Panică în Franța după manipularea TikTok pro-Georgescu: un raport al serviciului împotriva ingerințelor digitale străine (VIGINUM – Vigilență și protecție împotriva interferențelor digitale străine) arată că rețeta poate fi extinsă, iar manipularea de la prezidențialele din România ar putea ajunge în Franța. Raportul explică modul în care a fost manevrată campania pe TikTok în favoarea lui Călin Georgescu și avertizează că „este legitim să se considere că există un risc de transpunere a acestor metode de operare în dezbaterea publică digitală francofonă pentru a viza un public francez”.
Documentul apreciază care a fost efectul manipulărilor din România: alegerile prezidențiale au fost anulate, fapt fără precedent, și a fost subminată încrederea alegătorilor „în fiabilitatea procesului electoral”.
Panică în Franța după manipularea pro-Georgescu
Instituția franceză explică, folosind surse deschise, cum a fost manipulat procesul electoral din România, însă recunoaște că „comanditarul din spatele campaniei pro-GEORGESCU rămâne necunoscut”.
„Popularitatea candidatului GEORGESCU a crescut deosebit de rapid pe TikTok, în special în cele două săptămâni care au precedat alegerile.
De exemplu, numărul de abonați și numărul de vizualizări pe contul TikTok al lui Călin GEORGESCU au crescut de trei ori între 10 și 24 noiembrie 2024. Hashtagurile asociate candidatului s-au bucurat, de asemenea, de o popularitate fulminantă, așa cum este cazul pentru #calingeorgescu care, potrivit European Digital Media Observatory, a înregistrat peste 73,2 milioane de vizualizări în șapte zile.
Potrivit TikTok, creșterea numărului de abonați pentru conturile care îl promovau pe acest candidat nu ar fi urmat un tipar organic obișnuit, ceea ce denotă un proces de coordonare.
Creșterea fulminantă a vizibilității candidatului pe platformă pare să fi fost realizată datorită unei campanii sofisticate de astroturfing, constând în manipularea coordonată a algoritmului de recomandare prin publicarea masivă de videoclipuri și comentarii care conțin anumite hashtag-uri și cuvinte-cheie.
De fapt, această campanie s-a bazat, pe de o parte, pe acțiunea coordonată a unor rețele de conturi și, pe de altă parte, pe exploatarea popularității unor influenceri care au fost plătiți în mod mascat”, explică VIGINUM.
Risc de transpunere a acestor metode în dezbaterea francofonă
Vignum arată și cuma fost păcălită moderarea de pe TikTok: „Au fost date instrucțiuni cu privire la modul de publicare a comentariilor favorabile candidatului GEORGESCU la postări populare în România, în special la cele ale altor candidați, sugerând utilizarea unor hashtaguri sau emoji specifice. Scopul acestor acțiuni era de a urca numele candidatului și cuvintele-cheie asociate în topul recomandărilor platformei, fără ca ecosistemul din spatele acestora să fie detectat și considerat neautentic de către sistemele de moderare ale platformei”.
Situația din România a îngrijorat în mod evident autoritățile franceze.
„Este legitim să se considere că există un risc de transpunere a acestor metode de operare în dezbaterea publică digitală francofonă pentru a viza un public francez (…)
Așadar, deși audiența și utilizările platformei TikTok diferă de la o țară la alta, actorii străini rău intenționați ar putea fi tentați să aleagă această platformă – datorită rolului său crescând în rândul anumitor audiențe – pentru a pune în aplicare același plan operațional, fie cu scopul de a perturba un eveniment electoral sau de a lansa tematici specifice în spațiul francez de dezbatere digitală”, apreciază VIGINUM.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.