect.

Încă din iunie 2020, presa a scris că fenomenul corupției a fost marginalizat în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020 – 2024.

Citește și: EXCLUSIV Oamenii lui Dragnea din dosarul penal Teldrum, contract de trei milioane de euro de la Primăria Alexandria. Banii provin dintr-o finanțare europeană

În 2005, CSAT decidea că lupta împotriva corupției trebuie să fie o preocupare majoră a serviciilor de informații.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Politică

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră